Η καριόλα και ο φλώρος: μία καρμική σχέση

Η καριόλα και ο φλώρος: μία καρμική σχέση Facebook Twitter
11

[Από την Ειρήνη Χειρδάρη]

Η καριόλα και ο φλώρος: μία καρμική σχέση Facebook Twitter
Φωτ.: Terry Richardson

Πολύ λόγος γίνεται τελευταία για το rebound στις σχέσεις. Δηλαδή όταν μια σχέση έχει τελειώσει, γιατί έγινε κάτι μη αναστρέψιμο ή γιατί δεν πάει άλλο, τα δυο άτομα έχουν αποφασίσει να χωρίσουν, αλλά κάνουν το τελευταίο πισωγύρισμα. Φαίνεται σαν μια τελευταία προσπάθεια να είναι μαζί, αλλά ουσιαστικά μένουν για να προετοιμαστούν ψυχολογικά για το τέλος. Προσωπικά είμαι υπέρ. Έχω δώσει και rebound ενός χρόνου. Για να προετοιμαστεί ο άλλος, για να μη γίνει βίαια ο αποχωρισμός. Στην ψυχολογία, ο χωρισμός είναι ο μικρός θάνατος. Σε μια κλίμακα στρες από το 1 μέχρι το 100, και ο χωρισμός και ο θάνατος αγαπημένου προσώπου αγγίζουν το 100. Με το rebound, μπορεί να μη γλιτώνεις την θλίψη, αλλά γλιτώνεις το στρες.

Ο Psychedelic, ένας γνωστός, κάποτε ήταν βαθύτατα ερωτευμένος και πολύ παθιασμένος με μια Περσίδα. Έλεγε ότι θα έμενε μαζί της για πάντα. Αλλά μετά από μια σειρά λάθος χειρισμών -δεν σας λέω τι έγινε ακριβώς γιατί πάνω κάτω τα ίδια συμβαίνουν στις σχέσεις, οι χειρισμοί που κάνουμε διαφέρουν- εκείνη τα μάζεψε μέσα σε μια νύχτα και γύρισε στη χώρα της. Ο Psychedelic έπαθε σοκ.«Τελικά ίσως και να έχεις δίκιο» μου έλεγε, «δεν υπάρχει το "για πάντα"». «Υπάρχει», είπα τότε. «Απλά, δεν ισχύει σε βάθος  χρόνου, αλλά στην απουσία του». Έτσι κι αλλιώς, ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι κάτι φτιαχτό, μια συμφωνία των ανθρώπων. «Οι στιγμές που σου έδωσε, όμως, μένουν μέσα σου για πάντα, με αυτή την έννοια υπάρχει». Εκείνο το λεπτό δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο πολύ είχε στενοχωρηθεί ο Psychedelic. Τα επόμενα δυο χρόνια της ζωής του ήταν σε μελαγχολία. Ταλαιπωρούνταν συναισθηματικά. Κι ήταν αδύνατο όχι μόνο να μπει σε καινούργια σχέση, αλλά να κάνει έστω ένα αξιοπρεπές σεξ.

Σε κάποια φάση το έριξε στα ναρκωτικά. Μια μέρα που πήρε πολύ LSD, φαίνεται ότι η συνείδησή του, έστω και χωρίς επιστημονικό καθοδηγητή και χωρίς σαμάνο, μπήκε στη Δεξαμενή του Νου. Έκανε focus εκεί στο πρόβλημά του, την Περσίδα, και τότε είχε ένα πολύ παράξενο τριπ. Ο Psychedelic μπήκε μέσα σε μια φούσκα. Μια τεράστιασαπουνόφουσκα που σηκώθηκε στον αέρα, πολύ ψηλά στον ουρανό, κι άρχισε να ταξιδεύει πάνω απ' τις χώρες. Είδε ολόκληρη τη Γη, δύσεις κι ανατολές, ταξίδευε, ταξίδευε, μέχρι που έφτασε πάνω απ' την Ερυθρά Θάλασσα. Είδε την Περσίδα στον βυθό της, με ένα πορτοκαλί φόρεμα, να μην μπορεί να αναπνεύσει. Βούτηξε στα νερά, την πήρε μέσα στη σαπουνόφουσκα. Σπατάλησαν όλο το οξυγόνο για να μιλήσουν. Της είπε τα πάντα, όσα ήθελε δυο χρόνια να της πει, για τη σχέση τους, απ' την αρχή της, για όσα έγιναν μετά, για τα συναισθήματά του, τα λάθη του, τα δικά της, δεν ξέρουμε πόσες μέρες ακριβώς μιλούσαν, αν ήταν όντως μέρες ή αν ήταν μήνες, γιατί σε παράλληλες συνειδητότητες δεν υπάρχει ο χρόνος. Στο τέλος, όταν όλα λύθηκαν, την πήγε με τη σαπουνόφουσκα στο σπίτι της και την έβαλε στο κρεβάτι της. Της είπε ότι την αγαπά για πάντα, την αγκάλιασε, κι ύστερα έκανε όλη τη διαδρομή πίσω, μέσα στη σαπουνόφουσκα, πάνω απ' τον κόσμο. Όταν ξενέρωσε κι επέστρεψε στην πραγματικότητα, ο Psychedelic ήταν διαφορετικός. Το πρόσωπό του ήταν πια ήρεμο. Λίγους μήνες αργότερα, ερωτεύτηκε, μπήκε σε νέα σχέση και έκανε παιδί. Θέλω να πω με όλα αυτά ότι το χαμένο rebound του Psychedelic και της Περσίδας δόθηκε σε ενεργειακό επίπεδο. Είμαστε ψυχή, σώμα και πνεύμα. Όσο κι αν καταναλώνουμε εραστές στην καπιταλιστική κοινωνία, παραμένουμε αυτά τα τρία και ερωτευόμαστε και με τα τρία. Κι όταν παίξει έρωτας, δηλαδή ανοίξει το love center σε δύο εγκεφάλους και συνδεθούν μεταξύ τους, όλα λειτουργούν πλέον κυρίως σε ενεργειακό επίπεδο. Μην υποτιμάτε ποτέ τις ενέργειες που παίζονται μέσα στη σχέση. Άσχετα από το τι λέτε μεταξύ σας, να έχετε πάντα ανοιχτό το τρίτο μάτι. Αυτά που δεν λέγονται είναι τα πιο σημαντικά. Το rebound, λοιπόν, δίνεται για να λυθούν οι διαφορές στο τέλος της σχέσης και να σβήσει ομαλά η ανταλλαγή σεξουαλικής ενέργειας, η οποία είναι η πιο δυνατή ενέργεια στον άνθρωπο. Χωρίς έτσι να δημιουργηθούν μπλοκαρίσματα στους δυο πομποδέκτες. Σήμερα η Περσίδα και ο Psychedelic είναι friends στο Facebook. Τον βρήκε εκείνη και του έκανε request. Και του είπε για ένα παράξενο όνειρο που είχε δει δυο χρόνια μετά τον χωρισμό τους, ένα όνειρο με μια σαπουνόφουσκα. Κι αυτό είναι μια αληθινή ιστορία.

________

Δημοσιεύτηκε στη στήλη της LIFO "Bedtime Stories", το 2009

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
κι όμως αν είδε κι αυτή το όνεριο σημαίνει πως είναι στενά δεμένες οι ψυχές τους.. Εδώ είναι η δράση αντίδραση που κάνουν οι άνθρωποι και προχώρανε χωριστά ενώ έχουν πιο ψηλά επίπεδα επικοινωνίας πάρε ψυχής, τηλεπάθεια κλπ.. εφόσον τα έβγαλε απο μέσα του και συγχώρεσε τον εαυτό του είμαι περίεργη αν της εξήγησε για το όνειρο τελικά και αν
Ρε παιδιά,είμαι ο μόνος που νόμιζε πως rebound λέγονταν οι "σχέσεις" που γίνονται σχεδόν καπάκια μετά από δύσκολους και άσχημους χωρισμούς με σκοπό,δήθεν τάχα μου,ότι θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την προηγούμενη σχέση;Τα "" επειδή ουσιαστικά αυτές οι σχέσεις δεν έχουν κάποιο υπόβαθρο.Απλά κάποιοι θεωρούν σκόπιμο να εκμεταλλεύονται ανθρώπους για να ξεπεράσουν τα συμπλέγματα τους,με γνωστά αποτελέσματα στους πάντες.
Αυτες τις σχεσεις-καπακια δεν μπορεις να τις αποφυγεις (μετα απο δυσκολους χωρισμους τουλαχιστον). Το καλο ειναι οτι μαθαινεις πραγματα μετα απο αυτες (π.χ. τι να αποφευγεις να κανεις στο μελλον)
Ένας χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος.το rebound se mia sxesi κάνει κακό διότι δίνεις ελπίδα προφανώς σε αυτόν ακόμα θέλει πως τον θέλεις.και μετά πονάει ακόμα πιο πολύ.κατηγορείς τον εαυτό σου με χίλια μύρια επίθετα που δν κατάλαβες νωρίτερα..και τρως ένα στραπάτσο λες και έφαγες μετωπική με νταλίκα.και όταν μάθεις πως ο κάθε άλλος συνέχισε την ζωή του βρίσκεσαι σε μια φάση που δν ξέρεις τι να κάνεις.και εκεί ακριβώ καταλαβαίνεις ποιος είσαι και τι θέλεις.
"Point of no return": η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι με τον άλλον δεν ταιριάζεις τελικά, ό,τι και να κάνεις, όσο και να το προσπαθήσεις. Είναι ιδιαίτερα σοκαριστική η στιγμή αυτή, η στιγμή δηλαδή που μέσα σου χωρίζεις με τον άλλον. Από εκεί και πέρα είναι θέμα καθαρά χρόνου να μετουσιωθεί ο χωρισμός από ψυχολογικό γεγονός σε απτή πραγματικότητα. Το πόσο χρόνο θέλει ο καθένας (το λεγόμενο rebound) εξαρτάται από τα βιώματα, την ωριμότητα και την ψυχοσύνθεσή του. Όταν οι χρόνοι αυτοί δεν συμπίπτουν, τότε προκύπτουν τα λεγόμενα "ερωτικά τραύματα", οι εμμονές και οι αγιάτρευτες πληγές. Ποια είναι η λύση; Η συγχώρεση, τόσο του άλλου, όσο και του εαυτού μας. Όταν συγχωρείς, απελευθερώνεσαι.
Διαφωνω. Δηλαδη ειναι καλυτερα να εισαι (ειδικα για εναν χρονο) σε μια σχεση η οποια δεν σου προσφερει τιποτα και την οποια δεν θελεις πραγματικα; Οπως και να εχει το διαστημα απο τον χωρισμο μεχρι τον επομενο/επομενη θα πρεπει να το περασεις.