Φωτογραφικό αφιέρωμα στον αυστριακό συγγραφέα Stefan Zweig. Aπό τον Σπύρο Στάβερη

Φωτογραφικό αφιέρωμα στον αυστριακό συγγραφέα Stefan Zweig. Aπό τον Σπύρο Στάβερη Facebook Twitter
2

 «Αποχαιρετώ όλους μου τους φίλους. Μακάρι να δουν την αυγή μετά τη μακρά νύχτα ! Εγώ είμαι πολύ ανυπόμονος, φεύγω πριν απ' αυτούς...»



"Πριν αφήσω τη ζωή με τη δική μου θέληση και με πλήρη διαύγεια, αισθάνομαι την ανάγκη να εκπληρώσω μία τελευταία υποχρέωση : να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στη Βραζιλία, σ ' αυτή τη θαυμάσια χώρα που προσέφερε σε μένα και την εργασία μου ένα τόσο φιλικό και φιλόξενο ησυχαστήριο. Από μέρα σε μέρα, έμαθα να την αγαπώ όλο και περισσότερο και πουθενά αλλού δεν θα προτιμούσα να χτίσω μία νέα ζωή, τώρα που ο κόσμος της γλώσσας μου έχει εξαφανιστεί για μένα  και που η πνευματική πατρίδα μου, η Ευρώπη, έχει αυτοκαταστραφεί. Ωστόσο, μετά τα εξήντα, θα έπρεπε να έχει κανείς ιδιαίτερες δυνάμεις για να ξαναρχίσει τη ζωή του από το μηδέν. Οι δικές μου εξαντλήθηκαν έπειτα από πολλά χρόνια περιπλάνησης. Γι' αυτό πιστεύω πως πρέπει να δώσω ένα τέλος έγκαιρα, με το κεφάλι ψηλά, σε μία ύπαρξη όπου η πνευματική εργασία αποτελούσε πάντα η πιο αγνή χαρά και η προσωπική ελευθερία το ύψιστο αγαθό αυτού του κόσμου. Αποχαιρετώ όλους μου τους φίλους. Μακάρι να δουν την αυγή μετά τη μακρά νύχτα ! Εγώ είμαι πολύ ανυπόμονος, φεύγω πριν απ' αυτούς" (αποχαιρετιστήρια επιστολή του Stefan Zweig πριν την αυτοκτονία του. Pétropolis, 22-2-42).

Αριστ. : Ο Stefan Zweig σε ηλικία τεσσάρων ετών.

Δεξ. : Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης στις αρχές του 20 αιώνα (Φιλοσοφία και Ιστορία της Λογοτεχνίας).

 

Ο συγγραφέας (δεξ.) με τον αδελφό του Alfred.

 

Αριστ. : Εικονογράφηση του Alexey Ilyich Kravchenko για το βιβλίο του Stefan Zweig Το Γράμμα μιας 'Αγνωστης (1934) Co-project of Russian State Library and Myasnoy Dom Borodina The Internet Museum of Prints Kravchenko.

Δεξ. : Φωτογραφία του 1916, τότε που υπηρετούσε στο στρατό μαζί με τον Rilke και τον Franz Werfel.

 

Alexey Ilyich Kravchenko, Το Γράμμα μιας 'Αγνωστης, Mendel ο Πωλητής Βιβλίων.

 

Alexey Ilyich Kravchenko, Ο Φόβος, Η Ιστορία των Δίδυμων Αδελφών.

 

Φωτ. (δεξ.) : Wolf Raich (1940).

Φωτ. (αριστ.) : Αrquivo (μέσα της δεκαετίας του '30).

 

Με την πρώτη του γυναίκα Friderike Maria von Winternitz.

 

Αριστερά ο Richard Strauss, για τον οποίο ο Stefan Zweig έγραψε το λιμπρέτο Μία Σιωπηλή Γυναίκα, και δεξιά ο βέλγος ποιητής Émile Verhaeren που ήταν το ίνδαλμα του Zweig στο ξεκινημά του . Φωτ. Αrquivo.

 

Με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Joseph Roth στην Οστάνδη το 1936 . Φωτ. IMAGNO /Austrian Archives.

 

Αριστερά με τον Maxim Gorky και δεξιά με τους Arturo Toscanini και  Bruno Walter στο Φεστιβάλ του Salzburg (1934). Φωτ. Αrquivo.

Το σπίτι στο Salzburg (Kapuzinerberg). Με την Friderike και τις δύο κόρες της Alix και Susi, και τον σκύλο Kaspar στον κήπο της κατοικίας του Salzburg. Φωτ. Αrquivo.

 

Καρτ-ποστάλ σταλμένη από τον Stefan Zweig στον ζωγράφο Ludwig Schwerin το 1927.

Δεξιά, υπηρεσιακή φωτογραφία για τη διαμονή του  Stefan Zweig στη Βραζιλία.

 

Στο Ossining, κοντά στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν από το τελευταίο ταξίδι στη Βραζιλία το 11941 (αριστ.). 'Αφιξη στη Βραζιλία (δεξ.). Φωτ. Αrquivo.

 

'Αφιξη στη Βραζιλία.

 

Η δεύτερη γυναίκα του Stefan Zweig Charlotte Elisabeth Altmann. Την είχε προσλάβει το 1934 η Friderike σαν γραμματέα του άνδρα της για να ταξιδέψει μαζί του στη Σκωτία και να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει το υλικό της βιογραφίας της Maria Stuart. Φωτ. Αrquivo.

 

Charlotte Elisabeth Altmann. Φωτ. Αrquivo.

 

Φωτ. Αrquivo.

Το σπίτι στην Petrópolis (Βραζιλία) όπου έζησαν τα δύο τελευταία τους χρόνια (1941 και 1942) ο Stefan Zweig και η Lotte  Altmann. Φωτ. Αrquivo.

 

Τα εξηκοστά γεννέθλια του Stefan Zweig. Φωτ. Αrquivo.

 

Αυτόγραφα και αφιερώσεις.

Με τον εκδότη  Abrahão Koogan. Φωτ. Αrquivo.

 

Κάτω φωτ. δεξιά : Ομιλία του Stefan Zweig για την "Πνευματική ενότητα του κόσμου" στην Escola Nacional de Música του Ρίο. Φωτ. Αrquivo.

Ο Stefan Zweig και η Lotte Altmann αυτοκτόνησαν μαζί στο σπίτι τους στην Petrópolis στις 23 Φεβρουαρίου 1942.

 

Μία αυτοκτονία με κάποιες σκιές : απουσία αυτοψίας, φωτογραφίες που δείχνουν διαφορετικές στάσεις και ένα βραχιόλι που ενώ φαίνεται σε μία λήψη, απουσιάζει σε μία άλλη. Βλ. σχετικά το άρθρο του καθηγητή Ψυχιατρικής Dr. Silvio Saidemberg The Mystery of Stefan Zweig and Elisabeth !

Πιστοποιητικό γεννήσεως, πιστοποιητικό θανάτου.

Η κηδεία του Stefan Zweig και της Lotte Altmann.

 

Vingt-quatre heures de la vie d'une femme (24 ώρες από τη ζωή μιας γυναίκας -1967),  ταινία του Dominique Delouche  με την Danielle Darrieux. 

 

Φωτ. Suse v. Winternitz (Salzburg).

 

 

 

Οι τελευταίες μέρες του Stefan Zweig (από τη γερμανική έκδοση του βιβλίου του Laurent Seksik - 2010).

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια