To μυστήριο της φωτογραφίας του Τζίμι Χέντριξ

To μυστήριο της φωτογραφίας του Τζίμι Χέντριξ Facebook Twitter
2

 

To μυστήριο της φωτογραφίας του Τζίμι Χέντριξ Facebook Twitter
Η επίμαχη φωτογραφία

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Γάλλος ονόματι Yazid Manou που εργαζόταν στο μάρκετινγκ της μουσικής βιομηχανίας και ήταν φανατικός θαυμαστής του Jimi Hendrix, άρχισε να "σκαλίζει" τη ζωή του. Η μεγάλη αγάπη του Manou για το ίνδαλμά του, τον οδήγησε στο να οργανώσει μερικά από τα μεγαλύτερα αφιερώματα και ορισμένες τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του θρυλικού κιθαρίστα. Ο Yazid Manou δεν είναι τυχαίος. Έχει δουλέψει, για περισσότερα από 20 χρόνια, με καλλιτέχνες όπως ο Steve Winwood και οι Led Zeppelin. Αλλά γι 'αυτόν, κανείς δεν συγκρίνεται με τον Jimi Hendrix.

"Είναι απίστευτο να ανοίγεις το mail σου και να βλέπεις ένα κομμάτι από το παρελθόν σου. Δεν είχα δει ποτέ πριν την εικόνα, αλλά θυμάμαι πολύ καθαρά ότι πριν τραβηχτεί η φωτογραφία ήμουν στα παρασκήνια. Ο πατέρας μου, μου σύστησε τον Jimi Hendrix. Με έβαλε επάνω στους ώμους του, ήταν ένας υπέροχο τύπος και ένας άνθρωπος με εκπληκτική ενέργεια".

Η αγάπη του Manou για τον ταλαντούχο κιθαρίστα, τον ώθησε να ερευνήσει τη ζωή του Hendrix και να συγκεντρώσει σπάνιο οπτικό υλικό και φωτογραφίες από παραστάσεις. Ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε το διάσημο -πλέον- τηλεγράφημα που έστειλε ο Hendrix στον Paul McCartney τον Οκτώβριο του 1969. Το 1998, έδωσε στον BB King αντίγραφο από ένα τζαμάρισμα που είχε κάνει με τον Hendrix, 30 χρόνια νωρίτερα, ένα ηχητικό αριστούργημα που ο βασιλιάς δεν είχε ακούσει ποτέ πριν. Στον Eric Clapton έστειλε φωτογραφίες του με τον Hendrix που ο Clapton δεν είχε δει ποτέ πριν.

To μυστήριο της φωτογραφίας του Τζίμι Χέντριξ Facebook Twitter
Με τον Έρικ Κλάπτον
To μυστήριο της φωτογραφίας του Τζίμι Χέντριξ Facebook Twitter
Με τον Έρικ Κλάπτον

Μια από τις αγαπημένες συναυλίες του Μanou, ήταν αυτή που έδωσε ο Hendrix στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, στις 24 Φεβρουαρίου του 1969. Από τη συναυλία αυτή, ο δαιμόνιος Manou θυμάται ένα μικρό αγόρι, τριών ή τεσσάρων ετών, το οποίο είχε ανέβει στη σκηνή λίγο πριν το τέλος της συναυλίας και είχε ψιθυρίσει κάτι στο αυτί του Hendrix. Ευτυχισμένο ότι η αποστολή του ολοκληρώθηκε, το παιδί κατέβηκε από τη σκηνή.

Στις αρχές του 2014, ο Manou είδε μια φωτογραφία από εκείνο το περιστατικό, η οποία δημοσιεύτηκε σε ένα γκρουπ για τον Jimi Hendrix στο Facebook. Συνεπαρμένος από το μυστήριο για το ποιο μπορούσε να είναι αυτό το παιδί, ο Manou είχε να αντιμετωπίσει μια ακόμη νέα πρόκληση. Ξεκίνησε δημοσιεύοντας την φωτογραφία στα social media, σε σελίδες σχετικές με τον Jimmy Hendrix και μερικές ημέρες αργότερα είχε την απάντησή του ως προς την ταυτότητα του παιδιού.

To μυστήριο της φωτογραφίας του Τζίμι Χέντριξ Facebook Twitter
Μια από τις αγαπημένες συναυλίες του Μanou, ήταν αυτή που έδωσε ο Hendrix στο Royal Albert Hall του Λονδίνου

Δεν ήταν ένα απλό παιδί των hippie της εποχής. Ο μικρός δεν ήταν άλλος από τον Charley Weber, που απαθανάτισε (μαζί με την οικογένειά του) στο βιβλίο «A Day in the Life: One Family, the Beautiful People, and the End of the Sixties» ο συγγραφέας Robert Greenfield. Οι γονείς του, Tommy και  Sue Weber ήταν ένα από τα πιο μοντέρνα και εντυπωσιακά ζευγάρια στα μέσα της δεκαετίας του '60 στην εποχή του "Swinging London". Ο Tommy, ένας οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, βρήκε το δρόμο του στη μουσική γυρίζοντας ταινίες με τον Hendrix, τους Beatles και άλλα αστέρια της εποχής.

Ο Charley και ο αδελφός του, επέλεξαν μια "πολύχρωμη" και παράξενα νομαδική ζωή, αποτέλεσμα των βιωμάτων στα  πρώτα χρόνια της ζωής τους. Όταν οι γονείς τους χώρισαν στα τέλη της δεκαετίας του '60, τα αγόρια έμειναν κυρίως με τον πατέρα, ενώ έκαναν περιστασιακά δονκιχωτικές εκδρομές με τη μητέρα τους.

Όσο για τον Manou, μόλις ανακάλυψε την ταυτότητα του παιδιού, έψαξε και βρήκε τον 50άρη πλέον Weber μέσω e-mail, κάνοντας μια πρώτη επαφή μαζί του. Ο Charley Weber που τώρα ζει στην Τουρκία δεν είχε δει ποτέ πριν τη φωτογραφία  Μόλις αυτή έφτασε με το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, δε μπορούσε να συγκρατήσει τη χαρά του.

To μυστήριο της φωτογραφίας του Τζίμι Χέντριξ Facebook Twitter

"Είναι απίστευτο να ανοίγεις το mail σου και να βλέπεις ένα κομμάτι από το παρελθόν σου. Δεν είχα δει ποτέ πριν την εικόνα, αλλά θυμάμαι πολύ καθαρά ότι πριν τραβηχτεί η φωτογραφία ήμουν στα παρασκήνια. Ο πατέρας μου μου σύστησε τον Jimi Hendrix. Με έβαλε επάνω στους ώμους του, ήταν ένας υπέροχο τύπος και ένας άνθρωπος με εκπληκτική ενέργεια".

Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, ο Charlie είχε μεγάλη αγάπη στον Hendrix. "Ήταν ο ήρωάς μου. Γι 'αυτό ήμουν τόσο ενθουσιασμένος στη συναυλία. Ο πατέρας μου είχε γυρίσει μια ταινία γι 'αυτόν κι έτσι ήμουν εξοικειωμένος με τη μουσική και το στυλ του".

Θυμάται τη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή "Αν κοιτάξετε τη φωτογραφία, είναι σαν εικόνα φαντασίας, βγαλμένη από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Εκείνη την εποχή, ένα παιδί που περιφερόταν έξω δεν ήταν καθόλου παράξενο, υποθέτω. Κανείς δεν προσπάθησε να με σταματήσει".

To μυστήριο της φωτογραφίας του Τζίμι Χέντριξ Facebook Twitter
O Jimi Hendrix γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 και πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 1970

Όσο για το τι είπε στον Jimi Hendrix, μάλλον πάνε πολλά χρόνια, αφού δεν είναι απόλυτα σίγουρος. "Τι λες όταν βλέπεις ένα μουσικό ήρωα σου; Υποθέτω ότι θα είχα πει, "Αγαπώ πολύ τη μουσική σας," ή κάτι σε αυτό το πνεύμα. Ή, "Θα μπορούσατε να παίξετε το Foxy Lady;"

O Jimi Hendrix γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 και πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 1970. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του κιθαρίστα προήλθε από πνευμονική αναρρόφηση του εμετού του και ασφυξία ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια βαρβιτουρικών. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο Χέντριξ είχε λάβει εννέα ταμπλέτες "Vesparax", 18 φορές πάνω από την επιτρεπτή δόση.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια