Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh

Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter
H 23χρονη Jyoti Singh
13


Στις 16 Δεκεμβρίου του 2012, η 23χρονη φοιτήτρια ιατρικής Jyoti Singh πέφτει θύμα ενός απάνθρωπου ομαδικού βιασμού μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί. Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση, στις 28 Δεκεμβρίου, υποκύπτει στα τραύματά της σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης. Ο πατέρας της, Badri Singh, αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητά της κόρης του, ώστε να δώσει κουράγιο και δύναμη σε άλλα θύματα.

Η Jyoti Singh, φοιτήτρια φυσιοθεραπείας, βιάστηκε και βασανίστηκε από έξι άνδρες σε ένα κινούμενο λεωφορείο στο Νέο Δελχί στις 16 Δεκεμβρίου του 2012. Το έγκλημα οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

"Έξι άνθρωποι με βίαζαν με τη σειρά, για περίπου μια ώρα σε ένα λεωφορείο. Ο οδηγός του λεωφορείου άλλαζε θέση κάθε τόσο, ώστε να μπορεί να με βιάσει κι αυτός"

Την 13η Σεπτεμβρίου του 2013, το Δικαστήριο του Νέου Δελχί, καταδίκασε τέσσερις άνδρες σε θάνατο αφού είχαν βρεθεί ένοχοι για το αποτρόπαιο έγκλημα. Ο πέμπτος κατάδικος, κρεμάστηκε μέσα στις φυλακές Tihar, ενώ ο έκτος, ο οποίος ήταν ακόμη ανήλικος, γλίτωσε τη θανατική ποινή και θα είναι έξω σε ένα με δύο χρόνια, βάσει των νόμων της Ινδίας. Τα τρία χρόνια φυλάκισης, είναι η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε έναν ανήλικο.

Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter
H Jyoti Singh μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Τι συνέβη όμως τη νύχτα της 16ης Δεκεμβρίου του 2012; H νεαρή φοιτήτρια, λίγο πριν πεθάνει, κατάφερε με τις ελάχιστες δυνάμεις που της είχαν απομείνει να μιλήσει σε αξιωματούχο για την απάνθρωπη επίθεση που δέχτηκε.

Η εξομολόγηση της Jyoti

"Μου έσκισαν τα ρούχα και με βίασαν. Με χτυπούσαν με έναν σιδηρολοστό, δαγκώνοντάς με και τρυπώντας όλο μου το σώμα με τα δόντια τους.

"Έξι άνθρωποι με βίαζαν με τη σειρά, για περίπου μια ώρα σε ένα λεωφορείο. Ο οδηγός του λεωφορείου άλλαζε θέση, κάθε τόσο ώστε να μπορεί να με βιάσει κι αυτός".

Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter
Oι γονείς του άτυχου κοριτσιού

"Τους άκουγα να λένε: Πιάστε τους, σκίστε τα ρούχα τους, χτυπήστε τους, πάρτε την τσάντα της, χρησιμοποιώντας συνεχώς προσβλητικές εκφράσεις. Ram Singh, Thakkur, Raju, Mukesh, Pawan, Vinay ήταν τα ονόματά τους."

Η Jyoti, γνωστή πλέον και ως "κόρη της Ινδίας" ξυλοκοπήθηκε τόσο άσχημα που το 95% των εντέρων της έπρεπε να αφαιρεθεί. Επιπλέον, υπέστη "σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα, καρδιακή προσβολή και λοίμωξη." Για τον άδικο χαμό της, η Ινδία και ο υπόλοιπος κόσμος βγήκε στους δρόμους.

"Ο φίλος μου προσπάθησε να με σώσει, αλλά άρχισαν να τον χτυπάνε κι αυτόν με έναν σιδηρολοστό. Έβγαλαν όλα τα ρούχα του φίλου μου και νομίζοντας ότι είχαμε πεθάνει και οι δύο, μας πέταξαν έξω από το λεωφορείο. Ήμασταν και οι δύο γυμνοί στην άκρη του δρόμου και κάποιοι περαστικοί μας είδαν και ενημέρωσαν την αστυνομία. "

Η Jyoti ήταν άσχημα χτυπημένη και υπέκυψε στα τραύματά της 13 ημέρες μετά την επίθεση.

Η έγκυρη εφημερίδα indiatoday, μίλησε με το φίλο της Jyoti και αυτόπτη μάρτυρα του γεγονότος, Avnindra Pandey. O Avnindra βρισκόταν μαζί με την άτυχη κοπέλα μέσα στο λεωφορείο τη στιγμή της επίθεσης και παρακάτω ξαναζεί αυτά τα 84 λεπτά του τρόμου που οδήγησαν στους δρόμους εκατομμύρια Ινδούς να διαδηλώσουν κατά των βιασμών, με πρωτοφανή οργή.

Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter
Οι τέσσερις κατάδικοι που περιμένουν την θανατική ποινή

Δημοσιογράφος (Δημ): Εσείς οι δύο ήρθατε στο εμπορικό κέντρο μόνο για μια βόλτα και στη συνέχεια αποφασίσατε να παρακολουθήσετε ταινία;

Avnindra Pandey (AP): Ναι, συνηθίζαμε να ερχόμαστε εδώ τα Σαββατοκύριακα.

Δημ: Στο σινεμά είδατε την ταινία "Life of Pi" μαζί, σωστά;

AP: Δεν ήταν επιλογή της Jyoti. Είχαμε αρκετό χρόνο εκείνη την ημέρα και γι 'αυτό πήγαμε.

Δημ: Πείτε μας περισσότερα για τη Jyoti, τι της άρεσε και τι μισούσε;

AP: Ήταν όπως και κάθε άλλο κορίτσι. Είχε αποφοιτήσει πρόσφατα. Της άρεσαν τα ψώνια, κυρίως τα παπούτσια και να βλέπει ταινίες.

Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter
Ο Avnindra Pandey

20:00 Μετά το τέλος της ταινίας στο εμπορικό κέντρο του Saket

Η ταινία τελείωσε στις 8 μ.μ. και η Jyoti με τον Avnindra αποφάσισαν να πάρουν ένα ταξί για τη Munirka από όπου επρόκειτο να πάρουν λεωφορείο για τα σπίτια τους.

AP: Ζητήσαμε από διάφορα ταξί να μας μεταφέρουν στο σπίτι της Jyoti, αλλά όλοι οι οδηγοί αρνήθηκαν. Στη συνέχεια, ζητήσαμε σε ένα από αυτά να μας πάει στη στάση του λεωφορείου Munirka. Πίστευα ότι από κει θα μπορούσαμε να πάρουμε λεωφορείο για να πάμε στα σπίτια μας.

Δημ: Έδειξε κάποιον δισταγμό να πάρει λεωφορείο τόσο αργά το βράδυ;

AP: Όχι, τίποτα κακό δεν πέρασε από το μυαλό μας. Τώρα πια δεν πάω σε εμπορικά κέντρα. Επίσης, έχω σταματήσει να μπαίνω σε λεωφορεία μετά το περιστατικό. Θα πάρει χρόνο για να επουλωθούν οι πληγές μου. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ από τότε. Τα λεωφορεία εξακολουθούν να μην είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχουν φιμέ τζάμια, είναι υποφωτισμένα και δεν παρέχουν καμία ασφάλεια.

Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter

 

20:15 Η Jyoti και ο φίλος της στη στάση λεωφορείου Munirka

Μετά από μια διαδρομή περίπου 15 λεπτών με το ταξί, η Jyoti και ο Avnindra έφτασαν στη στάση Munirka όπου υπήρχε ένα ιδιωτικό λεωφορείο.

AP: Το λεωφορείο ήταν ήδη εκεί όταν φτάσαμε και οι άνθρωποι μέσα έμοιαζαν με επιβάτες. Το αγόρι στην πόρτα φώναζε να επιβιβαστούμε.

Δημ: Μιλάς για τον ανήλικο; Αυτός επέμενε να μπείτε στο λεωφορείο;

AP: Ναι.

Δημ: Τι σκέφτηκες όταν είδες ότι το λεωφορείο είχε ελάχιστους (άγνωστους) επιβάτες;

AP: Αμφέβαλα για λίγο, δεν ήμουν σίγουρος ότι το λεωφορείο θα πήγαινε στον προορισμό μας. Αλλά το αγόρι συνέχιζε να μας φωνάζει. Οι υπόλοιποι προσποιήθηκαν ότι ήταν επιβάτες. Βιαζόμασταν και έτσι αποφασίσαμε να μπούμε. Μόλις επιβιβαστήκαμε, το λεωφορείο ξεκίνησε.

AP: Είχα μια διαίσθηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Κάποιος ήρθε και μας ζήτησε λεφτά για τα εισιτήρια. Έδωσα 20 ρουπίες. Αμέσως μετά κλείδωσαν τις πόρτες του λεωφορείου και έσβησαν τα φώτα. Τρεις άνδρες ήρθαν προς το μέρος μας και ένας από αυτούς με χτύπησε στο πρόσωπο. Ανταπέδωσα και ξέσπασε καυγάς. Έσπασα το τζάμι της πόρτας. Η Jyoti ούρλιαζε τρομαγμένη και προσπαθούσε να καλέσει κάποιον στο τηλέφωνο για βοήθεια. Άρπαξαν τα τηλέφωνά μας και άρχισαν να με χτυπούν με σιδηρολοστούς. Η Jyoti προσπαθούσε να με βοηθήσει, αλλά την τράβηξαν πίσω. Με  έσυραν μακριά για να μπορέσουν να της επιτεθούν. Τα ρούχα μου είχαν σκιστεί. Και τους δύο μας έσερναν από τα μαλλιά.

Δημ: Φωνάζατε για βοήθεια. Κανείς δεν άκουσε τις κραυγές σας απ' έξω; Προσπαθήσατε να κάνετε κάποιο σήμα στα αυτοκίνητα που περνούσαν δίπλα στο λεωφορείο;

AP: Ναι, προσπάθησα να φωνάξω και να κάνω σήματα έξω. Προσπάθησα επίσης να σπάσω το τζάμι ενός παραθύρου αλλά δεν μπορούσα. Ήμουν ημι-λιπόθυμος. Μετά το βιασμό της Jyoti, μας πέταξαν έξω από το λεωφορείο. Βρεθήκαμε στο δρόμο χωρίς ρούχα. Προσπάθησα να σηκωθώ και να σταματήσω την κυκλοφορία οχημάτων. Μερικά αυτοκίνητα σταμάτησαν, μας είδε και έφυγαν χωρίς να μας βοηθήσουν. Στη συνέχεια, ένα αυτοκίνητο της τροχαίας μας εντόπισε και κάλεσε την αστυνομία. Ήρθαν και μας μετέφεραν στο νοσοκομείο. Οι άνθρωποι με κοιτούσαν στο νοσοκομείο. Ήμουν ξαπλωμένος σε μια λίμνη αίματος στο πάτωμα χωρίς ρούχα.

Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter

Η Jyoti, γνωστή πλέον και ως "κόρη της Ινδίας" ξυλοκοπήθηκε τόσο άσχημα που το 95% των εντέρων της έπρεπε να αφαιρεθεί. Επιπλέον, υπέστη "σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα, καρδιακή προσβολή και λοίμωξη." Για τον άδικο χαμό της η Ινδία και ο υπόλοιπος κόσμος βγήκε στους δρόμους. Η 16η Δεκεμβρίου θα γιορταστεί και πάλι. Στη μνήμη της άτυχης κοπέλας, εκατομμύρια Ινδοί θα βγούν και πάλι στους δρόμους και θα διαδηλώσουν κατά των βιασμών.
 

Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter
Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter
Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter
Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter
Τα 84 τρομακτικά λεπτά του ομαδικού βιασμού της Jyoti Singh Facebook Twitter
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

σχόλια

10 σχόλια
Οι 4 λοιπον καταδικαστηκαν λοιπον σε θανατο για τον βιασμο και το φονο, και το εγκλημα προκαλεσε παγκοσμια κατακραυγη και διαδηλωσεις στην Ινδια. Στην Ελλαδα για παρομοιο περιστατικο, με το κοριτσακι στην Παρο που ετυχε να επιζησει τελικα (με τι ποιοτητα ζωης ποια θα πει καποιος, αλλα ειναι αλλη συζητηση αυτο), ειχαμε κατακραυγη απο ΜΚΟ και αλλους ταλαιπωρους για ρατσισμο κατα του δραστη, αυτοκλητους υπερασπιστες του και μια ποινη που του εξασφαλιζει οτι σε λιγοτερο απο 10 χρονια θα ειναι εξω, αν στο μεταξυ δεν αποδρασει σε καποια αδεια.Με αλλα λογια στο Ελλαντος ειμαστε καθετα εναντιον του βιασμου αρκει να μην συμβαινει απο αλλοδαπους εντος Ελλαδας οποτε και υπερισχυουν αλλες ευαισθησιες.
Μήνες μετά το γεγονός είδα το Life of Pi και σε όλη την διάρκεια της ταινίας σκεφτόμουνα αυτήν την κοπέλα που το παρακολουθούσε ανυποψίαστη για την φρίκη που την περίμενε λίγο αργότερα. Δυστυχώς ακόμα κι αν τους θανατώσουν με όλα τα βασανιστήρια που τους αξίζουν, δεν μπορεί να "ξεγίνει" το κακό που προκάλεσαν.
Μαθαίνουμε τις κόρες μας να είναι σεμνές (?) για να μην κινδυνεύουν αντί να μαθαίνουμε τους γιους μας να τις σέβονται. Όχι μόνο οι Ινδοί, και εμείς οι "δυτικοί" τα ίδια. Λέμε μπράβο στο αγόρι που έχει γκομενες και τσουλακι το κορίτσι. Όσοι έχουν να πουν "ε για να σε βιάσουν τα θέλει ο κώλος σου, αν είσαι και προκλητικά ντυμένη..." ας αναλογιστούν τους βιασμούς που υφίστανται γυναίκες σε χώρες με υποχρεωτική την μπούρκα. Εκεί ποιο είναι ακριβώς το προκλητικό? Και γυμνή όμως να θέλει να περπατάει μια γυναικα, μόνο για να βιαστεί δεν το κάνει. Καμιάς δεν τα "θέλει ο κώλος". Και αν τα θέλει, συνενετικα με το σύντροφό της, δεν είναι βιασμός, είναι μαζοχισμός και τελείως άλλο θέμα. Οι βιαστές συνήθως δεν είναι καθημερινοί άνθρωποι που κάθονται σε καφετέρια, περνάει μια με κολλάν, τους γυαλίζει, τη βιάζουν. Στόχος των πραγματικών βιαστών (οπως των ανωτέρω) δεν είναι η κοπελα αυτή καθεαυτή, αλλά ο βιασμός μιας κοπέλας σαν πράξη. Σκοπεύουν να βιάσουν και βρίσκουν μια τυχαία. Πρώτα έρχεται η αιτία και μετά η αφορμή. Η αιτία του βιασμού μιας κοπέλας δεν είναι το ντεκολτέ της, είναι το άρρωστο μυαλό του βιαστή. Η αφορμή είναι μες στο μυαλό του. Μπορεί να είναι και το ντεκολτέ της, συνήθως όμως είναι η φαινομενική "αδυναμία της". Οι βιαστές δεν θέλουν κάποια που θα φωνάξει και θα τους χτυπήσει, αλλά κάποια που δεν θα τους δημιουργήσει προβλήματα. Ας ελπίσουμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι πέρα από το να τιμωρηθούν, να μετανοιώσουν την πράξη τους και να υποστούν ψυχοθεραπεία. Κυρίως, να μην υπάρξουν άλλοι τέτοιοι.
Σμαράγδα, τα λές πολύ σωστά και να συμπληρώσω πολλές φορές ο βιαστής είναι γνωστός της κοπέλας, οποίος εκμεταλεύεται αυτή την κουλτούρα δυσπιστίας και εχθρότητας προς τα θύματα του βιασμού. Είναι μεγάλη η συζήτηση.
"Μαθαίνουμε τις κόρες μας να είναι σεμνές (?) για να μην κινδυνεύουν αντί να μαθαίνουμε τους γιους μας να τις σέβονται."Τόσο απόλυτα σωστό, ακριβές και τραγικό.
Ο βιασμός δεν έχει σχέση με τη σεξουαλική απόλαυση, αλλά με την άσκηση εξουσίας πάνω στο θύμα (το αναφέρω μόνο για τυπικούς, κοινωνιολογικούς λόγους). Κατά τα άλλα, πιάνεις ακριβώς το νόημα του πράγματος, αυτό που με εξογρίζει σε όλες τις συζητήσεις σχετικά με τη γυναικεία ενδυμασία: δεν γίνεται να από τη μία να θεωρούμε λογικό ο άντρας να είναι "φυσικός ηγέτης και προστάτης της οικογένειας" και ταυτόχρονα "σεξουαλικά μη ελεγχόμενος". Αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν. Δεν γίνεται να είναι κανείς και θεός και άγριο θηρίο ταυτόχρονα. Άντρες και γυναίκες διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους (και) με βάση τις προσδοκίες του περιβάλλοντός τους.