Αχ, αυτά τα Syrah!

 Αχ, αυτά τα Syrah! Facebook Twitter
Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας το κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια Syrah. Εξάλλου, η κοσμοπολίτικη ποικιλία είναι πάντα ένας καλός «μπαλαντέρ» για χαρμάνια με γηγενείς, μια και δίνει χρώμα, σώμα και ένταση σε μύτη και στόμα.
0

Το Syrah είναι ερυθρή ποικιλία σταφυλιού με κύριο χαρακτηριστικό των κρασιών που δίνει το σκούρο χρώμα και τα πικάντικα αρώματα. Συνήθως είναι υψηλόβαθμα και αντέχουν στον χρόνο.


Σε ό,τι αφορά το όνομα της ποικιλίας, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από την πόλη Shiraz της Περσίας (στην Αυστραλία, εξάλλου, την εν λόγω ποικιλία τη γράφουν Shiraz) και άλλοι ισχυρίζονται ότι παραπέμπει στην πόλη Συρακούσες της Σικελίας.


Τις μεγαλύτερες εκτάσεις με Syrah τις συναντάμε στην κοιλάδα του Ροδανού (Nοτιοανατολική Γαλλία), μια περιοχή με παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια εδώ και 2.000 χρόνια. Συγκεκριμένα, από τις περιοχές Hermitage, Côte-Rôtie και Saint Joseph προέρχονται τα κορυφαία Syrah στον πλανήτη. Στο φημισμένο Chateauneuf du Pape ή το Gigondas παράγεται χαρμάνι με άλλες τοπικές ποικιλίες.
Διαφορετικό στυλ έχουν τα Syrah που προέρχονται από νεοκοσμίτικες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, oι ΗΠΑ και η Αυστραλία, με πιο «φιλόδοξη» την κοιλάδα Barossa της Αυστραλίας.


Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας το κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια Syrah. Εξάλλου, η κοσμοπολίτικη ποικιλία είναι πάντα ένας καλός «μπαλαντέρ» για χαρμάνια με γηγενείς, μια και δίνει χρώμα, σώμα και ένταση σε μύτη και στόμα.


Επιλέξαμε έξι προτάσεις από ελληνικά αμπελοτόπια. Δοκιμάστε και είμαστε σίγουροι ότι εάν αγαπάτε το κρασί, θα ανακαλύψετε την ποικιλία που θα συντροφεύσει τα βράδια του χειμώνα.

ΠΡΙΝΟΣ

Οινοποιείο Διαμαντάκη, Κρήτη

 Αχ, αυτά τα Syrah! Facebook Twitter

Ένα Syrah δεξαμενής (έχει δηλαδή ωριμάσει σε δεξαμενή και όχι σε βαρέλι, όπως συνηθίζεται) γεμάτο φρεσκάδα και με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής. Αρώματα μαύρων φρούτων με ίχνη πιπεριού. Βελούδινο στο στόμα, με νότες μαύρης σοκολάτας. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα για μια καλή γνωριμία με την ποικιλία και ως καθημερινό κρασί.


SYRAH ΚΙΚΟΝΕΣ

Κτήμα Κίκονες, Θράκη

 Αχ, αυτά τα Syrah! Facebook Twitter

Από ιδιόκτητους αμπελώνες στη Μαρώνεια της ακριτικής Θράκης και τα χέρια της καλής οινολόγου Μελίνας Τάσσου, ένα πλούσιο Syrah με 12μηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Πολύπλοκο, με κυρίαρχα τα ώριμα μαύρα φρούτα, το πιπέρι και τον καπνό. Επίμονη, μπαχαρένια επίγευση.

SYRAH ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κτήμα Γεροβασιλείου, Κεντρική Μακεδονία

 Αχ, αυτά τα Syrah! Facebook Twitter

Ένα στιβαρό κρασί από παλαιά κλήματα και μικρή στρεμματική απόδοση. Σύνθετη μύτη, με μαύρα φρούτα, μπαχάρια και πιπέρι. Στο στόμα αισθητές οι τανίνες που «αναζητούν» λίγο κόκκινο κρέας ή παλαιωμένα σκληρά τυριά για συνοδεία.

SYRAH ΑΒΑΝΤΙΣ

Κτήμα Αβαντίς, Εύβοια

 Αχ, αυτά τα Syrah! Facebook Twitter

Η διακεκριμένη ετικέτα του Απόστολου Μούντριχα αποτελεί εγγύηση για τους Έλληνες οινόφιλους και μπορείτε να τη βρείτε εύκολα. Αν αντέχει ο προϋπολογισμός σας, τολμήστε να δοκιμάσετε τον φινετσάτο «Άγιο Χρόνο», χαρμάνι με λίγο Viognier.

NOSTOS SYRAH

Οινοποιία Μανουσάκη, Κρήτη

 Αχ, αυτά τα Syrah! Facebook Twitter

Μικρής παραγωγής Syrah από τα Χανιά που έχει ωριμάσει σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια. Χαρακτηριστική πυκνότητα, εκρηκτική μύτη και μεγάλη ένταση στο στόμα. Απανταχού κρεατοφάγοι και λάτρεις των πικάντικων γεύσεων θα το απολαύσουν καλύτερα. Κρασί ιδιαίτερο, όπως και ο επικεφαλής του οινοποιείου, Afshin.

LE ROI DES MONTAGNES

Κτήμα Παπαργυρίου, Πελοπόννησος

 Αχ, αυτά τα Syrah! Facebook Twitter

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ξεχωριστή περίπτωση. Υψηλόβαθμο, με μεγάλη συμπύκνωση και πληθωρικό όσο χωράει ο νους σας, σε μία φιάλη-κόσμημα. Ερώτημα για γερά νεύρα προς τον οινοχόο: «... Τι πίνουμε μετά το Le Roi;». Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, «τίποτα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ