Να πώς μπορείτε να συμβάλλετε έμπρακτα στην έρευνα κατά του καρκίνου

Να πώς μπορείτε να συμβάλλετε έμπρακτα στην έρευνα κατά του καρκίνου Facebook Twitter
1

Άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών ή με λέμφωμα μη-Hodgkin έχουν σήμερα διπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσουν για τουλάχιστον 10 έτη, από αυτούς που διαγνώστηκαν στις αρχές του 1970, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός Cancer Research UK.

Το ποσοστό των γυναικών που ενδέχεται να επιβιώσουν έπειτα από εμφάνιση του καρκίνου του μαστού για τουλάχιστον 10 χρόνια έχει εκτιναχθεί από λιγότερο από 40% στο 77%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου έχει αυξηθεί από 23% στο 50%.

Η ίδια τάση καταγράφεται και για άλλους τύπους της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, διπλάσιοι ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών και λέμφωμα μη-Hodgkin είναι πιθανό να επιβιώσουν για τουλάχιστον 10 έτη, με την αύξηση της επιβίωσης από 18% σε 35% και από 22% σε 51%, αντίστοιχα. Μάλιστα, για το λέμφωμα Hodgkin, η επιβίωση 10 ετών αναμένεται να αυξηθεί από λιγότερο από 50% σε 80%.

Δυστυχώς, εξαιτίας της αδυναμίας κατανόησης και της μη διαχειρίσιμης απογοήτευσης τους, οι άνθρωποι αποδίδουν τα δεινά σε θεούς και δαίμονες, παγκόσμιες συνομωσίες και άλλα μύρια μεταφυσικά. Πάντα ήταν ο τρόπος τους να ξορκίζουν το κακό. Αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικός παρά μάλλον ανούσια και οικτρή ματαιοπονία.

Τα νέα είναι εξίσου ενθαρρυντικά για τους ασθενείς με λευχαιμία, οι οποίοι έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν για διάστημα 10 ετών σε σύγκριση με αυτούς που διαγνώστηκαν στις αρχές του 1970.

Και ενώ η πιθανότητα επιβίωσης 10 ετών για τον κακοήθη όγκο του οισοφάγου και το μυέλωμα εξακολουθεί να είναι χαμηλή (< 20%), προβλέπεται να τριπλασιαστεί σε διάστημα ίδιας περιόδου. 

 

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη διάγνωση και θεραπεία των νεοπλασιών είναι εντυπωσιακή και αυτό οφείλεται στην αφοσιωμένη εργασία των γιατρών/νοσηλευτών και στη δίχως προηγούμενο επέκταση της επιστημονικής έρευνας, η οποία είναι δαπανηρή και στηρίζεται είτε σε κρατική χρηματοδότηση, είτε σε δωρεές από οργανισμούς και ιδιώτες. Ας μην παραβλέπουμε, βεβαίως, και τη σημαντική εφαρμοσμένη έρευνα που διεξάγεται από φαρμακευτικές εταιρείες (μικρές και μεγάλες) με σκοπό την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και αποτελεσματικότερων διαγνωστικών μεθόδων.

 

Να πώς μπορείτε να συμβάλλετε έμπρακτα στην έρευνα κατά του καρκίνου Facebook Twitter

Παρά την πρόοδο, η οριστική νίκη ενάντια της νόσου δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος είναι μία νόσος με χίλια πρόσωπα [πολλοί διαφορετικοί τύποι]. Φέρει εξαιρετικά περίπλοκο παραγοντικό προφίλ, διαφορετικό για τον καθένα, και ως εκ τούτου οι ελπίδες μας εναποτίθενται στην πρόοδο της εξατομικευμένης ιατρικής, την επανάσταση της επιστήμης δεδομένων και την ενδελεχή ανάλυση/μελέτη του γενετικού κώδικα (DNA) του εκάστοτε ασθενούς, ώστε να αναπτυχθούν στοχευμένες θεραπείες.

Δυστυχώς, εξαιτίας της αδυναμίας κατανόησης και της μη διαχειρίσιμης απογοήτευσης τους, οι άνθρωποι αποδίδουν τα δεινά σε θεούς και δαίμονες, παγκόσμιες συνομωσίες και άλλα μύρια μεταφυσικά. Πάντα ήταν ο τρόπος τους να ξορκίζουν το κακό. Αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικός' παρά μάλλον ανούσια και οικτρή ματαιοπονία. Το μόνο εφεύρημα της ανθρωπότητας που άλλαξε δραματικά τις συνθήκες και τους όρους διαβίωσης προς το καλύτερο είναι η επιστήμη και η έρευνα σε διηνεκή συνάρτηση με την ακμή της τεχνολογίας.

Επομένως, αν το ουσιαστικό ζητούμενο είναι μια συνεχής πρόοδος στο μέτωπο κατά του καρκίνου -έως ότου η επιστήμη και η ιατρική καταστήσουν τις περισσότερες μορφές από ιάσιμες έως απλά χρόνια ανενεργές- θα πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε στην υποστήριξη της έρευνας και τη χρηματοδότηση της, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση τις κυβερνήσεις που εκλέγουμε.

Ένας άλλος αμεσότερος τρόπος είναι να προσφέρει ο καθένας ό,τι διαθέτει σε οργανισμούς που διαχειρίζονται τη διανομή τέτοιων χρηματικών πόρων. Σε προηγούμενο άρθρο του ο Άρης Δημοκίδης έθεσε το εξής ερώτημα, το οποίο στάθηκε αφορμή γι αυτό το άρθρο:

"Μήπως ξέρει κανείς κάποια αξιόπιστη οργάνωση που να μαζεύει χρήματα για την ιατρική έρευνα για τον καρκίνο; Κάποια που τα λεφτά μας θα πιάσουν τόπο;"

  

Για όσους ενδιαφέρονται, λοιπόν, έχω συλλέξει και παραθέτω μερικά links οργανισμών, στα οποία μπορείτε να διαθέσετε χρηματικό ποσό της επιλογής σας (άπαξ ή μηνιαίως, ετησίως, κ.ο.κ). Δείτε το ως "επένδυση" για το μέλλον, το δικό σας και των παιδιών σας. Δε γίνεται να μη περισσεύουν έστω 5 ευρώ.

Cancer Research UK

American Cancer Society

Worldwide Cancer Research

 

Breast Cancer Research Foundation 

Pancreatic Cancer Research Fund 

Υ.Γ.1: Γνωρίζω τόσους ανθρώπους με συνδρομές σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως το Spotify, το iCloud storage και πάει λέγοντας, που κοστίζουν από 3 μέχρι 7 δολάρια το μήνα. Νομίζω επιβάλλεται να προϋπολογίζουμε ένα ποσό και για τους προαναφερθέντες ερευνητικούς σκοπούς. Η μήπως θεωρούμε ότι δεν μας αφορά άμεσα; Γιατί τα στατιστικά λένε άλλα.

 

Υ.Γ.2: Εδώ μερικά στατιστικά για το πως έχει προοδεύσει η έρευνα κατά του καρκίνου.

 

Να πώς μπορείτε να συμβάλλετε έμπρακτα στην έρευνα κατά του καρκίνου Facebook Twitter
Να πώς μπορείτε να συμβάλλετε έμπρακτα στην έρευνα κατά του καρκίνου Facebook Twitter
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
το θέμα στην Ελλάδα είναι πως θα συμβάλλουμε ώστε όλοι οι καρκινοπαθείς, ανασφάλιστοι και φτωχοί να επωφελούνται από τα αποτελέσματα της έρευνας