Ηρακλής Λαμπαδαρίου. Ο άνεργος που στα 26 του έφτιαξε τις εκδόσεις Σαΐτα

Ηρακλής Λαμπαδαρίου. Ο άνεργος που στα 26 του έφτιαξε τις εκδόσεις Σαΐτα Facebook Twitter
4

Το αγόρι που έπαιζε με «Σαΐτες»

 

Ηρακλής Λαμπαδαρίου. Ο άνεργος που στα 26 του έφτιαξε τις εκδόσεις Σαΐτα Facebook Twitter

 

Τον πετυχαίνω στο τηλέφωνο. Βρίσκεται στην Καβάλα. Ολιγοήμερες διακοπές και δρομολόγηση ενός ακόμα βιβλίου. Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου δεν είναι ένας τυπικός άνεργος. Στα 26 του έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις Εκδόσεις «Σαΐτα», έναν ανοικτό, ψηφιακό, μη εμπορικό εκδοτικό οίκο!

Πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς και καλλιτέχνες βρίσκουν, πλέον, το δικό τους χώρο για να δημιουργήσουν. Την ίδια ώρα, μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων, περισσότεροι από 15 χιλιάδες χρήστες έχουν κατεβάσει ήδη τα βιβλία! Οι πρώτες «Σαΐτες», μέσα σε λίγους μήνες, ταξιδεύουν επίσημα και στο διαδίκτυο.

«Μέσα σε έναν μόλις χρόνο από την πρώτη «σαϊτοπτήση», μας εμπιστεύτηκαν αρκετοί συγγραφείς από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Πρόσφατα είχαμε τη χαρά να απελευθερώσουμε ένα πολύ όμορφο παραμύθι μιας συγγραφέως και εικονογράφου από τη γειτονική Ιταλία με τη βοήθεια δυο αξιόλογων μεταφραστών!

Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των δύο συλλογικών έργων, οι συγγραφείς που μοιράστηκαν ελεύθερα τα έργα τους με τους αναγνώστες μας ξεπερνούν τους 60! Κατά μέσο όρο δεχόμαστε τέσσερις προτάσεις κάθε μήνα και φροντίζουμε να ενημερώνουμε τους συγγραφείς σε λιγότερο από δύο μήνες για τη δυνατότητα συνεργασίας μας», αναφέρει με υπερηφάνεια.

Ηρακλής Λαμπαδαρίου. Ο άνεργος που στα 26 του έφτιαξε τις εκδόσεις Σαΐτα Facebook Twitter

Του ζητάω να μου περιγράψει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να δει το βιβλίο του να εκδίδεται από τη «Σαΐτα»:

«Η διαδικασία είναι πολύ απλή, γρήγορη και ανέξοδη. Ο συγγραφέας διαβάζει και αποδέχεται το πλαίσιο συνεργασίας που έχουμε δημιουργήσει με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων στην ενότητα «FAQ» της ιστοσελίδας μας. Στη συνέχεια στέλνει αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή το πλήρες κείμενο του έργου του, την περίληψή του και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Αν πρόκειται για παιδικό έργο, μας στέλνει κάποιες σκέψεις του για το πώς θα μπορούσε να γίνει η εικονογράφηση.

Οι Υπεύθυνοι Αξιολόγησης αποφασίζουν για το αν μπορούμε να δώσουμε στο έργο την ευκαιρία να απελευθερωθεί ψηφιακά από τη Σαΐτα. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, ενημερώνουμε τον συγγραφέα και αρχίζουμε τη φιλολογική επιμέλεια, τις τυπογραφικές διορθώσεις, τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, την εικονογράφηση (για τα παιδικά έργα), τη σελιδοποίηση, τη διαδικασία παραχώρησης ISBN από την Εθνική Βιβλιοθήκη και ολοκληρώνουμε με την απελευθέρωσή του μέσω της ιστοσελίδας μας, πολλών διαδικτυακών βιβλιοπωλείων, διαδικτυακών χώρων για τη λογοτεχνία και ΜΜΕ. Ο συγγραφέας ενημερώνεται τακτικά για την εξέλιξη του σχεδιασμού του ebook του και δεν επιβαρύνεται με καμία χρέωση», τονίζει με νόημα.

Ηρακλής Λαμπαδαρίου. Ο άνεργος που στα 26 του έφτιαξε τις εκδόσεις Σαΐτα Facebook Twitter

Η καθημερινότητά του στην Καβάλα κυλάει μέσα στις λευκές σελίδες της ανεργίας. Τις ίδιες σελίδες που ο ίδιος χρωματίζει με τα φτερά της «Σαΐτας».

«Η ζωή σε μία περιφερειακή πόλη κυλάει με μεγάλη δυσκολία αλλά με σύμμαχο την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι όπως όλα τα καλά, έτσι και τα κακά, έχουν ένα τέλος. Η καθημερινότητα περιορίζεται στην αναζήτηση θέσεων εργασίας κυρίως στο εξωτερικό, καθώς εντός συνόρων, κάθε καινούρια μέρα πολλαπλασιάζει τους ανέργους.

Με στεναχωρεί όμως που ακόμη και σ’ αυτήν τη δύσκολη εποχή που είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των πολλών, οι ελάχιστες θέσεις εργασίας καλύπτονται από υποψηφίους που πληρούν κριτήρια της «παλαιάς» σχολής: γνωριμίες, ρουσφέτια, διαπλοκή, εξάρτηση, υποταγή. Συνεχίζουμε να βυθιζόμαστε με χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες».

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο Έλληνας δε διαβάζει. Το ΕΚΕΒΙ αποτελεί παρελθόν. Παραδοσιακά βιβλιοπωλεία κλείνουν. Τον ρωτάω αν πλησιάζουμε στο τέλος του βιβλίου όπως το γνωρίζαμε.

«Πλησιάζουμε στο τέλος της ίδιας μας της χώρας όπως τη γνωρίζαμε. Δυστυχώς το βιβλίο είναι ένα ακόμη θύμα σε ένα σαθρό σύστημα που με πρόφαση την οικονομική κρίση, αφανίζει ό,τι δεν το εξυπηρετεί.

Το μέλλον του βιβλίου είναι οι συγγραφείς και οι αναγνώστες. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ούτως ώστε οι μεν πρώτοι να ενθαρρύνονται να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσω της επίπονης και απαιτητικής διαδικασίας της γραφής και οι δε δεύτεροι να έχουν ερεθίσματα για να διαβάζουν.

Ο τρόπος διανομής ενός έργου θεωρώ πως αφορά αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο τον δημιουργό του καθώς χωρίς αυτόν και τις θυσίες του, δε θα μπορούσαμε να μιλάμε για «έργο». Η καρδιά κάθε βιβλίου είναι ο συγγραφέας. Όταν αυτό γίνει κατανοητό στη χώρα μας, ετοιμαστείτε για τεράστιες αλλαγές στον εκδοτικό χώρο», προσθέτει.

Ηρακλής Λαμπαδαρίου. Ο άνεργος που στα 26 του έφτιαξε τις εκδόσεις Σαΐτα Facebook Twitter

Ο ίδιος πιστεύει στην αλλαγή. Την αναφέρει συνέχεια. Στο τελευταίο του παραμύθι, «Χαιρετίσματα και Ευχές», ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει, άλλωστε, την εσωτερική μάχη για ανατροπή και ελευθερία. Έννοιες που κάθε νέος ονειρεύεται στην Ελλάδα της κρίσης.

«Πιστεύω πως ο κάθε αναγνώστης αναπόφευκτα θα κάνει τη σύνδεση μεταξύ των όσων περιγράφονται στο συγκεκριμένο έργο και της κατάστασης με την οποία βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος. Κι όμως, όσο ανήμπορος κι αν αισθάνεται, όσο κι αν έχει παραδοθεί σε «σωτήρες» και «ηγέτες», μπορεί να «ξυπνήσει» και να αλλάξει ό,τι τον πιέζει και τον καθιστά θεατή της τραγωδίας που παρακολουθεί. Είναι τόσο απλό όσο ένα «καλημέρα» ειπωμένο με ειλικρίνεια, τρυφερότητα και χρώμα».

Κλείνοντας του ζητώ να μου πει μέχρι που φτάνει ο ιστός της Σαΐτας.

«Η Σαΐτα φιλοδοξεί να μοιραστεί τα πολύχρωμα φτερά της με ακόμη περισσότερους συγγραφείς, δημιουργούς (εικονογράφους, ζωγράφους, γραφίστες, σχεδιαστές κόμικ, δημιουργούς βίντεο, μουσικούς) που θέλουν να αναδείξουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους, συνεργάτες τους οποίους θα προωθήσει με σκοπό να αυξήσει τις πιθανότητες εύρεσης μιας αμειβόμενης θέσης εργασίας γι’ αυτούς. Ο Ηρακλής συνεχίζει κι αυτός μια διαφορετική πτήση, πολύ πιο δύσκολη, που μάλλον θα τον προσγειώσει κάπου μακριά».

*Μάθετε περισσότερα για τις Εκδόσεις «Σαΐτα» εδώ 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Μπράβο Μάγκα μου! Εύγε αυτός είσαι! Αν μπορώ να βοηθήσω θα το επιθυμούσα με μεγάλη ευχαρίστηση! Δεν έχω διαβάσει απο τις Σαιτες κατι αλλά με έπεισες άσχημα!!!!
Πάρα πολύ καλή ιδέα του Ηρακλή έχω διαβάσει αρκετά απο τα βιβλιά των εκδόσεων Σαϊτα στο κινητό μου (άλλη μια έξυπνη ιδέα να διανέμονται δωρεαν και σε κινητά), ας ελπίσουμε σύντομα να βγάζει και κάποια χρήματα γιατι τα αξίζει, ήτε απο διαφημίσεις ήτε απο οτιδήποτε! Συνέχισε έτσι!
Σ' ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που έχεις διαβάσει αρκετά από τα σαϊτοβιβλία μας και μοιραζόμαστε τις ελεύθερες πτήσεις! Κι εγώ ελπίζω να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξουν κάποια έσοδα για τη Σαΐτα ώστε να καλύψουμε τα διάφορα, ελάχιστα -προσπαθούμε αρκετά γι' αυτό- έξοδα. Όμως δε συγκρίνονται με καμία οικονομική απολαβή η ηθική στήριξη και η εμπιστοσύνη των συγγραφέων και των αναγνωστών :)