Μια πόλη μέσα στη διαφθορά

Μια πόλη μέσα στη διαφθορά Facebook Twitter
0

Ένα από τα στοιχεία που έχουμε ήδη ξεχωρίσει στη δεύτερη σεζόν του True Detective, της οποίας τα δύο πρώτα επεισόδια έχουν ήδη προβληθεί στα κανάλια Novacinema, είναι το σκηνικό όπου διαδραματίζεται η νέα ιστορία που αφηγείται μέσω της πένας του ο Νικ Πιτσολάτο. Όπως στον πρώτο κύκλο οι βάλτοι και η υγρασία της Λουιζιάνα έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής, έτσι και τώρα μια διεφθαρμένη φανταστική πόλη της Καλιφόρνια, το Βίντσι, λίγο πιο έξω από το Λος Άντζελες μοιάζει με αυτόνομο χαρακτήρα κι αυτό γιατί η δημιουργία του βασίζεται σε ένα εντελώς πραγματικό μέρος.

O νέος συναρπαστικός κύκλος του True detective σε ταυτόχρονη προβολή με την Αμερική, αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, κάθε Κυριακή στις 4 μετά τα μεσάνυχτα αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσω του εξελιγμένου αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+.

Το Βέρνον της Καλιφόρνια είναι μια μικρή βιομηχανική πόλη, λίγα λεπτά από το κέντρο του Λ.Α., γεμάτη με εργοστάσια, αποθήκες και σιδηροδρομικές γραμμές. Διαθέτει "αμαρτωλό" παρελθόν με κυβερνητική διαφθορά, πολιτικούς-πιόνια και υπόγειες συμφωνίες. Για τουλάχιστον έναν αιώνα το συγκαλυμμένο έγκλημα ανθούσε στην πόλη η οποία μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως "hot spot της διαφθοράς" από το Forbes πριν από μερικά χρόνια.

Συγκεκριμένα, το 2007 ο ρεπόρτερ του Forbes Evan Hessel καταδύθηκε στο παρελθόν του Βέρνον για να καταγράψει την ιστορία του. Η πόλη ιδρύθηκε το 1905 από τον John B. Leonis, κοντά στις γραμμές των τρένων που οδηγούσαν στο Λος Άντζελες. Έκτοτε τα πάντα εκεί βασίζονταν σε έναν απίστευτα καλοκουρδισμένο μηχανισμό που έλεγχαν δύο οικογένειες, οι Malburgs και οι Malkenhorsts, από τη διακυβέρνηση της πόλης μέχρι την παραγωγικότητά της που στηρίζεται στο τοπικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας. Για πάνω από τρεις δεκαετίες ο Leonis C. Malburg, εγγονός του ιδρυτή John Leonis, υπήρξε δήμαρχος του Βέρνον και ο Bruce Malkenhorst ήταν γενικός διοικητής της πόλης, επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτροδότησης και ασκούσε πολλές άλλες δουλειές υψηλού προφίλ. Κανείς δεν μπορούσε να τους ρίξει στις εκλογές και οι μισθοί τους φούσκωναν διαρκώς. Επί της ουσίας, αυτές οι δυο φαμίλιες είχαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης μέχρι να καταφέρει ο νόμος να μπει στο δρόμο τους.

Μια πόλη μέσα στη διαφθορά Facebook Twitter

Το 2011 ο νομοθέτης της Καλιφόρνια John Perez ξεκίνησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για το Βερνον ώστε να βάλει τέλος στη διαφθορά της πόλης. Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος, κατηγορήθηκαν για διαφθορά και καθαιρέθηκαν. Το Βέρνον βρέθηκε στο επίκεντρο όταν η Καλιφόρνια αποφάσισε να το συμπεριλάβει στην κομητεία του Λος Άντζελες και τότε οι δύο κραταιές οικογένειες έχασαν τη δύναμή τους.

Με αφορμή το True Detective, το L.A. Weekly απαριθμεί κάποια κοινά στοιχεία ανάμεσα στις δύο πόλεις. Στη σειρά υπάρχει σκηνή στην οποία φαίνεται το χαρακτηριστικό υδραγωγείο του Βέρνον όπου στο μοντάζ έχει προστεθεί η επιγραφή "City of Vinci", ενώ το σπίτι του χαρακτήρα που υποδύεται ο Κόλιν Φάρελ βρίσκεται επίσης στο Βερνον. Εμφάνιση κάνουν και οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ γενικότερα το Βίντσι διαθέτει παρόμοια δημογραφικά στοιχεία (95 κάτοικοι και 70.000 άνθρωποι που δουλεύουν στην πόλη - όντως το Βερνον έχει μόλις 114 κατοίκους και 50.000 εργάτες, η μικρότερη από όλες τις πόλεις της Καλιφόρνια και η πιο κοντινή στο Λος Άντζελες). 

Πολύ μακριά από το Βέρνον, εδώ στην Ελλάδα, οι φανατικοί του True Detective που αναλύουμε κάθε λεπτομέρεια της σειράς είμαστε επίσης πολλοί. Και κάθε Κυριακή είμαστε συντονισμένοι στις 4 μετά τα μεσάνυχτα με τα κανάλια Novacinema για να βλέπουμε πρώτοι τα νέα επεισόδια της σειράς ταυτόχρονα με τις προβολές στην Αμερική. Και αν θέλουμε μεγαλύτερη εμπέδωση υπάρχει πάντα ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+

Μια πόλη μέσα στη διαφθορά Facebook Twitter
Μια πόλη μέσα στη διαφθορά Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ