Αυτή η φωτογραφία αποτυπώνει τις σημερινές αντιθέσεις στον πλανήτη

Αυτή η φωτογραφία αποτυπώνει τις σημερινές αντιθέσεις στον πλανήτη Facebook Twitter
3

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 10:30 το πρωί. Με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι πως η εικόνα παρουσιάζει ένα ειδυλλιακό τοπίο το οποίο απολαμβάνει μια παρέα που παίζει γκολφ. Το σκηνικό αλλάζει όταν δει κανείς πως στο πάνω μέρος της φωτογραφίας υπάρχουν άνθρωποι που κρέμονται σε έναν φράχτη 6 μέτρων. Είναι μόνο λίγοι από τους 200 που χθες επιχείρησαν να παραβιάσουν την περίφραξη και να περάσουν από το Μαρόκο στην ισπανική πόλη Μελίγια.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια η Ισπανία ξόδεψε σχεδόν 30.000.000 δολάρια για την κατασκευή φραχτών γύρω από τη Μελίγια και τη Θέουτα, τους δυο ισπανικούς θύλακες που περιβάλλονται από το Μαρόκο στη Βόρειο Αφρική. Πρόκειται για τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής τα οποία όμως έχουν γίνει μονοπάτια των μεταναστών για πέρασμα στην Ευρώπη. Οι φράχτες αρχικά λειτουργούσαν, αλλά τον τελευταίο χρόνο πολλοί μετανάστες προσπαθούν να σκαρφαλώσουν πάνω τους ή να κολυμπήσουν γύρω τους. Πολλοί καταλήγουν τραυματίες στα χέρια των μαροκινών και ισπανικών αρχών ή ακόμη χειρότερα νεκροί.

Ο José Palazón ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία αναφέρει: " Η κατάσταση στην άλλη μεριά θυμίζει πόλεμο. Αυτοί οι άνθρωποι παρέμεναν ανήμποροι και εγκλωβισμένοι στην κορυφή του φράχτη για ώρες. Κάποιοι έπεφταν στο κενό. Είναι λες και δεν έχουν κανένα δικαίωμα"

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια