Ιδανικός καιρός για την Αβάνα

Ιδανικός καιρός για την Αβάνα Facebook Twitter
Ερωτευμένοι, και όχι μόνο, όλων των αποχρώσεων και ηλικιών συναντιούνται στο Μαλεκόν για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα και να αναμειχθούν με το πλήθος
0

Η «μακρόστενη πόλη» απλώνεται κατά μήκος του Ατλαντικού. Τα κύματα σκάνε στη λεωφόρο Μασέο, πιο γνωστή και ως Malecon. Στην ανατολική πλευρά δεσπόζει το Καστίγιο δελ Μόρο, το παλιό ισπανικό φρούριο στην είσοδο του λιμανιού από όπου η θέα της πόλης είναι αξεπέραστη. Προς τα δυτικά οι ατσάλινοι ουρανοξύστες της καινούργιας πόλης υψώνονται πάνω από τους φάρους. Ξεχωρίζουν οι δύο πύργοι του ιστορικού ξενοδοχείουNacional και άλλα πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων που περιμένουν τους όχι και τόσους πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται την Κούβα...

Ο καλύτερος τρόπος για αληθινή γνωριμία με την πόλη είναι περπατώντας στις γειτονιές της και κατά μήκος του Μαλεκόν. Ερωτευμένοι, και όχι μόνο, όλων των αποχρώσεων και ηλικιών συναντιούνται στο Μαλεκόν για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα και να αναμειχθούν με το πλήθος. Κατά μήκος του υπάρχει μια σειρά από αποικιακά κτίρια με ρόδινες, γκρίζες, κίτρινες, πράσινες και γαλάζιες προσόψεις. Όλα έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα. Λίγα έχουν επισκευασθεί, ενώ όλα θα μπορούσαν, στο όνομα της οικονομικής δυσπραγίας και του 45χρονου και πλέον αμερικανικού εμπάργκο, να θυσιαστούν στο βωμό της σκοπιμότητας.

Τα στενά της Αβάνα Βιέχα περιγράφονται ως χρονομηχανή. Αυτό που αντικρίζει ο επισκέπτης δεν διαφέρει από αυτό που είδαν ο Γκράχαμ Γκρίν, ο Ζορζ Σιμενόν, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τουλάχιστον πριν από πενήντα χρόνια. Οι πρώτες νότες από τα μπόνγκο και τα κόνγκα σημαίνουν ότι αρχίζει η μεσημεριανή μουσική και φθάνει η ώρα για το πρώτο ποτό της ημέρας. Μια μπάντα αρχίζει να παίζει για το πλήθος που μαζεύεται στο υπαίθριο καφέ. Ακριβώς η ίδια σκηνή κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις πλατείες που σχηματίζουν ένα νοητό τετράγωνο στην παλιά πόλη. Πλάζα Βιέχα, πλάζα Καθεδράλ, πλάζα δε λας Άρμας και πλάζα Σαν Φρανσίσκο. Περπατώντας ανάμεσα στα παλιά κτίρια, η πόλη θυμίζει πλατό κινηματογραφικής ταινίας. Από ένα καφέ ακούγεται το πιο διάσημο κουβανέζικο τραγούδι, το «Γκουανταναμέρα», απ' το μπαράκι με τις κρεολές κουκλίτσες, το Chan-Chan, του θρυλικού Compay Segunto και από ένα τρίτο μουσικοί με ζωηρόχρωμα ρούχα και εκπληκτικές φωνές στέλνουν «μηνύματα» τραγουδώντας «Hasta Siempre, Commandante Che Guevara»!

Τα μεσημέρια του καλοκαιριού η ζέστη είναι αφόρητη, οι πλακόστρωτοι δρόμοι και η άσφαλτος ανάβουν κι αναδίδουν όλη τη θερμότητα του ήλιου. Είναι η ώρα της σιέστας, η ώρα που άλλοι επισκέπτονται μπαρ για ένα ποτό ή αναψυκτικό, άλλοι παίζουν ντόμινο στη σκιά καθώς υπαίθριοι ανθοπώλες αναζητούν πελάτες, ενώ μια ευτραφής κυρία με μια μεγάλη λευκή τούρτα θα αναζητά κάποιον που θα θέλει να γιορτάσει. Θα μπορούσε να ‘ναι και σκηνή ταινίας. Έξω από τον κινηματογράφο Yara όπου προβάλλεται μια κινέζικη ταινία μια ουρά περιμένει υπομονετικά. Στην άλλη πλευρά του δρόμου μια άλλη μακριά ουρά έχει σχηματισθεί μπροστά στο Copelia, το πιο γνωστό παγωτατζίδικο της Αβάνας. Η είσοδος στον κινηματογράφο κοστίζει δύο πέσος (10λεπτά) το παγωτό 3. Δεξιά υπάρχει μια άλλη είσοδος, αό την οποία μπαινοβγαίνουν τουρίστες χωρίς ουρά και σαρώνουν σε πέσος κονβέρτιμπλ.

Στην Κούβα σήμερα υπάρχουν δύο τάξεις: Αυτοί που μπορούν να γευθούν ό,τι και οι τουρίστες επισκέπτες και αυτοί που ζουν χάρη στις παροχές του κράτους και το πενιχρό μηνιαίο εισόδημα των 10 ευρώ. Η πρώτη τάξη μπορεί να έχει ό,τι θέλει χάρη στα 2 εκατ. τουρισμό ή τα εμβάσματα που φτάνουν από τους μετανάστες. Τότε μπορεί να ψωνίσει από τα σούπερ μάρκετ με κονβέρτιμπλ, μπορεί να πάει διακοπές, ακόμη και να αποκτήσει κάποια από τα αγαθά του δυτικού πολιτισμού όπως αυτοκίνητο, τηλεόραση, video, κινητό τηλέφωνο, computer κ.λπ. Πολλοί, για να αποκτήσουν έξτρα εισόδημα, δουλεύουν περιστασιακά ως μουσικοί, ασχολούνται με είδη λαϊκής τέχνης, ψαρεύουν για να πουλήσουν την ψαριά και καμιά φορά «ψαρεύουν» και ξένους...

Κατά μήκος της Μαλεκόν άνδρες που επιπλέουν μέσα σε σαμπρέλες από ρόδες φορτηγών ρίχνουν συρτές, άλλοι ψαρεύουν με καλάμι από τα βράχια ή τον κυματοθραύστη και άλλοι βουτούν με ψαροντούφεκα, διεκδικώντας την ψαριά της ημέρας σε έναν τόπο που μπορεί με ευκολία να χαρακτηρισθεί «ευλογημένος ψαρότοπος». Η ζωή των Κουβανών παρομοιάζεται με το ψάρεμα. Δεν ξέρεις τι θα φας για βραδινό, αλλά το να ρίξεις την πετονιά στο νερό σου δίνει ελπίδα.

Η Αβάνα είναι μια «κυρία» που φροντίζει το μύθο της, ζωντανή μέρα και νύχτα, δείχνει την ερωτική της πλευρά στους επισκέπτες της με ευγένεια , χαμόγελο και αδιάκοπο φλερτ.

ADDRESS BOOK

Οι διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείτε.

2SEE

JOSE MARTI MEMORIAL
Tο υψηλότερο σημείο της πόλης (109 μ.). Μουσείο με τα έργα του εθνικού ήρωα στην Πλατεία της Επανάστασης.

CASTILLO DER MORO & SAN CARLOS DE LA CABANA
Ισπανικό και αγγλικό φρούριο. Δεσπόζουν στην είσοδο του λιμανιού στην Αβάνα. Η καλύτερη θέα της πόλης που φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο που κάποτε ήταν το γραφείο του Ερνέστο Γκεβάρα.

LA FINCA VIGIA
Το σπίτι όπου έζησε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ από το 1939 έως το 1961. Προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα εκτίθενται εδώ (βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες), ακριβώς όπως τα είχε αφήσει.

MUSEO NACIONAL DE BELLAS ARTES
Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή κουβανέζικων έργων τέχνης από το 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Αναζητήστε το «El Rapto de las Mulatas» του Carlo Enriquez, το «Gitana Tropical» του Victor Manuel, το «Madernidad» του Wilfredo Lam , το «Recibio en Mal Estad» του Zaida del Rio Mundo και το «Sοnado» του Tonel.

PASEO DEL PRADO
Ο πανέμορφος δρόμος που από το 1772 ενώνει το Μαλεκόν με την Πλατεία της Αδελφότητας, γύρω από την οποία βρίσκονται τα ξενοδοχεία Inglatera, Park Central, SEVILIA, Saratoga.

2BE

BAR EL FLORIDITA
Obispo No 557
Το καλύτερο και ακριβότερο ντάκιρι στο λίκνο του. Δοκιμάστε το κλασικό ή με φράουλα, ή το αγαπημένο διπλό του Χέμινγουεϊ με γκρέιπφρουτ χωρίς ζάχαρη.

BAR MONSERRATE
Monserrate esq. A Obrapia
Δίπλα στη Floridita τα έπινε πού και πού ο Κάστρο φοιτητής. Τώρα θα σας «φτιάξει» μια πολύ καλή μπάντα.

CASA DE LA MUSICA, GALLIANO
Calle Galiano e/Neptuno y Concordia
Αργά το βράδυ εμφανίζονται οι πιο γνωστές κουβανέζικες μπάντες.

LA ZORRA Y EL CUERVO JAZZ CLUB
Calle 23 y O, El Vedado
Το καλύτερο τζαζ κλαμπ της Κούβας.

CABARET PARISIEN
Htl Nacional de Cuba, Vedado
Ωραία κοστούμια, εντυπωσιακοί χορευτές και χορεύτριες με πολύ καλούς τραγουδιστές και μουσικούς. Εξαιρετικό!

BAR DELIRIO HABANERO 
Teatro Nacional, Paseo esq, a 39
Στον τέταρτο όροφο του Εθνικού Θεάτρου για Cuba libre, regeatton και θέα στην επιβλητική Πλατεία της Επανάστασης.

 

2EAT

EL ALJIBE
Avenida 7,entre 24 y 26
Το must της κουβανέζικης κουζίνας με το εκπληκτικό παραδοσιακό ψητό κοτόπουλο

LOS NARDOS
Sociedad Juventud Asturiana
Paseo del Prado No 563
Το καλύτερο και φθηνότερο paladar απέναντι από το Καπιτώλιο. Μακράν το δημοφιλέστερο ανάμεσα στους Κουβανούς.

TABERNA LA MURALLA
San Ignacio
Plaza Vieja

Φρέσκια μπίρα (clara y negra) και ψητά (κοτόπουλο, αστακός, γαρίδες) στα κάρβουνα συνοδεία μουσικής.

2DO

 Περπατήστε άφοβα στους δρόμους πίσω από το Καπιτώλιο.

• Πάρτε τον πεζόδρομο San Rafael από το Teatro Garcia Lorka και μετά αριστερά, στο Bario del Chino, στην περιοχή των Κινέζων ή στο Αβάνα Centro για να δείτε την αληθινη Κούβα .

TIP

 Μην αγοράζετε «φθηνά» πούρα στο δρόμο.

 Αγοράστε πίνακες ζωγραφικής.

 Νερό να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο.

 Περάστε μια μέρα στον παράδεισο του Las Terassas και ζητείστε να φάτε Ropa VIEJA στο Campesinos ακούγοντας Hermanos Morales.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ