11 ταινίες που προτείνω να δείτε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 11 ταινίες που προτείνω να δείτε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
0

 

Ανάμεσα στα πολλά προγράμματα και τους καλεσμένους, όπως τον Φατίχ Ακίν, στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που ξεκινάει την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, σας προτείνουμε 10+1 ταινίες διαφορετικού ύφους, ξεκινώντας από τις δύο πιο αναμενόμενες ελληνικές.

Δύο δυνατές πρεμιέρες του ελληνικού προγράμματος

 

1.

Νορβηγία


Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γιάννης Βεσλεμές

 11 ταινίες που προτείνω να δείτε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Μουρίκης στη Νορβηγία του Γιάννη Βελσεμέ. Η Νορβηγία φοράει παπούτσια γυαλιστερά, χορεύει ανάμεσα σε πολύχρωμα καθάρματα και δαγκώνει μόνο όποτε αυτή θελήσει.

1984. Ο Ζανό φτάνει για πρώτη φορά στην πόλη. Φωτοφοβικός, βρυκόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Και το μόνο που θέλει είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, άντρο παρανόμων, θα συναντήσει την πόρνη Αλίκη και τον Νορβηγό ντίλερ Πήτερ. Μαζί τους θα αναλάβει μια ύποπτη δουλειά που θα τον οδηγήσει στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα. Η Νορβηγία φοράει παπούτσια γυαλιστερά, χορεύει ανάμεσα σε πολύχρωμα καθάρματα και δαγκώνει μόνο όποτε αυτή θελήσει. «Η Νορβηγία κατεβαίνει στη Μεσόγειο»

2.

Forget Me Not


Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γιάννης Φάγκρας

 11 ταινίες που προτείνω να δείτε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ελληνική ταινία, γυρισμένη στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στη θάλασσα Μπέρινγκ, στην Αλάσκα και στη Νέα Ορλεάνη.


Ένα ρόουντ μούβι στη θάλασσα και μια ερωτική περιπέτεια. Η ιστορία δύο εραστών στην άκρη του κόσμου. Γυρισμένη στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στη θάλασσα Μπέρινγκ, στην Αλάσκα και στη Νέα Ορλεάνη. Μια ταινία με δύο Έλληνες πρωταγωνιστές, για ένα μύθο χωρίς σύνορα, φτιαγμένο στο χέρι σε φιλμ 35 χιλιοστών.

Ένα ερωτικό μωσαϊκό ιστοριών για το σεξ και τις σχέσεις

3.

The Little Death του Τζος Λόσον, Αυστραλία (τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες)

Μια κωμωδία για το σεξ, τον έρωτα, τις σχέσεις και τα ταμπού, ο Μικρός θάνατος είναι μια ταινία ξεκαρδιστική, ειλικρινής και τελικά συγκινητική, για την κρυφή σεξουαλική ζωή πέντε καθημερινών ζευγαριών. Η Μέιβ έχει μια επικίνδυνη σεξουαλική φαντασίωση που ο Πωλ πασχίζει να εκπληρώσει, η Ίβι και ο Νταν ανενεώνουν τη σχέση τους με παιχνίδια ρόλων, η Ροουίνα ανακαλύπτει πως αντλεί ευχαρίστηση από τον πόνο του συζύγου της Ρίτσαρντ, ο Φιλ ζει έναν πρωτόγνωρο έρωτα με τη σύζυγό του Μωρίν στις πιο ήσυχες στιγμές της, ενώ η Μόνικα κι ο Σαμ μπλέκονται σ' ένα πονηρό και χαοτικό τηλεφώνημα. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζος Λώσον επιλέγει μερικούς από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της Αυστραλίας για να εξερευνήσει τις παράξενες, σπαρταριστές και καμιά φορά καταστροφικές καταστάσεις όπου μπορεί να μας οδηγήσει η επιθυμία μας, στο κυνήγι αυτής της φευγαλέας στιγμής σεξουαλικής έκστασης· της στιγμής που οι Γάλλοι αποκαλούν «la petite mort» – ο μικρός θάνατος.

 

 

 

18ρηδες, εγκυμοσύνη, περιθώριο, ακραίες καταστάσεις

4.

Αρκτική / Artic του Γκάμπρι Βελάσκεθ/Gabri Velαzquez, Ισπανία (τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες)

«Οικογένεια εναντίον απομόνωσης»: Ο Σιμόν κι ο Χότα είναι δύο νεαροί ταξιδιώτες-απατεώνες που παίρνουν κάθε μέρα τους δρόμους για να επιβιώσουν. Ο καθένας τους αποζητά αυτό που του λείπει. Ο Σιμόν δεν αντέχει να βρίσκεται όλη την ώρα με τη μεγάλη του οικογένεια. Ο Γιότα θέλει να πάψει να ζει μοναχικά και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει τη δική του οικογένεια.

Βραβεία:  Ειδική Μνεία – Τμήμα Generation, Φεστιβάλ Βερολίνου 2014, Γερμανία

Ένα κυνήγι θησαυρού στο στιλ των αδελφών Κοέν

5.

Κουμίκο, η κυνηγός του θησαυρού των Ντέιβιντ Zέλνερ & Νέιθαν Ζέλνερ, ΗΠΑ (τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες)

 11 ταινίες που προτείνω να δείτε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ένα κυνήγι θησαυρού στο στιλ των αδελφών Κοέν

Μια μοναχική Γιαπωνέζα πείθεται πως μια τσάντα γεμάτη χρήματα που, σύμφωνα με μια φανταστική ταινία μυθοπλασίας, είναι κάπου θαμμένη, είναι στην πραγματικότητα αληθινή. Εγκαταλείποντας τη στρωμένη της ζωή στο Τόκιο για την ερημιά της παγωμένης Μινεσότα, ξεκινά για μια αυθόρμητη αναζήτηση της χαμένης της μυθικής περιουσίας.

Βραβεία: Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Sundance 2014

Αφιέρωμα στον σπουδαίο Σουηδό Ρόι Άντερσον

6.

A Swedish Love Story (1970):

 


 

Το πολυβραβευμένο ντεμπούτο του Ρόι Άντερσον είναι μια διαφορετική ταινία, συγκριτικά με την υπόλοιπη (σουρεαλιστική) φιλμογραφία του. Επηρεασμένος από το τσέχικο νέο κύμα, αφηγείται εδώ την ιστορία αγάπης δύο εφήβων και την αντίδραση των οικείων τους.  Η ταινία απέσπασε τέσσερα βραβεία στο φεστιβάλ Βερολίνου και τον έκανε ευρέως γνωστό σε κοινό και κριτικούς. Στη συνέχεια της (μυθοπλαστικής) πορείας του ο Άντερσον δεν επέστρεψε ποτέ στον ρεαλισμό, έπειτα από αυτή την ταινία.

Ένα μεταφυσικό θρίλερ στα χνάρια του Πολάνσκι

7.

Cure –The Life of Another / Ίαση – Η ζωή μιας άλλης της Αντρέα Στάκα (τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια)

Η νεότητα πρωταγωνιστεί στην ταινία Ίαση – Η ζωή μιας άλλης, της ελβετής, με ρίζες από την Κροατία, σκηνοθέτιδας Αντρέα Στάκα. Θρίλερ, εμπνευσμένο από πραγματική ιστορία, το φιλμ αφηγείται μια ιστορία απώλειας, βίας και φαντασμάτων. Ένα ψυχολογικό παιχνίδι, με επιρροές από το σινεμά του Ρομάν Πολάνσκι, που διαδραματίζεται το 1993 στο Ντουμπρόβνικ, μια πόλη που προσπαθεί να συνέλθει από τα τραύματα του πολέμου. Στην ταινία παίζει και η Μιριάνα Καράνοβιτς.

Ντουμπρόβνικ 1993: ένα χρόνο μετά την πολιορκία της πόλης από τις σερβικές δυνάμεις. Η 14χρονη Λίντα και ο πατέρας της έχουν μετακομίσει ξανά στην Κροατία από την Ελβετία. Η νέα καλύτερή της φίλη, η Έτα, την οδηγεί στο απαγορευμένο δάσος στα ορεινά της πόλης. Τα δύο κορίτσια μπλέκονται σ' ενα εμμονικό, σεξουαλικά φορτισμένο παιχνίδι ρόλων και ανταλλαγής ταυτοτήτων, που οδηγεί σε μια μοιραία πτώση. Το επόμενο πρωϊνό, η Λίντα θα επιστρέψει μόνη. Σιγά σιγά, αρχίζει να παίρνει τη θέση της Έτα στην οικογένειά της. Ο Ίβο, το αγόρι της Έτα, συμπαρασύρεται κι αυτός απ' αυτή τη νέα πραγματικότητα. Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι γυναίκες και οι απώλειες που έχουν υποστεί λόγω του πολέμου, η Λίντα κινδυνεύει να μείνει μετέωρη, καθώς παγιδεύεται σ' έναν άλλο, ακραίο κόσμο, έναν κόσμο όπου η Έτα επανέρχεται διαρκώς για να τη φέρει αντιμέτωπη με τον εαυτό της.

Βραβεία: Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου (Sylvie Marinković)– BIAFF Badumi 2014, Georgia

Κυνομαχίες εναντίον παιδικής ψυχής

8.

Sivas / Σίβας του Κάαν Μυζντετζί (τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια)

Το τουρκικό Σίβας του Κάαν Μυζντετζί (ειδικό βραβείο επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας), με ντοκιμαντερίστικη αισθητική και ερασιτέχνες ηθοποιούς, φέρνει την ευαίσθητη παιδική ψυχοσύνθεση αντιμέτωπη με τους ενήλικους κανόνες. Η βίαιη πρακτική των κυνομαχιών που καθορίζει τον ανδρικό πληθυσμό της περιοχής, εισβάλλει στη ζωή ενός μικρού αγοριού, ενώ πίσω από αυτή αναδεικνύεται με απλότητα και δύναμη η ακόμη πιο σκληρή κοινωνική πραγματικότητα

Τουρκία-Γερμανία 2014
Με φόντο ένα ζοφερό χωριό της Ανατολίας στην Ανατολική Τουρκία, η ταινία Σίβας αφηγείται την ιστορία του 11χρονου Ασλάν, κι ενός ταλαιπωρημένου από τις κυνομαχίες σκύλου, που δένονται με μια δυνατή φιλία αφότου ο Ασλάν βρίσκει τον Σίβας εγκαταλειμμένο σ' ένα χαντάκι, γεμάτο πληγές κι έτοιμο να πεθάνει. Εντωμεταξύ, μια σχολική παράσταση της Χιονάτης και των επτά νάνων κυριαρχεί στο φόντο της ιστορίας, καθώς ο Ασλάν είναι απογοητευμένος που έχασε το ρόλο του πρίγκιπα από τον Οσμάν, τον αντίπαλό του στον έρωτα και γιο του προέδρου του χωριού. Κι ενώ ο Οσμάν προπορεύεται στον αγώνα των δύο αγοριών να κερδίσουν την καρδιά της Αϊσέ, της «πριγκίπισσας» του χωριού, ο Ασλάν προσπαθεί να την εντυπωσιάσει με τον καινούργιο του φίλο. Ο Σίβας, που έχει ξαναζωντανέψει, κερδίζει τη μία κυνομαχία μετά την άλλη, δίνοντας πόντους στον Ασλάν έναντι του Οσμάν. Ωστόσο, καθώς η επιτυχία του Σίβας στο πεδίο της μάχης τραβά ολοένα και πιο πολύ την προσοχή του προέδρου του χωριού, οι ρόλοι αλλάζουν ανεπαίσθητα κι ο Ασλάν βρίσκεται ξαφνικά να ενηλικιώνεται πριν την ώρα του, αφήνοντας ξωπίσω του την πριγκίπισσα.

Βραβεία: Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Φεστιβάλ Βενετίας 2014

Η Ζαν ντ' Αρκ σε μιούζικαλ

9.

Γιοχάνα / Johanna (Αφιέρωμα Κόρνελ Μούντρουτσο)

Ουγγαρία-Γερμανία 2005
Η Γιοχάνα, μια νεαρή ναρκομανής, πέφτει σε κώμα μετά από ατύχημα. Οι γιατροί καταφέρνουν ως εκ θαύματος να τη σώσουν από του Χάρου τα δόντια. Η Γιοχάννα, ως αποδέκτης πλέον της Θείας Χάριτος, γίνεται νοσοκόμα και αρχίζει να θεραπεύει ασθενείς προσφέροντας το κορμί της. Ο επικεφαλής γιατρός, απογοητευμένος που η Γιοχάνα διαρκώς τον απορρίπτει, τάσσεται με το μέρος της σκανδαλισμένης διοίκησης του νοσοκομείου, που έχει εξοργιστεί με τη συμπεριφορά της. Κηρύσσουν πόλεμο εναντίον της, αλλά οι ευγνώμονες ασθενείς της ενώνονται για να την προστατεύσουν. Μια κινηματογραφική και μουσική μεταφορά του Πάθους της Ιωάννας της Λωρραίνης.

Βραβεία:
Βραβείο «Η Εποχή του Χρυσού»– Brussels FF, Belgium
Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου– Puchon Fantastic IFF 2005, South Korea
Ειδική Μνεία της Επιτροπής– Sarajevo IFF 2005, Bosnia & Herzegovina
Ειδική Μνεία – Cottbus IFF 2005, Germany
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Sevilla IFF, Spain
Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου, Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής– Hungarian Film Week 2005
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου– Fantasporto FF, Portugal

10.

Αφιέρωμα Ραμίν Μπαχρανί, ο οποίος θα παραστεί στη Θεσσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του και να πραγματοποιήσει masterclass.


Η πρόσφατη ταινία του Ραμίν Μπαχρανί 99 Homes με τους Άντριου Γκάρφιλντ και Μάικλ Σάνον στους βασικούς ρόλους, εστιάζει σε ένα νεαρό πατέρα που πέφτει θύμα έξωσης, για να σχολιάσει τις ταξικές διαφορές της αμερικανικής κοινωνίας και το άγριο πρόσωπο της σύγχρονης οικονομίας που θυσιάζει τους ανθρώπους στο όνομα του κέρδους.

11.

Marble Ass του Ζέλιμιρ Ζίλνικ, (τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια)

Φέτος, οι Ματιές στα Βαλκάνια, το πρόγραμμα που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός, παρουσιάζουν τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες της χρονιάς, ενώ διοργανώνουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Σέρβο κινηματογραφιστή Ζέλιμιρ Ζίλνικ, μια φωνή πρωτοπορίας, συνώνυμη του πολιτικού και πολιτισμικού ακτιβισμού, με ταινίες που δεν έχουν προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα. Ο ίδιος θα δώσει το παρών στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο κοινό.

Το 1995 ο Ζίλνικ υπογράφει το Πισινός από μάρμαρο (βραβείο Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου), μια κριτική πάνω στην προπαγάνδα του πολέμου και τα πατριαρχικά χαρακτηριστικά του συστήματος, η οποία μιλά ανοιχτά για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας σε μια φοβισμένη και συντηρητική κοινωνία.

Διάφορα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ