«Φιλότιμο: Το Ελληνικό Μυστικό»

 «Φιλότιμο: Το Ελληνικό Μυστικό» Facebook Twitter
8

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Washington Oxi Day Foundation δημιούργησε ένα βίντεο με κεντρικό θέμα «το Φιλότιμο».


Επιστρατεύοντας 29 εξέχοντες Έλληνες που διαπρέπουν στους τομείς της Φιλανθρωπίας, της Πολιτικής, της Επιχειρηματικότητας, της Εκπαίδευσης και της Ενημέρωσης, αλλά και σημαντικούς εκπροσώπους της εκκλησιαστικής κοινότητας, μέσω του συγκεκριμένου βίντεο, το Washington Oxi Day Foundation στοχεύει να ενημερώσει το διεθνές κοινό για αυτή τη μοναδικής σημασίας ελληνική λέξη που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των Ελλήνων, αλλά και να εμπνεύσει τους σύγχρονους ανθρώπους διαδίδοντας την έννοια του Φιλότιμου.
Το Washington Oxi Day Foundation (www.oxidayfoundation.org), το οποίο ιδρύθηκε το 2011, στοχεύει στην πληροφόρηση των φορέων χάραξης πολιτικής και του κοινού της Αμερικής σχετικά με τη ζωτική συμβολή της Ελλάδας στην έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και στην προβολή σύγχρονων ηρώων που επιδεικνύουν το ίδιο θάρρος με τους Έλληνες και συνεχίζουν να μάχονται για την προστασία και την προαγωγή της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο.


Tο Washington OXI Day Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην ενημέρωση των Αμερικανών πολιτικών και του κοινού, αναφορικά με τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν οι Έλληνες στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας, καθώς και στην ανάδειξη των «σύγχρονων ηρώων» που επιδεικνύουν παρόμοιο θάρρος με τους προγόνους τους, προάγοντας τον Ελληνισμό. Στο βίντεο μιλούν ανάμεσα σε άλλους ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος, η Αριάνα Χάφινγκτον, ο Παύλος Γερουλάνος κ. ά.

 

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Φιλότιμο: άλλος ένας γελοίος νεο-ελληνικός μύθος.Και επίσης: υπάρχουν άπειρες λέξεις και εκφράσεις σε ξένες γλώσσες πού δεν υπάρχουν στα ελληνικά. Να ένα παράδειγμα: work ethic.
Εργασιακή ηθική;Υπάρχει σαν έννοια και έκφραση.Είναι λίγο οξύμωρο να λες για μια έννοια που δεν υπάρχει στα ελληνικά όταν η δεύτερη λέξη της έχει ελληνικές ρίζες πάντως. ^_^Επειδή αλλού στόχευες όμως,λίγη ρέγουλα με το αυτομαστίγωμα δεν βλάπτει.Άλλοι είναι οι λόγοι,όχι επειδή τα ξύνουμε.Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι το βιντεάκι είναι μια παπάτζα.
...όχι για κανέναν άλλον λόγο,απλά είναι σαν να γίνεται για άλλη μια φορά προσπάθεια να βρούμε απάγγειο σε λάθος μέρος,με λάθος τρόπο προβάλλοντας-ειδικά-λάθος άτομα(και το τι αντιπροσωπεύουν ορισμένοι).
"Το φιλότιμο υπάρχει στο DNA του Έλληνα".Άντε, να παραμυθιάζουμε εαυτούς και αλλήλους.Ένας σοφός καθηγητής είχε πει κάποτε "Αν δεν υπήρχε ο Φαλμεράγερ, μάλλον θά 'πρεπε να τον εφεύρουμε".
Αυτό με το φιλότιμο που υπάρχει μόνο στη δική μας γλώσσα και κανείς άλλος δεν το έχει το ακούω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Με ποια λογικη άραγε όποιος έχει τη λέξη έχει και τη χάρη; Και άραγε η έννοια το φιλότιμου δεν υπερκαλύπτεται ούτως ή άλλως από εύκολα μεταφράσιμες λέξεις όπως ευθύνη/υπευθυνότητα, τιμή, καθήκον, σεβασμός, λόγος, ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια & αρχές;
Έχουμε κι άλλη λέξη για το φιλότιμο : τσίπα! Και μόλις έμαθα και την ετυμολογία τηςhttp://el.wiktionary.org/wiki/%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CE%B1Αναρωτιέμαι αν οι Σλάβοι την χρησιμοποιούν μεταφορικά όπως εμείς με την έννοια του φιλότιμου.@iris Νομίζω ότι η γλώσσα κάθε λαού-οι έννοιες που έχουν οι λέξεις της γλώσσας αυτής, η κάθε γραμματική και συντακτική λεπτομέρειά της - συσχετίζεται με τον λαό που την μιλάει. Η γλώσσα του κάθε λαού δημιουργείται ανάλογα με τις έννοιες που θέλει να εκφράσει. Αλλά, ναι, φυσικά και δεν σημαίνει αυτό ότι σήμερα όλοι οι Έλληνες έχουν φιλότιμο ή ότι όλοι οι ξένοι δεν έχουν.
Δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε, διότι υπήρχαν δούλοι...Να τα λέμε και αυτά μην φανατιζόμαστε με ότι μας συμφέρει...(άσχετο με το θέμα του video)
Δημοκρατία για τα δεδομένα της εποχής και συγκεκριμένα σε όλη την αρχαία ιστορία υπήρχε μόνο στην αρχαία Ελλάδα. Καθετί οφείλουμε να το κρίνουμε στο ιστορικό του πλαίσιο, όχι ξεκομμένο.Το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη ή όχι της δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ μπερδεύονται όλα γλυκά και απολίτικα: η αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, η Ορθοδοξία, η καθημερινότητα των ελληνοαμερικανών ομογενών, οι αναμνήσεις τους, ο Μεταξάς, η Εθνική Αντίσταση, ο Τσόρτσιλ, οι μεμονωμένες περιπτώσεις διάσωσης των Εβραίων στην Ελλάδα της Κατοχής - να μην ξεχνάμε να τά 'χουμε καλά με το πανίσχυρο λόμπι - κ.τ.λ. κ.τ.λ. κ.τ.λ.Πολύ θα ήθελα να ξέρω την απήχηση αυτού του πονήματος: πού θα προβληθεί, σε ποιους απευθύνεται, πόσοι θα το δουν;