Μετά την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τι;

Μετά την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τι;

Όραμα της Janssen είναι ένας κόσμος χωρίς ασθένειες, με την Ογκολογία να αποτελεί βασικό θεραπευτικό τομέα.

ΑDVERTORIAL

 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι το δεύτερο σε συχνότητα ογκολογικό νόσημα στον ανδρικό πληθυσμό και στατιστικά περίπου ένας στους οκτώ άνδρες θα εμφανίσει τη συγκεκριμένη νόσο στη διάρκεια της ζωής του, ενώ αποτελεί και 2η αιτία θανάτου στους άνδρες από καρκίνο. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο 450.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη, για την αντιμετώπιση του οποίου είναι κρίσιμης σημασίας  η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη επιλογή και χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

 

Όραμα της Janssen είναι ένας κόσμος χωρίς ασθένειες, με την Ογκολογία να αποτελεί βασικό θεραπευτικό τομέα. Από το 2011, η εταιρεία έχει λάβει εγκρίσεις για 9 ογκολογικά φάρμακα και για 10 χαρακτηρισμούς «πρωτοποριακών θεραπειών». Η ενημέρωση του κοινού για όλα τα ογκολογικά νοσήματα γενικότερα και για τον καρκίνο του προστάτη ειδικότερα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αυτό ακριβώς έρχεται να υπηρετήσει η νέα καμπάνια της εταιρίας Janssen «Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε». Για τη νόσο αλλά και τη καμπάνια θα μπορέσετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Μετά την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τι;

 

Μέσα από την ενημέρωση για τη σημασία της εξέτασης του προστατικού αντιγόνου PSA και για την δαχτυλική εξέταση-που οι ουρολόγοι αποκαλούν το ανδρικό ανάλογο του τεστ ΠΑΠ- οι άνδρες μαθαίνουν να μην παραμελούν την υγεία του προστάτη τους, ώστε ο καρκίνος του προστάτη να διαγιγνώσκεται εγκαίρως, καθώς τότε αυξάνεται πολύ η πιθανότητα η νόσος να είναι ιάσιμη. Το αισιόδοξο νέο είναι πως σε αρκετούς ασθενείς η νόσος εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς οπότε ο γιατρός εφαρμόζει τη λεγόμενη ενεργό παρακολούθηση με τακτικές  εξετάσεις, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ο καρκίνος του προστάτη είναι επιθετικός και μεταστατικός. Στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς περιλαμβάνονται η ριζική προστατεκτομή (χειρουργική αντιμετώπιση η οποία γίνεται ρομποτικά ή λαπαροσκοπικά,  η ακτινοθεραπεία, η  χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, (ορμονικός αποκλεισμός ή ορμονικός ευνουχισμός), που πραγματοποιείται με τη χορήγηση χαπιών (αναστολέων ανδρογόνων) και οι νέες εντοπισμένες θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία και οι βιολογικές θεραπείες. Επίσης,  έχουν αναπτυχθεί και άλλες μορφές θεραπείας του καρκίνου του προστάτη όπως η κρυοθεραπεία ή κρυοχειρουργική (χρήση ψυχρού αέρα για να ψυχθούν οι περιβάλλοντες ιστοί) και η τεχνολογία των υψηλής έντασης εστιασμένων υπερήχων (HIFU). Ωστόσο οι θεραπείες αυτές  θεωρούνται ακόμα πειραματικές και δεν εφαρμόζονται στην κλινική πράξη.

 

Μετά την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τι;

 

Ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής

Οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή, αλλά συχνά ανησυχούν για την εξέλιξη της νόσου.  Οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο προστάτη ίσως να μην αισθάνονται καλά στην καθημερινότητά τους ενώ οι θεραπείες μπορεί να προκαλούν κόπωση ή αδιαθεσία. Η ψυχοκοινωνική στήριξη σε όλη την πορεία είναι απαραίτητη προκειμένου να μην εμφανίσουν κατάθλιψη ή να νιώσουν πως βρίσκονται πλέον στο περιθώριο. Τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη με την επεξεργασία τεράστιου αριθμού δεδομένων μπορεί  και δημιουργεί αλγόριθμους που «προβλέπουν» τις ανάγκες των ασθενών και βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν έγκαιρες διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη. Η πατρίδα μας με την  Πανεπιστημιακή ουρολογική κλινική του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, συμμετέχει σε ένα  αντίστοιχο Ευρωπαϊκό  πρόγραμμα που υλοποιείται με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για τον καρκίνο του προστάτη και έχει  συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής δεκάδων ασθενών. Είναι σημαντικό για τους άνδρες που νοσούν από καρκίνο του προστάτη να γνωρίζουν ότι  η ασθένειά τους δεν είναι το τέλος, αλλά η μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα όπου τα συμπτώματα είναι αντιμετωπίσιμα.

 

Μετά την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τι;

 

Το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό

Ο καρκίνος του προστάτη -όπως και ο καρκίνος του μαστού- είναι ορμονοεξαρτώμενα ογκολογικά νοσήματα και  σχετίζονται με κληρονομική προδιάθεση. Οι άνδρες που έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά και να ξεκινούν το τσεκ-απ σε νεότερη ηλικία. Το γενετικό screening  σήμερα μπορεί και ελέγχει περισσότερα από 50 ογκογονίδια που εμπλέκονται στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος, με τους ειδικούς να θυμίζουν πως συνολικά μια μειοψηφία καρκίνων που δεν ξεπερνά το 5%-10% έχουν κληρονομικό υπόβαθρο.

 

Μετά την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τι;

 

Η ογκογόνος επίδραση της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία σαν μεμονωμένος παράγοντας κινδύνου αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη , κάτι που ισχύει και σε άλλους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους. Στον αντίποδα η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά μειώνει τον κίνδυνο, με έρευνες που έχουν γίνει στην Ευρώπη να αναδεικνύουν τον ρόλο του λυκοπένιου στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που περιέχεται μεταξύ άλλων στις ντομάτες.  

 

Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι). 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ