ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πού θα φας καλό κρέας την Τσικνοπέμπτη

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Το στέκι του Ηλία

Όταν έρχεται ο λόγος στα καλά παϊδάκια, αυτόματα η πυξίδα δείχνει το Στέκι του Ηλία, μια ταβέρνα στο Θησείο που ξεκίνησε πριν από τον Μεσοπόλεμο, διατηρεί την παράδοση και αντιστέκεται στους μοντερνισμούς. Στο ίδιο στέκι αμέτρητοι πεινασμένοι πελάτες έχουν γευτεί τα ζουμερά παϊδάκια του – είναι το σουξέ. Εδώ είναι όλα απλά και με παρεΐστικη διάθεση. Το μενού δεν θα σε προβληματίσει: προσφέρει χειροποίητες τηγανητές πατάτες, χωριάτικη σαλάτα, χόρτα και χύμα κρασί από τη Νεμέα, ό,τι πρέπει για να συνοδέψεις τις μπριζόλες αλλά και τα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος, που το μυστικό της νοστιμιάς τους βρίσκεται στο μαστόρικο ψήσιμο.
Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, 210 3422407

Κορομηλάς

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Κάποιες ταβέρνες που μετράνε την ιστορία τους με δεκαετίες επιμένουν στη λογική τού να προσφέρουν «λίγα και καλά, απαράλλαχτα στο πέρασμα του χρόνου». Και η μακροβιότητά τους επιβεβαιώνει την ορθότητα της συνταγής. Ο Κορομηλάς στην Αγία Παρασκευή είναι από τα κλασικά στέκια με ψητά στα κάρβουνα και ιστορία 60 χρόνων και. Μια οικογενειακή ταβέρνα που αρκετοί έχουν συνδέσει με τα παιδικά τους χρόνια, όταν έτρωγαν νόστιμα παϊδάκια στην καταπράσινη αυλή με το λευκό χαλικάκι. Η νέα γενιά στο τιμόνι διατηρεί το άρωμα της παράδοσης, με τα ξύλινα τραπέζια ντυμένα με καρό τραπεζομάντηλα και το τζάκι σε περίοπτη θέση. Από τη σχάρα βγαίνουν τα κρεατικά, αλλά τα παϊδάκια, ζουμερά και τραγανά ταυτόχρονα, αφήνουν γλύκα που δεν παίζεται.
Ελ. Βενιζέλου 72, Αγ. Παρασκευή, 210 6510496

Καραβίτης

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αυθεντικό κουτούκι, που η πατίνα του χρόνου διατηρεί ανέπαφη τη φυσιογνωμία του. Μόλις διαβείς το κατώφλι του είναι σαν να γυρίζεις πολλά χρόνια πίσω – βαρέλια με κρασί που σιγοντάρουν την παραδοσιακή κουζίνα του. Πιάτα κλασικά: χόρτα, κεφτεδάκια, πατάτες τηγανητές και παϊδάκια. Δύσκολο να αντισταθείς στα άπαιχτα ζουμερά παϊδάκια που βγαίνουν λιμπιστικά από τα κάρβουνα, έρχονται σωστά ψημένα και σε κάθε μπουκιά αποκαλύπτουν τη βαθιά νοστιμιά τους. Το μεγαλείο της παράδοσης κρατά τα σκήπτρα.
Αρκτίνου & Παυσανίου, Παγκράτι, 210 7215155

Το Ρεμούτσικο

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter

Ταβέρνα με τριάντα χρόνια ιστορίας και παράδοση στο ψήσιμο στα κάρβουνα. Ο χώρος αποπνέει την αύρα του παρελθόντος, τότε που οι παρέες έδιναν το ραντεβού τους για να πιούν κρασί από το καινούργιο γιοματάρι και να κουβεντιάσουν. Τα κατρούτσα, όπως τότε, έτσι και σήμερα γεμίζουν με κρασί που συνοδεύει τους μεζέδες και τη χαλαρή διάθεση. Το αναμμένο τζάκι κρατάει ζεστή τη συντροφιά, αλλά τον πρώτο λόγο έχει το παϊδάκι. Τα κάρβουνα παίρνουν φωτιά και ψήνουν με μαεστρία φέτα και λουκάνικο χωριάτικο για να ανοίξει η όρεξη πριν δώσει τη σκυτάλη στο ερεθιστικό κοντοσούβλι και το μοσχαρίσιο συκώτι. Από την πυρά βγαίνουν τα εξαιρετικά αρνίσια παϊδάκια γάλακτος. Τρώγονται με το χέρι, μόνο έτσι καταλαβαίνεις τη νοστιμιά από το λιπάκι τους. Η φιλοξενία των νέων ανθρώπων που τρέχουν το μαγαζί επιβεβαιώνεται με τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά που κερνάνε τις παρέες στο τέλος.
Αγ. Δημητρίου 120, Άγ. Δημήτριος, 210 9704515

Κολοβός

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτ: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ένα υπόγειο κουτούκι στην Αγία Παρασκευή μάζευε από το 1954 τις παρέες του παππού Βασίλη, που οι απλοί μεζέδες του και η ρετσίνα συνόδευαν τις χαρές και τις λύπες τους. Τα χρόνια κύλησαν και το καπηλειό έδωσε τη θέση του στην παραδοσιακή ταβέρνα που συνέχισε να μαζεύει κόσμο. Τα παλιά αντικείμενα δίνουν τον τόνο της διακόσμησης και ζωντανεύουν τις μνήμες μιας άλλης εποχής. Δίπλα στο τζάκι οι παρέες γεύονται παραδοσιακούς μεζέδες, τσουγκρίζουν τα ποτήρια και όταν το κέφι ανάβει, πιάνουν τα τραγούδια. Από την κουζίνα βγαίνουν χωριάτικη σαλάτα, λουκάνικο, κοκορέτσι, γουρουνοπούλα στη σούβλα, πατάτες τηγανητές και, φυσικά, περιποιημένα ζουμερά αρνίσια παϊδάκια, μαστόρικα ψημένα.
Πελοποννήσου 75, Αγ. Παρασκευή, 210 6510989

Ρούμελη

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στην ίδια θέση από τη δεκαετία του 1930 βρίσκεται η ταβέρνα «Ρούμελη» στον Βύρωνα. Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε μορφές εκείνη και το περιβάλλον της, αλλά ο Νίκος Κυριανάκης, απόγονος της οικογένειας που άνοιξε την ταβέρνα, συνεχίζει να προσφέρει καλό φαγητό με τον ίδιο τρόπο που το κάνει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Εδώ ξέρεις ότι θα βρεις παϊδάκια με υπογραφή, από τα καλύτερα της Αθήνας, ψημένα στο κάρβουνο, στο οποίο ο Νίκος επιμένει φανατικά, παρά το κόστος και την ταλαιπωρία που προκαλεί η «ζωντανή φωτιά» στην κουζίνα. Το κρέας είναι καλά επιλεγμένο, πέφτει σε σωστή φωτιά και το αποτέλεσμα σε κάνει να μην μπορείς να σταματήσεις εύκολα. Το σουξέ είναι τα τρυφερά, ζουμερά παϊδάκια που τρώγονται μέχρι και το κόκαλο, αλλά εδώ θα βρεις και εξαιρετική σταβλίσια μπριτζόλα, συκώτι, ζουμερά μπιφτέκια και φρεσκοκομμένη πατάτα.
Κωνσταντινουπόλεως 34 & Προύσσης, Βύρωνας, 210 7658347

Τα Βλάχικα

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η ταβέρνα «Τα Βλάχικα» από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έχει χαρακτηρίσει όλη την περιοχή, που ήταν από τους πρώτους προορισμούς φαγητού της Αττικής και συγκέντρωνε τόσο πολλές ταβέρνες-ψησταριές. Αν πας μια βόλτα έως εκεί, διαπιστώνεις ότι ο Δημήτρης Κωστάκος, που ανέλαβε την ταβέρνα το 1980, «όταν στην περιοχή έβοσκαν πρόβατα», και η ομάδα του προσφέρουν αυτό που ήξεραν να κάνουν πάντα καλά: καλό ψητό κρέας σε διάφορες παραλλαγές. Τα γαρδουμπάκια βγαίνουν από την παραδοσιακή γάστρα ψημένα στη χόβολη και σε αποπλανούν με τη νοστιμιά τους, ο μποξάς με το συκώτι και τα γλυκάδια σε παραπέμπει σε άλλες εποχές, το μελωμένο αρνάκι σούβλας κλέβει την παράσταση, το ψητό γουρουνόπουλο με τη ροδοκόκκινη τραγανή πετσούλα του είναι ποίημα και τα λιμπιστικά παϊδάκια σε κάνουν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.
Λεωφόρος Βάρης & Πρεβέζης, Βάρη, τηλ. 210 8956141

Ο Σπανός

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Για σχεδόν τρεισήμισι δεκαετίες ο Σπανός στα Κάτω Πατήσια θεωρείται μία από τις ταβέρνες όπου θα φας καλό παϊδάκι. Σε έναν ήσυχο συνοικιακό δρόμο και με τα παλιά κρασοβάρελα να κυριαρχούν στη σάλα και να δένουν με διάφορα αντικείμενα βγαλμένα από την παράδοση, η ταβέρνα αυτή ξέρει καλά το παιχνίδι της κλασικής γεύσης. Τα λεπτοκομμένα παϊδάκια –ελληνικής προέλευσης, όπως τονίζουν πάντα–, ψημένα στο κάρβουνο, ξεχειλίζουν από νοστιμιά, αλλά το ρεπερτόριο της κουζίνας δεν εξαντλείται εκεί. Προβατίνα, κοντοσούβλι με αρνίσια μπόλια, κοκορέτσι, θα σε τραβήξουν από τη μύτη, αλλά μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και άλλες «σπεσιαλιτέ» που φτιάχνει η κ. Γεωργία, όπως οι αρωματικοί κολοκυθοκεφτέδες, τα πλούσια τυροπιτάκια και η λευκαδίτικη λαδόπιτα.
Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια, 210 8327381

Biftekakia & Souvlakia

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter

Όποιο μαγαζί και να επιλέξεις από τα τρία, στα «Μπιφτεκάκια και Σουβλάκια» το σίγουρο είναι ότι θα φας από τα καλύτερα κρεατικά στη σχάρα σε πλούσιες μερίδες και σούπερ τιμές, για να τιμήσεις με τον καλύτερο τρόπο την Τσικνοπέμπτη. Το μενού συμπληρώνουν ολόφρεσκες σαλάτες και τόσο μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά (μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα, κριθαρένιος ντάκος κ.ά.), που δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

Extra tip: Διαθέτει πολύ γρήγορο delivery.
Λ. Μαραθώνος 1, Δροσιά, τηλ. 2108130005 / Λεωφ. Κηφισίας 202 & Αγίας Σοφίας, Νέο Ψυχικό, 210 6723900-910 / Ιλισίων 26, Νέα Κηφισιά, 210 8001036, www.biftekakiasouvlakia.gr

Peppers

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουβλατζίδικα των βορείων προαστίων, με δυνατό χαρτί, φυσικά, τα σουβλάκια του αλλά και το πολύ καλό κεμπάπ. Στην κουζίνα του Peppers θα βρείτε ακόμη κασερλί, μοσχαρίσιο σουτζούκι και δεκάδες σπιτικά ορεκτικά σε πολύ χορταστικές μερίδες. Οι μοναδικές του γεύσεις, σε συνδυασμό με την άψογη εξυπηρέτηση και τις καλές τιμές, το κάνουν αναμφίβολα ένα από τα πιο ξεχωριστά μαγαζιά του είδους στην Αθήνα.

Extra tip: Στο τέλος θα σας γλυκάνουν με κέρασμα ζεστούς λουκουμάδες.
Χ. Tρικούπη 156, Νέα Ερυθραία, 210 8001040, facebook/pages/Peppers, www.thepeppers.gr

Η Πόλη

Πού θα φας καλό κρέας σήμερα Facebook Twitter

Η Πόλη είναι η καινούργια πρόταση της Νέας Φιλαδέλφειας, που προσφέρει ένα μοναδικό μενού με πινελιές ανατολίτικης κουζίνας, χρησιμοποιώντας πάντα φρέσκα και αγνά υλικά, σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον που φέρει στοιχεία ρετρό. Αυθεντικό κεμπάπ, πεϊνιρλί στον ξυλόφουρνο και χειροποίητο κιουνεφέ με μοναδικές γεύσεις παγωτού, όπως το τριαντάφυλλο.
Δεκελείας 130 & Φωκών 1, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2521000

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 3.3.2016

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ