Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν το μυστικό της ευτυχίας αλλά είναι διαφορετικό για άντρες και γυναίκες

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν το μυστικό της ευτυχίας αλλά είναι διαφορετικό για άντρες και γυναίκες Facebook Twitter
2


Ευτυχία είναι να έχεις εκπληρώσει τους στους επαγγελματικούς σου στόχους μέχρι την ηλικία των 27 ετών, λένε οι ερευνητές.


Σύμφωνα με νέα έρευνα, ειδικά οι άντρες νιώθουν λιγότερη ικανοποίηση με την μετέπειτα ζωή τους αν έχουν παλέψει να σημειώσουν πρόοδο στην καριέρα τους πριν τα 27 τους. Οι προσδοκίες των γυναικών από την άλλη είναι λίγο πιο διαφορετικές αφού για πολλές το να αποκτήσουν ένα πτυχίο και να ανελιχθούν κοινωνικά είναι πολύ πιο πιθανό να τις οδηγήσει στην ευχαρίστηση.


Η σχετική μελέτη του University of Edinburgh κόστισε συνολικά 1.125.000 λίρες και εξέτασε όσους έχουν απομείνει από εκείνα τα 1.208 παιδιά από τη Σκωτία που γεννήθηκαν σε μια περίοδο 6 ημερών το 1936 και «αναλύθηκαν» όταν ήταν 11 ετών το 1947 και όταν έγιναν 27 ετών το 1963, στο πλαίσιο μιας έρευνας γνωστής με το όνομα «6-Day Sample».


Σήμερα, 52 χρόνια αργότερα, η νέα «6-Day Sample» διαπίστωσε πως εκείνοι που είπαν ότι πάλεψαν για να επιτύχουν τους επαγγελματικούς στόχους τους το 1963 ανέφεραν πως στην ηλικία των 77 ετών έλειπε από τις ζωές τους το αίσθημα τους νοήματος και της ικανοποίησης.


Αντιθέτως, η πλειονότητα των 77χρονων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα κι επίσης στερήθηκαν παρόμοιων ευκαιριών όπως οι άντρες τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, ανέφεραν ότι το να έχουν περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης και άνοδο στην κοινωνική κλίμακα επέφερε και μεγαλύτερη ικανοποίηση με την ζωή που έκαναν. Οι εργαζόμενες γυναίκες ανέφεραν επίσης πως ήταν πολύ πιο ευτυχισμένες όσο περισσότερο προόδευαν στην καριέρα τους.


«Αυτοί οι άντρες κι αυτές οι γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας στις αρχές της δεκαετίας του 1950 όταν οι ευκαιρίες ήταν αρκετά διαφορετικές συγκριτικά με τα ισχύοντα δεδομένα της σημερινής εποχής. Υπήρχε σχεδόν καθολική απασχόληση ανάμεσα στους άντρες και προσδοκίες πως πολλές γυναίκες θα άφηναν την δουλειά τους για να παντρευτούν και να ξεκινήσουν οικογένεια. Χάρη όμως στο πρότζεκτ '6-Day Sample' εξακολουθούμε να έχουμε λεπτομερή εικόνα της ζωής των νέων εκείνης της εποχής» σημειώνει η Caroline Brett, επικεφαλής της έρευνας.


Σύμφωνα με την έρευνα, στους άντρες, η αστάθεια στο ξεκίνημα της καριέρας τους ή η έλλειψη κοινωνικής ανέλιξης αποδείχθηκε πως συνδέεται αρνητικά με το συνεπακόλουθο μέλλον τους και το βαθμό στον οποίο νιώθουν πως η ζωή τους έχει νόημα όταν είναι σε μεγάλη ηλικία. Στις γυναίκες, όπου και συνήθως έλειπαν οι επαγγελματικές και μορφωτικές ευκαιρίες, η επίτευξη ανώτατης εκπαίδευσης και ενός υψηλού στάτους στην καριέρα φαίνεται πως έφερε μια πιο αισιόδοξοι ματιά σε μεγαλύτερη ηλικία.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Ηχητικά Άρθρα / Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Οι βρομοκαρυδιές ή αΐλανθοι είναι ίσως τα πιο ευρέως διαδεδομένα δέντρα στην Αθήνα και παρότι συνεισφέρουν στο πράσινο της πόλης, έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αποτελούν απειλή για τα υπόλοιπα δέντρα της Αθήνας.
M. HULOT
Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Living / Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Πριν από σαράντα χρόνια, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με το εντυπωσιακό παράστημα και τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την μετάβαση της Βραζιλίας από τη χούντα στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM
Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ