Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα

Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα Facebook Twitter
Για να δεις την όμορφη, παρθένα πλευρά της Τήνου πρέπει να ανακαλύψεις τις μη οργανωμένες υπέροχες αμμουδιές της. Φωτο: Shutterstock
0

Αν και για πολλούς είναι ακόμα συνδεδεμένη κυρίως με τον θρησκευτικό τουρισμό, λόγω του διάσημου ναού της Παναγίας στη Xώρα της, η Τήνος έχει να επιδείξει και να προσφέρει πολλά περισσότερα.

Η χαρακτηρισμένη και ως «μούσα του Αιγαίου», γενέτειρα των σπουδαίων Γύζη και Χαλεπά, έγινε αρκετά «της μόδας» τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν μεν ακόμα περισσότεροι τις αμέτρητες κρυμμένες ομορφιές της, αλλά να υπάρχουν και μικροί παράδεισοι-πρώην ησυχαστήρια που πλέον διακρίνονται από μια κάποια (ευτυχώς, όχι ανυπόφορη) πολυκοσμία.


Για τη διαμονή σου, μια καλή επιλογή είναι κάποιο από τα ήσυχα διαμερίσματα στον Άγιο Ρωμανό με την απαράμιλλης ομορφιάς θέα που είναι σχεδόν αδύνατο να μη σε ηρεμήσει. Σπιτικό πρωινό (το έχουν παράδοση) θα φας αν φιλοξενηθείς στα επίσης ήρεμα Κιόνια, ενώ «ξεχασμένος», αλλά με την καλή έννοια, θα νιώσεις αν επιλέξεις κάποιο κατάλυμα στην Κολυμπήθρα.

Η χαρακτηρισμένη και ως «μούσα του Αιγαίου», γενέτειρα των σπουδαίων Γύζη και Χαλεπά, έγινε αρκετά «της μόδας» τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν μεν ακόμα περισσότεροι τις αμέτρητες κρυμμένες ομορφιές της, αλλά να υπάρχουν και μικροί παράδεισοι-πρώην ησυχαστήρια που πλέον διακρίνονται από μια κάποια (ευτυχώς, όχι ανυπόφορη) πολυκοσμία.


Για να δεις την όμορφη, παρθένα πλευρά της Τήνου πρέπει να ανακαλύψεις τις μη οργανωμένες υπέροχες αμμουδιές της (Λυχναφτιά, Άγιος Πέτρος, Σάντα Μαργαρίτα, Απηγανιά, Λιβάδα). Θα χρειαστείς αυτοκίνητο, ομπρέλα, ένα ψυγειάκι με προμήθειες και βιβλία – αρκούν!

Εναλλακτικά, αν θέλεις να κολυμπήσεις σε κάποια από τις οργανωμένες, αξίζει να επισκεφθείς τη σχετικά απόμακρη Ρόχαρη στον Πάνορμο, γνωστό και αγαπημένο spot του νησιού λόγω και του πολύχρωμου beach bar με προσεγμένες και σπάνιες μουσικές επιλογές για παραλία.

Τις εκδρομές σου σχεδόν οφείλεις να τις ξεκινήσεις από την πλευρά του νησιού που βλέπει στη Σύρο, δηλαδή την Έξω Μεριά. Εκεί μπορείς να περιπλανηθείς στο χωριό Καρδιανή. Αν το κάνεις Κυριακή πρωί, μετά τη λειτουργία στην Αγία Τριάδα, οι ενορίτες θα σε καλέσουν να φας και να πιεις μαζί τους δίπλα στην εκκλησία το δικό τους αυθεντικό σπιτικό brunch, το... τηνιακό. Ξέρουν αυτοί.

Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα Facebook Twitter
Το σπίτι-μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου... Φωτ.: Σπύρος Στάβερης


Ανακάλυψε τους ουκ ολίγους περιστεριώνες στον οικισμό Ταραμπάδο και κάνε διάλειμμα για καφέ στο χωριό Κάμπος. Αν, μάλιστα, βρίσκεσαι στο νησί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις τη Γιορτή Μελιού του Κάμπου με τα θεσπέσια γλυκίσματα-κεράσματα (σιροπιαστά, παστέλια, αμυγδαλωτά) των χωριανών που σου προσφέρουν μαζί με άφθονη ρακή.


Κομψοτεχνήματα από το περίφημο μάρμαρο της Τήνου θα συναντήσεις στο μεγαλύτερο, μετά τη Χώρα, χωριό του νησιού, τον Πύργο. Εκεί μπορείς να μπεις στο σπίτι-μουσείο του Χαλεπά αλλά και στο διάσημο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου εκτίθενται έργα ξακουστών γλυπτών.


Πριν φύγεις, μπορείς να ξαποστάσεις στην πλατεία του χωριού, πίνοντας καφέ στη χόβολη και τρώγοντας πραγματικά σπιτικά γλυκά ταψιού κάτω από δύο αιωνόβιους πλατάνους. Σκηνικό βγαλμένο από κάποιο φιλμ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα Facebook Twitter
Ανακάλυψε τους ουκ ολίγους περιστεριώνες στον οικισμό Ταραμπάδο και κάνε διάλειμμα για καφέ στο χωριό Κάμπος. Φωτο: Shutterstock


Το επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νησιού εντοπίζεται στα Κιόνια, όπου βρίσκεται ο ανακατασκευασμένος από τον 3ο αιώνα ναός του Ποσειδώνα, ο οποίος λατρευόταν και ως θεραπευτής, εκτός από θεός της θάλασσας. Μέσα στα τμήματα των θεμελίων του ναού διακρίνονται, μεταξύ των ευρημάτων, διάφορα ενδεικτικά της μεγαλοπρέπειάς του γλυπτά και διάκοσμα σε ένα πανέμορφο τοπίο που τα αναδεικνύει. Εκεί θα περπατήσεις σε ξύλινα γεφυράκια ανάμεσα στα δέντρα.

Μετά τη Ρόχαρη, στο (σαν ξεχασμένο από επισκέπτες) χωριό Αετοφωλιά θα ξεχάσεις οτιδήποτε τουριστικό και θα ευχαριστηθείς, αν επιλέξεις να φας σε μία από τις δύο ταβέρνες. Από τις ωραιότερες φουρτάλιες (παραδοσιακή ομελέτα) της Τήνου και τα διάσημα τυριά της θα απολαύσεις στο καφενείο της κυρά Λένης στον Κρόκο. Ελάχιστα ακόμη νόστιμα και λιτά πιάτα συμπληρώνουν το μενού με τους μεζέδες.


Γεύσεις σπιτικές με άρωμα... κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού θα βρεις στην ταβέρνα «Ακρογιάλι» του Αγίου Ρωμανού. Μαγειρευτά και ψητό ψάρι μετά τη θάλασσα θα σε περιμένουν εκεί, σαν να γυρνάς στο σπίτι. Απλά και αγαπημένα πιάτα θα απολαύσεις και στο ταβερνάκι πάνω από την παραλία της Λιβάδας. Μερικά μαγειρευτά, σπιτικές τηγανητές πατάτες, παγωμένη ρακή και μπίρες αρκούν για να νιώσεις την πληρότητα.


Φεύγοντας, πάρε μαζί σου, για να σου θυμίζουν την Τήνο, λουκάνικα με σκόρδο, τυριά (γραβιέρα, κοπανιστή και το «δικό τους» πέτρωμα), κάππαρη, αγκινάρες, κρασί, ρακή, μέλι και αμυγδαλωτά. Αλλά, κυρίως, πάρε μαζί σου τις μαγικές εικόνες και τη γαλήνη που απλόχερα σου πρόσφερε.

Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα Facebook Twitter
Μπορείς να ξαποστάσεις στην πλατεία του χωριού, πίνοντας καφέ στη χόβολη και τρώγοντας πραγματικά σπιτικά γλυκά ταψιού κάτω από δύο αιωνόβιους πλατάνους. Φωτο: Shutterstock
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φολέγανδρος: Αυτό το νησί μας έκανε ευτυχισμένους

Ταξίδια / Φολέγανδρος: Αυτό το νησί μας έκανε ευτυχισμένους

Ένα νησί που καταφέρνει με την αύρα του να κάνει ευτυχισμένους ένα πιτσιρίκι που κάθε βράδυ ψήνεται για μία ώρα στον πυρετό και μια μαμά που κλαίει τη μοίρα της δεν μπορεί παρά να είναι ένα ξεχωριστό νησί
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σίφνος: Ήπια, όμορφη και αποθεωμένη

Ταξίδια / Σίφνος: Ήπια, όμορφη και αποθεωμένη

Εδώ και 50 χρόνια την εξερευνούν εξονυχιστικά όσοι Έλληνες και ξένοι ένιωσαν ότι σφυρηλατήθηκε η ψυχή και το πνεύμα τους από τα δύο ελληνικά Νόμπελ λογοτεχνίας. Ό,τι σήμερα μοιάζει ανεξερεύνητο, απλώς έχει μείνει για κάμποσο καιρό σχετικά άθικτο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πάρος: Ένα νησί που έχει κάτι για τον καθέναν

Ταξίδια / Πάρος: Ένα νησί που έχει κάτι για τον καθέναν

Το πανέμορφο κυκλαδονήσι διατηρεί τη γοητεία του στο πέρασμα του χρόνου, καθώς φαίνεται να συνδυάζει σε αρμονικές αναλογίες φυσική ομορφιά, αυθεντικές εμπειρίες, night life, γαστρονομία, δραστηριότητες, αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και «ορεινά», μεσόγεια χωριά
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ