Ένας ουρανοξύστης σαν τις καμπύλες της Beyonce

Ένας ουρανοξύστης σαν τις καμπύλες της Beyonce Facebook Twitter
0

Ένας ουρανοξύστης σαν τις καμπύλες της Beyonce Facebook Twitter

Οι φαν του τελευταίου άλμπουμ της Beyonce  και της αναβάθμισης μάλλον βρήκαν το ιδανικό αρχιτεκτονικό στέκι. Ένας ουρανοξύστης 78 ορόφων που έχει εμπνευστεί από την ποπ σταρ θα χτιστεί δίπλα στον Southern Cross στον σιδηροδρομικό σταθμό και θα έχει διαμερίσματα, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία σύμφωνα με την Guardian.

Οι κυματιστές καμπύλες του Premier Tower έχουν εμπνευστεί από ένα από τα 17 μουσικά βίντεο που η Beyonce κυκλοφόρησε σαν μέρος της επώνυμου visual άλμπουμ της τον Δεκέμβριο του 2013. «Για αυτούς περισσότερο προς την μεριά της τέχνης από ότι της επιστήμης», έγραψαν για το κτίριο η Elenberg Fraser «θα αποκαλύψουμε ότι η φόρμα μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής σε κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με την αισθητική – είμαστε σίγουροι ότι έχετε δει το βίντεο της Beyonce για το Ghost».

«Αν δεν το έχετε δει, το βίντεο κυρίως δείχνει γυμνές γυναίκες παγιδευμένες μέσα σε σωλήνες από ελαστικό ύφασμα και να μοιάζουν σαν ανθρώπινα κανελόνια ενώ περιστρέφοντα ανήσυχα σαν να προσπαθούν να  βγουν έξω. Καθώς παλεύουν, σχηματίζουν περίεργους άμορφους πύργους με τους γοφούς, τα πλευρά και τις θηλές τους σαν γεμάτα σακιά από μέλη του σώματος που τώρα θα αναπαραχθούν στην Μελβούρνη με στρώματα από γυαλί και ατσάλι ενώ τα γόνατα και οι αγκώνες τους θα γίνουν πολυτελή διαμερίσματα»,  γράφει ο αρθρογράφος της Guardian.

Το πρότζεκτ χρηματοδοτείται από την Fragrance Group, μια κτηματομεσιτική εταιρεία που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Koh Wee Meng από την Σιγκαπούρη. Στο σημείο που θα χτιστεί ο ουρανοξύστης βρίσκεται μια θρυλική παμπ από την δεκαετία του '70, η Savoy Tavern που θα κατεδαφιστεί, μερικούς μήνες μετά την επαναλειτουργία της το 2014 αφού μέχρι τότε ήταν 20 χρόνια κλειστή.

Δεν υπάρχει ακόμη καμιά επίσημη ανακοίνωση ότι η Beyonce θα επισκεφτεί ή θα δώσει μια συναυλία στον ουρανοξύστη αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ένας ουρανοξύστης σαν τις καμπύλες της Beyonce Facebook Twitter

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται κάτι παρόμοιο. Στο Τορόντο το αρχιτεκτονικό γραφείο MAD από την Κίνα έχει κατασκευάσει ένα ζευγάρι από ‘αφράτους’ ουρανοξύστες που έχουν πάρει το ψευδώνυμο τους από την Marilyn Monroe επειδή θυμίζουν την «εμβληματική σαν κλεψύδρας φιγούρα της». Η ίδια μάλλον θα στριφογυρίζει στον τάφο της.

Ένας ουρανοξύστης σαν τις καμπύλες της Beyonce Facebook Twitter

Στην Πράγα από την άλλη,ο αρχιτέκτονας Frank Gehry, το 1992 έφτιαξε το κτίριο Fred and Ginger που σαν βασικό του μοντέλο είχε την εικόνα μιας χορευτικής φιγούρας που έκαναν η Ginger Rogers με τον Fred Astaire. Οι κυματισμοί της γυάλινης πρόσοψης του κτιρίου μοιάζουν σαν να είναι φούστα ενώ ένα μικρό μπαλκόνι που προεξέχει μοιάζει σαν το άνοιγμα των χεριών του Fred Astaire. O Βάτσλαβ Χάβελ, τότε είχε εκθειάσει το κτίριο σαν το νέο στολίδι της πόλης αλλά δεν είχα όλοι την ίδια άποψη. Κάποιος το είδε σαν ένα  πατημένο κουτάκι της κόκα κόλα ενώ ένας άλλος έγραψε ότι μοιάζει σαν «ένα Καλιφορνέζικο πρησμένο μάτι σε μια από τις λίγες κεντρικές ευρωπαϊκές πόλεις που δεν έγινε ερείπια και στάχτες στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ