0
LIFO PICKS

Conectifai: Μια ταινία για την ψηφιακή εποχή στην Κούβα

H πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Κούβα είναι δημόσια από το σχεδιασμό της και η μικρού μήκους ταινία «Conectifai» ασχολείται με το πώς άλλαξε η ζωή των Κουβανών από τη στιγμή που μπήκε το Internet στη ζωή τους.

Το 2015 η Κούβα απέκτησε πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ενός δημόσιου δικτύου. Ένα χρόνο αργότερα, το 2016, πολλοί Κουβανοί κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στο Internet για πρώτη φορά όταν η ETECSA, ο μοναδικός πάροχος τηλεπικοινωνιών της Κούβας, εγκατέστησε wifi routers σε 18 δημόσια πάρκα σε ολόκληρη τη χώρα. Στο «Conectifai», η Κουβανέζα σκηνοθέτιδα Zoe Garcia καταγράφει τη ζωή και τη δράση των ανθρώπων σε ένα τέτοιο wi-fi hotspot στην Αβάνα, όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα σταθερό σήμα και στη συνέχεια να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους που βρίσκονται μακριά.

Χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις και συνομιλίες μέσα από τις οθόνες των smartphones, η Garcia "διηγείται" τις ζωές των ανθρώπων, όντας «καινούργιοι» χρήστες του διαδικτύου, μέσα από συνομιλίες παλαιών φίλων, συγγενών - και σε μερικές περιπτώσεις νέων σχέσεων ιντερνετικής αγάπης.

Το Conectifai, το οποίο αναπτύχθηκε μέσα από μια συνεργασία μεταξύ του Προγράμματος Ντοκιμαντέρ του Sundance Institute, του Διεθνούς Φεστιβάλ Νέου Λατινοαμερικανικού Κινηματογράφου και της Διεθνούς Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κούβας (EICTV), προσφέρει μια πολύ ιδιαίτερη οπτική γωνία για την ταχύτατα μεταβαλλόμενη ψηφιακή κουλτούρα της σύγχρονης Κούβας.

Σκηνοθεσία: Zoe Garcia

Παραγωγή: Sheyla Pool

Πηγή: Τhe Guardian

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ