0
NOWNESS

Το ταξίδι μερικών βουδιστών μοναχών Tendai για να κατακτήσουν τη φώτιση


Για το τελευταίο επεισόδιο της σειράς Endurance Test, ο σκηνοθέτης από το Λος Άντζελες Ivan Olita μιλάει για το πορτρέτο των μοναχών του Mount Hiei στην Ιαπωνία, στο οποίο εφαρμόζονται πνευματικές πρακτικές χιλίων χρόνων. Μεταξύ αυτών των πρακτικών συγκαταλέγεται και το kaihōgyō, ένα ιερό προσκύνημα που διαρκεί 1.000 μέρες και έχουν ολοκληρώσει λιγότεροι από πενήντα μοναχοί μέσα σε έναν αιώνα: 

«Το Kaihōgyō, το ιερό προσκύνημα που πραγματοποιούν σε 1.000 μέρες οι βουδιστές Tendai, δεν αποτελεί πρόκληση με τη συνηθισμένη έννοια της λέξης. Η κυριολεκτική σημασία της λέξης είναι "γύρω από το βουνό", επομένως το βουνό από μόνο του και η επαφή με τη φύση είναι καθοριστική. Έχει μια πιο διαλογιστική έννοια, είναι μέρος μιας ανώτερης σοφίας που χάνεται στους αιώνες. 

»Όπως αναφέρεται και στην ταινία η διδασκαλία δεν εξαντλείται ποτέ. Απλώς μεγαλώνει για τον μοναχό που πρέπει να διαδώσει τη γνώση (ruzubun). Έτσι, αν και χρειάζονται επτά χρόνια για την εκπαίδευση, η διδασκαλία δεν ολοκληρώνεται ποτέ.

»Αυτό που κάνουν αυτοί οι μοναχοί είναι ένα παράδειγμα της τελικής απόσταξης της ζωής. Στοχεύουν στον βασικό πυρήνα και απαλλάσσονται κυριολεκτικά από οτιδήποτε περιττό τόσο σωματικό όσο και πνευματικό. Το doiri, μια δοκιμασία εννέα ημερών χωρίς φαγητό, νερό και ύπνο, που πραγματοποιείται στο πέμπτο έτος του προσκυνήματος, είναι το πιο ακραίο παράδειγμα αυτού.

»Το γεγονός ότι κάνουν αυτό το ταξίδι με τα πόδια δεν σημαίνει ότι η κίνηση είναι ο στόχος- είναι απλώς ένα μέσο για να κατακτήσουν τη φώτιση. Χάνουν τον εαυτό τους στα δέντρα, τα ποτάμια, παρασύρονται από τον ρυθμό του βουνού, ξυπνούν τα πνεύματά τους με τον ρυθμό της φύσης από την ανατολή μέχρι τη δύση, μέρα με τη μέρα. Σταματούν σε περισσότερες από 250 τοποθεσίες κάθε βράδυ για να απαγγείλουν προσευχές και κάθονται μόνο μία φορά κάτω από ένα ιερό δέντρο κέδρου, για να προσευχηθούν προς την πόλη».

©Nowness

Nowness

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ