ΑΛΜΑΝΑΚ
TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ

 

 

 

Στα ύψη της Μπελβίλ

 

 

εκεί όπου έπεσαν τα τελευταία οδοφράγματα της Παρισινής Κομμούνας

 

 

Φωτ. Σπύρος Στάβερης

 

 

 

"Εδώ, στις 28 Μαϊου 1871, έγιναν οι τελευταίες μάχες της Παρισινής Κομμούνας. Φόρος τιμής στους άντρες και τις γυναίκες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη".

 

 

Rue de la Fontaine-au-Roi. "Πλατεία της Αδελφοσύνης". Στον αρ. 17 αυτού του δρόμου έπεσε το τελευταίο οδόφραγμα της Κομμούνας.

 

 

 

 

 

 

"Ζήτω η Αλγερία" - "Η Κέλια από την Γουαδαλούπη".

 

 

"Στους νεκρούς της Παρισινής Κομμούνας". Ο Τοίχος των Συνασπισμένων" (Mur des Fédérés) στο κοιμητήριο του Περ Λασαίζ, όπου εκτελέστηκαν χωρίς να δικαστούν 147 αγωνιστές της Κομμούνας.

 

Ο "Τοίχος" στις αρχές του περασμένου αιώνα.

 

Ο τάφος του ποιητή και επαναστάτη Eugène Pottier. Εκλεγμένο μέλος της Κομμούνας, πήρε μέρος στις μάχες της "Αιματηρής Εβδομάδας". Καταδικασμένος ερήμην σε θάνατο, έμεινε κρυμμένος στο Παρίσι όπου και έγραψε ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο του 1871, τα λόγια της "Διεθνούς". Στο ανοιχτό βιβλίο, διαβάζουμε στη δεξιά σελίδα τους τίτλους μερικών από τα πιο γνωστά επαναστατικά τραγούδια του.

 

Τάφοι Κομμουνάρων απέναντι από τον Τοίχο. Αριστ., ο Paul Brousse. Σοσιαλιστής, αναρχικός. Δεν συμμετείχε άμεσα στην Κομμούνα, αλλά ύστερα από την άγρια καταστολή της προσχώρησε στην 1η Διεθνή. Δεξ., ο Gustave Lefrançais, σοσιαλιστής, αναρχικός, επαναστάτης. Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Κομμούνας. Καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του στις μάχες της "Αιματηρής Εβδομάδας", αλλά διέφυγε στην Ελβετία. Ο Eugène Pottier του αφιέρωσε την "Διεθνή".

 

 

"Walery Wroblewski (1836-1908). Αγωνιστής της πολωνικής εξέγερσης του 1863. Στρατηγός της Παρισινής Κομμούνας. Κάτω από την αρχηγία του, το 101ο τάγμα εργατών του 13ου και 5ου διαμερίσματος έτρεψε δέκα φορές σε φυγή τον ανώτερο σε αριθμό στρατό των Βερσαλλιών. Στον ηρωϊκό γιο της Πολωνίας, ο λαός του Παρισιού".

 

Jean Baptiste Clément. Τραγουδοποιός, μέλος του Εργατικού Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Κομμούνας. Πολέμησε στα οδοφράγματα και καταδικάστηκε σε θάνατο. Διέφυγε στην Αγγλία. Έγραψε το διάσημο τραγούδι "Ο Καιρός των κερασιών" (Le Temps des Cerises).

 

 

 

Κοινός τάφος του Jean Longuet, εγγονού του Μαρξ, του Paul Lafargue, γαμπρού του Μαρξ και της Laura Lafargue, κόρης του Μαρξ. Αντίκρυ στον Τοίχο των Κομμουνάρων.