ΑΛΜΑΝΑΚ
TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ


Ιστανμπούλ, αγάπη μου

 

*

 

Φωτ. Σπύρος Στάβερης

 

 

 

 

 

Τα αγαπημένα μέρη του συγγραφέα Nedim Gürsel

 

 

 

O Nedim Gürsel έχει δύο αγάπες: την Ιστανμπούλ και τη γαλλική λογοτεχνία. Η πόλη της εφηβείας του δεν έπαψε να στοιχειώνει το έργο του συγγραφέα που ζει εξόριστος στο Παρίσι από το 1980. Ωστόσο, το μυθιστόρημά του "Τα κορίτσια του Αλλάχ" του κόστισε, το 2009, μία δίκη για βλασφημία.

 

 

 

'Ενα μέρος για στοχασμό; Το κάστρο Anadolu Hisarı στην ασιατική πλευρά: το πιο παλιό τουρκικό μνημείο της Ιστανμπούλ, χτισμένο το 1395. Στο σούρουπο, το φάντασμα του Mehmet II, του κατακτητή της Κωνσταντινούπολης, μοιάζει να κατοικεί πάντα εδώ. Υπάρχει μία ταράτσα, πάνω ψηλά, όπου μπορείς να καθίσεις και να πιείς κάτι. Το βράδυ, ένας γέροντας έρχεται με το βιολί του να παίξει παραδοσιακούς σκοπούς. Κάτω, ο Βόσπορος είναι στο πιο στενό σημείο του. Διατρέχεται από τα "ρεύματα του διαβόλου", όπως τα έχουν αποκαλέσει οι ναυτικοί, και εμπνέει μελαγχολία σ' αυτόν που τον αγναντεύει.

 

Ένα χρώμα; Το "Küf yeşil" (γκριζοπράσινο), το χρώμα που παίρνει ο Βόσπορος όταν επιστρέφει ο ήλιος μετά από μια μπόρα.

 

Μια γειτονιά; Κοντά στον πύργο του Γαλατά, η παλιά περιοχή των μπορντέλων, ο παλιός γενοβέζικος σταθμός παρέμεινε λίγο ιταλικός. Ακόμη και σήμερα, οι νέοι διασκεδάζουν σαν να κοροϊδεύουν το AKP, που θέλει να σβήσει από την πόλη ό,τι είναι ανήθικο. Μας θυμίζουν ότι εδώ πίνουν και συνουσιάζονται από την εποχή του Βυζαντίου.

 

'Ενα αγαπημένο εστιατόριο; Το Yakup, στο Beyoğlu, είναι ένα μπιστρό όπου συχνάζουν δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και συγγραφείς. Εκεί σερβίρουν νοστιμότατους μεζέδες: πουρέ από μελιτζάνα, γιαπράκια, πεπόνι από το Kirkağaç... Κι όλα αυτά συνοδευμένα με ρακή.

 

'Ενας μέρος απομονωμένο; Οι όχθες του Göksu, ένα ποταμάκι στην περιοχή του Beykoz, όπου ο συγγραφέας Pierre Loti ευχαριστιόταν ήδη τις βόλτες του με βάρκα. Υπάρχουν εκεί γύρω λιβάδια που προσφέρονταν για πικνίκ στην οθωμανική εποχή, ενώ τώρα μικρές ταβέρνες σερβίρουν εξαιρετικά ψητά ψάρια που μπορείς να απολαύσεις με τα πόδια σχεδόν μέσα στο νερό.

Nedim Gürsel

GEO magazine, 08.12.2011

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλμανάκ