ΑΛΜΑΝΑΚ
TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Η κηδεία της Havrin Khalaf. Φωτ. Laurence Geai/Le Monde. "Το όνομά της ήταν Χαβρίν Χαλάφ. Ήταν 35 ετών. Ήταν Κούρδισσα, μηχανικός, επικεφαλής του Κόμματος του Μέλλοντος της Συρίας, ιδιαίτερα αφοσιωμένη στις γυναίκες της βόρειας Συρίας. Εκτελέστηκε από ισλαμιστές μισθοφόρους εν μέσω του χάους που προκάλεσε η τουρκική επίθεση. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο όπου πήγε για την αναγνώριση, η μητέρα της Χαβρίν Χαλάφ είπε πως "θα μπορούσαν να την είχαν σκοτώσει με μία ή δύο σφαίρες, αλλά επέλεξαν να διαλύσουν το σώμα της". Αυτό που αντίκρισε ήταν "μία κούκλα από κουρέλια τυλιγμένη μέσα σε ένα πανί". (Terriennes - Liliane Charrier/TV5 Monde - 15.10.2019)

 


"Εκείνη την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, η απόγνωση των Κούρδων της Συρίας είχε ένα πρόσωπο. Στο δρόμο προς το νεκροταφείο των "μαρτύρων" στη μικρή πόλη Derik, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρεαν με αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσικλέτες, για ένα τελευταίο αντίο στην Χαβρίν Χαλάφ, τη νεαρή πολιτική ηγέτιδα, που είχε δολοφονηθεί την προηγούμενη μέρα. [...]

 

 

 

 

Αλλά η κηδεία αυτή δεν είναι μία ακόμη ταφή σε έναν ατελείωτο πόλεμο: έχει τη σφραγίδα του αποτρόπαιου. Από την προηγούμενη μέρα, οι εικόνες του οχήματος της "μάρτυρος Αβρίν", όπως αποκαλείται πλέον, είναι σε όλα τα τηλέφωνα. Το βλέπουμε, διάτρητο από σφαίρες, να το περιτριγυρίζει μία αγέλη από άνδρες με όπλα και στολές παραλλαγής. Όλοι τους ανήκουν σε φιλοτουρκικές ομάδες που επιτέθηκαν λίγες μέρες νωρίτερα στο πλευρό του τουρκικού στρατού, στα βορειοανατολικά της Συρίας, κατά των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), μιας στρατιωτικής δύναμης αποτελούμενης κυρίως από Κούρδους." (Benjamin Barthe - Allan Kaval/Le Monde - 22.11.2019)
Η κηδεία της Havrin Khalaf. Φωτ. Laurence Geai/Le Monde. "Το όνομά της ήταν Χαβρίν Χαλάφ. Ήταν 35 ετών. Ήταν Κούρδισσα, μηχανικός, επικεφαλής του Κόμματος του Μέλλοντος της Συρίας, ιδιαίτερα αφοσιωμένη στις γυναίκες της βόρειας Συρίας. Εκτελέστηκε από ισλαμιστές μισθοφόρους εν μέσω του χάους που προκάλεσε η τουρκική επίθεση. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο όπου πήγε για την αναγνώριση, η μητέρα της Χαβρίν Χαλάφ είπε πως "θα μπορούσαν να την είχαν σκοτώσει με μία ή δύο σφαίρες, αλλά επέλεξαν να διαλύσουν το σώμα της". Αυτό που αντίκρισε ήταν "μία κούκλα από κουρέλια τυλιγμένη μέσα σε ένα πανί". (Terriennes - Liliane Charrier/TV5 Monde - 15.10.2019) "Εκείνη την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, η απόγνωση των Κούρδων της Συρίας είχε ένα πρόσωπο. Στο δρόμο προς το νεκροταφείο των "μαρτύρων" στη μικρή πόλη Derik, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρεαν με αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσικλέτες, για ένα τελευταίο αντίο στην Χαβρίν Χαλάφ, τη νεαρή πολιτική ηγέτιδα, που είχε δολοφονηθεί την προηγούμενη μέρα. [...] Αλλά η κηδεία αυτή δεν είναι μία ακόμη ταφή σε έναν ατελείωτο πόλεμο: έχει τη σφραγίδα του αποτρόπαιου. Από την προηγούμενη μέρα, οι εικόνες του οχήματος της "μάρτυρος Αβρίν", όπως αποκαλείται πλέον, είναι σε όλα τα τηλέφωνα. Το βλέπουμε, διάτρητο από σφαίρες, να το περιτριγυρίζει μία αγέλη από άνδρες με όπλα και στολές παραλλαγής. Όλοι τους ανήκουν σε φιλοτουρκικές ομάδες που επιτέθηκαν λίγες μέρες νωρίτερα στο πλευρό του τουρκικού στρατού, στα βορειοανατολικά της Συρίας, κατά των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), μιας στρατιωτικής δύναμης αποτελούμενης κυρίως από Κούρδους." (Benjamin Barthe - Allan Kaval/Le Monde - 22.11.2019)

Ροζάβα, το μετέωρο μέλλον

 

Από τους video-reporter

Chris den Hond και Mireille Court

Orient XXI, 19.02.20120

 

 *

 

Μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, τον Οκτώβριο του 2019, τι απομένει από την Ροζάβα, που δημιουργήθηκε το 2014 μετά τη μάχη του Κομπάνε; Η Ροζάβα βρίσκεται σήμερα σε κλοιό ανάμεσα σε έναν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απειλεί να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία, και σε έναν Μπασάρ Αλ Άσαντ που θα ήθελε να ανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειάς του.

 

Με δεδομένες τις βλέψεις της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας, του Ιράν και του Συριακού καθεστώτος, απομένει καθόλου  χώρος για αυτή την "Αυτόνομη Ομοσπονδία της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας" όπου ζουν διάφοροι λαοί μέσα σε σχετική αρμονία; Την διασχίσαμε από ανατολή σε δύση για να δούμε τι απέμεινε από την "πλουραλιστική και δημοκρατική" Ροζάβα που μερικοί άνθρωποι βιάστηκαν να ξεγράψουν.

 

Διάρκεια του βίντεο: 25 λεπτά.

 

Δείτε επίσης το πλήρες ρεπορτάζ (στα γαλλικά) στο τελευταίο φύλλο (του Φεβρουαρίου) της Monde Diplomatique:

L'avenir suspendu du Rojava

 

... καθώς και μία παλαιότερη δημοσίευση από τους ίδιους στο Αλμανάκ:

Mία ουτοπία στην καρδιά του χάους της Συρίας

 

 

 

Αλμανάκ