ΑΛΜΑΝΑΚ
TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ

 

 

 

 

Η Αλέκα, ο Κώστας και η Μαρία. Μελαγχολική επίσκεψη στα γραφεία της Libération

 

Φωτ. Σπύρος Στάβερης

 

Διορατική η Libération ! Μου είχε ζητήσει να φωτογραφίσω τον Κώστα Σημίτη τον Μάη του 1991, πέντε χρόνια πριν διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, κι ενώ ήταν μόνο βουλευτής.

 

Φαντάσματα του παρελθόντος. Πριν δέκα μέρες, από το αρχείο της Libération, με αναζήτησε η υπεύθυνη για να μου επιστρέψει κάποια δικά μου αρνητικά που είχαν ξεμείνει στα συρτάρια τους. Εν όψει, μου εξήγησε, γενικού ξεκαθαρίσματος και επικείμενης μετακόμισης της εφημερίδας (αυτά εδώ, πάντως, δεν τα κάνουν).

 

Κοντά στην είσοδο, πάνοπλοι αστυνομικοί και κλούβες ελέγχουν το στενό. 'Ενας κέρβερος, με το αναμενόμενο όμως μποέμ στυλ, πετάγεται και μας απαγορεύει να μπούμε μέχρι να επαληθευτεί το ραντεβού. Περιμένουμε στο δρόμο. 'Επειτα, κατευθείαν στο τέταρτο με το ασανσέρ, δεν θ' ανέβουμε από την περίφημη "βίδα", το ελικοειδές πέρασμα του πρώην πάρκινγκ που ενώνει τους ορόφους.

 

"Αχ, δεν σας περίμενα, είχα ξεχάσει πως θα περνούσατε!" Η κυρία Rondet, η υπεύθυνη, μου είναι άγνωστη, έρχεται γρήγορα με το φάκελο που περιέχει τα αρνητικά και τις φωτογραφίες (αυτά που νόμιζα χαμένα, τα πορτρέτα και τις φωτογραφίες από τις "προβληματικές" της εποχής !). Ψάχνει και σε ένα άλλο συρτάρι. "Αν βρω κάτι άλλο θα σας το στείλω".

 

Μια νέα βοηθός έχει ξαπλώσει σχεδόν στο πάτωμα και ταξινομεί σελίδες με σλαίντς. Στο βάθος, ένας άλλος υπάλληλος έχει απορροφηθεί από τη δουλειά του στον υπολογιστή. Με το ζόρι μας χαιρετούν. Μαρασμός, παρακμή. Πριν τριάντα χρόνια, πόσο φιλικοί ήταν όλοι μαζί μου, και πόση ζωντάνια υπήρχε στην εφημερίδα !

 

 

 

 

 

 

 

Απρίλης 1991.

 

 

 

Απρίλης 1991. Στο αρνητικό με τα πορτρέτα της Μαρίας Δαμανάκη μία έκπληξη ! Χωρίς να το θυμάμαι, την είχα φωτογραφίσει -στη Βουλή μάλλον- σε μια κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μιλόσεβιτς.

 

 

 

 

 

Αλμανάκ