Αρχαιολογία & Ιστορία

Τρεις άγνωστες φωτογραφίες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, από το 1892

Τρία μόλις χρόνια αφότου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό

Φωτ.: Hubert Vaffier (1834-1897)

 

Όπως πληροφορούμεθα από την επίσημη σελίδα του, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1829. Αποτέλεσε το πρώτο Μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος μετά τον επαναστατικό αγώνα και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Η αρχική του έδρα ήταν στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα το 1834, μεταφέρθηκε και η έδρα του Μουσείου. Οι αρχαιότητες στεγάστηκαν σε διάφορα κτίρια και μνημεία. Το 1866, με τη δωρεά του οικοπέδου από την Ε. Τοσίτσα και τη χορηγία της οικογένειας Μπερναρδάκη από την Αγία Πετρούπολη, ξεκίνησε η ανέγερση του σημερινού κτιρίου του Μουσείου, σε σχέδια L. Lange και με τροποποιήσεις του E. Ziller για την πρόσοψη.

 

Το 1889, το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, παρουσιάζοντας τις μόνιμες Εκθέσεις του, που αποτελούνταν τότε από τμήματα της σημερινής Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και της Συλλογής Γλυπτών. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα το Μουσείο εμπλουτίστηκε με πολλές αρχαιότητες που προέρχονταν από ανασκαφικές έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μεταξύ των ετών 1932 και 1939 πραγματοποιήθηκε επέκταση του Μουσείου προς τα ανατολικά, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Νομικού. Κατά την περίοδο παράδοσης του της επέκτασης του Μουσείου κηρύχτηκε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

 

Αυτές οι σπάνιες φωτογραφίες ελήφθησαν το 1892, σύμφωνα με τη χρονολογία που είναι καταγραμμένη πάνω στις φωτογραφικές πλάκες. Λογικά λοιπόν, τραβήχτηκαν τρία μόλις χρόνια αφότου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Η διάταξη των θησαυρών είναι τελείως διαφορετική από ό,τι είναι σήμερα ή από τη μορφή που θα έδινε αργότερα ο Χρήστος Καρούζος.

 

Φωτ.: Hubert Vaffier (1834-1897)

 

Φωτ.: Hubert Vaffier (1834-1897)

 

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια