Αρχιτεκτονική

Η μυστηριακή εμπειρία της Σαντορίνης μέσα από τα ξεχωριστά δωμάτια ενός ξενοδοχείου στην Καλντέρα

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Interior Design Laboratorium εμπνέεται από την ιστορία και την ενέργεια του νησιού για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό καταφύγιο χαλάρωσης

 

Το αθηναϊκό γραφείο Interior Design Laboratorium ανέλαβε την πρόσφατη ανακαίνιση του επιβλητικού ξενοδοχείου Porto Fira Suites στη Σαντορίνη, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο καταφύγιο χαλάρωσης στην περιοχή των Κάτω Φηρών. Καταλαμβάνοντας μια προνομιακή τοποθεσία, το Porto Fira Suites στην διάσημη και απόκρημνη Καλντέρα διαθέτει 13 σουίτες προορισμένες για διαμονή που χαρίζει την απόλυτη εμπειρία του διεθνώς φημισμένου νησιού. 

 

Στόχος του Interior Design Laboratorium στο συγκεκριμένο έργο ήταν να αναπαράγει μέσα από το σχεδιασμό του την αθόρυβη μυστηριακή ενέργεια που πηγάζει από το ίδιο το νησί. Ο σχεδιασμός αφορούσε στη ριζική ανακαίνιση επτά σουιτών,τον επανασχεδιασμό όλων των όψεων του ξενοδοχείου, τους εξωτερικούς χώρους αλλά και του χώρου της πισίνας.

 

 

 

Η αρχική έμπνευση πηγάζει από την ιστορία του παλαιότερου κτιρίου του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, το οποίο ήταν κάποτε το παράσπιτο της γειτονικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το Interior Design Laboratorium στηρίχτηκε πάνω στην ιστορία αυτή με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια τους κανόνες της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής αρχιτεκτονικής των νησιών του Αιγαίου και των απλοϊκών αλλά στιβαρών υλικών της.

 

Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού αποτελούν τα τοξωτά σχήματα που παραπέμπουν τόσο σε περάσματα και φόρμες μοναστηριακών χώρων όσο και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού. «Σκοπός μας ήταν να συνδυαστούν αρμονικά η απλότητα των χώρων με τη βαρύτητα υλικών όπως το ξύλο και το μέταλλο, τα οποία έχουν υποστεί ειδικές επεξεργασίες παλαίωσης» αναφέρει ο Στάμος Χονδροδήμος, επικεφαλής του γραφείου.

 

 

 

 

Το αποτέλεσμα είναι οι διαφορετικοί χώροι να διαπνέονται από μία αίσθηση καθαρότητας και μελετημένης απλότητας αλλά συγχρόνως και από την ήρεμη και στιβαρή ατμόσφαιρα της μοναστηριακής καθημερινότητας.

Κάθε υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί έχει επιλεγεί ώστε να υπηρετεί απόλυτα την βασική ιδέα, ενώ η πλειοψηφία των επίπλων, των κουφωμάτων και των διακοσμητικών στοιχείων σχεδιάστηκαν κατά παραγγελία ώστε να διασφαλιστεί ένα άψογα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

 

Οι διάτρητες μαύρες πόρτες στις ντουλάπες - φτιαγμένες από βιενέζικη ψάθα και αμμοβολημένο δρυ - παραπέμπουν στα εξομολογητήρια των μοναστηριών όπως επίσης και τα πέτρινα βυζαντινά πατώματα που συναντά κανείς σε όλες τις σουίτες. Χειροποίητα φωτιστικά, σχεδιασμένα από μαύρο σχοινί θυμίζουν το πλέξιμο των κομποσκοινιών. Τα τελευταία στοιχεία διακόσμησης, όπως τα προσεκτικά επιλεγμένα μποέμ υφάσματα, τα παραδοσιακά υφαντά και τα κιλίμια κοσμούν τα κεφαλάρια των κρεβατιών και τα διακοσμητικά μαξιλάρια.

 

Το ιδιαίτερο αποτέλεσμα της ανακαίνισης ολοκληρώνεται με την μαύρη πισίνα υπερχείλισης, που σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί την αίσθηση ότι χύνεται στη θάλασσα του Αιγαίου. Το χρώμα της, ίδιο με αυτό της βαθιάς θάλασσας της Καλντέρας, χαρίζει μία έντονη αίσθηση σκηνογραφίας θυμίζοντας πάντα το μαύρο του ηφαιστείου που αντικρίζει ο επισκέπτης απέναντί του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PHOTOGRAPHY: GIORGOS SFAKIANAKIS (www.gsfak.com)/K. Yellow


www.idlaboratorium.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στην έπαυλη-αριστούργημα του Frank Lloyd Wright που πωλείται σε αστρονομική τιμή

Αρχιτεκτονική Μέσα στην έπαυλη-αριστούργημα του Frank Lloyd Wright που πωλείται σε αστρονομική τιμή

28.1.2020
Ένα βήμα πίσω από το λιμάνι του Πειραιά, σήμερα

Αρχιτεκτονική Ένα βήμα πίσω από το λιμάνι του Πειραιά, σήμερα

23.8.2019
Μέσα στο φουτουριστικό ανάκτορο του Pierre Cardin στις Κάννες

Αρχιτεκτονική Μέσα στο φουτουριστικό ανάκτορο του Pierre Cardin στις Κάννες

31.7.2019
20+1 εμβληματικές πολυκατοικίες της Αθήνας

Αρχιτεκτονική 20+1 εμβληματικές πολυκατοικίες της Αθήνας

4.7.2019
Γιατί ήταν τόσο σημαντική αρχιτέκτονας η Ζάχα Χαντίντ;

Αρχιτεκτονική Γιατί ήταν τόσο σημαντική αρχιτέκτονας η Ζάχα Χαντίντ;

31.3.2019
The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα

Αρχιτεκτονική The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα

26.9.2018
Στο σπίτι της Γκλόρια Βάντερμπιλτ, στο πανάκριβο Upper East Side του Μανχάταν

Αρχιτεκτονική Στο σπίτι της Γκλόρια Βάντερμπιλτ, στο πανάκριβο Upper East Side του Μανχάταν

18.9.2018
Η βαθιά σχέση της μόδας με την αρχιτεκτονική

Αρχιτεκτονική Η βαθιά σχέση της μόδας με την αρχιτεκτονική

16.9.2018
Μέσα στη φύση, χωρίς ρεύμα και γείτονες: Η design «καλύβα» των SO? στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Αρχιτεκτονική Μέσα στη φύση, χωρίς ρεύμα και γείτονες: Η design «καλύβα» των SO? στα ελληνοτουρκικά σύνορα

1.9.2018
O Πύργος του Νείλου - Η Αίγυπτος κατασκευάζει το ψηλότερο κτίριο της Αφρικής που σχεδίασε η Zaha Hadid

Αρχιτεκτονική O Πύργος του Νείλου - Η Αίγυπτος κατασκευάζει το ψηλότερο κτίριο της Αφρικής που σχεδίασε η Zaha Hadid

1.9.2018