Αρχιτεκτονική

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα

Γιατί ο Ματιέ Πρατ αποφάσισε να μεταφέρει το γραφείο του στην Αθήνα και να ασχοληθεί με τον αστικό και κοινωνικό πειραματισμό

«Μα, η Αθήνα είναι μοναδική!», αναφωνεί ο Ματιέ Πρατ όταν τον ρωτώ πώς και επέλεξε την πόλη μας για να μεταφέρει το δημιουργικό του γραφείο «Diplomates» αλλά και για να στήσει το στούντιο «Κασσάνδρας» στον Βοτανικό, έναν χώρο που λειτουργεί ως κοινωνικό αρχιτεκτονικό εργαστήριο.

 

«Η Αθήνα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ως βάση παραγωγής. Έχει φοβερούς χώρους αλλά και απίστευτους τεχνίτες. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εξειδικευμένων τεχνιτών, μπορούν να σου φτιάξουν κατά παραγγελία τα πάντα. Αυτό που μπορεί να φανεί ως κάτι παλιακό, η επιβίωση ενός κόσμου που τείνει να εξαφανιστεί, είναι στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα, ένα ουσιαστικό μέρος του μέλλοντος της Αθήνας» λέει με έμφαση.

 

Τα εγκαταλελειμμένα εργοτάξια και τα ημιτελή κτίρια της Αθήνας ήταν αυτά που έδωσαν στον Ματιέ Πρατ το έναυσμα της δημιουργίας ενός πολιτιστικού πολυχώρου, έχοντας την ελπίδα κάποια στιγμή να γίνει και διεθνές κοινωνικό στέκι. Και σε ένα τέτοιο κτίριο άλλωστε στεγάζει και τις δράσεις του «Κασσάνδρας» αλλά και του «Diplomates».

 

Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να οικοδομήσουμε νέα αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα αλλά να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα εγκαταλελειμμένα κτίρια αναπτύσσοντας τις κατάλληλες μεθοδολογίες και στρατηγικές.

 

Ο Ματιέ Πρατ διατηρούσε μέχρι πρότινος τo γραφείο της κολεκτίβας Diplomates στο Παρίσι. Η ομάδα του παίζει με την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, ασχολείται με τις οπτικοακουστικές τέχνες ενώ ταυτόχρονα περιφέρεται και στον κόσμο της μόδας, δημιουργώντας ένα είδος εφήμερης αρχιτεκτονικής, στήνοντας μεταξύ άλλων installations για πασαρέλες και showrooms.

 

Τους αρέσει τα έργα τους να είναι site-specific και προσπαθούν συνεχώς να δημιουργούν μια αποτελεσματική σχέση μεταξύ του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των εκάστοτε χώρων. Τώρα όλα αυτά γίνονται με βάση την Αθήνα αφού οι κατασκευές πραγματοποιούνται εδώ και αποστέλλονται έτοιμες για συναρμολόγηση στην Ευρώπη.

 

Εργαστήριο με φοιτητές του Academy of Arts, Architecture and Design της Πράγας. Φωτογραφία: Almog Sella

 

«Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να οικοδομήσουμε νέα αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα αλλά να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες μεθοδολογίες και στρατηγικές. Με την αναδιάρθρωση και την αναζωογόνηση ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου, το "Κασσάνδρας" επιθυμεί να συνεισφέρει στο αναπτυσσόμενο πεδίο της επανεξέτασης της διαδικασίας κατασκευής, φέρνοντας τους χρήστες πίσω στη διαδικασία και τη χρήση της αρχιτεκτονικής ως πρόσχημα για μια πολιτιστική και κοινωνική πράξη».

 

Με απλά λόγια πρόκειται για αυτό που στην Ευρώπη αποκαλείται πιο πρόχειρα «DIY αρχιτεκτονική». Δηλαδή ενεργοποίηση της τεχνογνωσίας και χρήση υλικών χαμηλού κόστους για τη δημιουργία εφήμερης αρχιτεκτονικής μακράς χρήσης. 

 

Η μεθοδολογία στο «Κασσάνδρας» έχει οριζόντια πρακτική. Δηλαδή στο ίδιο πεδίο μπορούν να δουλεύουν επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους και εξειδικεύσεις, από αρχιτέκτονες και μελετητές μέχρι ξυλουργοί και βιο-σχεδιαστές. Ο στόχος είναι να «μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να δοκιμάσουμε, να κάνουμε λάθη και εν τέλει να βρούμε μια ιδέα ή μια λύση που να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε συγκεκριμένα πρότζεκτ αλλά και σε μια ευρύτερη κλίμακα».

 

Η μεθοδολογία στο «Κασσάνδρας» έχει οριζόντια πρακτική. Δηλαδή στο ίδιο πεδίο μπορούν να δουλεύουν επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους και εξειδικεύσεις, από αρχιτέκτονες και μελετητές μέχρι ξυλουργοί και βιο-σχεδιαστές.

 

Ριφίλλ Dj Set - Kassandras - Options Foodlab - Palmer Brothers. Φωτο: Matthieu Prat

 

Μια από τις δράσεις του «Κασσάνδρας» είναι και η χαρτογράφηση των τεχνιτών της περιοχής του Βοτανικού. «Αποφασίσαμε να χαρτογραφήσουμε τους τεχνίτες, τα εργαστήρια και τις αποθήκες υλικών που λειτουργούν στην περιοχή γύρω από το "Κασσάνδρας" και ο στόχος μας είναι διττός: να παρέχουμε ένα εργαλείο σε όσους ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα και να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση των εξειδικευμένων τεχνιτών, μιας δραστηριότητας που, αν και τείνει να εξαφανιστεί, η ύπαρξή της είναι τρομερά ουσιαστική».

 

Τέλος, ένα από τα πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργάζονται αυτό τον καιρό είναι η δημιουργία μιας εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας για την έκθεση «Γεωμετρίες» που θα γίνει σε συνεργασία με την ομάδα locus athens στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Το όλο πρότζεκτ επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό αστικό τοπόσημο.

 

Εργαστήριο με φοιτητές του Academy of Arts, Architecture and Design της Πράγας. Φωτογραφία: Almog Sella
Εσωτερικά της Κασσάνδρας. Φωτο: Pierre Blanc

 

Φωτο: Pierre Blanc

 

Αξονομετρικό Kassandras: Eleni McKirahan

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στην έπαυλη-αριστούργημα του Frank Lloyd Wright που πωλείται σε αστρονομική τιμή

Αρχιτεκτονική Μέσα στην έπαυλη-αριστούργημα του Frank Lloyd Wright που πωλείται σε αστρονομική τιμή

28.1.2020
Ένα βήμα πίσω από το λιμάνι του Πειραιά, σήμερα

Αρχιτεκτονική Ένα βήμα πίσω από το λιμάνι του Πειραιά, σήμερα

23.8.2019
Μέσα στο φουτουριστικό ανάκτορο του Pierre Cardin στις Κάννες

Αρχιτεκτονική Μέσα στο φουτουριστικό ανάκτορο του Pierre Cardin στις Κάννες

31.7.2019
20+1 εμβληματικές πολυκατοικίες της Αθήνας

Αρχιτεκτονική 20+1 εμβληματικές πολυκατοικίες της Αθήνας

4.7.2019
Γιατί ήταν τόσο σημαντική αρχιτέκτονας η Ζάχα Χαντίντ;

Αρχιτεκτονική Γιατί ήταν τόσο σημαντική αρχιτέκτονας η Ζάχα Χαντίντ;

31.3.2019
The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα

Αρχιτεκτονική The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα

26.9.2018
Στο σπίτι της Γκλόρια Βάντερμπιλτ, στο πανάκριβο Upper East Side του Μανχάταν

Αρχιτεκτονική Στο σπίτι της Γκλόρια Βάντερμπιλτ, στο πανάκριβο Upper East Side του Μανχάταν

18.9.2018
Η βαθιά σχέση της μόδας με την αρχιτεκτονική

Αρχιτεκτονική Η βαθιά σχέση της μόδας με την αρχιτεκτονική

16.9.2018
Μέσα στη φύση, χωρίς ρεύμα και γείτονες: Η design «καλύβα» των SO? στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Αρχιτεκτονική Μέσα στη φύση, χωρίς ρεύμα και γείτονες: Η design «καλύβα» των SO? στα ελληνοτουρκικά σύνορα

1.9.2018
O Πύργος του Νείλου - Η Αίγυπτος κατασκευάζει το ψηλότερο κτίριο της Αφρικής που σχεδίασε η Zaha Hadid

Αρχιτεκτονική O Πύργος του Νείλου - Η Αίγυπτος κατασκευάζει το ψηλότερο κτίριο της Αφρικής που σχεδίασε η Zaha Hadid

1.9.2018