Τα παιδιά και οι ενήλικες, οι άνθρωποι και οι θεοί, οι ψυχές και οι ζωντανοί, η ζωή και ο θάνατος…. Καθετί έχει «σύνορα» και μπορούμε να κατανοήσουμε την ουσία των πραγμάτων μόνο όταν κοιτάζουμε στην μέση των συνόρων, εκεί που δεν υπάρχει το άσπρο και το μαύρο...."Evolution of the Arbitrator", mixed media, acrylic oil, stickers, medium, mounted on panel  ©Hikari Shimoda
Εικαστικά

Τα έργα της Hikari Shimoda σε καλούν να δεις τους ανθρώπους μέσα από άλλο πρίσμα

Η Γιαπωνέζα καλλιτέχνις παρουσιάζει τη νέα της δουλειά στο LIFO.gr λίγες ώρες πριν το οpening της νέας της έκθεσης με τίτλο Children on the Edge

Η έκθεση «Children on the Edge» της Hikari Shimoda ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό αυτό το Σάββατο στο Los Angeles και συγκεκριμένα στην Corey Helford Gallery. Βλέποντας τα νέα έργα της το πρώτο που παρατηρώ είναι οι δυο λέξεις γραμμένες με ελληνικούς χαρακτήρες: «Σεραφείμ» και «Χερουβείμ». Εάν και βρίσκεται λίγες ώρες πριν το opening στον πυρετό των προετοιμασιών, η Γιαπωνέζα καλλιτέχνης μου απαντά άμεσα στην ερώτηση μου για το έργο «Evolution of the Arbitrator» μέσω της μάνατζερ της.

 

«O πρωταγωνιστής της δουλειάς μου είναι το Χερουβείμ, το φτερωτό πλάσμα της Βίβλου που παρακολουθεί τον Θεό. Το Χερουβείμ έχει να κάνει με «έναν άγγελο της νοημοσύνης που θα μπορούσε να δείξει την ύπαρξη του Θεού». Αυτός ο άγγελος έχει τρία φτερά που αντιπροσωπεύουν την νοημοσύνη της καθαρής Φωτεινότητας», μου επισημαίνει και συνεχίζει αναλύοντας την ιδέα πίσω από το έργο της.

 

Οι παιδικές φιγούρες στις δουλειές της είναι το μέσο για να εκφράσει την ανάγκη της να δούμε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

 

«Ο Θεός αναδύεται από την κατάθλιψη των ανθρώπινων υπάρξεων, έπειτα ο Θεός θα καταστρέψει στο τέλος τους ανθρώπους. Αυτό έχει υπάρξει ένα σημαντικό θέμα των δημιουργιών μου για μεγάλο χρονικό διάστημα, και με την νέα μου δουλειά προσπαθώ να μετατοπίσω το θέμα στους «ανθρώπους που εξελίχτηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να πλησιάσουν το Θεό. Οι άνθρωποι τώρα έχουν την υψηλή νοημοσύνη- το ίδιο είδος δύναμη που έχει ο Θεός- και τελικά μπορούν να δουν την ύπαρξη του Θεού. Με ποιο τρόπο λοιπόν θα τους κρίνει ο Θεός;» καταλήγει.

 

"Life of the Death", mixed media, acrylic oil, stickers, medium, mounted on panel ©Hikari Shimoda

 

Στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο LIFO.gr τέτοιες μέρες πριν ένα χρόνο είχε εκφράσει την ανάγκη της τα ερωτήματα που θέτουν τα έργα της, να αφορούν όλους τους ανθρώπους. Να εξαλείψει τα εμπόδια που επιβάλλονται από τις ταμπέλες της φυλής και της χώρας. Η πρόθεση της είχε εκφραστεί με τα πορτραίτα παιδιών του «Nobody». Ποιο ερώτημα θέλει να θέσει μέσω του  «Children on the Edge» στην ανθρωπότητα;

 

«Η εξέλιξη των ανθρώπων βασίζεται σε εκείνο το είδος της νοημοσύνης που θα σώσει τον κόσμο ή σε εκείνο που θα τον καταστρέψει; Μέσα από την δουλειά μου, προσπαθώ να σκεφτώ για αυτό το οποίο έρχεται έπειτα από την ολοκλήρωση της εξέλιξης των ανθρώπων».

 

Οι παιδικές φιγούρες στις δουλειές της είναι το μέσο για να εκφράσει την ανάγκη της να δούμε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

 

Children of this planet ©Hikari Shimoda
Children on this planet ©Hikari Shimoda

 

«Τα παιδιά και οι ενήλικες, οι άνθρωποι και οι θεοί, οι ψυχές και οι ζωντανοί, η ζωή και ο θάνατος…. Καθετί έχει "σύνορα" και μπορούμε να κατανοήσουμε την ουσία των πραγμάτων μόνο όταν κοιτάζουμε στην μέση των συνόρων, εκεί που δεν υπάρχει το άσπρο και το μαύρο. Το σήμερα είναι η συνέπεια των συνόρων του παρελθόντος και του μέλλοντος» καταλήγει.

 

Εάν δεις την δουλειά της μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, χωρίς να είσαι απόλυτος, στην γκρίζα ζώνη όπου μόνο εκεί μπορείς να αντιληφθείς την ματαιότητα της ζωής, την κοινή μας μοίρα και να γίνεις λίγο πιο συμπονετικός με τον διπλανό σου, η Hikari Shimoda θα έχει πετύχει τον στόχο της.

 

"Neo Raigou zu"mixed media, acrylic oil, stickers, medium, mounted on panel ©Hikari Shimoda

 

14 years old, Children on the edge©Hikari Shimoda

 

Where abouts of God ©Hikari Shimoda

 

Η εξέλιξη των ανθρώπων βασίζεται σε εκείνο το είδος της νοημοσύνης που θα σώσει τον κόσμο ή σε εκείνο που θα τον καταστρέψει; Children on the edge ©Hikari Shimoda

 

where abouts of God ©Hikari Shimoda

 

©Hikari Shimoda

 

 

Ευχαριστούμε την Cora, μάνατζερ της Hikari Shimoda, καθώς και την υπεύθυνη τύπου Aaron για την βοήθεια τους και την άμεση ανταπόκριση

 

Όλες οι εικόνες παραχωρήθηκαν από την Corey Helford Gallery και την υπεύθυνη τύπου της Hikari Shimoda στο LIFO.gr για αποκλειστική χρήση. Δεν επιτρέπεται η αναδήμοσιευσή τους χωρίς την άδεια τους.

 

Info

H έκθεση της Hikari Shimoda  ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στην Gallery 1 της Corey Helford Gallery (571 S Anderson St (Enter on Willow St) του Los Angeles στις 7 το απόγευμα. Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστούν έργα της Pip & Pop. Η  έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 17 Φεβρουαρίου.

Hikari Shimoda

 

Εικαστικά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ViZ: Ένα σύγχρονο εργαστήριο για τον οπτικό πολιτισμό ξαναζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου

Εικαστικά ViZ: Ένα σύγχρονο εργαστήριο για τον οπτικό πολιτισμό ξαναζωντανεύει την πλατεία Θεάτρου

8.12.2019
Τα πιο εντυπωσιακά και «κουλά» εκθέματα οίκων μόδας στην Art Basel Miami Beach 2019

Εικαστικά Τα πιο εντυπωσιακά και «κουλά» εκθέματα οίκων μόδας στην Art Basel Miami Beach 2019

7.12.2019
Ο Ντεγκά στην όπερα, εκεί όπου αισθανόταν σαν στο σπίτι του

Εικαστικά Ο Ντεγκά στην όπερα, εκεί όπου αισθανόταν σαν στο σπίτι του

7.12.2019
«It moves and it shouts»: Μια εικαστική έκθεση φέρνει την queer θεωρία κοντά στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά «It moves and it shouts»: Μια εικαστική έκθεση φέρνει την queer θεωρία κοντά στη σύγχρονη τέχνη

5.12.2019
Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

Εικαστικά Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

1.12.2019
Ευφροσύνη Δοξιάδη: «Η καθημερινότητά μας, αγαπητέ, σπάνια αγγίζει την τελειότητα»

Εικαστικά Ευφροσύνη Δοξιάδη: «Η καθημερινότητά μας, αγαπητέ, σπάνια αγγίζει την τελειότητα»

30.11.2019
Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: «Βλέπω νέα παιδιά, χαρά Θεού- η ελπίδα, το καλό κομμάτι της κοινωνίας»

Εικαστικά Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: «Βλέπω νέα παιδιά, χαρά Θεού- η ελπίδα, το καλό κομμάτι της κοινωνίας»

29.11.2019
Το όνειρο έγινε πραγματικότητα για όσους ήθελαν πάντα να ζήσουν σε πίνακα του Χόπερ

Εικαστικά Το όνειρο έγινε πραγματικότητα για όσους ήθελαν πάντα να ζήσουν σε πίνακα του Χόπερ

28.11.2019
Οι Αθηναίοι της LiFO απόψε στο Μουσείο Μπενάκη

Εικαστικά Οι Αθηναίοι της LiFO απόψε στο Μουσείο Μπενάκη

27.11.2019
Ο performer Άγγελος Παπαδόπουλος αγαπάει την ομόνοια και την Ομόνοια

Εικαστικά Ο performer Άγγελος Παπαδόπουλος αγαπάει την ομόνοια και την Ομόνοια

24.11.2019