Φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, Αθήνα 1945. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη .
Εικαστικά

Τα μουσεία λένε «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μέσα από ένα έργο τέχνης

Χρησιμοποιώντας το hashtag #MuseumsThankHealthHeroes, μουσεία από όλο τον κόσμο μοιράζονται έργα τέχνης από τις συλλογές τους τα οποία σχετίζονται με τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής που δουλεύουν με αυταπάρνηση για να σώσουν ζωές

Μεγάλα αλλά και μικρότερα μουσεία απ όλο τον κόσμο εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους εργαζομένους της πρώτης γραμμής που δουλεύουν με αυταπάρνηση για να σώσουν ζωές αναρτώντας στα social media έργα που παραπέμπουν στο ιατρικό λειτούργημα.

 

Η εκστρατεία -με το hashtag #MuseumsThankHeroes– οργανώθηκε από τις Mara Kurlandsky και Adrienne Poon του National Museum of Women in the Arts της Ουάσινγκτον. Την 1η Απριλίου, το μουσείο ανέβασε στο Twitter τη φωτογραφία «Nurses Working, Novartis – China» την οποία τράβηξε το 2012 η Mary Ellen Mark. Τη συνόδευσε με τη λεζάντα «Ευχαριστώ» σε όλους τους επαγγελματίες ιατρο-νοσηλευτές και το προσωπικό της πρώτης γραμμής που δουλεύουν 24 ώρες επτά μέρες την εβδομάδα για να μας έχουν υγιείς και ασφαλείς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

 

 

Έπειτα ακολούθησε το Μουσείο Whitney με τον πίνακα «Study of a Nurse and Child Walking in the Park» του Edward Hopper, προσθέτοντας: «Σήμερα συμμετέχουμε στην κοινότητα των μουσείων για να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τους φροντιστές, τους νοσηλευτές συντήρησης νοσοκομείων και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του COVID-19». 

 

 

 

Το μουσείο High Museum of Art της Ατλάντα συμμετείχε στην εκστρατεία με την φωτογραφία της Doris Derby του 1968 "Νοσοκόμος και γιατρός, Κλινική Υγείας στο Δέλτα του Μισισιπή". Η Derby, που ζει στην Ατλάντα, είναι εκπαιδευτικός, ανθρωπολόγος και φωτορεπόρτερ.

 

 

Παράλληλα ορισμένα μουσεία έκαναν τα δικά τους φωτογραφικά αφιερώματα σε νοσηλευτές και γιατρούς ενώ άλλα ιδρύματα τίμησαν τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης με εκθέματα ιατρικού εξοπλισμού και στολών. Για παράδειγμα, το Καναδικό Ιστορικό Μουσείο μοιράστηκε μια εικόνα με μια λεπτομέρεια από την καρφίτσα που είχαν τα καπέλα των νοσοκόμων από την Καναδικό αρχείο για την ιστορία της νοσηλευτικής. Το First Corps of Cadets Museum της Βοστώνης παρουσίασε την εικόνα ενός χειρουργικού κιτ του 19ου αιώνα και το Museum at FIT, ένα μουσείο μόδας στη Νέα Υόρκη, μοιράστηκε την εικόνα της στολής των νοσοκόμων από την ίδια περίοδο.

 

 

Το Μουσείο Guggenheim μοιράστηκε ένα πιο αφηρημένο έργο, το «Πορτρέτο ενός στρατιωτικού γιατρού» του Albert Gleizes (1914-15) ενώ η γκαλερί Albright-Knox δημοσίευσε το μονόχρωμο ζωγραφικό πίνακα του Georges Seurat «La nourrice» (1884-85) ( «Η Νοσοκόμα»).

 

Από τα ελληνικά μουσεία και ιδρύματα μέχρι στιγμής στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα "Β. Παπαντωνίου" με την φωτογραφία εθελόντριας νοσοκόμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. «Τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν ζωές και να μας κρατήσουν ασφαλείς. Σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά!» όπως σημειώθηκε και στην λεζάντα της ανάρτησης.

 

View this post on Instagram

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου” συμμετέχει στην πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, στέλνοντας ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν ζωές και να μας κρατήσουν ασφαλείς. Σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά! Με την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε ότι συνεχίζουμε να “μένουμε σπίτι” και οι χώροι του Ιδρύματος λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας! ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ”! Φωτογραφία εθελόντριας νοσοκόμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) Today we join museums around the world sending heartfelt gratitude to the doctors, nurses and all healthcare workers on the front lines of the crisis. On behalf of all of us at the Peloponnesian Folklore Foundation thank you for your great service to the community! Photo of a nurse of the Hellenic Red Cross, Balkan Wars (1912-1913) #ΠελοποννησιακόΛαογραφικόΙδρυμα, #ΠΛΙ, #Μένουμεσπίτι, #PeloponnesianFolkloreFoundation, #PFF, #MuseumsThankHealthHeroes

A post shared by Kanari 4 (@kanari4pli) on

 

Όμως και το Μουσείο Μπενάκη είπε το δικό του «ευχαριστώ» αναρτώντας μια φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου στην οποία εικονίζεται μια νοσοκόμα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στη Αθήνα του 1945 από το φωτογραφικό αρχείο του μουσείου. «Σήμερα συμμετέχουμε και εμείς στο #MuseumsThankHealthHeroes, μία πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, για να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται ακούραστα για να σώσουν ζωές και να εξασφαλίσουν τη δική μας ασφάλεια. Από όλους εμάς στο Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά και #μένουμεσπιτι!» σημειώνεται στην λεζάντα.

 

View this post on Instagram

#MuseumFromHome (Following in English) Σήμερα συμμετέχουμε και εμείς στο #MuseumsThankHealthHeroes, μία πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής, για να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται ακούραστα για να σώσουν ζωές και να εξασφαλίσουν τη δική μας ασφάλεια. Από όλους εμάς στο Μουσείο Μπενάκη σας ευχαριστούμε για τη σπουδαία σας προσφορά και #μένουμεσπιτι! . . 📸Φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, Αθήνα 1945. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη . . 🗣H ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"! -------------- Taking a moment today to join museums everywhere in thanking all the healthcare workers and frontline staff who are working tirelessly to save lives and keep us all safe. On behalf of all of us at the Benaki Museum, thank you for your great service to the community! #MuseumsThankHealthHeroes . . . 📸Photograph by Voula Papaioannou, Sismanoglio General Hospital, Athens 1945. #BenakiMuseum #PhotoArchive. . . #covid #stayhome #stayhealthy #stayathome #healthcareworkers #thankyou @lifomag @athculturenet @athenscitymuseum @cycladic_museum @nationalgalleryathens @byzantineandchristianmuseum @theacropolismuseum @nationalarchaeologicalmuseum @emstathens @momus_museums @begoulandrisfoundation @theocharakis_foundation @nhmuseum_of_athens @athensvoice @culturenowgr @elculture @ta_nea_tis_polis @theartnewspaper @artnewsgr @forfree.gr @gmitropoulos @kanesti @m.adamopulu @falida

A post shared by Benaki Museum (@thebenakimuseum) on

 

Ο κατάλογος συνεχίζεται με περισσότερα μουσεία από όλο τον κόσμο που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες της ημέρας.

 

 

 

Εικαστικά
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια