WTF: Η φρίκη στα ελληνικά πρωτοσέλιδα
Αρχείο

WTF: Η φρίκη στα ελληνικά πρωτοσέλιδα

Όταν οι εφημερίδες φιλοξενούσαν σωρηδόν ανατριχιαστικές φωτογραφίες δολοφονιών, δυστυχημάτων κι ακρωτηριασμών../ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Όλες οι μακάβριες λεπτομέρειες για το φόνο του "μπίζνεμαν" (sic) (Ακρόπολις 23.11.1977)

 

Eίναι μερικά πράγματα που δεν τα πιστεύεις αν δεν τα δεις, ή δεν διαβάσεις γι' αυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει σίγουρα και το παρακάτω εύρημα του συγγραφέα και λάτρη του ανεξήγητου και του μυστηρίου, Θανάση Βέμπου.

 

Κάποτε, τις δεκαετίες του '60 και του '70, οι ελληνικές εφημερίδες (μεγάλες και μικρές) θεωρούσαν απολύτως φυσιολογικό να φιλοξενούν, χωρίς την παραμικρή λογοκρισία ή προειδοποιητική σήμανση(!), ανατριχιαστικές φωτογραφίες από διάφορα δυστυχήματα, δολοφονίες, τροχαία, εργατικά ατυχήματα, ακρωτηριασμούς, αυτοκτονίες κτλ, στα εξώφυλλα τους!

 

Δεν μπορεί να είμαι η μόνη που ξαφνιάστηκε τόσο πολύ από το γεγονός πώς κάτι τέτοιο όχι μόνο επιτρεπόταν, αλλά μάλλον θεωρούνταν και φυσιολογικό -μιας που ήταν αρκετά τα φύλλα της εποχής που είχαν υιοθετήσει αυτή την τακτική, σε μία κατά τα άλλα πολύ συντηρητική κοινωνία.

 

Στην σημερινή εποχή της υπερβάλλουσας πολιτικής ορθότητας, και των ακόμα πιο αυστηρών περιορισμών -και προστίμων- σχετικά με το τι επιτρέπεται ή όχι να δημοσιεύσεις στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο, οι παρακάτω εικόνες μοιάζουν περισσότερο με φάρσα ή με σκηνές από splatter θρίλερ:

Κομμένα κεφάλια, πεθαμένα μωρά, απανθρακωμένοι άνθρωποι κι ένα σωρό άλλες hardocre εικόνες φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, φόρα παρτίδα κρεμασμένα στα περίπτερα, σαν να μην τρέχει τίποτα.

 

Οι λάτρεις του gore, φαντάζομαι, θα μπορούσαν να αναφωνήσουν κάτι σαν "πολύ μπροστά", ωστόσο εγώ λέω πώς μόνο αυτό μας έλειπε σήμερα από τον - σε μεγάλο ποσοστό- τρομολαγνικό και υστερικό ελληνικό τύπο!

 

1.

Έθνος 14.6.1962 - "Ειςτην φωτογραφίαν άνω, το πτώμα του νεαρού αυτόχειρος παρά την σιδηροδρομικήν γραμμήν αποκεφαλισμένον. Κάτω, η αποκοπείσα υπό των τροχών της αμαξοστοιχείας κεφαλή του αυτόχειρος".

Ένας 16χρονος από ένα χωριό της Κομοτηνής αυτοκτόνησε βάζοντας το κεφάλι του στις σιδηροδρομικές γραμμές, επειδή ο πατέρας του, τού είχε κάνει παρατήρηση επειδή έφερε από την Κομοτηνή "ολιγώτερα ψώνια από όσα ηδύνατο να αγοράση με τα χρήματα που του είχαν δοθή από το σπίτι".

 

2.

Το έγκλημα εξιχνιάστηκε και οι άτυχοι γονείς αποτελούν λαυράκι για τους φωτορεπόρτερ (Ακρόπολις 10.11.1964)

 

10.11.1964

 

3.

Βραδυνή, 8.5.1965: "Αι πρώται φωτογραφίαι από την ερωτικήν τραγωδίαν της Βεροίας", γράφει η λεζάντα. Ενας 45χρονος αρτοποιός "έγγαμος και πατέρας τριών ανηλίκων τέκνων εφόνευσεν ωραιοτάτην ζωντοχήρα, μητέρα ενός μικρού κοριτσιού... και εν συνεχεία ετερμάτισε την ζωήν του…".

 

4.

Εργατικά ατυχήματα (Βραδυνή 14.11.1968 και 20.11.1968)

 

5.

Το νεκρό παιδάκι του οικογενειοκτόνου Λυμπέρη -του τελευταίου θανατοποινίτη που εκτελέστηκε στην Ελλάδα (Ακρόπολις 6.1.1972)

 

6.

(!) Ακρόπολις 8.12.1971

 

7.

"Μια συγκλονιστική μακάβρια φωτογραφία χθες το πρωί στο αεροδρόμιο. Ένας επιβάτης θύμα των αεροπειρατών, έχει πεταχθή στην πίστα του αεροδρομίου. Το αεροπλάνο που πέρασε από πάνω από το σώμα του, του έκοψε το δεξί του πόδι. Μόλις απεγειώθη το Μπόινγκ, αστυνομικοί και ο ιατροδικαστής κ. Καψάσκης έσπευσαν να εξετάσουν το πτώμα" (Απογευματινή 19.12.1973)

 

8.

Τρομολαγνικό ενσταντανέ από αεροπορικό δυστύχημα στα Πιέρια Όρη (Ακρόπολις 24.11.1976). Υπόψη ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία έπιανε περίπου το ένα τέταρτο της πρώτης σελίδας της εφημερίδας (και βεβαίως η λεζάντα ανέγραφε με όλες τις λεπτομέρειες την ταυτότητα των πτωμάτων)

 

9.

Ακρόπολις 22.11.1979

 

10.

Από τις τελευταίες δόξες της φρίκης στα πρωτοσέλιδα (Απογευματινή 28.4.1987)

 

11.

Βραδυνή 28.10.1963

 

 

Πηγή: Θανάσης Βέμπος, Η Φρίκη στα Πρωτοσέλιδα

Αρχείο
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια