Αθήνα

Η απόλυτη παρακμή του Πεδίου του Άρεως― ένα έγκλημα της Πολιτείας

Κάτοικοι και ιθύνοντες μιλούν για το πώς ένα από τα ωραιότερα σημεία του άστεως ερήμωσε μετά από αλλεπάλληλα λάθη, σπατάλες και ολιγωρίες του Κράτους

Έχοντας βαφτιστεί σε ένα από τα δύο παρεκκλήσια του (στον Άγιο Χαράλαμπο) και κάνει τις πρώτες μου «βόλτες» και σκανταλιές στις παιδικές χαρές και τις αλέες του ως μπόμπιρας – μέναμε τότε οικογενειακώς στο Πολύγωνο –, είχα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Σχέση που συνεχίστηκε κι αργότερα, όταν μεγάλωσα κι άλλαξα γειτονιά ή μάλλον γειτονιές εφόσον συνέχιζα να συχνάζω στο Πεδίο (έμενα κιόλας δίπλα του μια περίοδο), άλλοτε με αφορμή τα Φεστιβάλ Βιβλίου που φιλοξενούσε, άλλοτε τα Indie Free Festival που διεξάγονται «εθιμικά» εκεί, πάνω από είκοσι χρόνια τώρα, άλλοτε τα (πρώτα) Pride – υπήρξε εξάλλου, ιδίως παλιότερα, δημοφιλές «τζιναβωτό» στέκι, ενώ φέτος φιλοξένησε το πικ νικ των εθελοντών του Athens Pride -, άλλοτε με άλλες συναυλίες (μερικές από τις οποίες υπήρξαν επεισοδιακές, όπως εκείνη τον Σεπτέμβριο τού '88 με Σιδηρόπουλο, Τρύπες, Triffids και τον John Lydon που δεν ανέβηκε ποτέ στη σκηνή), άλλοτε πάλι απλά για περίπατο ή άραγμα αποτοξίνωσης από τον «μπουχό» της πόλης.

 

Μετά την τελευταία του, πολλά υποσχόμενη ανάπλαση υπό τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη το 2008 η οποία, παρότι παρατράβηξε χρονικά υπήρξε πολύ αρτιότερη των προηγούμενων αναβαθμίζοντάς το αισθητικά και περιβαλλοντικά, κι αφού χάρη στις δυναμικές αντιδράσεις περίοικων και της Επιτροπής Αγώνα αποφεύχθηκε η περαιτέρω παράνομη επέκταση του Πανελληνίου στη Μαυρομματαίων, δημιουργήθηκαν ελπίδες πως το Πεδίο θα ξαναποκτούσε την παλιά του αίγλη. Μια ανάπλαση που κράτησε σχεδόν δεκαετία και στοίχισε κοντά 10 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ και εθνικούς πόρους, δίχως κιόλας να ολοκληρωθεί ποτέ. Φυτεύτηκαν 1.200 δέντρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι, 2.500 τριανταφυλλιές. Προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 με φυτά εδαφοκάλυψης, χωμάτινες διαδρομές αντικατέστησαν τις ασφάλτινες σε έκταση 22.650 τ.μ, ενώ τοποθετήθηκαν 8.800 τ.μ. μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800 τ.μ. γρανιτοκυβόλιθοι. Έγιναν επίσης σημαντικά έργα υποδομής, δημιουργήθηκαν ή βελτιώθηκαν υπόγεια δίκτυα άρδευσης, αποχέτευσης, συλλογής ομβρίων υδάτων και ηλεκτροδότησης, καθαρίστηκαν οι προτομές των αγωνιστών του '21, τα αγάλματα του Κωνσταντίνου Α' και της Αθηνάς, ενισχύθηκε ο φωτισμός, δρομολογήθηκε μια διακριτική ως αρμόζει σε τέτοιους χώρους φύλαξη.

 

Φωτό: Μαρία Μουτσιάκου

 

Eπικρατεί ξεραϊλα, όπως στον εγκαταλειμμένο ροδώνα με το «στεγνό» κανάλι, το φυτώριο έχει ερημώσει, ο φωτισμός είναι κατεστραμμένος σε πολλά σημεία, το επιφανειακό ποτιστικό σύστημα επίσης, βάνες, σχάρες αποστράγγισης κι ολόκληρα παγκάκια έχουν αφαιρεθεί...


Δυστυχώς, κάτι η αδιαφορία και η εγκατάλειψη από πλευράς Πολιτείας (στις προτεραιότητες της οποίας οι ελεύθεροι χώροι συνήθως αποτελούν υστερόγραφο), κάτι η κρίση που αφενός το άφησε σχεδόν χωρίς προσωπικό, αφετέρου το έκανε καταφύγιο κάθε λογής απόκληρων (βασικά άστεγοι και τζάνκια, με τα τελευταία να «στριμώχνονται» εκεί αφότου οι αρχές αποφάσισαν να «ξεφορτώσουν» εκεί όλη τη διακίνηση και χρήση του ευρύτερου κέντρου, φέρνοντας μαζί καβγάδες και μαχαιρώματα για τις κακές «ξήγες», ακόμα και θανάτους από overdose), κάτι τα κρούσματα βανδαλισμών, αλλά και κλοπών (το πάρκο πλέον κλείνει τις μεγάλες ώρες), κάτι που αρκετοί ντόπιοι περίοικοι απέφευγαν – όπως και σε άλλα πάρκα και πλατείες - να «συναγελαστούν» με τους μετανάστες περιπατητές που με τα χρόνια αυξάνονταν προτιμώντας τους τέσσερις τοίχους τους και κατηγορώντας ύστερα τους «ξένους» για «κατάληψη», το μετέτρεψαν εν πολλοίς σε κάτι μεταξύ σκουπιδότοπου, «τεκέ» και δημοσίου αποχωρητηρίου (κυρίως αφότου οι εγκαταστάσεις WC που υπήρχαν, σφραγίστηκαν» γιατί... έτσι, όπως κι οι περισσότερες κρήνες).

 

Το αναψυκτήριο στο Green Park του χουντικού Γιώργου Οικονομίδη ήταν το επίκεντρο του πάρκου.

 

Ναι, κάποια σημεία είχαν γίνει και «πιάτσα» όπου εκδίδονταν κυρίως νεαροί μετανάστες, όχι πάντως για «1-2 ευρώ», όπως το ήθελε ένας ακόμα αστικός μύθος. Το Πεδίο ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα πέρσι το καλοκαίρι, οπότε εκατοντάδες Σύριοι και Αφγανοί κατά βάση πρόσφυγες κατασκήνωσαν εκεί και κατάφεραν να τη βγάλουν μέχρι τον Αύγουστο χάρη στη συμπαράσταση εθελοντών, αλληλέγγυων αλλά και απλού κόσμου. Για να ξανάρθει φέτος με τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και το φιλόδοξο πλάνο της για την εκ νέου «ανάταξη» και ανάδειξη του Πεδίου, τόσο μέσω εκδηλώσεων όσο και με διορθωτικές παρεμβάσεις (ήδη επαναλειτουργούν οι δύο από τις τρεις παιδικές χαρές) που όμως παραμένουν λειψές, ειδικά στο θέμα του φωτισμού και της καθαριότητας πέρα από ορισμένα σημεία-«βιτρίνα» που φροντίζονται κάπως καλύτερα -, όπως μπορεί να διαπιστώσει αβίαστα ο επισκέπτης.

 

Χώρος αναψυχήςκαι πικ νικ για τους Αθηναίους ήδη από τον καιρό του Όθωνα, το Πεδίο άρχισε να αναπλάθεται και να δεντροφυτεύεται συστηματικά τη δεκαετία του '30. Πριν υπήρχαν εκεί στρατώνες, ενώ είχαν εναποτεθεί και πολλά χώματα όταν φτιάχνονταν οι σταθμοί του ΗΣΑΠ σε Βικτώρια-Ομόνοια. Είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας – μιας στριμωγμένης τσιμεντούπολης με έτσι κι αλλιώς ελάχιστο αναλογικά πράσινο, μόλις 0.96 τ.μ. ανά κάτοικο - μετά το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο, έχει τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα, γειτονεύει με πυκνοκατοικημένες περιοχές και σίγουρα αξίζει καλύτερη τύχη. Η ανάδειξη του κτιρίου Οικονομίδη  στην πλευρά προς Ευελπίδων που σύντομα αποπερατώνεται, η ανακαίνιση κι επαναλειτουργία από καταληψίες καλλιτέχνες πέρσι του αναψυκτηρίου Green Park επί της Μαυρομματαίων που για χρόνια ρήμαζε ως αυτοδιαχειριζόμενου χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι τάσεις «επιστροφής» των Αθηναίων και το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνει τελευταία η Περιφέρεια Αττικής δίνουν ελπίδες.

 

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

«Τις μεγάλες του δόξες το Πεδίο τις γνώρισε από τη δεκαετία του '50 μέχρι τη δεκαετία του '80... Αρχές δεκαετίας του '90 ξεκινά η εγκατάλειψη και η παρακμή με τη διαρκή αποστελέχωση του προσωπικού που από τα 96 άτομα κατέληξε να διαθέτει μόλις 4, ενώ σήμερα μετά βίας ξεπερνά τα 10! Έτσι σταδιακά δυσφημίστηκε, έπαψε να είναι χώρος μαζικής αναψυχής, διασκέδασης, άθλησης και βόλτας, ενώ το κακό χειροτέρεψε με τις αμφίβολης ποιότητας αναπλάσεις», μου λέει ο Θοδωρής Κοκκινάκης, μέλος της Ανοικτής Επιτροπής Κατοίκων (παλιότερα Επιτροπής Αγώνα) για το Πεδίο του Άρεως, της παλαιότερης από τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σχετικά. Ο Θοδωρής, ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών υγιεινής διατροφής στην Καλλιδρομίου, βαφτίστηκε όπως κι εγώ στο Πεδίο – στους Ταξιάρχες εκείνος – και είναι γέννημα-θρέμμα της περιοχής. Από πιτσιρικάς το πάρκο ήτανε, αναπολεί νοσταλγικά, το «καταφύγιό» του: εδώ ερχόταν για ποδήλατο, για μπάλα, εδώ έδωσε τα πρώτα του ερωτικά ραντεβού, εδώ έβγαζε βόλτα αργότερα και τα δικά του παιδιά, εδώ έσπευσε οικογενειακώς για να προστατευθεί στους μεγάλους σεισμούς της Αθήνας το 1981 και το 1999, όπως πλήθος ακόμα συμπολίτες μας.


Ο συνομιλητής μου βρέθηκε μαζί με άλλους περίοικους και ευαισθητοποιημένους πολίτες «στα χαρακώματα» τη δεκαετία του '90, όταν ξεκίνησε η επέκταση των κτισμάτων του -ιδιοκτησίας Μίνωα Κυριακού- Πανελλήνιου ΓΣ στο πάρκο «παρά τις πέντε αποφάσεις της Πολεοδομίας που την έκριναν παράνομη, δεδομένου ότι για την επέκταση χρειάστηκε να κοπούν δέντρα, κάτι εκτός συμφωνίας... Τότε ήταν που φτιάξαμε την Επιτροπή Αγώνα με στόχο να σταματήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις την καταστροφή, κάτι που εν μέρει καταφέραμε κι ας μας φέρανε ΜΑΤ, κι ας μας συλλάβανε επανειλημμένα – εμένα μόνο με πήγανε αυτόφωρο τρεις φορές! Αθωωθήκαμε άπαντες εννοείται...», μου λέει.

 

Θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε το Πεδίο του Άρεως «να αποστιγματιστεί και να ξαναγίνει πόλος έλξης για τους Αθηναίους». Φωτό: Μαρία Μουτσιάκου

 

Οικτίρει μάλιστα τις δύο παλιότερες απόπειρες ανάπλασης επί Κατριβάνου και Φώφης Γεννηματά: «Ξήλωσαν όλη τη φυσική περίφραξη από θάμνους, δέντρα και αναρριχητικά φυτά για να την αντικαταστήσουν με τσιμέντο και σιδερένια κάγκελα... Κάναμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τα ρίξαμε, τα ξαναβάλανε. Πεταμένα λεφτά. Σκόπευαν μάλιστα να περιορίσουν τις εισόδους του πάρκου από 15 σε μόλις 3, ευτυχώς όμως καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτές τις 12! Ήθελαν επίσης να δημιουργήσουν δύο μεγάλες αρτηρίες-«πεζόδρομους» (από τη Γεωγραφική Υπηρεσία ως το άγαλμα της Αθηνάς κι από την Ευελπίδων ως τη Μαυρομματαίων ) που θα «τριχοτομούσαν» το πάρκο, κάνοντάς το επίσης προσιτό στα τροχοφόρα»... Φαραωνικά σχέδια που περισσότερο εξυπηρετούσαν πολιτικούς και εργολάβους παρά περίοικους και επισκέπτες!», συμπληρώνει. «Στην τελευταία απόπειρα ανάπλασης, αυτή του Τομπάζη, κάλεσαν κι εμάς από την Επιτροπή να μας συμβουλευτούν. Και ενώ ήταν η καλύτερη ως τώρα στα χαρτιά, με πολλές σωστές ιδέες κι εφαρμογές, έμεινε δυστυχώς ημιτελής – ο κατασκευαστής Καπετανίδης άφησε το 1/3 του έργου ανεκτέλεστο, κάπου 3εκ. από τα 9 που δόθηκαν συνολικά δηλαδή - ενώ καμία σοβαρή πρόνοια δεν υπήρξε για τη συντήρηση, φύλαξη, ανάδειξη και την καθαριότητα του χώρου, με αποτέλεσμα το σημερινό χάλι... το οποίο βέβαια συμπληρώνουν οι ανθρώπινες ψυχές που έχουν «αποθηκευτεί» εδώ, οι άστεγοι και κυρίως οι τοξικοεξαρτημένοι, υπάρχει εμπόριο πρέζας κι επίσης πορνεία...», συνεχίζει, διευκρινίζοντας πως δεν έχει καμία μειωτική ή ρατσιστική πρόθεση αφού «δεν είναι το πρόβλημα οι ξεσπιτωμένοι ή οι χρήστες, που είναι άρρωστοι άνθρωποι, αλλά η ανυπαρξία υποδομών και η υποκρισία της Πολιτείας. Ούτε πάλι ενοχλούν οι γκέι, που παραδοσιακά σύχναζαν εδώ, τα κρούσματα οργανωμένης πορνείας ανηλίκων είναι το ζήτημα».

 

 

Ναι, γίνονταιυποτίθεται προσπάθειες από την Περιφέρεια Αττικής, οι περισσότερες παιδικές χαρές πλέον λειτουργούν, ανακαινίζουν το κτίριο Οικονομίδη, θα ξανανοίξουν λένε το αναψυκτήριο της Γαρδένιας και το Περίπτερο, όμως η καθαριότητα παραμένει μέγα ζήτημα, θα πει. «Αλλού πάλι επικρατεί ξεραϊλα όπως στον εγκαταλειμμένο ροδώνα με το «στεγνό» κανάλι, που πια ουσιαστικά μόνο κατ' όνομα είναι τέτοιος. Το φυτώριο έχει ερημώσει, ο φωτισμός είναι κατεστραμμένος σε πολλά σημεία, το επιφανειακό ποτιστικό σύστημα επίσης, βάνες, σχάρες αποστράγγισης κι ολόκληρα παγκάκια έχουν αφαιρεθεί... Αυτό που εμείς ζητάμε είναι μόνιμο προσωπικό, φύλαξη, ήπιες χρήσεις του χώρου, επαναλειτουργία των ιστορικών κτιρίων κι επίσης κάποια πρόβλεψη για WC αφού και τα δύο που υπήρχαν στο πάρκο έχουν κλείσει», καταλήγει.

 

 

Πραγματικά, πολύς κόσμος επιθυμεί να «επιστρέψει» σε τακτική βάση σε ένα όμορφο, ανοικτό για όλους αλλά και σεβαστό από όλους, πολυχρηστικό, ασφαλές και καθαρό (όχι βέβαια με την έννοια του «αποστειρωμένου») Πεδίο, που μόνο κατ' όνομα πια να «τιμά» τον αρχαίο θεό του Πολέμου.

 

Η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδουαναγνωρίζει τα προβλήματα, επιμένει όμως ότι ο χώρος βρίσκεται σε φάση «ανάταξης» κι ότι αργά αλλά σταθερά, βήμα-βήμα το πάρκο θα ξαναβρεί τη χαμένη αίγλη του. Επισημαίνει στις προσπάθειες συντήρησης και ανάδειξης που προωθεί η Περιφέρεια ώστε το πάρκο να ξαναγίνει «ένας ζωντανός οργανισμός»: τις παιδικές χαρές που επισκευάστηκαν, την αναμόρφωση του κτιρίου Οικονομίδη, του λόφου Φινόπουλου και σε επόμενη φάση των υφιστάμενων αναψυκτηρίων, τις επαφές με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τον δήμο, την αστυνομία, την πυροσβεστική και άλλους αρμόδιους φορείς τόσο για την καθαριότητα – για τη συστηματική φροντίδα της οποίας θα προκηρυχθεί, λέει, διεθνής διαγωνισμός - όσο και για το θέμα των τοξικοεξαρτημένων. Για το τελευταίο μαθαίνω ότι έχει εγκριθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του ΟΚΑΝΑ για την αναμόρφωση του οικήματος επί της οδού Καποδιστρίου 43 που βρίσκεται κοντά στο πάρκο – αλήθεια, θα υλοποιηθεί η πρόσφατη πρόταση Καμίνη για χώρους ελεγχόμενης χρήσης σαν αυτούς που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να περιοριστεί το κακό ή ήταν πυροτέχνημα; Ταυτόχρονα είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το υπουργείο Υγείας με στόχο την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος για τις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που οργανώνονται εκεί σε συνεργασία με συλλόγους, σχολεία και συλλογικότητες. Τονίζει δε ότι θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε το Πεδίο του Άρεως «να αποστιγματιστεί και να ξαναγίνει πόλος έλξης για τους Αθηναίους». Από τη σύντομη συνομιλία μας φάνηκε ότι πράγματι έχει τη θέληση, παρότι οι φωτογραφίες που επισυνάπτει η Περιφέρεια στα δελτία Τύπου δίνουν μια μάλλον υπεραισιόδοξη εικόνα σε σχέση με την πραγματικότητα.

 

Όσο για το πού και πώς θα βρεθούν οι πόροι τόσο για την αποπεράτωση των σχεδιασμών όσο και για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού ώστε να μη γίνει πάλι μια «τρύπα στο νερό», πληροφορούμαι ότι, ένεκα το μνημονιακό «φερμπότεν» προσλήψεων ανεξαρτήτως αναγκών, οι λύσεις αναμένονται μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς – στο μεταξύ, η κατάσταση συντηρείται με εσωτερικές αναδιανομές υπαλλήλων που ανέβασαν το υπάρχον προσωπικό από τα 4 στα 12 άτομα (που αν παραμείνουν τόσα δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», όση εργατικότητα και φιλότιμο κι αν επιδείξουν). Όμως ας μην προτρέχουμε, είπαμε ότι η προσπάθεια είναι «εν εξελίξει», ας της δώσουμε ένα περιθώριο. Γιατί πραγματικά, πολύς κόσμος επιθυμεί να «επιστρέψει» σε τακτική βάση σε ένα όμορφο, ανοικτό για όλους αλλά και σεβαστό από όλους, πολυχρηστικό, ασφαλές και καθαρό (όχι βέβαια με την έννοια του «αποστειρωμένου») Πεδίο, που μόνο κατ' όνομα πια να «τιμά» τον αρχαίο θεό του Πολέμου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ: Η ΒΡΩΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑ. ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ LIFO.GR

 

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

25 Σχόλια
12
Double Helix 21.7.2016 | 11:08
Αναχρονισμένο ρεπορτάζ. Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει χρόνια. Ειδικά μετά την ανάπλαση του και από τότε που ανέλαβε η Δούρου γιγαντώθηκε. Αλλά γιατί απορούμε; Όταν οποιαδήποτε προσπάθεια αστυνόμευσης του χώρου καταδικάζεται αυτόματα γιατί περιορίζει τις ελευθερίες των διαφόρων τζιβάτων τότε τι περιμένουμε;
Θοδωρής Αντωνόπουλος 21.7.2016 | 14:09
Δυστυχώς αγαπητέ το Πεδίο ήταν σε άθλια κατάσταση και προτού αναλάβει η Δούρου. Αλλά αλήθεια, το δικό σας πρόβλημα από όλα όσα διαβάσατε παραπάνω είναι οι "τζινωτοί" (προφανώς εννοούσατε τζιναβωτοί) και οι"ελευθερίες" τους; Και τι προτείνετε ως ιδανική αστυνόμευση, ΜΑΤ με σκυλιά στις εισόδους, ηλεκτροφόρα σύρματα και τάφρο με κορκόδειλους ολόγυρα;
Double Helix 21.7.2016 | 14:38
αναμφίβολα όχι, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι οποιουδήποτε είδους έλεγχος του χώρου από την δημόσια διοίκηση είναι καταδυναστεύει τις ατομικές ελευθερίως των εκάστοτε καταληψιων που θεωρούν ότι οι κοινόχρηστοι χώροι ανοίκουν σε αυτούς και μόνο αυτούς προκειμένου να κάνουν τις πολιτικές παρεμβάσεις τους. Αντιλαμβάνομαι ότι γνωρίζετε περισσότερα για το εν λόγω ζήτημα (την άθλια κατάσταση του χώρου) αλλά το άρθρο μπορεί ωραιότατα να σταλθεί και στο Indymedia για να δούμε και εκεί την γνώμη τους.

Αλήθεια με την μήνυση που θα κατέθετε η Ντενίση και η "επιτροπή φίλων του πάρκου" εναντίων της Δούρου τι έγινε;
Δον Ιδιώτης 21.7.2016 | 14:59
Μεταξύ των τάφρων με κροκόδειλους και της αστυνόμευσης ενός δημόσιου χώρου υπάρχει τεράστια απόσταση.
Θέλουμε δε θέλουμε δημόσιος χώρος χωρίς αστυνόμευση, στην Ελλάδα τουλάχιστον, αργά ή γρήγορα εκεί θα καταλήξει.
fstunco 21.7.2016 | 15:35
Τα πάρκα που θαυμάζετε στην ευρώπη όταν διακοπεύετε, εχουν συγκεκριμένο ωράριο, κάγκελα και φύλαξη.
No Man's Land 21.7.2016 | 14:31
εντελώς παραπλανητικό το σχόλιο σου: η δεν καταλαβαίνεις ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ότι το ζήτημα της αστυνόμευσης δεν αφορά στις αντιρρήσεις των (sic) τζιβάτων αλλά στο γεγονός ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αστυνομικό τρόπο ένα κοινωνικό πρόβλημα. οι χρήστες και άλλοι που προβαίνουν σε παραβατικές ενέργειες στη περιοχή δεν μπορούν να συλλαμβάνονται διαρκώς, η ίδια η αστυνομία δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα καθώς είναι ασθενείς, άρα με το να τους "μαζεύει" κάθε τρεις και λίγο δεν θα τους εμποδίσει να γυρίσουν πάλι στη περιοχή. για να μη σου πω ότι σκόπιμα έχουν οδηγηθεί εκεί για να μην είναι εμφανείς σε άλλα σημεία του κέντρου. και φυσικά όσο το πάρκο παραμένει παρατημένο τόσο θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. οι πρόχειρες εκτιμήσεις όπως αυτή που κάνεις καθώς και η στοχοποίηση της μίας ή της άλλης κοινωνικής ομάδας δεν θα δώσει τη λύση. ίσως να δώσει τη λύση ο κόσμος όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές με την καθημερινή παρουσία του, με πολιτιστικές εκδηλώσεις κτλ. αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το πάρκο είναι μεγάλο. ας μην περιμένουμε τα πάντα από το κράτος με της εγγενείς αδυναμίες του. αν θέλει πάντως η εκάστοτε αρχή έχει δείξει ότι μπορεί να βρει πόρους για ανάπτυξη υποδομών μόνο που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυτές κατευθύνονται αποκλειστικά στο ιστορικό κέντρο και γενικά στις περιοχές που υπάρχουν καταστήματα και δη και υγειονομικού ενδιαφέροντος. το πεδίο ίσως δεν τους συμφέρει να το φτιάξουν.
Θοδωρής Αντωνόπουλος 21.7.2016 | 17:46
@Δον Ιδιώτης - "Μεταξύ των τάφρων με κροκόδειλους και της αστυνόμευσης ενός δημόσιου χώρου υπάρχει τεράστια απόσταση" -μα φυσικά αγαπητέ, κανείς δεν αντιλέγει ότι χρειάζεται φύλαξη, ήταν και χιουμοριστικό άλλωστε το σχόλιο. Απλά διά της υπερβολής θέλησα να καταδείξω την υπερβολή του προλαλήσαντος. @fstunco "Τα πάρκα που θαυμάζετε στην ευρώπη όταν διακοπεύετε, εχουν συγκεκριμένο ωράριο, κάγκελα και φύλαξη". α) Σαφώς, δεν θυμίζουν όμως και φρούρια ούτε και χρειάζεται. Αλλά αλήθεια, από πού αντλείτε τη βεβαιότητα ότι "διακοπεύω συχνά εις τας Ευρώπας"; Από το στόμα σας πάντως και στου Θεού τ' αφτί, που λένε :)
Double Helix 22.7.2016 | 08:44
έχεις δίκιο φίλτατε το πάρκο είναι μεγάλο δεν μπορεί να το διαχειριστεί η πολιτεία ας αναλάβει ο κόσμος με την σύσταση ομάδας περιφρούρησης που θα τραβήξει έξω από το πάρκο εμπόρους ηρωϊνης και φασίστες. Ας την ονομάσουμε ομάδα πολιτοφυλακής Π.Α.
Λάκης Λαλάκης 21.7.2016 | 11:17
Η πολλά υποσχόμενη ανάπλαση υπό τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη ήταν ένα τερατούργημα: μη βιώσιμη βλάστηση, πότισμα με πλαστικούς σωλήνες που χάλασαν τη δεύτερη μέρα (λες και ήταν μπαλκόνι και όχι άλσος), μάρμαρα και ψηφίδες που έσπασαν το δεύτερο μήνα και γενικά το πομπώδες "εγώ ξέρω" αρχιτεκτόνων (και των γραφείων τους) που σχεδιάζουν όχι για τη χρήση αλλά για το "αισθητικό" μόνο. Το πώς παραλήφθηκε αυτό το πράγμα από την πολιτεία είναι άλλο καπέλο.
fstunco 21.7.2016 | 15:34
είσαι καυ συ ιδιοκτήτης καταστήματος, και επίσης αυθεντία στα κατασκευαστικα?
avatar
LANTUS 21.7.2016 | 15:39
Συγνώμη αλλά σε έναν διαγωνισμό υπάρχουν επιτροπές που εξετάζουν τις μελέτες (με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί) εγκρίνουν την τελική προς εκτέλεση και μετά προχωρούν στην κατασκευή.
Το ίδιο ισχύει και για άλλες αναπλάσεις π.χ πλατεία Ομονοίας όπου η τελική μελέτη προκρίθηκε με το σκεπτικό ότι αντικατοπτρίζει - προσαρμόζεται καλύτερα στο αστικό τοπίο γύρω της (δηλ. φουλ τσιμέντο τριγύρω από τα κτίρια φουλ τσιμέντο και μέσα).
avatar
atman 21.7.2016 | 12:12
Γιατι πολιτεία γενικά; Το Πεδιο του Αρεος εχει διαχειριστη και ειναι η περιφερεια Αττικης.
Αλλα μια περιπτωση που 10εκ (απιστευτο ποσο) πεταχτηκαν στην θαλασσα....
Pat Poker 21.7.2016 | 12:22
Εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί να υπάρχουν περιφέρειες και περιφερειάρχες... Να περάσουν όλα στην ευθύνη των δήμων! Αλλιώς το μόνο που γίνεται είναι ο ένας θεσμός να κατηγορεί τον άλλο και εν τέλη ποτέ να μην γίνεται τίποτα.

Πότε θα κάνουμε ένα μικρό, ευέλικτο και νοικοκυρεμένο κράτος;
λukum (το) 21.7.2016 | 13:16
Αυτό είναι και το κόλπο.
Ό ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον και να μην τιμωρείται κανείς.
Το πάρκο είναι μία μικρογραφία του τι συμβαίνει στη χώρα.
avatar
Ανώνυμος/η 21.7.2016 | 15:58
Να περάσουν όλα στην ευθύνη των δήμων αλλά με ποιών τα χρήματα;
Θα παίρνουν τα χρήματα από το κράτος και θα τα κάνουν ότι θέλουν (πάρτι πάρτι!!!) ή θα ανεβάσουν τα δημοτικά τέλη για να συντηρούν το πάρκο;
Στο πεδίο του Άρεως πηγαίνουν μόνο οι δημότες Αθηναίων;
Όχι φυσικά τότε γιατί να πληρώνουν μόνο αυτοί τα τέλη;
Εκεί λοιπόν κολλάει η περιφέρεια.
Καλό το μικρό, ευέλικτο και νοικοκυρεμένο κράτος αλλά δεν είναι πάντοτε τόσο απλά τα πράγματα...
Pat Poker 22.7.2016 | 18:43
Μα και σήμερα το πρόβλημα είναι τα χρήματα. Και ίσα ίσα με αυτό που λέω η διαχείριση θα είναι ακόμα πιο άμεση και θα περνάει από πολύ λιγότερα χέρια. Πράγμα που σημαίνει πολλά...

Δεν καταλαβαίνω, εάν σε απασχολεί η διαφθορά, γιατί να είσαι αντίθετος με αυτό που λέω...

Και να σου πω την αλήθεια, στο εξωτερικό που μένω τώρα, ο φόρος ακινήτων πάει στο δήμο και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δήμου, είναι οι φόροι. Που νομίζω ότι είναι το πιο δίκαιο απ όλα. Δεν γίνεται να πληρώνει αυτός που μένει στο Εβρο και ζει ακόμα σε γειτονιά με χωματόδρομο μέσω του ΕΝΦΙΑ του την "ανάπλαση" του πάρκου Τρίτση ή του Άρεως. Είναι ξεφτίλα!
AngelDust 21.7.2016 | 13:08
MONO ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΕΛΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΣΑΒΟΥΡΟΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΛΙΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΑΓ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΠΟΥ ΣΤΕΡΕΨΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΟ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΛΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΡΚΟΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΦΥΡΙΖΑ-ΔΙΟΡΙΖΑ ΚΕΡΔΑΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΣΣΑΕΙ!!!
avatar
tktk 21.7.2016 | 14:42
Κλασικό ελληνικό δημόσιο. Δείτε την πολύ μικρότερη πλατεια Κολωνακίου. Πανάκριβη αναπλαση το 2004, ένα χρόνο μετά δε λειτουργεί τίποτα.
Ερμού στον Κεραμεικό, τα μισα φώτα δε λειτουργούν, χώματα σκουπίδια και φυσικά περασμα και πάρκινγκ αυτοκινήτων και μηχανών.
Ο Ελαιώνας, ενα εν δυνάμει τεράστιο παρκο με ποταμάκια, ψηλα δέντρα (αυτά υπαρχουν ήδη) και απίστευτη θέα προς Ακρόπολη, μια καταπατημένη χαβούζα με τα ερείπια του Βωβού (που θα "κατέστρεφε" την περιοχή) και Σύριους που πηγαινοέρχονται μες στα σκουπίδια.
Μετά ψαχνουμε ελευθερους χώρους στην Αθήνα...
Αναδιανομή προσωπικού είναι η απάντηση στις προσλήψεις που χρειάζονται. Αρκεί οι αργόμισθοι του δημοσίου κάποτε να δουλέψουν εκεί που χρειάζεται.
avatar
σαλιγκάρι 22.7.2016 | 07:54
να δουλέψουν οι αργόμισθοι του δημοσίου;
μα τί λέτε τώρα!
αυτοί δουλεύουν μόνο για την πάρτη τους, τόσα και τόσα μηχανεύονται για να μην δουλεψεουν.
ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες δεν χτυπάνε κάρτα.
ξέρετε τί είχε γίνει όταν κάποιος δήμαρχος κάποτε είχε προσπαθήσει να βάλει κάρτα στον δήμο Αθηναίων; χαμός είχε γίνει, είχαν ξεσηκωθεί όλοι, ξεκίνησαν οι απεργίες, φώναζαν όλοι. και βέβαια κάρτα δεν μπήκε.
ξέρετε τα ωράρια των περισσότερων από αυτούς; έχουν 7-3 αλλά πηγαίνουν στις 9 και φεύγουν στις 1.
να δουλέψουν οι αργόμισθοι; χαχαχα! ωραίο ανέκδοτο.
fstunco 21.7.2016 | 15:32
Ξήλωσαν όλη τη φυσική περίφραξη από θάμνους, δέντρα και αναρριχητικά φυτά για να την αντικαταστήσουν με τσιμέντο και σιδερένια κάγκελα... Κάναμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τα ρίξαμε, τα ξαναβάλανε. Πεταμένα λεφτά. Σκόπευαν μάλιστα να περιορίσουν τις εισόδους του πάρκου από 15 σε μόλις 3, ευτυχώς όμως καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτές τις 12! Ήθελαν επίσης να δημιουργήσουν δύο μεγάλες αρτηρίες-«πεζόδρομους» (από τη Γεωγραφική Υπηρεσία ως το άγαλμα της Αθηνάς κι από την Ευελπίδων ως τη Μαυρομματαίων ) που θα «τριχοτομούσαν» το πάρκο, κάνοντάς το επίσης προσιτό στα τροχοφόρα»... Φαραωνικά σχέδια που περισσότερο εξυπηρετούσαν πολιτικούς και εργολάβους παρά περίοικους και επισκέπτες!», συμπληρώνει. «Στην τελευταία απόπειρα ανάπλασης, αυτή του Τομπάζη, κάλεσαν κι εμάς από την Επιτροπή να μας συμβουλευτούν. Και ενώ ήταν η καλύτερη ως τώρα στα χαρτιά, με πολλές σωστές ιδέες κι εφαρμογές, έμεινε δυστυχώς ημιτελής – ο κατασκευαστής Καπετανίδης άφησε το 1/3 του έργου ανεκτέλεστο, κάπου 3εκ. από τα 9 που δόθηκαν συνολικά δηλαδή - ενώ καμία σοβαρή πρόνοια δεν υπήρξε για τη συντήρηση, φύλαξη, ανάδειξη και την καθαριότητα του χώρου, με αποτέλεσμα το σημερινό χάλι Πηγή: www.lifo.gr

O ιδιοκτήτης καταστήματος υγιεινών τροφών , έχει άποψη πάνω σε αυτά που σχεδιασαν αρχιτεκτονες τοπιων, αρχιτεκτονες, τοπογραφοι, μηχανικοι. έριξε κάγκελα γιατί δεν τα ενέκρινε, εκανε αγώνες να μην αλλαξει το παρκο. Τι ακριβώς ζητάει τώρα? όπως έστρωσε ας κοιμηθεί.

Είναι αυτό που όλοι οι έλληνες είναι αυθεντίες σε όλα τα θέματα. Επειδή έκανε ποδήλατο εκεί μικρός, ξέρει και πως είναι η καλυτερη λύση για τη διαμόρφωση του χώρου. Ευγε!
Φερόμενος 21.7.2016 | 16:53
Συν 5 ψήφους απο μενα.
skonix 21.7.2016 | 15:52
Η αεροφωτογραφία στη μέση της φωτογραφίας είναι ιστορικής σημασίας αλλά δεν έχει σχέση με το Πεδίο του Άρεως. Επικεντρώνεται στις συνοικίες Ζωγράφου και Ιλισσίων. Στο κάτω αριστερά μέρος της φωτογραφίας φαίνεται η Γεωργίου Παπανδρέου ως χωματόδρομος. Η δενδροφυτεμένη ευθεία στο μέσο της φωτογραφίας είναι η Παπαδιαμαντοπούλου και στα δεξιά της διακρίνεται το νεόδμητο Λαϊκό Νοσοκομείο. Στο κάτω δεξιά μέρος της φωτογραφίας διακρίνεται το κτίριο που έδωσε τη θέση του στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγ. Σοφία". Επάνω αριστερά είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο και επάνω δεξιά ο Λυκαβηττός.
Sotirios Anagnostopoulos 22.7.2016 | 01:05
Με προβλημάτισε πολύ η ασπρόμαυρη φώτο "πεδίο του Άρεως 1932". Έχω την εντύπωση πως δέν έχει καμία σχέση. Νομίζω πως δεξιά το άσπρο κτίριο πρέπει να είναι η Ιατρική Σχολή Αθηνών , δεξιά στο βάθος ο Λυκαβηττός, στη μέση ο δρόμος με τα δέντρα η Παπαδιαμαντοπούλου, ενώ το ρέμα αριστερά η σημερινή Ούλοφ Πάλμε. Στο βάθος αριστερά το Καλλιμάρμαρο, ενώ στο βάθος στο κέντρο η Ακρόπολη , πίσω της ο λόφος του Φιλοπάππου και μπροστά της ο τότε Βασιλικός Κήπος με το Ζάππειο.
Fabio 22.7.2016 | 06:11
Αυτο που συμβαινει ειναι ξεκαθαρα ευθυνη της πολιτειας, μιας και μιλαμε για ενα χωρο που ετσι οπως τον εχω ζησει απο την αρχη της ζωης μου ποτε δεν ειχε αστυνομευση, αλλα ποτε δεν ηταν στην κατασταση που ειναι τωρα, ιδιως τα βραδυα. Το βραδυ γινεται γκεττο, τοξικομανεις και νταβατζηδες παρευλανουν στη μαυροματταιων και ουσιαστικα ο,τι καθαρισε το κρατος απο κεντρο, το εστειλε στο παρκο, κρυβοντας ουσιαστικα τα προβληματα κατω απο το χαλι. Παντως οσο δεν υπαρχει καποιο ειδος προνοιας για αρκετους αρρωστους που διαμενουν στο παρκο δεν νομιζω οτι θα βρεθει λυση, οχι τοσο για το πεδιον του αρεως, οσο για την ιδια την πολη που τους συμπεριφερεται σαν σακο με πατατες, πετωντας τους απο δω και απο κει, αναλογα με το που βολευει την πολιτεια καθε φορα
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια