Αθήνα

Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου

Ο συγγραφέας Θανάσης Βέμπος μιλάει στο LIFO.gr για την εντυπωσιακή του έρευνα στο αστικό τοπίο

Η ιδέα ήρθε πριν μερικά χρόνια όταν πραγματοποιούσα μια μεγάλη έρευνα στις παλιές εφημερίδες... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFOO Θανάσης Βέμπος είναι συγγραφέας, ερευνητής,και λάτρης του ανεξήγητου, και του μυστηρίου. Έχουν εκδοθεί 19 βιβλία του, τέσσερα από τα οποία είναι sci- fi θεματολογίας, ενώ έχει μεταφράσει περισσότερα από 60 βιβλία, κι έχει γράψει χιλιάδες άρθρα με αντικείμενο τη διαστημική τεχνολογία, τα παράξενα φαινόμενα, την έρευνα του παραφυσικού, την ανθρωπολογία-εθνολογία-λαογραφία, κ.α. Όπως λέει και ο ίδιος: «Από μικρός εμφάνισα μια περίεργη τάση να ασχολούμαι και να καταπιάνομαι με διάφορα "φευγάτα" θέματα. Από την επιστημονική φαντασία, μέχρι τα παραφυσικά φαινόμενα και ακόμα παραπέρα. Ταυτόχρονα, με γοήτευαν οι ορίζοντες του χώρου και του χρόνου, οι μακρινές χώρες, οι μακρινές εποχές (σε παρελθόν και μέλλον), οι άλλοι κόσμοι γενικότερα. Μεγαλώνοντας αυτή η περίεργη τάση έγινε ανίατη πάθηση.»

 

O Θανάσης Βέμπος ολοκλήρωσε το μεγαλόπνοο πρότζεκτ του Timeslip, για τις ανάγκες του οποίου συγκέντρωνε επί χρόνια παλιές – μερικές πάρα πολύ παλιές- φωτογραφίες της Αθήνας, καταγράφοντας έπειτα με τον φακό του το ίδιο ακριβώς σημείο της φωτογραφίας, στην σημερινή του κατάσταση. Ένας χάρτης εκατοντάδων σημείων, σε ζεύγη, που θυμίζει έντονα τα παιχνίδια τύπου "βρείτε τις διαφορές". Και είναι πολλές...

 

Τον συναντήσαμε.

  

Από μικρός εμφάνισα μια περίεργη τάση να ασχολούμαι και να καταπιάνομαι με διάφορα "φευγάτα" θέματα. Από την επιστημονική φαντασία, μέχρι τα παραφυσικά φαινόμενα και ακόμα παραπέρα..

 

—Τι ακριβώς είναι το πρότζεκτ Timeslip; Περί τίνος πρόκειται;
H καταγραφή αυτή ήταν κάτι που με απασχολούσε χρόνια αφού ανέκαθεν παθιαζόμουν με τους ορίζοντες του χρόνου. Με δυο λόγια, το πρότζεκτ είναι η αντιπαράθεση φωτογραφιών διαφόρων περιοχών της Αθήνας μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται χρονικό χάσμα δεκαετιών. Πάντα με ενδιέφερε τρομερά η "χρονική ολίσθηση" με φόντο μια συγκεκριμένη τοποθεσία, ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου.

 

—Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα της καταγραφής της Αθήνας "του τότε και του τώρα";
Η ιδέα ήρθε πριν μερικά χρόνια όταν πραγματοποιούσα μια μεγάλη έρευνα στις παλιές εφημερίδες. Μάζεψα φωτογραφίες κτιρίων, δρόμων, πλατειών, περιοχών που δημοσιεύονταν με αφορμή διάφορα περιστατικά της ειδησεογραφίας. Παράλληλα μάζευα φωτογραφίες και από διάφορα σχετικά site ή ομάδες του Facebook. Βρήκα επίσης πολλά αστικά πλάνα από παλιές ελληνικές ταινίες.


Στο τέλος είχα στα χέρια μου αρκετές εκατοντάδες σχετικές φωτογραφίες. Ύστερα, πήγαινα ακριβώς στα ίδια σημεία και έβγαζα το ίδιο ακριβώς πλάνο. Έτσι προέκυψαν μερικές εκατοντάδες ζεύγη "πόλων", μερικές εκατοντάδες ζεύγη "τότε"/"τώρα", μερικές εκατοντάδες "χρονογλιστρήματα" (Timeslip) με σταθερά σημεία αναφοράς στο χώρο.


Υπό μία έννοια το πρότζεκτ είναι 'συνέχεια' του βιβλίου μου "Το Πνεύμα του Χρόνου", που κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις Δαιδάλεος. Το βιβλίο είναι σε πρώτο επίπεδο μια τοιχογραφία της ιστορίας του Παραφυσικού, όπως αυτό προσλαμβανόταν από την ελληνική κοινωνία από το 1830 έως το 1990.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

—Και πόσο καιρό σας πήρε η καταγραφή όλων των σημείων, και η ολοκλήρωση του πρότζεκτ;
Κάπου πέντε χρόνια. Βέβαια, η εργασία γινόταν κατά διαστήματα και μεγάλος όγκος των στοιχείων προέκυψε την τελευταία χρονιά.

 

—Με ποια κριτήρια επιλέξατε τα συγκεκριμένα σημεία της πόλης; Σας ρωτώ γιατί παρατηρούμε να επικρατούν, ως επί το πλείστον, απλοί δρόμοι και πολυκατοικίες, αντί για εμβληματικά ή έστω πολυσύχναστα τοπόσημα της Αθήνας, όπως θα περίμενε κανείς.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κυψέλη, συνεπώς με ενδιέφεραν τα "χρονογλιστρήματα" με βάση σημεία της συγκεκριμένης περιοχής. Εξάλλου, έχω την τάση να ακολουθώ τα λιγότερο πατημένα μονοπάτια. Για να λέμε την αλήθεια, στο πρότζεκτ συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα πλάνα από άλλες περιοχές, αλλά κάπου έπρεπε να μπει ένα (αυθαίρετο) όριο.

 

—Πώς δουλέψατε το πρότζεκτ Timeslip; Εντοπίζατε πρώτα ποιο μέρος σας ενδιέφερε να καταγράψετε και ψάχνατε έπειτα παλιές φωτογραφίες του, ή πρώτα βρίσκατε τις παλιές εικόνες ενός σημείου, και στην συνέχεια το αναζητούσατε στο σήμερα;
Το δεύτερο. Εντόπιζα, δηλαδή, παλιές εικόνες πολυκατοικιών, δρόμων, πλατειών κλπ, και μετά τραβούσα τη σχετική φωτογραφία από το ίδιο σημείο. Βέβαια, πολλές φορές έφευγα άπρακτος. Η λήψη φωτογραφίας ήταν απλώς αδύνατη επειδή το σημείο ήταν χτισμένο, ή επειδή υπήρχε κάποιο μεγάλο δέντρο στη μέση που είχε φυτρώσει στις ενδιάμεσες δεκαετίες, ή επειδή η τοπογραφία της περιοχής είχε μεταβληθεί ριζικά.

 

—Ποιο είναι το μεγαλύτερο Timeslip που καταγράψατε; Το σημείο με τα περισσότερα χρόνια ανάμεσα στο τότε και στο τώρα.
Είναι 90 χρόνια, σε κάποια σημεία στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Είχα την τύχη αφενός μεν να βρω φωτογραφίες του 1924 από τα σημεία αυτά, και αφετέρου το αστικό τοπίο να είναι αρκετά "σταθερό" ώστε να λειτουργεί το "χρονογλίστρημα".

 

—Ποιο ή ποια σημεία σας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση όσον αφορά τις διαφορές τους στο τότε και το τώρα;
Ίσως σημεία που ήταν ημι-αστικοποιημένα τότε, και πνιγμένα στην άσφαλτο και στο μπετόν σήμερα. Πιο πολύ μικροδιαφορές σε πάρα πολύ οικεία σημεία. Ή το πώς εκδηλώνεται η πατίνα του χρόνου πάνω στα κτίρια: Φρεσκοβαμμένες, φωτεινές, νεόδμητες πολυκατοικίες του 1960, και γερασμένα, σκοτεινά, πνιγμένα στις μουτζούρες και στη βρομιά κτίσματα του 2014.

 

—Γιατί πιστεύετε ότι η αντιπαράθεση των εικόνων του τότε και του τώρα είναι "μια σφαλιάρα που τσούζει", σύμφωνα με τα λεγόμενα σας;
Είναι δύσκολο να το εξηγήσω με λίγα λόγια χωρίς να το διαστρεβλώσω. Είπα προηγουμένως ότι τα ζεύγη των φωτογραφιών είναι ουσιαστικά ζεύγη "πόλων", "χρονογλιστρήματα" με σταθερά σημεία αναφοράς στο χώρο. Μεταξύ δυο αντίθετων πόλων αναπτύσσεται πάντα δυναμικό –φανταστείτε τους δυο πόλους μιας μπαταρίας. Τα "χρονογλιστρήματα" είναι ασυνεχείς μεταβάσεις από το χρονικό σημείο Α στο χρονικό σημείο Β. Είναι άλματα. Άλματα που απαιτούν ενέργεια –η οποία παράγεται από το ζεύγος των αντίθετων πόλων. Και μια ασυνεχής μετάβαση ισοδυναμεί με "σοκ", κοντολογίς με μια "σφαλιάρα". Ένα "σοκ" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει "πύλες" στο νου μας –και όχι μόνο στο νου.

 

—Κάνετε λόγο για την ύπαρξη μίας (τουλάχιστον) δεύτερης ανάγνωσης του πρότζεκτ Timeslip. Μια ανάγνωση που δεν περιορίζεται στην ιστορική- ερευνητική του διάσταση. Εξηγείστε μας.
Και πάλι είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω με λίγα λόγια. Αν αρχίσω να μιλώ περί εννοιών όπως "Reality Shift" θα ακουστεί "κάπως". Αν ανακατέψω την Κβαντομηχανική, θα μπλέξουμε χειρότερα..


Εν πάση περιπτώσει, όλοι μας είμαστε τυφλοί απέναντι στις μικρές και σταδιακές μεταβολές. Νομίζουμε ότι ξέρουμε καλύτερα από κάθε άλλον την τοπογραφία και τις χωροταξικές λεπτομέρειες της γειτονιάς μας, επειδή γεννηθήκαμε και ζήσαμε εκεί. Και μετά σπάμε το κεφάλι μας να θυμηθούμε τι διάβολο υπήρχε στο χώρο που αναγέρθηκε μια πολυκατοικία εδώ και μερικά χρόνια, δυο στενά μακριά από το σπίτι μας. Ή πού διάολο πήγε το τάδε δέντρο, ή το δείνα περίπτερο, ή πότε μετακινήθηκε ο τάδε στύλος της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ. Ή εάνυπήρξε ποτέ σπίτι, περίπτερο ή στύλος, ή ακόμα και σοκάκι.
Όλα αυτά είναι μικρές ρωγμές, σκασιματάκια στο σοβά της άνετης Συναινετικής Πραγματικότητας, αρκετά μικρά ώστε να τα αγνοήσετε ή να τα παραβλέψετε. Ή να τα "εξηγήσετε" και μετά να τα ξεχάσετε. Αλλά δεν με ενδιαφέρουν οι ερμηνείες σε πρώτο πλάνο.


Με ενδιαφέρει το ίδιο το φαινόμενο. Συνεπώς παραπέμπω στις εικόνες του πρότζεκτ. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, κι απ' αυτήν έχουμε υπερ-πλεόνασμα τον τελευταίο καιρό.

 

—Αλήθεια, γιατί πιστεύετε ότι η νοσταλγία και η αναπόληση μας γοητεύουν τόσο;
Επειδή έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε το παρελθόν, γιατί νοσταλγούμε τα νιάτα μας (κι αυτό είναι σχετικός όρος, πλην όμως υπαρκτότατος). Αναπολούμε το παρελθόν βολικά λησμονώντας ή υποβαθμίζοντας τις δυσάρεστες στιγμές, και νοσταλγούμε το διυλισμένο απόσταγμά του. Είναι κι αυτό μια μορφή αμνησίας.

 

—Θα υπάρξει συνέχεια στο πρότζεκτ με την προσθήκη και άλλων σημείων;
Δεν νομίζω. Εξερεύνησα το συγκεκριμένο χώρο και πρέπει να προχωρήσω παρακάτω, σε άλλο μονοπάτι.

 

—Για το τέλος, κύριε Βέμπο, υπάρχουν κάποια μέρη στην Αθήνα που τα θεωρείτε πιο αγαπημένα σας;
Σημεία κυρίως της Κυψέλης που με έλκουν για κάποια μυστηριώδη αιτία. Πιο πολύ με ενδιαφέρουν "μυστικές γωνιές" πέρα από το φως και τη βουή –μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Και ανακαλύπτω συνεχώς τέτοιες γωνιές, που μέχρι πρότινος περνούσαν απαρατήρητες.


Ακάλυπτοι χώροι πίσω από παλιές σιδερένιες αυλόπορτες, μυστηριώδη αδιέξοδα σοκάκια, κι ένα σωρό άλλα τέτοια. Το αστικό τοπίο μπορεί να μην είναι η λευκή περιοχή Terra Incognita των παλιών γεωγραφικών χαρτών, αλλά μια ενδελεχής εξέτασή του σίγουρα αποκαλύπτει ότι υπάρχουν αμέτρητες λεπτομέρειες που μοιάζουν και συμπεριφέρονται σαν φράκταλ, σαν γεωμετρικά σχήματα που επαναλαμβάνονται αυτούσια σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης.

 

Ιωάννου Δροσοπούλου 119 & Καλλιφρονά - Timeslip 90 χρόνια. Όταν το νεοκλασικό αυτό χτιζόταν, κάπου στη δεκαετία του 1920.

 

"Η αφεντιά μου στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου, μεταξύ Τενέδου και Μηθύμνης, την άνοιξη του 1969." Ιω. Δροσοπούλου - Timeslip 45 χρόνια

 

Το πλάνο στην πρώτη φωτο είναι από την ταινία "Η Ωραία των Αθηνών" του Νίκου Τσιφόρου. Διακρίνεται ο Μίμης Φωτόπουλος (με το καπέλο) που σε λίγο θα πέσει πάνω στη Γκέλυ Μαυροπούλου (η κυρία με την τσάντα πιο δεξιά). Φωκίωνος Νέγρη & Ιω. Δροσοπούλου - Timeslip: 60 χρόνια

 

Η μαυρόασπρη φωτογραφία είναι οπωσδήποτε πριν το 1960. Το νο 21 εξακολουθεί να παραμένει ακατεδάφιστο. Φωκίωνος Νέγρη 19 - Timeslip: > 54 χρόνια

 

Η περίφημη πολυκατοικία Τόμπρου (έργο Μιχ,. Κανάκη) στη συμβολή Θήρας και Φωκίωνος Νέγρη. Φωκίωνος Νέγρη & Θήρας Ι - Timeslip: ~ 80 χρόνια

 

Η γωνία της πολυκατοικίας Τόμπρου στη συμβολή Φωκίωνος Νέγρη και Θήρας. Στιγμιότυπο από οδομαχίες το Δεκέμβριο του 1944. Φωκίωνος Νέγρη & Θήρας ΙΙ - Timeslip: 70 χρόνια

 

Στιγμιότυπο από την ταινία "Ο Τυχεράκιας" (επίσης γνωστή με τον τίτλο "Θύμιος, Σουβλάκια και ΠΡΟ-ΠΟ") του Ερρίκου Θαλασσινού με τον Κώστα Χατζηχρήστο να πλησιάζει. Στιγμιότυπο από την ταινία "Ο Τυχεράκιας" (επίσης γνωστή με τον τίτλο "Θύμιος, Σουβλάκια και ΠΡΟ-ΠΟ") του Ερρίκου Θαλασσινού με τον Κώστα Χατζηχρήστο να πλησιάζει.

 

Ενα τραμ και ένα τρόλεϋ στρίβουν για να εισέλθουν στην οδό Κυψέλης. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία πρέπει να είναι πριν το 1954, οπότε η γραμμή ξηλώθηκε. Κυψέλης (αρχή) - Timeslip: >60 χρόνια

 

"Στιγμιότυπο από παλιά ταινία Super 8. Με τον πατέρα μου, στη συμβολή Πατησίων και Τενέδου, τα Χριστούγεννα του 1964, πριν την διαπλάτυνση της λεωφόρου". Πατησίων & Τενέδου Ι - Timeslip: 50 χρόνια

 

Η οδός Τήνου στη συμβολή με την Πατησίων το Νοέμβριο του 1973. Το κατεστραμμένο αυτοκίνητο πατήθηκε από άρμα μάχης, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Πατησίων & Τήνου - Timeslip: 41 χρόνια

 

Ο Θανάσης Βέγγος στην πλατεία Κυψέλης (πίσω του ξεκινά η οδός Βελβενδού). Στιγμιότυπο από την ταινία "Ποιος Θανάσης" του ίδιου. Πλατεία Κυψέλης - Timeslip: 45 χρόνια

 

Το τέρμα της οδού Πατησίων λίγο πριν την διακλάδωση αριστερά προς Χαλκίδος και δεξιά προς Αγίας Λαύρας. Τέρμα Πατησίων - Timeslip: 56 χρόνια

 

Αυλόπορτα στην οδό Πυθίας 23 κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1950. Πυθίας 23 - Timeslip: ~ 60 χρόνια

 

Η αρχή της Φαιδριάδων, στην πλατεία Κυψέλης. Φαιδριάδων - αρχή - Timeslip: 52-53 χρόνια

 

Φαιδριάδων ΙΙ - Timeslip: 47 χρόνια

 

Το Φεβρουάριο του 1967 ένα λεωφορείο έχει εισβάλλει στο χρωματοπωλείο στη διασταύρωση των οδών Ερατούς και Κρίσης, στην Άνω Κυψέλη. Ερατούς & Κρίσης - Timeslip: 47 χρόνια

 

Η Ζωή Λάσκαρη τρέχει στην αρχή της οδού Επτανήσου, λίγο πριν την διασταύρωση με την Κύπρου, έξω από την Αγία Ζώνη. Στιγμιότυπο από την ταινία "Ίλιγγος" του Γιάννη Δαλιανίδη. Στο βάθος η Επτανήσου τελειώνει στο μαντρότοιχο του Ασύλου Ανιάτων. Επτανήσου - αρχή - Timeslip: 51 χρόνια

 

Ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης συναντιέται με τη Ζωή Λάσκαρη στη διασταύρωση Κύπρου και Επτανήσου έξω από την Αγία Ζώνη στην ταινία "Νόμος 4000" του Γιάννη Δαλιανίδη. Επτανήσου & Κύπρου - Timeslip: 52 χρόνια

 

Ο Λευτέρης Βουρνάς και η Κατερίνα Χέλμη έξω από το ναό της Αγίας Ζώνης, στην οδό Επτανήσου, λίγο πριν την διασταύρωση με την οδό Κύπρου. Στιγμιότυπο από την ταινία "Ίλιγγος" του Γιάννη Δαλιανίδη. Επτανήσου - Αγία Ζώνη - Timeslip: 51 χρόνια

 

Η διασταύρωση των οδών Μιχαλακοπούλου και Αεροπόρου Παπαναστασίου στους Αμπελοκήπους. Μιχαλακοπούλου & Αεροπόρου Παπαναστασίου - Timeslip: 46 χρόνια

 

Επτανήσου 70 - Timeslip: 53 χρόνια

 

Πολυκατοικία στην οδό Μικράς Ασίας 55, στο Γουδί (πλατεία Αγίου Θωμά). Μικράς Ασίας 55 - Timeslip: 50 χρόνια

 

Η παλιά φωτογραφία είναι του 1924. Αγίου Μελετίου & Γ' Σεπτεμβρίου - Timeslip: 84 χρόνια

 

Η διασταύρωση των οδών Γ Σεπτεμβρίου και Ρίζου (1924). Το «τρίγωνο» κτίριο είναι γραφεία και σταθμός διανομής της ΔΕΗ (1973-77, σχέδιο Κλέωνα Κραντονέλλη). Γ' Σεπτεμβρίου & Ρίζου - Timeslip: 90 χρόνια.

 

Η διασταύρωση Αγίου Μελετίου και Γ’ Σεπτεμβρίου. Η φωτογραφία προέρχεται από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ). Αγίου Μελετίου & Γ' Σεπτεμβρίου - Timeslip: 84 χρόνια

 

Το Γήπεδο του Παναθηναϊκού από τη διασταύρωση των οδών Παναθηναϊκού και Αν. Τσόχα. Το στιγμιότυπο είναι από την ταινία "Οι Αδίστακτοι "του Ντίνου Κατσουρίδη. Παναθηναϊκού & Τσόχα - Timeslip: 49 χρόνια

 

Η λεωφόρος Αλεξάνδρας στο ύψος της Πατριάρχου Ιερεμίου και Κυρίλλου Λουκάρεως. Το στιγμιότυπο είναι από την ταινία "Όσα Κρύβει η Νύχτα" του Στέλιου Ζωγραφάκη. Λεωφόρος Αλεξάνδρας - Timeslip: 51 χρόνια.

 

Η Ιουλιανού στη διασταύρωση με τη Ρεθύμνου, πίσω από το ξενοδοχείο Παρκ. Στιγμιότυπο από την ταινία "Το Βαρύ Πεπόνι" του Παύλου Τάσιου. Ιουλιανού - "Παρκ" - Timeslip: 37 χρόνια

 

Η πλατεία Αιγύπτου στη συμβολή λεωφόρου Αλεξάνδρας και οδού Πατησίων.

 

Μεταξύ Αρχαιολογικού Μουσείου και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στιγμιότυπο από την ταινία "Χειροκροτήματα" του Γιώργου Τζαβέλλα. Τοσίτσα - Timeslip: 70 χρόνια

 

Η οδός Βριλησσού στη συμβολή με την οδό Οστρόβου. Όταν διανοίχτηκε, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, λεγόταν Επταλόφου. Βριλησσού (Τουρκοβούνια) - Timeslip: 48 χρόνια

 

Πεδίον του Άρεως - "Άλσος" - Timeslip: ~ 60 χρόνια

 

Κοδριγκτώνος & Μαυροματαίων - Timeslip: 63 χρόνια

 

Το κέντρο Green Park μάλλον στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Green Park (Μαυροματαίων) - Timeslip: ~ 40 χρόνια

 

Πλατεία Λαμπρινής - Timeslip: 41 χρόνια

 

Η οδός Καυτατζόγλου στα Κάτω Πατήσια στη διασταύρωση με την οδό Δημητρίου Ράλλη. Συρραφή στιγμιοτύπων από την ταινία "Δρ Ζιβέγγος " του Θανάση Βέγγου. Καυταντζόγλου - Timeslip: 46 χρόνια

 

Η γέφυρα της λεωφόρου Ιωνίας πάνω από την οδό Καυτατζόγλου στα Κάτω Πατήσια. Στιγμιότυπο από την ταινία "Δρ Ζιβέγγος" του Θανάση Βέγγου. Καυταντζόγλου - Timeslip: 46 χρόνια

 

Ο Θανάσης Βέγγος αφισοκολλά στη διασταύρωση Δημητρίου Ράλλη και Καυταντζόγλου, στα Κάτω Πατήσια. Καυταντζόγλου & Δημ. Ράλλη - Timeslip: 46 χρόνια

 

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην ομώνυμη πλατεία, την εποχή της ανοικοδόμησής του (ολοκληρώθηκε το 1931). Άγιος Γεώργιος - Timeslip: > 80 χρόνια.

 

Aριστερά: ταινία "Ποιος Θανάσης" (1969). Πλατεία Αγίου Γεωργίου - Timeslip: 45 χρόνια

 

Επτανήσου 13 - πλατεία Αγίου Γεωργίου -Timeslip: 58 χρόνια

 

Η διασταυρωση των οδών Επτανήσου και Σύρου. Στην παλιότερη φωτογραφία (1975-76) απεικονίζεται το 15ο Λύκειο Αρρένων που κατεδαφίστηκε λίγο αργότερα. Επτανήσου & Σύρου - Timeslip: 39 χρόνια

 

Μοσχονησίων & Σπάρτης - Timeslip: 53 χρόνια

 

Λευκωσίας & Κύπρου - Timeslip: 54 χρόνια

 

Χαλκίδος 16 - Timeslip: > 50 χρόνια

 

Πατησίων 109 -Timeslip: 57 χρόνια

 

Κύπρου & Πόρου - Timeslip: 61 χρόνια

 

Κυψέλης & Ύδρας - Timeslip: 59 χρόνια

 

Ιω. Δροσοπούλου & Άνδρου - Timeslip: 63 χρόνια

 

Σύρου 23 - Timeslip: 60 χρόνια

 

 

 

Αθήνα
3 Σχόλια
Albert Pierrepoint 30.8.2017 | 15:46
Οι εντυπωσιακές όντως φωτογραφίες, δεν καταδεικνύουν τις διαφορές, όσο τις ομοιότητες μιας πόλης, που πνίγεται εδώ και δεκαετίες σε μια θάλασσα γκρι ανέμπνευστων και γέρικων πλέον πολυκατοικιών.
Ο Νοών... νοείτω 30.8.2017 | 23:42
Πόσο όμορφο ήταν το Πεδίον του Άρεως πριν 60 χρόνια και σήμερα το καταντήσανε σ@@τα!...

Επίσης την Αθήνα, αντικειμενικά, όμορφη πόλη δεν την λες όσο ρομαντικά και καλοπροαίρετα να προσπαθείς να το κάνεις.

Κάθε νεοκλασικό κτίσμα, συνήθως με κεραμοσκεπή, καταστράφηκε με μένος.
Αρχιτεκτονική αισθητική και όραμα δεν υπήρχε πουθενά με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις.
Ήταν οι ακμαίες εποχές της αντιπαροχής όπου τυχάρπαστοι, αγράμματοι, αστοιχείωτοι εργολάβοι, απλώς με γεμάτα πορτοφόλια (με χρυσές λίρες πραγματοποιούνταν οι δοσοληψίες και τα συμβόλαια τότε), μπετονιέρες και κομπρεσέρ, αυγάτιζαν τις λίρες τους, πληρώνανε (όσο οικονομικότερα μπορούσαν) έναν οποιοδήποτε πολιτικό μηχανικό της κακιάς ώρας να φτιάξει τα σχέδια άρον, άρον, να βάλει από κάτω και την τζίφρα του και έτοιμο το τσιμεντένιο, γκρίζο έκτρωμα διαμερισμάτων.

Έχω φίλους που όταν είδαν σε φωτογραφίες το πανέμορφο, νεοκλασικό, πατρικό σπίτι των παππούδων τους, μονοκατοικία ή διπλοκατοικία (με κεραμοσκεπή), με θαυμάσιο κήπο και αίθριο, τους ήρθε να πάθουν καρδιακή συγκοπή!... Το οποίο νεοκλασικό δόθηκε βορά στην αντιπαροχή, κτίζοντας στην θέση του μία πενταόροφη, μουντή πολυκατοικία (ούτε ασανσέρ δεν έχει παρά μόνο σκαλιά), κληρονομώντας διαμερίσματα που σήμερα ούτε νοικιάζονται, ούτε πωλούνται... Τα σχετικά παραδείγματα πάρα πολλά!...
Ο Νοών... νοείτω 31.8.2017 | 09:53
..και πόσο σιχαίνομαι αυτές τις πράσινες, μουσταρδί και μπλε τέντες. Βάζετε που βάζετε τέντες, δικαιολογημένο για μια χώρα με συνεχή ηλιοφάνεια, επιλέξτε τις λευκές!...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια