Αθήνα

Σκιτσάροντας στο κέντρο της Αθήνας με τους «Urban Sketchers Athens»

Τα μέλη της ιδιαίτερης αυτής ομάδας απολαμβάνουν να μεταφέρουν στο χαρτί όλα όσα τους κάνουν εντύπωση μέσα στο αστικό τοπίο

Αν περπατήσεις στο κέντρο της Αθήνας ένα ηλιόλουστο Κυριακάτικο βαρετό πρωινό ψάχνοντας να βρεις πως θα περάσεις το χρόνο σου, πιθανότατα θα προσπεράσεις τους αμέριμνους περαστικούς που απολαμβάνουν τη βόλτα τους, τους χαλαρούς θαμώνες που πίνουν τον καφέ τους και τους δεκάδες τουρίστες που απαθανατίζουν με τη φωτογραφική τους μηχανή τα μνημεία και τη ζωή της πόλης.

 

Δεν θα συμβεί το ίδιο, όμως, αν το μάτι σου πέσει επάνω σε μια συγκεκριμένοι ομάδα ανθρώπων που τυχαίνει να κάθονται διασκορπισμένοι στο γρασίδι του Ζαππείου, δίπλα-δίπλα, ή σε κάποιο από τα σοκάκια της Πλάκας ζωγραφίζοντας την Αθήνα.

 

Και αυτό το λέω με βεβαιότητα γιατί και 'γω έκανα ακριβώς το ίδιο όταν βρέθηκα μπροστά τους, εντυπωσιάστηκα από την ασυνήθιστη εικόνα και ρώτησα τι ακριβώς κάνουν. 

 

«Ζωγραφίζουμε. Και εσύ μπορείς να κάτσεις αν θες» μου απάντησαν και μου προέταξαν ένα λευκό χαρτί και μερικές μπογιές. Παρόλο που οι ζωγραφικές μου ικανότητες μπορούν να συναγωνιστούν επάξια εκείνες ενός τρίχρονου, άρπαξα το χαρτί και ένα μαρκαδόρο και έκατσα μαζί τους.

 

Οι περισσότεροι νιώθουν άβολα να ζωγραφίζουν μόνοι τους σε εξωτερικό χώρο. Εδώ όλοι μαζί γνωρίζουμε την Αθήνα και το αστικό τοπίο μέσα από τα σχέδια μας.

 

«Τι σχεδιάζουμε ακριβώς;», ρώτησα. «Ότι θες μπορείς να ζωγραφίσεις, κυρίως κάνουμε αυτό που βλέπουμε μέσα στο αστικό τοπίο. Όπως ας πούμε εκείνο το κτίριο, το ζευγάρι που περνάει ή την Ακρόπολη» μου είπε ο Δημήτρης Κ. καθώς σχεδίαζε βιαστικά μια κοπέλα που περνούσε από μπροστά μας.

 

Ο ίδιος είναι ζωγράφος, απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών και ένας από τους δημιουργούς της ομάδας «Urban Sketchers Athens». Ο εικαστικός Παναγιώτης Γκρίτζος και ο φωτογράφος Γιάννης Κουτουζής είναι τα άλλα δύο μέλη που απαρτίζουν την ομάδα.

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής


«Με τον Παναγιώτη δουλεύαμε μαζί στο ίδιο studio και μας άρεσε για διάλειμμα να βγαίνουμε και να ζωγραφίζουμε σε εξωτερικούς χώρους.

 

Προσωπικά γνώριζα πως σε διάφορες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού υπάρχουν εδώ και χρόνια ανάλογες ομάδες «Urban Sketchers» όπου άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, καλλιτέχνες, illustrators, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί και άτομα που απλά τους αρέσει να σχεδιάζουν, βγαίνουν από τα σπίτια τους και συναντιούνται για να ζωγραφίσουν μέσα στο αστικό τοπίο.

 

Ψάξαμε λοιπόν στο ίντερνετ και είδαμε ότι δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο στην Αθήνα. Έτσι το 2017 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια τέτοια ομάδα και στην πόλη μας» μου λέει.

 

«Φτιάξαμε μια σελίδα στο Facebook την «Urban Sketchers Athens» και κάναμε ανοιχτό κάλεσμα για ένα πρωινό Κυριακής με σημείο συνάντησης το μετρό της Ακρόπολης.

 

Ήταν απίστευτο πόσα άτομα μαζευτήκαμε εκείνη την ημέρα. Θυμάμαι έβγαιναν ένας-ένας από το μετρό με τα μπλοκ και τα υλικά τους έτοιμοι να ζωγραφίσουν. Πήραμε όλοι από έναν καφέ και κατευθυνθήκαμε στο Ζάππειο.

 

Στην αρχή και οι ίδιοι δεν ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε. Κάτσαμε γύρω από το άγαλμα στην πλατεία και ξεκινήσαμε να το σχεδιάζουμε. Στην πορεία όλη η διαδικασία έγινε πολύ διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα.

 

Μας άρεσε τόσο πολύ η εμπειρία, που ορίσαμε κατευθείαν το επόμενο μέρος συνάντησης. Από τότε η ομάδα μας όλο και αυξάνεται» συνεχίζει ενώ ανεβοκατεβάζει βιαστικά το κεφάλι μια στο δρόμο και μια στο χαρτί προσπαθώντας να απεικονίσει την κίνηση τριγύρω.

 

Γύρω μου οι υπόλοιποι ζωγραφίζουν, μιλάνε, γελάνε και ανταλλάσσουν απόψεις για το κυκλοφοριακό στην Αθήνα. Ο καθένας έχει την δική του εμπειρία να διηγηθεί και τον δικό του τρόπο να απεικονίζει στο χαρτί αυτό που βλέπει.

 

Εγώ κάθομαι ανάμεσα από τον Νίκο έναν 17χρονο γκραφιτά, που έχει γεμίσει τον καμβά του με tags και χρώματα, και την 53χρονη αυτοδίδακτη και άκρως ταλαντούχα κ. Ελένη που έχει ζωγραφίσει τη φύση γύρω μας ως μια άλλη Φρίντα Κάλο.

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Η αλήθεια είναι πως καθώς κοιτούσα πάνω από τα sketchbook των υπολοίπων την ώρα που ζωγράφιζαν ή στο τέλος όταν έδειχνε ο καθένας τι έχει φτιάξει, ένα κύμα αταλαντοσύνης με διαπέρασε, αλλά αυτό χάθηκε γρήγορα όταν είδα πως δεν ήμουν η μόνη ειδική στις μουτζούρες.

 

«Δεν χρειάζεται να είσαι καλλιτέχνης ή ταλέντο. Εγώ δεν έχω ιδέα αλλά μου αρέσει να έρχομαι για την παρέα» μου λέει η 23χρονη Αθηνά και μου δείχνει το sketchbook της στο οποίο έχει προσπαθήσει να σχεδιάσει την καφετέρια στη γωνία του δρόμου.

 

Δίπλα της κάθονται άλλες δύο κοπέλες που γνωρίστηκαν εκεί, η μία εξ αυτών σπουδάζει γραφιστική στην Ξάνθη. «Είχα δει εδώ και καιρό την σελίδα στο Facebook και πάντα ήθελα να έρθω αλλά δεν μπορούσα. Αυτές τις μέρες είμαι στην Αθήνα για ένα γάμο και βρήκα την ευκαιρία» χαμογελάει και μου δείχνει το σχέδιο της όπου φαίνομαι εγώ να μιλάω με τον μικρό γκραφιτά της παρέας.


«Οι περισσότεροι νιώθουν άβολα να ζωγραφίζουν μόνοι τους σε εξωτερικό χώρο. Εδώ όλοι μαζί γνωρίζουμε την Αθήνα και το αστικό τοπίο μέσα από τα σχέδια μας. Ο καθένας χρησιμοποιεί τα υλικά της αρεσκείας του- ακουαρέλες, μολύβια, μαρκαδόρους- και απαθανατίζει τον περιβάλλοντα χώρο σε πραγματικό χρόνο, χωρίς ίχνος αμηχανίας» δηλώνει ο Δημήτρης.


Το Urban Sketching, πέρα από την χαρά της δημιουργίας που σου δίνει, λειτουργεί ταυτόχρονα ως ένας εναλλακτικός τρόπος κοινωνικοποίησης, με σκοπό την συνύπαρξη, την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία διαφορετικών προσωπικοτήτων και ταλέντων.

 

Είναι ένας πρωτότυπος τρόπος να βιώσεις την καθημερινότητα στην πόλη σου και να την αποτυπώσεις με τον δικό σου τρόπο. Το μόνο που χρειάζεσαι ένα μπλοκ, λίγα χρώματα και μπόλικη όρεξη για ζωγραφική.

 

 

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής
Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής
Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Φωτο: Γιάννης Κουτουζής

 

Info:

Οι συναντήσεις της ομάδας «Urban Sketchers Athens» γίνονται μια φορά το μήνα σε κάποιο σημείο της Αθήνας. Οι λεπτομέρειες για το μέρος συνάντησης και την ώρα γίνονται γνωστές πάντα μέσω του group στο fb.

Αθήνα
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια