Η καλλιτεχνική πρωτοβουλία «Πουλιά», θέλει να κινητοποιήσει τους κατοίκους της γειτονιάς των Εξαρχείων ώστε να χρησιμοποιήσουν τις ταράτσες των πολυκατοικιών ως χώρους δημιουργικής έκφρασης.
Αθήνα

Μια ομάδα νέων ανθρώπων καλεί τους κατοίκους των Εξαρχείων ν' ανέβουν στις ταράτσες

Το εγχείρημα «Πουλιά» φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια εκδήλωση-γιορτή την ώρα που δύει ο ήλιος

Ωραία ιδέα σκέφτηκα όταν διάβαζα το δελτίο τύπου που μου έστειλε μια ομάδα νέων παιδιών που καλεί τους κατοίκους των Εξαρχείων να μετατρέψουν τις ταράτσες των κτιρίων σε χώρους συνάντησης και επικοινωνίας.

 

Μου είχε περάσει και μένα από το μυαλό στο παρελθόν, πόσο όμορφο θα ήταν να χρησιμοποιούσαμε, όλοι εμείς οι ένοικοι των πολυκατοικιών, περισσότερο τις ταράτσες μας ως κοινόχρηστους χώρους και όχι μόνο για το άπλωμα της μπουγάδας. Γι αυτό τον λόγο πολύ το χάρηκα που κάποιοι είπαν να κάνουν κάτι γι αυτό.

 

Αρχικά ο Πάρης Λεγάκης είχε την ιδέα και στη συνέχεια μαζί με τρία κορίτσια, τις Πανδώρα Γιαμαλίδου, Ελένη Μαστρογεωργοπούλου και Δάφνη Σοφιανοπούλου, έστησαν το εγχείρημα «Πουλιά». Έτσι ονομάζουν την καλλιτεχνική τους πρωτοβουλία που θέλει να κινητοποιήσει τους κατοίκους της γειτονιάς των Εξαρχείων ώστε να χρησιμοποιήσουν τις ταράτσες των πολυκατοικιών ως χώρους δημιουργικής έκφρασης.

 

Η ιδέα είναι πως για μία μέρα και για συγκεκριμένο χρόνο καλούμε τον κόσμο που ζει στα Εξάρχεια να ανέβει στη ταράτσα του, ο καθένας μόνος του, μαζί με άλλους ενοίκους από την πολυκατοικία τους ή με τους φίλους τους, να οικειοποιηθεί τον χώρο, να ελευθερώσει την φαντασία του και να μετατρέψει την ταράτσα του σε ταράτσα-τόπο, προσωρινά ή πιο μόνιμα, όπως οι ίδιοι φαντάζονται.

 

« Η ιδέα είναι πως για μία μέρα και για συγκεκριμένο χρόνο καλούμε τον κόσμο που ζει στα Εξάρχεια να ανέβει στη ταράτσα του, ο καθένας μόνος του, μαζί με άλλους ενοίκους από την πολυκατοικία τους ή με τους φίλους τους, να οικειοποιηθεί τον χώρο, να ελευθερώσει την φαντασία του και να μετατρέψει την ταράτσα του σε ταράτσα-τόπο, προσωρινά ή πιο μόνιμα, όπως οι ίδιοι φαντάζονται.

 

Σκεφτήκαμε επίσης να ζητήσουμε από τους ενοίκους της κάθε πολυκατοικίας να φιλοξενήσουν από έναν μουσικό στην ταράτσα τους, αλλά προσκαλούμε και τους ίδιους να ανεβούν πάνω την ώρα της μουσικής εκδήλωσης για να βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία και αν επιθυμούν, να συμμετέχουν ενεργά δημιουργώντας την δικιά τους δράση.

 

Για παράδειγμα να συμμετέχουν με αυτοσχέδια μουσικά όργανα στην μουσική εκδήλωση, να οργανώσουν ένα δείπνο για αυτούς και τους φίλους τους, να απλώσουν τα ρούχα τους, να φτιάξουν ένα παγκάκι, να φυτέψουν μια γλάστρα, ή ότι άλλο μπορούν να σκεφτούν.

 

Σκεφτήκαμε επίσης να ζητήσουμε από τους ενοίκους της κάθε πολυκατοικία να φιλοξενήσουν από έναν μουσικό στην ταράτσα τους, αλλά προσκαλούμε και τους ίδιους να ανεβούν πάνω την ώρα της μουσικής εκδήλωσης για να βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία και αν επιθυμούν, να συμμετέχουν ενεργά δημιουργώντας την δικιά τους δράση.

 

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα ιδιαίτερο συλλογικό βίωμα-γιορτή για όλους τους κατοίκους της γειτονιάς αλλά και για όσους επιθυμούν να στηρίξουν το εγχείρημα, που θα πραγματοποιηθεί την ώρα της δύσης του ηλίου» μου λέει ο Πάρης Λεγάκης ο οποίος μαζί με την ομάδα του ξεκίνησε το πρότζεκτ με μια έρευνα στους δρόμους της γειτονιάς προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα ο χαρακτήρας της, οι μνήμες που φέρνουν οι άνθρωποι που την κατοικούν και οι επιθυμίες τους για το μέλλον, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα. Κάποιες πολυκατοικίες είναι ήδη «μέσα» για να συμμετέχουν σε αυτή τη δράση και τα παιδιά ελπίζουν να ακολουθήσουν κι άλλοι.

 

H συνοικία των Εξάρχειων είναι μια γειτονιά με παλιούς και νέους κάτοικους, αρκετοί από τους οποίους είναι και μετανάστες.

 

Το ερώτημα που τίθεται με το εγχείρημα «Πουλιά» είναι αν μπορεί να δημιουργηθεί μια ουσιαστική συμβίωση και αν μπορούν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, μέσα από συνεργατικές και καλλιτεχνικές διαδικασίες, για την εδραίωση της επικοινωνίας και της αίσθησης ασφάλειας μεταξύ των ανθρώπων της γειτονιάς.

 

Το όλο πρότζεκτ στην ουσία καλεί τους κατοίκους να μετατρέψουν τις ταράτσες στον Εξαρχείων σε δημόσιο χώρο.

 

Η ομάδα εργασίας προσεγγίζει τις ταράτσες ως ημι-δημόσιους ημι-ιδιωτικούς χώρους, που μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν ως χώροι συνάντησης.

 

«Πιστεύουμε πως τα «κοινά» προκύπτουν μέσα από αυτή τη σχέση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου και πως η διαδικασία έρευνας για την χρήση των ταρατσών θα αναδείξει ζητήματα γύρω από την θεματική των «κοινών» και το μέλλον της γειτονιάς.

 

Μέσα από αυτή τη διαδικασία ελπίζουμε να δομήσουμε ένα σχέδιο για το τι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί προσωρινά ή μόνιμα στις ταράτσες, χώρους που παραδοσιακά στερούνται της αίσθησης της οικειότητας, και να τις γεμίσει με τα όνειρα των κατοίκων για τη γειτονιά τους» λένε οι ίδιοι.

 

Το ερώτημα που τίθεται με το εγχείρημα «Πουλιά» είναι αν μπορεί να δημιουργηθεί μια ουσιαστική συμβίωση και αν μπορούν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, μέσα από συνεργατικές και καλλιτεχνικές διαδικασίες, για την εδραίωση της επικοινωνίας και της αίσθησης ασφάλειας μεταξύ των ανθρώπων της γειτονιάς.

 

«Τα Εξάρχεια ήταν και είναι κατεξοχήν ένας χώρος γέννησης και εκδήλωσης της μουσικής. Έτσι, το ότι βασιζόμαστε στην μουσική για να κάνουμε όλο αυτό το εγχείρημα δεν είναι τυχαίο.

 

Παρόλα αυτά, πρόθεσή μας σίγουρα δεν είναι να ενοχλήσουμε τους κατοίκους αλλά ακριβώς το αντίθετο, να προσφέρουμε κάτι ευχάριστο και δημιουργικό. Το ύφος της μουσικής που θα θέλαμε να χαρακτηρίζει την εκδήλωση είναι ατμοσφαιρική και πειραματική, που θα αποτελείται κυρίως από φυσικά μουσικά όργανα.

 

Οι μουσικοί, λοιπόν, με τους οποίους θα θέλαμε να εργαστούμε αποτελούν το κλειδί για τη γιορτή που ετοιμάζουμε. Πιστεύουμε πως η μουσική τους θα ξεκλειδώσει την φαντασία μας, θα μας ταξιδέψει και θα μας κάνει να απολαύσουμε.

 

Οι θέσεις σε ταράτσες για μουσικούς δεν έχουν κλείσει ακόμα, αλλά εξαρτώνται από το αν ανταποκριθούν και οι ένοικοι στο καλεσμά μας και στην πρόσκλησή μας. Προς το παρόν έχουμε γύρω στις 20 ταράτσες. Στόχος μας τώρα είναι να βρούμε ακόμη περισσότερες οι οποίες θα φιλοξενήσουν από έναν μουσικό και να επικοινωνήσουμε το όλο εγχείρημα με τον κόσμο της γειτονιάς», λέει ο Πάρης Λεγάκης.

 

Ο χάρτης των Εξαρχείων με τις ταράτσες που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα.

 

Info: Η ακριβής μέρα και ώρα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα στην σελίδα του εγχειρήματος «Πουλιά» που έχει δημιουργηθεί στο fb.

Αθήνα
2 Σχόλια
Chorizo 2.5.2018 | 14:08
Έλεος με τις ιδέες αυτές... Κανείς δεν σκέφτεται τους κατοίκους που υποφέρουν ήδη από την μεγαλύτερη ηχορύπανση στη χώρα; Υπάρχει ανάγκη για ακριβώς το αντίθετο: για ευαισθητοποίηση απέναντι στις επιπτώσεις της έκθεσης σε συνεχείς και έντονους ήχους. Στα Εξάρχεια της αστυνομικής ανυπαρξίας χρειάζεται διεκδίκηση του ήδη καταπατημένου δικαιώματος στην οικιακή γαλήνη, στο να επιλέξει κάποιος τη μουσική που θέλει ο ίδιος να ακούσει, αντί για του γείτονα ή των διάφορων πάρτυ σε πλατεία, Στρέφη, καταλήψεις, κλπ.
avatar
athens_hometown 1.6.2018 | 19:13
Πολύ ωραία ιδέα οι πράσινες ταράτσες η αρμονική συνύπαρξη αλλά μέχρι εκεί, προφανώς δεν είναι από ανθρώπους που μένουν στα Εξάρχεια , αν μιλήστε μαζί τους θα καταλάβετε πόσο αγανακτισμένοι είναι με την κατάσταση στην περιοχή και την συνεχή φασαρία που υπάρχει μέρα αλλά και κυρίως νύχτα όταν δεν υπάρχει σεβασμός από τα μαγαζιά ούτε από τους ανθρώπους που απλά διασκεδάζουν στο δρόμο αφήνοντας τα σκουπίδια τους και φωνάζοντας ολη νύχτα.
Κανένας σεβασμός σε ώρες κοινής ησυχίας και περιουσίας . Μεγάλωσα έκανα οικογένεια και αυτό το μέρος κάθε μέρα είναι όλο και ποιο αφιλόξενο για να ζήσει κάποιος δυστυχώς , και κάνεις δεν παίρνει μια θέση, τέτοιες ενάργειες θετικές αλλά δεν βοηθούν σε κάτι ισα ισα αναπαράγεται η ιδέα ότι στα Εξάρχεια τίποτα δεν έχει μέτρο και σεβασμό κάνεις δεν υπολογίζει την γνώμη των κατοίκων
Ωστόσο συγχαρητήρια για την μελέτη της ομάδας
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια