Μέσα από την προτεινόμενη ανάπλαση στο Μικρολίμανο, αναζωογονείται και ενεργοποιείται το παράκτιο μέτωπο της πόλης ώστε να εξελιχθεί σε έναν δυναμικό πόλο αλλά και σε διεθνή τουριστικό προορισμό.
Αθήνα

Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο

Μόλις εγκρίθηκε η μελέτη του έργου για την Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Ακτής Κουμουνδούρου

Ομόφωνα εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα η μελέτη του έργου για την Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Ακτής Κουμουνδούρου (Μικρολίμανο) κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά.


Πρόκειται για μια στρατηγική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας σε μια επιφάνεια που θα ξεπερνά τα 15.000 τ.μ. και στο σύνολο της θα αφορά όχι μόνο την περιοχή του Πειραιά αλλά και την Αττική ευρύτερα, καθώς, μέσα από την προτεινόμενη ανάπλαση, αναζωογονείται και ενεργοποιείται το παράκτιο μέτωπο της πόλης ώστε να εξελιχθεί σε έναν δυναμικό πόλο αλλά και σε διεθνή τουριστικό προορισμό.

 

«Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση της περιοχής σε ένα καθορισμένο νομικό πλαίσιο με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας. Το τοπίο θα αλλάξει και με το κομμάτι ανάπλασης από την Ακτή Δηλαβέρη έως το ΣΕΦ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τη νέα θητεία της δημοτικής αρχής».


Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε η έγκριση της μελέτης για την ανάπλαση του Μικρολίμανου. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του είναι ένα εμβληματικό έργο που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής προς το καλύτερο και θα συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας.

 

Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2014, υπήρχε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών στο Μικρολίμανο μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, ενώ δεν υπήρχε καμία μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής.

 

Για τον λόγο αυτό ξεκινήσαμε να διεκδικούμε παρατάσεις στο θέμα των κατεδαφίσεων με τροπολογίες στη Βουλή, ώστε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτές και να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατό μια ολοκληρωμένη μελέτη.

 

Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση της περιοχής σε ένα καθορισμένο νομικό πλαίσιο με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας.


Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση της περιοχής σε ένα καθορισμένο νομικό πλαίσιο με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας. Το τοπίο θα αλλάξει και με το κομμάτι ανάπλασης από την Ακτή Δηλαβέρη έως το ΣΕΦ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τη νέα θητεία της δημοτικής αρχής».


Επιπλέον, πρόσθεσε: «Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη. Έχει περάσει από αρχιτεκτονική επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες επιτροπές. Εφόσον ψηφιστεί η σκοπιμότητα της μελέτης, θα κάνουμε Προγραμματική με την Περιφέρεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, Ελεγκτικό Συνέδριο και Δημοπράτηση μέχρι τον Δεκέμβριο».

 

Να επισημάνουμε ότι η περιοχή του Μικρολίμανου αποτελεί κατάληξη του λόφου της Καστέλλας, δημιουργώντας μια «προκυμαία» ανάμεσα στο Πασαλιμάνι και στο Ν. Φάληρο βορειοανατολικά της Πειραϊκής Χερσονήσου, με θέα την είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου, η οποία κατά την αρχαιότητα χαρακτηριζόταν πολεμικός λιμένας της αρχαίας Αθήνας.


Με το πέρασμα των αιώνων και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα αποτέλεσε καταφύγιο για τους αλιείς της περιοχής. Αργότερα, από τη δεκαετία του 1950 κι έπειτα, ο φυσικός λιμένας του Τουρκολίμανου μετατρέπεται σε διεθνή κοσμοπολίτικο προορισμό ψυχαγωγίας λόγω της φυσικής ομορφιάς του αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης από θαλάσσης σκαφών αναψυχής, ιστιοφόρων κ.λπ. Το απομονωμένο μικρό λιμάνι και η κολυμβητική ακτή μετατράπηκαν σταδιακά σε οργανωμένο πόλο εστίασης-αναψυχής, σημείο αναφοράς και τουριστικό πόλο έλξης μητροπολιτικού επιπέδου.

 

Ουσιαστικά, με την προτεινόμενη παρέμβαση η Ζώνη Παραλίας πρόκειται να απελευθερωθεί από τις αυθαίρετες κατασκευές και να μετατραπεί σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο περιπάτου.


Ο προϋπολογισμός του έργου της αστικής ανάπλασης ανέρχεται σε €5.700.000 και η χρηματοδότηση προέρχεται από την Περιφέρεια. Η ομόφωνη έγκριση της μελέτης δίνει το πράσινο φως ώστε να δοθεί λύση σε μια παθογένεια χρόνων που ταλαιπωρεί την πόλη του Πειραιά.


Ουσιαστικά, με την προτεινόμενη παρέμβαση η Ζώνη Παραλίας πρόκειται να απελευθερωθεί από τις αυθαίρετες κατασκευές και να μετατραπεί σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο περιπάτου. Μάλιστα, οι οδοί Ακτή Κουμουνδούρου και Ναυάρχου Βότση θα μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας.


Επίσης, η ανάπλαση οργανώνει την περιοχή σε λειτουργικές ζώνες, οι οποίες θα καθορίζονται με διαφορετικά υλικά κατασκευής και κριτήριο την υψηλή αντοχή και αισθητική τους. Η παράλληλη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης δεν θα παρεμποδιστεί αλλά προβλέπεται να αποκατασταθεί σε αντίστοιχη ζώνη υποδοχής τραπεζοκαθισμάτων.


Σε συνδυασμό με άλλα εμβληματικά έργα που σχεδιάζονται στις περιοχές πέριξ του Μικρολίμανου, βασικός στόχος της επερχόμενης ανάπλασης είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, η λειτουργική χρήση και η βιώσιμη λειτουργία της.

 

Η ανάπλαση οργανώνει την περιοχή σε λειτουργικές ζώνες, οι οποίες θα καθορίζονται με διαφορετικά υλικά κατασκευής και κριτήριο την υψηλή αντοχή και αισθητική τους.

 

Ο προϋπολογισμός του έργου της αστικής ανάπλασης ανέρχεται σε €5.700.000

 

Η περιοχή του Μικρολίμανου αποτελεί κατάληξη του λόφου της Καστέλλας, δημιουργώντας μια «προκυμαία» ανάμεσα στο Πασαλιμάνι και στο Ν. Φάληρο βορειοανατολικά της Πειραϊκής Χερσονήσου, με θέα την είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου, η οποία κατά την αρχαιότητα χαρακτηριζόταν πολεμικός λιμένας της αρχαίας Αθήνας.

 

Βασικός στόχος της επερχόμενης ανάπλασης είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, η λειτουργική χρήση και η βιώσιμη λειτουργία της.

 

 

Τα σχέδια της μελέτης

 

Τα σχέδια της μελέτης

 

Τα σχέδια της μελέτης

 

 

 

Αθήνα
5 Σχόλια
και όμως γυρίζει 31.8.2018 | 13:24
Η παράλληλη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης δεν θα παρεμποδιστεί αλλά προβλέπεται να αποκατασταθεί σε αντίστοιχη ζώνη υποδοχής τραπεζοκαθισμάτων. Πηγή: www.lifo.gr
Δηλαδή τα υπόστεγα που βλέπομε στην προσομοίωση θα υποδεχθούν τραπεζοκαθίσματα;
Η προσομοίωση έχει λεία και ωραία εικόνα, όπως και η υπερβολικά στρογγυλεμένη γλώσσα της ανακοίνωσης. Ελπίζω να ν' αντιστοιχηθούν και από την πραγματικότητα.
Βρίσκω αμίμητο το " κομμάτι ανάπλασης από την Ακτή Δηλαβέρη έως το ΣΕΦ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τη νέα θητεία της δημοτικής αρχής» Πηγή: www.lifo.gr. Λείπει το αν μας ξαναψηφίσετε...
Ο Νοών... νοείτω 31.8.2018 | 13:27
Μακάρι το έργο να πραγματοποιηθεί υπό την εικονική μορφή που παρουσιάζεται.
Μέχρι τότε μην το παρακάνουν γιατί υπάρχει κίνδυνος να μας κατηγορήσουν για αντιγραφή του πριγκιπάτου του Μονακό!...

..αν και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι όντως εντυπωσιακό.
avatar
car der ine 31.8.2018 | 16:13
Βαλτε πρωτα και κανα κεραμιδι στις αθλιες πολυκατοικιες στην Καστελλα για να μην μοιαζει το εργο σαν γαιδαρος με σελα
depon_maximum 31.8.2018 | 21:09
Αμα δεν μπει ενα φρενο στην αισχροκερδεια με καθε μεσο απο κάποιους μαγαζατορες του Μικρολιμανου δε θα αλλαξει ποτε τιποτα. Θαλασσα, δρομοι και πεζοδρομια εχουν αναστεναξει απο την ασυδοσια των κάποιων επιχειρηματιων...
avatar
AthanBXL 31.8.2018 | 21:34
Επιμένω: μένω Πειραιά/ Πειραϊκή 53 χρόνια.
Βαρεθήκαμε τις αναπλάσεις παραμονές εκλογών....
6 μήνες πριν τις εκλογές θυμήθηκαν να παρουσιάσουν τις μακέτες;
Πόσο σανό νομίζουν ότι τρώμε;;;;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια