Αθήνα

30 λόγοι που αγαπάμε ακόμα τα Εξάρχεια

Παρά τα προβλήματά της, η περιοχή των Εξαρχείων παραμένει ένα από τα πιο γοητευτικά και ιστορικά σημεία της Αθήνας.

1

Επειδή από πάνω τους δεσπόζει ο «Λυκαβηττός των φτωχών», δηλαδή ο Λόφος του Στρέφη, με εκπληκτική θέα στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας και μερικά από τα πιο όμορφα σπίτια του κέντρου.

 

2

Επειδή εκεί βρίσκονταν ή βρίσκονται πολλοί εκδοτικοί οίκοι Γκοβόστης, Κοχλίας, Τόπος, Polaris, Φοίνικας, Σαββάλας, Ιάμβλιχος, Άγρα, Ιωλκός, Αύρα, Ωκεανίδα, Gutenberg, Ίνδικτος, Γράμματα, Των Συναδέλφων, Πρωτοπορία, Οδός Πανός, Κ.Ψ.Μ., Απόπειρα, Αλεξάνδρεια, Ωκεανίδα, Καστανιώτη, Εξάρχεια, Κλειδάριθμος κι άλλοι πολλοί) και βιβλιοπωλεία, ανάμεσά τους κάποια ιστορικά, όπως ο Ελεύθερος Τύπος, το Εναλλακτικό και η Πρωτοπορία, καθώς επίσης και «περάσματα», όπως το βιβλιοπωλείο-εκδόσεις Τυφλόμυγα και το βιβλιο-δισκοπωλείο Strange Attractor. 

 

3

Επειδή είναι ελευθερόφρονα, πολυσυλλεκτικά και πολυεθνικά.

 

4

Επειδή στη γειτονιά αυτή θα βρεις μερικά εξαιρετικά γκράφιτι ΙΝΟ, Sonke, WD, Βασμουλάκη, MORA – ακόμα και παλιά διατηρημένα, όπως του b. και του Taxis), stencils και συνθήματα, καθώς και μια πολύ μεγάλη, και πολύγλωσση, ποικιλία από πολιτικές αφίσες, μερικές από τις οποίες είναι κανονικές εφημερίδες τοίχου.

 

5

Επειδή στην περιοχή λειτουργούν κάποιοι από τους σημαντικότερους κινηματογράφους της Αθήνας, το Βοξ, το Αλφαβίλ, τα Παναθήναια, η Ριβιέρα, το Εκράν, το Ααβόρα. 

 

Στην περιοχή λειτουργούν κάποιοι από τους σημαντικότερους κινηματογράφους της Αθήνας, όπως το Βοξ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

6

Επειδή από τις πρώτες μέρες ήταν και είναι μια περιοχή της Αθήνας με έντονη την παρουσία των πνευματικών ανθρώπων. Εδώ έμεναν κορυφαία ονόματα των γραμμάτων και των τεχνών, ο Γιαννούλης Χαλεπάς στην οδό Μαυρομιχάλη, ο Κωστής Παλαμάς στην οδό Πινακωτών (αργότερα έγινε Χαριλάου Τρικούπη), ο Γεώργιος Σουρής, ο Νικόλαος Γύζης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Δημήτριος Φιλιππότης και πολλοί άλλοι που συναντιούνταν σε φιλολογικά καφενεία, στον Μαύρο Γάτο και στον Κοραή. Εδώ ξεκίνησε και το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, μέσα στην Κατοχή, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.

 

7

Επειδή είναι το καλύτερο μέρος στην Αθήνα για να ψάξεις για βιβλία, παλιά και καινούργια, περιοδικά, βινύλια, CDs και, βέβαια, underground Τύπο.

 

8

Για το Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο της Ναυαρίνου και την αυτο-οργανωμένη λαϊκή της πλατείας Εξαρχείων.

 

9

Για τα πολιτικά στέκια-συλλογικά εγχειρήματα, όπως το Nosotros, το K-Vox και το Στέκι Μεταναστών.

 

10

Για τα νεοκλασικά και τους πεζοδρόμους. Αν βρεθείς στην οδό Παπατσώρη, κοντά στα Παναθήναια, τα ανακαινισμένα (και υπέροχα) νεοκλασικά που βρίσκονται σε παράταξη στον δρόμο σε μεταφέρουν σε μια Αθήνα άλλης εποχής.

 

Τα ανακαινισμένα νεοκλασικά σε μεταφέρουν σε μια Αθήνα άλλης εποχής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

11

Για τα μαγαζιά με είδη μοντελισμού που επιμένουν στην Ιπποκράτους.

 

12

Γιατί είναι η έδρα του Α.Ο. Αστέρα Εξαρχείων που φέτος αυτοανακηρύχθηκε «Πρωταθλητής Κόσμου 2019 – του δικού μας Κόσμου»!

 

13

Γιατί εδώ συναντάς μερικά από τα πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας: Πολυτεχνείο, Χημείο, Μπλε Πολυκατοικία, οικία Λαπαθιώτη, οικία Βέμπο κ.ά. Άλλωστε, εδώ περπάτησαν ή έζησαν μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

 

14

Γιατί ο Βάσος Γεώργας τόλμησε να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο στην καρδιά της πλατείας, το Βibliothèque, και, παρ' όλους τους βανδαλισμούς, εξακολουθεί να το κρατά ανοιχτό και να ομορφαίνει την περιοχή.

 

15

Για την Καλλιδρομίου με τη σαββατιάτικη λαϊκή αγορά, τα μπαρ της και τις μουριές της. Ένας από τους πιο όμορφους δρόμους του κέντρου, με ιστορία και διάσημους κατοίκους, παλιούς και νέους: τον συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον σκηνοθέτη Σταύρο Τορνέ, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Νικόλα Άσιμο – που αυτοκτόνησε στο μικρό εποχικό του κατάστημα στην οδό Καλλιδρομίου και Θεμιστοκλέους, όπου και ζούσε στο πατάρι.

 

Στα Εξάρχεια βρίσκεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

16 

Για το γειτονικό Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

17

Επειδή εδώ βρίσκεται η Κοπριά, ένα κατάστημα με φυτά (και όχι απαραίτητα με άνθη) που έχει όλα όσα είδες στο Instagram και ψάχνεις να βρεις.

 

18

Γιατί εδώ υπάρχει ένα θέατρο που στεγάζεται σε έναν παλιό φούρνο που ανήκε στην οικογένεια Σαντοριναίου. Μάλιστα, έχει διατηρήσει τη φυσιογνωμία του παλιού φούρνου με την πέτρινη καμινάδα επί σκηνής και τον τοίχο του 1935. Από την κεντρική σκηνή του θεάτρου Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168) έχουν περάσει σπουδαίοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί, γνωστές σήμερα θεατρικές ομάδες που εκεί έκαναν τα πρώτα τους βήματα, καθώς και μουσικοί που δεν έψαχναν κάποιον να υποστηρίξει τα έργα τους.

 

19

Γιατί εδώ υπάρχει μια μοναδική μονάδα ανακύκλωσης που μπορεί να μετατρέψει τα πλαστικά μπουκάλια του νερού και τα ποτηράκια του καφέ μίας χρήσης σε καλλιτεχνικές δημιουργίες. Στο Πλαστικουργείο (Ασκληπιού 51) της Δάφνης και του Fran όχι μόνο δεν βλέπουν το πλαστικό ως σκουπίδι αλλά προτρέπουν τον κόσμο να προτιμά να μην καταναλώνει άσκοπα πλαστικό.

 

20

Γιατί το καφενείο Η Μουριά (Χαριλάου Τρικούπη 87) υπάρχει ακόμα στην ίδια γωνία από το 1915. Σημείο συνάντησης συνταξιούχων αλλά και φοιτητών, εργατών, γιατρών, δικηγόρων, ανέργων, καλλιτεχνών και τώρα τελευταία και τουριστών. Καφέδες, μπίρες και μεζεδάκια μετατρέπουν το μαγαζί σε μια παρέα.

 

Το καφενείο Η Μουριά υπάρχει ακόμα στην ίδια γωνία από το 1915. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

21

Γιατί τα αδέσποτα στα Εξάρχεια έχουν δική τους ομάδα στο Facebook. Tα «Αδέσποτα Εξάρχεια» έχουν βαλθεί να βοηθήσουν στη διάσωση παραμελημένων και κακοποιημένων ζώων, στη στείρωση και υιοθεσία αδέσποτων γατιών και σκυλιών. Στην ουσία, πρόκειται για μια ομάδα κατοίκων ευαισθητοποιημένων στα ζητήματα της μεταχείρισης ζώων. Κατά καιρούς διοργανώνουν και φιλανθρωπικά μπαζάρ στην πλατεία, τα έσοδα των οποίων διατίθενται αποκλειστικά για τη φροντίδα των ζώων.

 

22

Γιατί εδώ βρίσκεται μία από τις παλιότερες και πιο γνωστές πολυκατοικίες της Αθήνας. Αν και πλέον το εξωτερικό της χρώμα έχει ξεθωριάσει και κάπως γκριζάρει, η Μπλε Πολυκατοικία, που αρχικά ήταν χρώματος βαθύ μπλε του κοβαλτίου, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πλατείας. Οικοδομήθηκε πριν από 86 χρόνια βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κυριάκου Παναγιωτάκου, ενός από τους πρωτοπόρους του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα. Ο Le Corbusier είχε πει για την πολυκατοικία αυτή «c' est très beau» («είναι πολύ όμορφη»), ενώ εδώ έχουν μείνει αρκετές προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Όμως, ακόμα και σήμερα, που η εξωτερική της όψη έχει ξεφτίσει, ασκεί ιδιαίτερη γοητεία με τις γραμμές και τις σχεδιαστικές της λεπτομέρειες.

 

23

Για τα μερακλίδικα κρεοπωλεία της Καλλιδρομίου (ο Γιάννης είναι μεγάλη φίρμα) και τα πολλά μαγαζιά με κρητικά προϊόντα.

 

24

Γιατί το street food σε αυτήν τη γειτονιά της Αθήνας έχει πάει σε άλλη διάσταση. Μπέργκερ, σάντουιτς, μπαγκέτες, σαλάτες αλλά και τα περίφημα pizza rolls είναι μερικά από τα άψογα εκτελεσμένα και με υψηλής ποιότητας υλικά εδέσματα που μπορείτε να φάτε στο χέρι από το Τalking Breads (Σπ. Τρικούπη 11), πάνω στην πλατεία. Το Microulee (Στουρνάρα 14), από την άλλη, είναι ένα μαγαζί εμπνευσμένο από την Chinatown του Soho, όπου απολαμβάνετε υπέροχα πιάτα της ασιατικής κουζίνας σε πραγματικά χαμηλές τιμές. Η Lacantina (Ζωοδόχου Πηγής 24), αν και έχει σταθερό πόστο, έχει την αντίληψη και την αισθητική καντίνας και λειτουργεί ως μίνι take-away εστιατόριο με γεύσεις απ' όλες τις γωνιές του κόσμου: φαλάφελ, σούπες, σαλάτες, αλλά και ινδικό κοτόπουλο κάρι, μεξικάνικο chilly con carne και ιταλικά κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα με σος γιαουρτιού. Και για τους vegan, ο χορτοφαγικός πιτόγυρος του Cookoomela Grill με μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους.

 

Ο Γιάννης στην Καλλιδρομίου είναι μεγάλη φίρμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

25

Γιατί εδώ βρίσκονται οι κήποι και το κεντρικό κτίριο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής (στη Διδότου 6, έναν από τους ωραιότερους δρόμους της Αθήνας). Αν και το κτίριό της οικοδομήθηκε την περίοδο 1872-1873 σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Eugène Troump, λίγοι Αθηναίοι γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της εκπληκτικής όασης. Ευτυχώς, τον τελευταίο καιρό σταδιακά ανοίγει στο κοινό με αφορμή κάποιο γεγονός (εκθέσεις τέχνης, κινηματογραφικά φεστιβάλ).

 

26

Επειδή στην πλατεία των Εξαρχείων βρίσκονται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έχοντας επιβιώσει από βανδαλισμούς και επεισόδια, οι «Τρεις Έρωτες», ένας ορειχάλκινος φανοστάτης με τρεις ολόσωμες παιδικές φιγούρες ύψους 1,30 μ., με στεφάνια στα μαλλιά. Χαμηλά στη μεταλλική βάση του γλυπτού υπάρχει η υπογραφή «A. DURENNE / Fondeur à Paris», που δεν δηλώνει το όνομα του καλλιτέχνη αλλά του χυτηρίου που το κατασκεύασε.

 

27

Γιατί ανοίγουν συνέχεια νέες γκαλερί, όπως η Siilk Gallery στην Ιπποκράτους πρόσφατα, αλλά υπάρχουν και οι σταθερές αξίες, όπως η Cheap Art στη Μεταξά, που παραμένει δυνατή, αλλά και το πιο νέο Hot Wheels πρότζεκτ απέναντι από το Πολυτεχνείο, που διοργανώνει μερικές από τις πιο πρωτοποριακές εκθέσεις της πόλης, και το A-Dash, μια πρωτοβουλία καλλιτεχνών, και το Phoenix στην Ασκληπιού, όπου πάντα «μαγειρεύουν» κάτι ενδιαφέρον.

 

28

Για τα live-άδικά του. Το An Club στη Σολωμού, με τις χιπ-χοπ και metal συναυλίες, παραμένει ακμαίο και φιλοξενεί τα πιο ανεξάρτητα σχήματα του κόσμου. Το Tres, ένας χώρος που άνοιξε τους τελευταίους μήνες στη Ζωοδόχου Πηγής, φιλοξενεί χιπ-χοπ συναυλίες αλλά και πιο μεγάλα σχήματα, όπως οι Dub Pistols. Τέλος, αν θέλεις οriginal ρεμπέτικα, ο «Άγγελος» είναι το μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς.

 

Έχει μερικά από τα πιο κλασικά μπαρ-στέκια της πόλης με τις καλύτερες μουσικές

 

29

Γιατί έχει μερικά από τα πιο κλασικά μπαρ-στέκια της πόλης με τις καλύτερες μουσικές, όπως ο Ένοικος και το Bοurbon στην Καλλιδρομίου, ο Ρινόκερος στην Ασκληπιού, η ιστορική Ίντριγκα για κρύες μπίρες στον πεζόδρομο της Δερβενίων, ο Μαύρος Γάτος και το Cusco στην Κωλέττη, αλλά και πολλά νέα μπαρ που γρήγορα έγιναν hot spots, όπως το Santarosa και το Nabokov στην Aσκληπιού, και το Mule and the pig στη Ζωοδόχου Πηγής 38 από την ομάδα του Key.

 

30

Γιατί έχει μερικά από τα πιο ψαγμένα δισκάδικα της πόλης: το Vinyl City ψηλά στην Ιπποκράτους, το Music Machine ή το δισκάδικο που επισκέφτηκε η Lady Gaga στη Διδότου, τον Μικρό Ερωτικό στην Καλλιδρομίου για νοσταλγία και παιχνίδια, το Plan 59 με τα μεταχειρισμένα στη Ζωοδόχου Πηγής, δίπλα ακριβώς από το Old-School Records με την εμμονή στα '80s. Για σκληρό ήχο, το Metal Era στην Μπενάκη, για πανκ και hardcore το Rhythm Records στη Ζωοδόχου Πηγής και το Art Rat λίγο πιο πάνω για ψυχεδέλεια.

 

Το "ψαγμένο" Music Machine. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Αθήνα
17 Σχόλια
avatar
Γράφων 17.5.2019 | 11:11
Γιατί στο Φοιτητικό ακούσαμε τα πρώτα "έντεχνα" όταν παντού έπαιζε μπουζούκι.
Γιατί εκεί είχε δισκάδικα να χορτάσουν μάτι και αυτί. Γιατί εκεί έβρισκες βιβλία που δεν υπήρχαν αλλού (πχ Σάββα Παύλου).
Γιατί η Ίντριγκα έχει Guiness βαρέλι. Γιατί εκεί είχαμε τις πρώτες ψαγμένες μας συζητήσεις (και τις δεύτερες και τις τρίτες να μην σου πω). Γιατί πηγαίναμε με αιθέριες υπάρξεις για να τις εντυπωσιάσουμε, δηλώνοντας πόσο ψαγμένοι είμαστε. Γιατί εξακολουθεί και έχει ένα συμπαθέστατο δίκτυο ταβερνών (από τη Λεύκα στον Πειναλέων και από τον Δούρειο Ίππο μέχρι την Αυλή).

Απλά να πούμε ότι από το 2008 τα Εξάρχεια είναι σε έναν κατήφορο και τα τελευταία 3-4 χρόνια σε ελεύθερη πτώση.
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 18.5.2019 | 20:26
Ξεχασες τα μαγαζια με τις μινιατουρες!
avatar
Γράφων 19.5.2019 | 08:21
Πότε δεν τα κατάφερνα με δαύτα.
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 19.5.2019 | 22:44
Εννοεις να τις ζωγραφησεις; ουτε εγω, αλλα εστηνες τις καλητερες 3d μαχες με τους φιλους, τυφλα να εχουν τα γυαλια της μικρας μαλακοτητας ;p
avatar
Γράφων 20.5.2019 | 09:43
Έχω χοντροδαχτύλια. Και νομίζω ότι δεν έχω υπομονή γιαυτό το πίκι πίκι τσαν.
ομόκεντρα 17.5.2019 | 14:04
Στην "Μπλε Πολυκατοικία, που αρχικά ήταν χρώματος βαθύ μπλε του κοβαλτίου" το βαθύ μπλε της, το εξωτερικό της χρώμα ΔΕΝ "έχει ξεθωριάσει και κάπως γκριζάρει"... (Πηγή: www.lifo.gr).

ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΒΑΦΤΕΙ ΜΕ ΓΚΡΙ!!! Δεκαετίες τώρα...
Και όχι μόνο:
Κάποιοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν επέμβει απαράδεκτα στην εξωτερική όψη της καταργώντας τα ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ανοίγματα που είχαν παράθυρα και μπαλκονόπορτες, για να τα αντικαταστήσουν με αντιαισθητικά σύγχρονα ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ!!!

Και ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ!
Κανένας από τόσους και τόσους Υπουργούς Πολιτισμού δεν έχει επέμβει, για να σωθεί από την κακογουστιά και την κερδοσκοπία ένα ιστορικό αρχιτεκτόνημα, που υμνήθηκε ακόμα και από τον μεγαλύτερο αρχιτέκτονα του 20ου αιώνα, τον Le Corbusier (1987-1965).

C' est très laid...
ομόκεντρα 17.5.2019 | 15:15
Διορθώνω: Le Corbusier (1887-1965).
avatar
Ramon Ramone 17.5.2019 | 16:23
Σιγά μη γλίτωνε...
Δον Ιδιώτης 17.5.2019 | 17:17
Ποια μπλε πολυκατοικία αγαπητέ; αν ήταν στο χέρι μας θα χτίζαμε και στην Ακρόπολη...
avatar
boxer 17.5.2019 | 14:49
Ο μοναδικός λόγος που αγαπάω τα Εξάρχεια είναι που έφυγα από κει και μένω πλέον πολύ πιο μακρυά τους.
avatar
Psineas 17.5.2019 | 15:00
Ελευθερόφρονα τα Εξάρχεια;
avatar
sara mara kako synapanthma 17.5.2019 | 16:39
Οι λόγοι που μ εκαναν να πάψω ν' αγαπώ τα Εξάρχεια (αν και κατοικώ στην περιοχή επί σχεδόν15 χρόνια):

1) Ο φόβος: όλο και πιο συχνά είναι τα φαινόμενα οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στην περιοχή, ρεκόρ διαρρήξεων, λεηλασία καταστημάτων, εμπόριο ναρκωτικών επι της πλατείας (παρά τον υποτιθέμενο αγώνα που δίνει η Υπουργός ασφάλειας του πολίτη τις τελευταίες εβδομάδες, παραμονές εκλογών). Σκυθρωπά πρόσωπα, μετρημένα τα λόγια, κανείς δεν τολμά να μιλήσει ανοιχτά. Ουτε κι εγώ, φυσικά.

2) Η εγκατάλειψη: Ολες οι κρατικές δομές έχουν αφήσει την περιοχή στην τύχη της. Η πιο βρώμικη περιοχή στο κέντρο. Δεν υπάρχει ταχυδρομείο ούτε κατάστημα τράπεζας μετα απο αλλεπάλληλες επιδρομές αντιεξουσιαστών. Η αστυνομία οταν παίρνεις τηλέφωνο για διάρρηξη απαντά "δεν ελέγχουμε την περιοχή". Το κράτος δίνει το παρόν μόνο με τα ΜΑΤ. Καπνογόνα, βία, καφρίλα.

3) Ο 'επαναστατικός' τουρισμός: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο τα Εξάρχεια είναι πεδίο μάχης με πρωταγωνιστές τους μικρής ηλικίας εξεγερμένους επισκέπτες της περιοχής. Δίνουν ραντεβού με την 'επανάσταση' καίγοντας αυτοκίνητα της μικροαστικής τάξης που κατα βάσει κατοικεί εδω. Καμμένοι κάδοι, καμμενα αυτοκίνητα και φυσιά τα καπνογόνα. Εξόχως καρκινογόνα συνταγή.

4) Η εκμετάλλευση των προσφύγων: Περίπου 60 οι καταλήψεις κτιρίων (ιδωτικής και δημόσιας περιουσίας). Πολλές από αυτές φιλοξενούν πρόσφυγες. Κάνουν δηλαδή μια δουλειά που θα έπρεπε να την προσφέρει το κράτος σε αυτούς τους ανθρώπους. Εχω δει νεαρούς πρόσφυγες να στρατολογούνται και να οπλίζονται με ρόπαλα στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Σε κάποιες απο αυτές τις αυτοδιαχειριζόμενες δομές οι μετανάστες πληρώνουν συνδρομή. Σε κάποιες γίνεται διαμετακόμιση ναρκωτικών και οι μικρής ηλικίας, αντρες πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως βαποράκια ωστε να βγει το προιόν στην αγορά. Μόνο ντροπή για μια κοινωνία που θα ήθελε να αυτοαποκαλείται... 'πολιτισμένη'.

Ωραίες οι ταβέρνες, τα μπαρ και τα δισκάδικα. Γοητεύουν τους επισκέπτες της περιοχής που έχουν την πολυτέλεια να ζουν ρομαντικά τον μύθο των Εξαρχείων... ακριβώς επειδή είναι επισκέπτες.
avatar
cause i m a baby 17.5.2019 | 18:37
Φίλοι μου, πλέον ούτε ως επισκέπτρια... Θλίβομαι... Είμαι πλέον 45 και η ελεύθερη πτώση, όπως προαναφέρθηκε, είναι ταχεία... Μόνο θλίψη.... Παρεμπιπτόντως, ο Λόφος του Στρέφη πλησιαζεται;;;;
avatar
Γράφων 18.5.2019 | 00:45
Έχει κλείσει το Βυζαντινό πολλά χρόνια τώρα. Και η ταβέρνα στην ειρήνης Αθηναίας είχε γίνει κατάληψη και μετά κατεδαφίστηκε.

Χειρότερα από ότι ήταν ίσως λίγο καλύτερα από ότι ήταν...
avatar
insert_coin 17.5.2019 | 22:17
Ωραία η σύγχρονη, επαναστατική εκδοχή της μυθοποιημένης ασβεστωμένης αυλής με το γιασεμί. Και σαν κάθε μύθο που σέβεται τον εαυτό του, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Ειδικά το "ελευθερόφρονα" θα μου προσφέρει γέλιο για πολλές μέρες ακόμα. Μπά σε καλό σας...
Double Helix 18.5.2019 | 09:29
Αγαπάμε τα εξάρχεια γιατί θα αποτελέσουν παράδειγμα πως ο καπιταλισμός και το airbnb γλεντάνε όλο το πλανήτη.
avatar
Ανώνυμος/η 18.5.2019 | 16:15
Ρωτήστε και εμάς που δουλεύουμε στη Στουρνάρη 8-9 ώρες κάθε μέρα και έχουμε περισσότερους από 30 λόγους να τα μισούμε. Δεν ξέρω γιατί πρέπει ντε και καλά να ''αναστηθούν'' ξανά κάποιες συνοικίες. Τμήματα του πολεοδομικού ιστού, υπόκεινται στη φθορά -αυτό είναι κάτι φυσικό- και μαζί τους φθίνει η ευγένεια των νεώτερων γενιών και η αξιοπρέπεια...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια