Αθήνα

Όταν το τραμ το έσερναν άλογα στο χωματόδρομο της Μητροπόλεως

Τα ιππήλατα τραμ πρωτοκυκλοφόρησαν στην Αθήνα το 1882

Το τραμ με τον αριθμό 16 "Ιπποκράτους-Μητροπόλεως" έχει φτάσει στην πλατεία Συντάγματος προερχόμενο από τη Μητροπόλεως. Τα ιππήλατα τραμ πρωτοκυκλοφόρησαν στην Αθήνα το 1882. Βλέπουμε και τη διαφήμιση του εργοστασίου "Σάπων Π. Α. Σταθάτος & Σια" "εκ καθαρού ελαίου". Χωματόδρομοι παντού και τα "παράγωγα" των αλόγων εμφανή.

 

Αριστερά, το ισόγειο κτίριο λειτουργούσε ως πρόσοψη υπαίθριου θεάτρου, που υπήρχε την εποχή εκείνη επί της Μητροπόλεως 3. Το ίδιο κτίσμα βλέπουμε και σε φωτογραφία του 1889, όπου η λήψη από ψηλά μας επιτρέπει να δούμε το θέατρο από πίσω.


Υπάρχουν στοιχεία ότι το 1904 λειτουργούσε εκεί το θέατρο του Ευάγγελου Παντόπουλου, ενώ αργότερα, το 1916, κτίστηκε στη θέση αυτή το χειμερινό θέατρο "Διονύσια", γνωστό και ως θέατρο Κυβέλης.

 

Το κτίριο στη γωνία δεξιά ήταν η οικία του οικονομολόγου και πολιτικού Ανάργυρου Σιμόπουλου, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός Οικονομικών στο ξεκίνημα του 20ου αι. Στον τοίχο υπάρχει μαρμάρινη πινακίδα με την ονομασία "Πλατεία Συντάγματος" Το 1925, το κτίριο αυτό μετασκευάστηκε με προσθήκη ορόφου στο Μέγαρο Νικολούδη, που δυστυχώς κατεδαφίστηκε το 1963.

Σταυρ. Μπαλ.

 

 

 

Αθήνα
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια