Οι «μεγάλοι παίκτες» κινήθηκαν βεβαίως προσχεδιασμένα, κερδοσκοπικά. Για πολλούς «μικρούς», πάλι, ήταν μια  λύση ώστε να γλιτώσουν τα απανωτά «φέσια» αφενός, να μην καταλήξει το κληρονομημένο, συνήθως, ακίνητό τους υποθηκευμένο σε κάποια τράπεζα αφετέρου.
Αθήνα

«Δεν βρίσκω να νοικιάσω…»: Airbnb και real estate στην Αθήνα

Η ραγδαία ανάπτυξη του Airbnb και του real estate στην Αθήνα απογείωσε τις τιμές, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στις ενοικιάσεις και αγορές σπιτιών και αναστατώνοντας τη ζωή της πόλης.

Η ραγδαία ανάπτυξη του Airbnb και του real estate στην Αθήνα (κάποιοι ήδη προβλέπουν «φούσκα») απογείωσε τις τιμές, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στις ενοικιάσεις σπιτιών και την αγορά ακινήτων. Αναστάτωσε επίσης τη ζωή της πόλης, για το καλύτερο λένε οι ωφελούμενοι, για το χειρότερο όσοι επηρεάζονται αρνητικά και που είναι φοιτητές, χαμηλών εισοδημάτων ενοικιαστές κ.ά. Είναι μονόπαντη η αλήθεια, είναι μοιρασμένη ή εξαρτάται από το πόσο στην ανάγκη είναι ο παρατηρητής; Ας το δούμε.

 

«Είναι αδιανόητο να ψάχνεις σπίτι και να μη βρίσκεις... οι αγγελίες να είναι γεμάτες χρέπια σε παράλογες τιμές... να σε διώχνει ο ιδιοκτήτης για να το κάνει Airbnb... να σε απειλεί με έξωση ή αύξηση ενοικίου... οι καθημερινές σου σχέσεις και συνήθειες να μετατρέπονται σε ζωντανό έκθεμα στις διαδρομές της τουριστικοποίησης... αδιανόητο κι όμως πραγματικό!», ανέγραφε αφίσα σε δρόμο των Εξαρχείων (από τις πλέον «πληγείσες» περιοχές του κέντρου) που καλούσε σε σχετική εκδήλωση-συζήτηση. Δεν ήταν η μόνη. Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι αφίσες και τα συνθήματα τύπου "Tourists go home", "Fuck Airbnb"... που καταφέρονται κατά της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (και του real estate). Ταυτόχρονα πυκνώνει η αρθρογραφία και φουντώνουν οι συζητήσεις για τα «συν» και τα «πλην» της νέας αυτής κατάστασης πραγμάτων, ο τζίρος της οποίας έφτασε πέρσι τα 2 δισ. ευρώ πανελλαδικά.


Παρότι τα αποτελέσματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων φαντάζουν θετικά, ειδικά για κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες και κοινωνικά στρώματα καθώς επίσης για τους οικονομικούς δείκτες –κάτι που εξηγεί και την «αβάντα» της Πολιτείας σε έναν από τους λίγους ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους σε καιρούς βαθιάς ύφεσης–, έχουν ωστόσο διαρρήξει σε μεγάλο βαθμό τον αστικό ιστό, εκτινάσσοντας τις τιμές των ενοικίων κυρίως σε τουριστικά θέρετρα αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα που είναι «πόλοι έλξης» όχι μόνο για τουρίστες αλλά και για μόνιμους κατοίκους, επενδυτές και λοιπούς επιχειρηματίες, όπως η Αθήνα. Η πρωτεύουσα που είδε 56% αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ 2013-2016 βιώνει με μικρή καθυστέρηση ό,τι έπαθαν πόλεις σαν τη Βαρκελώνη, τη Βενετία, το Βερολίνο και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί, με την κατάσταση να επιδεινώνει το επιπλέον δέλεαρ της φτηνής, λόγω και της κρίσης, αγοράς γης και ακινήτων προς εκμετάλλευση.


Ο Γιάννης είναι φοιτητής. Έψαχνε με συγκάτοικους - η συγκατοίκηση τείνει πλέον να γίνει κανόνας και για τους Έλληνες φοιτητές - να νοικιάσουν ένα τριάρι κάπου σε Εξάρχεια-Νεάπολη επί έξι ολόκληρους μήνες. Έχασαν μάλιστα δύο διαμερίσματα-«ευκαιρίες» τελευταία στιγμή, σε Τοσίτσα και Αραχώβης, που κοστολογούνταν γύρω στα 450-500 ευρώ γιατί τους «πρόλαβαν» εταιρείες που σκόπευαν να τα μετατρέψουν κι αυτά σε Airbnb. Ερεσού και Μεθώνης του ζητούσαν πάνω από 650 ευρώ για 70 τ.μ. διαμέρισμα στον 5ο. Αλλά και πάνω στην πλατεία Εξαρχείων μεσιτικό ζητούσε 750 ευρώ ενοίκιο για 100 τ.μ. διαμέρισμα σε όροφο. «Συγκριτικά με το '10, οπότε πρωτονοίκιασα εδώ, τα ενοίκια την τελευταία διετία πήγαν από 100 μέχρι και 250 ευρώ πάνω. Και δεν μιλάμε για τίποτα μοντέρνες πολυκατοικίες αλλά για κτίρια δεκαετιών. Ακόμα και για μικρά υπόγεια ή ημιυπόγεια σου ζητάνε τώρα μέχρι και 500 ευρώ νοίκι!» λέει. Τελικά η επιμονή τους επιβραβεύτηκε – βρήκαν «από τύχη» κάτι, κάπως κοντά σε αυτό που ήθελαν, με ένα 500ρικο επειδή «τους συμπάθησε ο ιδιοκτήτης». «Με τα ίδια χρήματα πριν από μερικά χρόνια νοίκιαζες ολόκληρο στούντιο και σε πολύ καλό σημείο!».

 

Αληθεύει ότι τα νοίκια στο αποκορύφωμα της κρίσης είχαν πιάσει πάτο στις περισσότερες περιοχές και ότι όντως οι μικροϊδιοκτήτες με το ζόρι κάλυπταν τον ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη, βέβαια, ναι μεν η ύφεση «μαλάκωσε» αλλά ο μέσος μισθός παραμένει καθηλωμένος σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που πλέον απαιτεί η ενοικίαση μιας στοιχειωδώς αξιοπρεπούς στέγης τόσο για οικογένειες όσο και για εργένηδες.


Η Αντωνία ως φοιτήτρια έμενε προ λίγων ετών με συγκάτοικο σε πολυκατοικία στον πεζόδρομο της Δράκου στο Κουκάκι. Μία από τις περιοχές της Αθήνας που «ευνόησε» το Airbnb και όπου πρόσφατα φοιτητές είχαν διαδηλώσει διαμαρτυρόμενοι για τα τσουχτερά ενοίκια και τις εξώσεις. Νοίκιαζε τριάρι στον πρώτο για 400 ευρώ. Αναγκάστηκε να φύγει όταν ο ιδιοκτήτης τής είπε ότι το θέλει για ιδιοκατοίκηση – στην πραγματικότητα ήθελε να το κάνει Airbnb. Σήμερα το ίδιο διαμέρισμα έχει ξεπεράσει τα 700 ευρώ ενώ ακόμα και για γκαρσονιέρες-«τρύπες» στην ίδια περιοχή ζητάνε 350 ευρώ «ακατέβατα». «Δεν είναι μόνο το Κουκάκι. Σε ολόκληρο πλέον το αθηναϊκό κέντρο δύσκολα βρίσκεις 80 τ.μ. κάτω από 500 ευρώ, ακόμα και αν πρόκειται για διαμερίσματα της σειράς» λέει.

 

«Ψάχνω καιρό τώρα να βρω στο κέντρο ένα αξιοπρεπές τριάρι για μένα και την οικογένεια. Αυτό που νοικιάζουμε το πήρε κινεζικό μεσιτικό γραφείο και καθώς είχε λήξει και το συμβόλαιο μας δώσανε διορία δύο μήνες να το εγκαταλείψουμε. Πολύ δύσκολα βρίσκεις κάτι σε 80 τ.μ. κάτω από 500 ευρώ και μιλάμε για τις πιο "τελευταίες" επιλογές. Για 100 τ.μ. και πάνω, εκεί πια σου ζητάνε από 600-700 έως και 1.200 ευρώ αν είναι σε νευραλγικό σημείο, νεόκτιστα και με θέα. Τα ενοίκια πλέον ακριβαίνουν ακόμα και σε περιοχές όπως η Βικτώρια και η πλατεία Αμερικής που θεωρούνταν μέχρι χτες υποβαθμισμένες» θα πει ο Χρήστος. Σε Κουκάκι, Θησείο, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Χίλτον, Λυκαβηττό έχουν αυξηθεί μέχρι και 30%. Την «ανηφόρα» έχουν πάρει και σε περιοχές της πρωτεύουσας πιο περιφερειακές αλλά κοντινές στο κέντρο και με αρκετό πράσινο όπως Βύρωνας, Ιλίσια, Μαρούσι (όπου υπάρχουν επίσης αρκετές έδρες επιχειρήσεων και πρεσβείες), Χαλάνδρι, Φιλοθέη, ενώ «η διαφορά στις απόλυτες και μέσες ημερήσιες τιμές ενοικίασης είναι ακόμη μεγαλύτερη στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου η μέση ημερήσια τιμή πλησιάζει τα 80 ευρώ (έναντι 55 ευρώ στον δήμο Αθηναίων). Σε Γλυφάδα, Βούλα και Βουλιαγμένη, η μέση ημερήσια τιμή ενοικίασης υπερβαίνει τα 80-90 ευρώ. Και άντε να δεχτούμε ότι οι μισθώσεις σε παραθαλάσσιους δήμους απευθύνονται αποκλειστικά σε υψηλά εισοδήματα. Με το κέντρο της πόλης όμως τι γίνεται;

  

«Νοίκιαζα επί τρία χρόνια ένα loft 75 τ.μ. στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι για 450 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να το κάνει Airbnb παραχωρώντας το σε μεσιτική εταιρία που διέθετε ήδη προς ενοικίαση 20 τέτοια διαμερίσματα σε 4 πολυκατοικίες στην περιοχή – το δικό της κέρδος ανέρχεται σε ένα 20-30% του μισθώματος. Όταν έληξε το συμβόλαιο μου ζήτησαν να πληρώσω αρκετά παραπάνω για να το ανανεώσω, είμαι οπότε σε αναζήτηση νέας στέγης» μου λέει συνάδελφος.

 

Στις 10 Σεπτεμβρίου φοιτητές είχαν διαδηλώσει διαμαρτυρόμενοι για τα τσουχτερά ενοίκια και τις εξώσεις. Φωτο: Eurokinissi


Θα μπορούσα να αραδιάσω δεκάδες ή κι εκατοντάδες ανάλογες περιπτώσεις. Έπειτα το πρόβλημα δεν αφορά μόνο φοιτητόκοσμο ή ιδιώτες γενικότερα αλλά και ολόκληρες επιχειρήσεις. «Είχαμε νοικιάσει το '14 σε πρώην βιομηχανικό κτίριο στην οδό Βλαχάβα στο Μοναστηράκι για τις ανάγκες της εφημερίδας χώρο 300 τ.μ. για 650 ευρώ στον 3ο όροφο, στην ανακαίνιση του οποίου ρίξαμε και πολλή προσωπική δουλειά. Υπογράψαμε συμβόλαιο τριετές και σκοπεύαμε να το επεκτείνουμε επ' αόριστο, όμως η ιδιοκτησία, έχοντας ήδη πουλήσει σε εταιρία Airbnb τον 5ο, μας ανακοίνωσε τα Χριστούγεννα που κόντευε να λήξει ότι θα πρέπει να τον εγκαταλείψουμε ώστε να τον εκμεταλλευτεί ανάλογα κι αυτόν» λέει η Ιωάννα Δρόσου, μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Η Εποχή». «Κοστολογούνταν μάλιστα η αγορά του γύρω στα 250.000 ευρώ. Αναγκαστήκαμε να φύγουμε λίγο μετά τις εκλογές, χωρίς καν να έχουμε βρει ακόμα καινούργια γραφεία, καθώς αποδείχτηκε αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί κάτι αντίστοιχο στο κέντρο σε μια λογική τιμή – επί έναν σχεδόν μήνα η εφημερίδα έβγαινε από τα σπίτια μας και όλη η "οικοσκευή" μας βρισκόταν σε αποθήκη. Εντέλει αρκεστήκαμε σε έναν αισθητά μικρότερο χώρο (140 τ.μ.) που τον συμφωνήσαμε στα 500 ευρώ» συμπληρώνει.

 

«Φωτιά» όμως έχει πάρει και η αγορά ακινήτων, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ζήτηση. Η Ματούλα αγόρασε πέρσι για την κόρη της στη Νεάπολη ένα διαμέρισμα 2ου ορόφου 66 τ.μ. προς σχεδόν 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. «Ο συμβολαιογράφος μου είπε ότι αν είχα κάνει την κίνηση ένα χρόνο πριν, θα το αποκτούσα σχεδόν στα μισά λεφτά. Και πάλι όμως νιώθω τυχερή εφόσον σήμερα αντίστοιχο διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία ακούω ότι πωλείται προς 1.500 ευρώ το τετραγωνικό» μου λέει. Όλη αυτή η ανακατάταξη σχετίζεται βεβαίως και με το λεγόμενο gentrification, παρότι στην Αθήνα το τελευταίο δεν έχει λάβει ακόμα μαζικές διαστάσεις. 

 

«Η σημαντικότερη αρνητική επίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι η συμβολή τους στον περιορισμό της προσφοράς κατοικιών για ενοικίαση ή αγορά, στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών των ακινήτων και στον σταδιακό εκτοπισμό των μόνιμων κατοίκων» λέει σχετικά ο Κωνσταντίνος Χατζημιχάλης, αρχιτέκτονας μηχανικός και ομότιμος καθηγητής Γεωγραφίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο.

 

«Οι τελευταίοι, εκτός από την πίεση της γαιοπροσόδου, αντιμετωπίζουν επιπλέον θέματα: Κλείνουν μανάβικα, κρεοπωλεία και σουπερ μάρκετ κι ανοίγουν ακριβότερα μίνι μάρκετ με συσκευασμένα τρόφιμα όπως και μίνι πλυντήρια, ενώ νηπιαγωγεία και σχολεία κινδυνεύουν επίσης να κλείσουν εξαιτίας της έλλειψης μαθητών... Εντούτοις ο εκτοπισμός κατοίκων από το κέντρο οφείλεται και σε άλλες διαδικασίες, πιο μακρόχρονες. Μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες 180-200.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τον δήμο Αθηναίων για περιφερειακούς δήμους με περισσότερη ησυχία και πράσινο. Τους "αντικατέστησαν" κάπου 150.000 μετανάστες και πρόσφυγες που προσέδωσαν στο αθηναϊκό κέντρο τον σημερινό πολυεθνικό του χαρακτήρα», συνεχίζει.


«Η οικονομική κρίση από το 2009 επέδρασε αρνητικά στις αξίες γης και στα ενοίκια στις κεντρικές περιοχές. Η σταδιακή ομαλοποίηση μετά το 2015 με παράλληλη διατήρηση των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που διατηρούσαν κατοικίες στο κέντρο, δημιούργησαν κίνητρα για επενδύσεις real estate, κατά κύριο λόγο τουριστικές. Τα τελευταία 3-4 χρόνια δόθηκαν δεκάδες άδειες για νέα ξενοδοχεία στο κέντρο, η πόλη μετατράπηκε σε προορισμό city break, ενώ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb έδωσαν μια οικονομική ανάσα σε αρκετά μικρομεσαία νοικοκυριά. Ήταν βέβαια αναμενόμενο η αγορά να κάνει τις απαραίτητες "διορθωτικές κινήσεις" ώστε η αξία των ακινήτων να πάρει την ανηφόρα. Ξένοι κυρίως κεφαλαιούχοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία μετατρέποντας οικοδομές, πολυκατοικίες ολόκληρες ή εγκαταλειμμένα κτίρια γραφείων σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα ή νέα γραφεία υπό καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Κάπως έτσι φτάσαμε να μη βρίσκουμε σπίτι να νοικιάσουμε όχι μόνο στο ιστορικό κέντρο αλλά και σε παραδοσιακές φοιτητογειτονιές και γειτονιές κατοικίας όπως Κουκάκι, Παγκράτι, Κυψέλη, Ζωγράφου...».

 

Ορισμένες γειτονιές του κέντρου έχουν μετατραπεί σε μονο-λειτουργικές περιοχές, οι οποίες φιλοξενούν κυρίως εμπορική και ψυχαγωγική χρήση γης και έτσι έχουν γίνει ελκυστικές μόνο για τους τουρίστες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Η «έκρηξη» του Airbnb και του real estate ευνόησε και μια σειρά επαγγελματικές ομάδες όπως δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, τεχνίτες, διαφημιστές, λογιστές, συμβολαιογράφους. «Μεταξύ 2012-15 κυνηγούσαμε τους πελάτες με το τουφέκι. Από το '16 και μετά δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε ανάσα. Πολλές φορές είναι τέτοιος ο όγκος δουλειάς που χάνουμε τον ύπνο μας! Υπάρχουν μαζικές αγορές κτιρίων και διαμερισμάτων από ξένους κυρίως επενδυτές, Κινέζους, Αμερικανούς, Ισραηλινούς, Ρώσους... Στην Ακαδημίας, τη Σταδίου και άλλους κεντρικούς δρόμους ολόκληρα κτίρια γραφείων, που τα περισσότερα είχαν κλείσει, αγοράστηκαν για να μετατραπούν σε Airbnb» με πληροφορεί συμβολαιογράφος του κέντρου που για ευνόητους λόγους διατηρεί την ανωνυμία του. 


«Το Airbnb είχε αναμφίβολα και θετικές επιδράσεις στον αστικό χώρο, στην κοινωνία και στην τοπική οικονομία, αυτές ωστόσο αποτελούν μόνο μία πλευρά του νομίσματος. Η συνεχής αύξηση των μισθωμάτων περιόρισε σημαντικά την προσφορά για τη συμβατική αγορά μακροχρόνιων ενοικίων, αύξησε τις τιμές ενοικίασης και έχει ήδη οδηγήσει στην εκτόπιση κάποιων μόνιμων κατοίκων. Ορισμένες γειτονιές του κέντρου έχουν μετατραπεί σε μονο-λειτουργικές περιοχές, οι οποίες φιλοξενούν κυρίως εμπορική και ψυχαγωγική χρήση γης και έτσι έχουν γίνει ελκυστικές μόνο για τους τουρίστες. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, ωστόσο, είναι οι πιθανές αξιοσημείωτες και βίαιες αλλαγές στην κοινωνικοδημογραφική σύνθεση των κεντρικών συνοικιών της πόλης, όπου το Airbnb μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την μαζική εκτόπιση κοινωνικών ομάδων με χαμηλότερα εισοδήματα και μεταναστών από κοινωνικά μικτές περιοχές που έχουν προσφέρει οικονομικά προσιτή στέγαση τα τελευταία τριάντα χρόνια», διαβάζω στην πολύ κατατοπιστική έρευνα «Χωρο-κοινωνικές επιπτώσεις της Airbnb βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων στην πόλη της Αθήνας» που χρηματοδότησε το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (2019) και υπογράφουν οι πανεπιστημιακοί Εύα Παπατζανή, Δημήτρης Πέττας και Δημήτρης Μπαλαμπανίδης.

 

Αληθεύει πράγματι ότι εκτός από κακούς ιδιοκτήτες υπάρχουν και κακοί ενοικιαστές που μάλιστα αυξήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και όχι απαραίτητα από πρόθεση αλλά επειδή απλώς «δεν υπήρχε σάλιο» (και εξακολουθεί για πολύ κόσμο να μην υπάρχει). Αληθεύει επίσης ότι τα νοίκια στο αποκορύφωμα της κρίσης είχαν πιάσει πάτο στις περισσότερες περιοχές και ότι όντως οι μικροϊδιοκτήτες - που στην Ελλάδα είναι πολλοί - με το ζόρι κάλυπταν φόρους και ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη, βέβαια, ναι μεν η ύφεση «μαλάκωσε» αλλά ο μέσος μισθός παραμένει καθηλωμένος σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που πλέον απαιτεί η ενοικίαση μιας στοιχειωδώς αξιοπρεπούς στέγης τόσο για οικογένειες όσο και για εργένηδες-ισσες.


Οι «μεγάλοι παίκτες» κινήθηκαν βεβαίως προσχεδιασμένα, κερδοσκοπικά. Για πολλούς «μικρούς», πάλι, ήταν μια λύση ώστε να γλιτώσουν τα απανωτά «φέσια» αφενός, να μην καταλήξει το κληρονομημένο, συνήθως, ακίνητό τους υποθηκευμένο σε κάποια τράπεζα αφετέρου. Τα νούμερα, τώρα, που δίνει η πλατφόρμα δεν δείχνουν να δικαιολογούν εκ πρώτης όψεως την έκταση του προβλήματος, εφόσον τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα συνολικά στην Αθήνα υπολογίζονται σε 150.000. Αφενός όμως τα Airbnb που δεν δηλώνονται είναι αρκετά περισσότερα (η ΑΑΔΕ που τα έχει βάλει στο στόχαστρο απειλώντας με πρόστιμα τα υπολογίζει σε τουλάχιστον 20.000), αφετέρου την ανεύρεση μισθώματος «πιέζει» ταυτόχρονα το real estate, με μαζικές αγορές από μεγαλοεπενδυτές ή μεσιτικές εταιρίες ακόμα και σε περιοχές του κέντρου που δεν θεωρούνται «πρώτης γραμμής» όπως π.χ. η Κυψέλη.


Ιδού όμως τι λέει για όλα αυτά και η άλλη πλευρά του νομίσματος, οι εκμισθωτές Airbnb δηλαδή διά στόματος Ρομίνας Τσίτου, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού και που μοιάζει να έχει κι αυτή τα δίκια της, ειδικά όσο αφορά τους μικροϊδιοκτήτες: «Είναι λογικό να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την οικονομία διαμοιρασμού στην Ελλάδα εφόσον και τουριστική χώρα είμαστε και με μεγάλο ποσοστό μικροϊδιοκτητών που στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης βρήκαν μια ευκαιρία να αποκτήσουν ένα κάποιο εισόδημα από ακίνητα που και φορολογούνταν βαριά και παρέμεναν ανεκμετάλλευτα. Ο αριθμός των σπιτιών και διαμερισμάτων που βρίσκονται στην πλατφόρμα όσο αφορά την Αττική κυμαίνονται μεταξύ 9.000-11.000 – πανελλαδικά πρέπει να είναι τα διπλάσια. Όσο αφορά τους περιορισμούς, ο νόμος του '17 για τη βραχυχρόνια μίσθωση που υποχρέωσε όλους τους εκμισθωτές να αποκτήσουν αριθμό μητρώου στην ΑΑΔΕ και να φορολογούνται βάσει αυτού προβλέπει ήδη ότι αυτοί μπορούν να επιβληθούν, εάν κριθεί απαραίτητο... αν πάντως οριστεί ανώτατο όριο 90 ημερών ετησίως, όπως έχει ακουστεί, το Airbnb θα καταστεί ασύμφορο, τουλάχιστον για τα χαμηλά εισοδήματα» εκτιμά.

 

Φωτο: Eurokinissi


«Η άνοδος του Airbnb συνέπεσε δυστυχώς με όλη αυτή την ανακατάταξη στο real estate. Αυτήν τη στιγμή πωλείται όλη η πρωτεύουσα, γι΄αυτό και δεν βρίσκει κανείς εύκολα να νοικιάσει, ούτε καν να αγοράσει. Η ζήτηση από ξένους κυρίως επενδυτές, που βρίσκουν το real estate στην Αθήνα πολύ φθηνότερο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, είναι τέτοια που και αρκετοί ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία είχαν μετατραπεί σε Airbnb εντέλει τα πουλήσανε. Χαρακτηριστικά έχουν δοθεί πάνω από 6.000 golden visas που καθεμιά αντιπροσωπεύει αρκετές αγορές ακινήτων, ιδίως στο κέντρο – αν τις αθροίσουμε είναι ένα νούμερο πολύ υπολογίσιμο που εκτινάσσει ταυτόχρονα τις τιμές. Διαμερίσματα που άξιζαν 30-40.000 προ λίγων ετών έχουν πλέον ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ. Ακόμα και ευκατάστατοι πολίτες χωρών εκτός ΕΕ αγοράζουν ακίνητα ώστε να εξασφαλίσουν μια "ευρωπαϊκή" άδεια παραμονής που είναι, επιπλέον, από τις φθηνότερες».

 

Βεβαίως οι νέοι αυτοί ιδιοκτήτες δραστηριοποιούνται επίσης στον τομέα της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης γιατί κάπως πρέπει να αποσβέσουν το κεφάλαιο που επένδυσαν, πράγμα που επίσης πιέζει την αγορά. Συνήθως μάλιστα τα ακίνητα αυτά τα διαχειρίζονται κτηματομεσιτικές εταιρίες για λογαριασμό τους. «Εκεί οφείλεται η μεγάλη ανακατάταξη και όχι στους μικροϊδιοκτήτες του ενός ή των δύο, άντε τριών διαμερισμάτων που είναι και η πλειοψηφία και που προβαίνει στην κίνηση αυτή για λόγους καταρχήν βιοποριστικούς» υπογραμμίζει, αναφέροντας ταυτόχρονα και πόσες άλλες επιχειρήσεις –από ψιλικατζίδικα και καθαριστήρια μέχρι σούπερ μάρκετ– επωφελούνται σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση. «Εγκαταλειμμένες σχεδόν περιοχές του κέντρου ξαναζωντάνεψαν, βελτιώθηκε ο φωτισμός, η καθαριότητα, η ποιότητα ζωής γενικά, κι αυτό παρακινεί και πολλούς ντόπιους να επιστρέψουν σε αυτές. Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας δεν στέκονται απέναντι στις τοπικές κοινότητες, αντίθετα αποτελούν κομμάτι τους. Καλύπτουν, επιπλέον, πραγματικές ανάγκες γιατί τα υπάρχοντα ξενοδοχεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για καταλύματα που παρατηρείται πλέον στην Αθήνα και όχι μόνο τους θερινούς μήνες – μιλάμε για κάπου 6 εκ. τουρίστες ετησίως».


Υπόψη ότι τα κέρδη από μια τέτοιου τύπου ενοικίαση δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα αφού μπορούν να κυμανθούν από 40-80 ευρώ τη βραδιά, ανάλογα την περιοχή και το μίσθωμα. Αυτό σημαίνει ότι στα πλέον τουριστικά "hot spots" της πρωτεύουσας ένας εκμισθωτής μπορεί να έχει ετήσιο εισόδημα (με μάξιμουμ διάρκεια σεζόν το οκτάμηνο) μέχρι και 20.000 ευρώ από ένα και μόνο διαμέρισμα.

 

Τι γίνεται όμως με όσους ενοικιαστές πιέζονται από τους ιδιοκτήτες ή τις μεσιτικές εταιρίες που τα έχουν αναλάβει, να εγκαταλείψουν τα σπίτια που μένουν ώστε να μετατραπούν σε Airbnb, είτε τους ζητούν γενναία αύξηση για να παραμείνουν σε αυτά; Πώς έχει η κατάσταση στο νομικό κομμάτι; Ιδού τι λέει σχετικά η δικηγόρος Τριανταφυλλιά Χαρίλα:


«Η Πολιτεία και οι ελεγκτικές αρχές ανταποκρινόμενες εμφανώς μουδιασμένα σε αυτό το νέο φαινόμενο έχουν επιχειρήσει κυρίως τα τρία τελευταία χρόνια, είτε νομοθετώντας, είτε εξαγγέλλοντας νέες ρυθμίσεις να περιορίσουν την αισχροκέρδεια. Στη λογική λοιπόν αυτή ο νομοθέτης με τον Ν. 4446/2016, όπως ισχύει σήμερα, έχει προβλέψει στις σχετικές διατάξεις κάποιους περιορισμούς, όπως ενδεικτικά: α) Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος, β) Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60. Υπέρβαση της χρονικής αυτής διάρκειας επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος».


Όπως προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση, προϋπόθεση της εφαρμογής των εν λόγω περιορισμών αποτελεί η υπογραφή με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού (η υπογραφή δεν έχει μπει ακόμη). Επομένως, παρότι υπάρχει πρόβλεψη να περιοριστεί η αισχροκέρδεια και παράλληλα να αυξηθεί ο αριθμός των κατοικιών που προσφέρονται για μακροχρόνιες μισθώσεις, ώστε να μην διαρραγεί ο αστικός ιστός, δεν έχει εντούτοις επιβληθεί ακόμη όλο το εύρος των περιορισμών.


Όσο για την ισχύ μιας μίσθωσης ακινήτου για κύρια κατοικία, ο νόμος ορίζει ότι αυτή έχει ισχύ τουλάχιστον τρία έτη, ακόμη και αν το συμβόλαιο προβλέπει μικρότερο χρονικό διάστημα ή είναι αορίστου χρόνου: «Σύντμηση επιτρέπεται μόνο με νεότερη συμφωνία, η οποία πρέπει να καταρτιστεί συμβολαιογραφικά και τουλάχιστον 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης, η λύση της οποίας επέρχεται είτε με την πάροδο της τριετίας (στην περίπτωση που έχει συμφωνηθεί μεγαλύτερη διάρκεια) είτε με καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης για λόγους που προβλέπονται στον νόμο ακόμη και πριν την παρέλευση της τριετίας. Να τονίσω, δε, ότι δεν αποτελεί πλέον λόγο λύσης της μίσθωσης η πρόθεση ιδιοκατοίκησης από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Η ενδεχόμενη πρόφαση επομένως του ιδιοκτήτη ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσει την κατοικία για Airbnb/real estate/ιδιοκατοίκηση δεν αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελίας ικανό να επιφέρει τη λύση της σύμβασης πριν από την παρέλευση της εκ του νόμου τριετίας» υπογραμμίζει.

 

Αναφορικά τώρα με το αν δικαιολογείται νομικά μια αύξηση και πόση, ενόψει σύναψης νέου ενοικιαστήριου συμβολαίου, αλλά και αν στέκει να ζητηθεί αύξηση πριν από τη λήξη του ισχύοντος, η συνομιλήτριά μου απαντά ότι «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο μέχρι την τριετία, το καταβαλλόμενο μίσθωμα μπορεί να αυξηθεί ετησίως μόνο σε ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, όπως αυτό έχει καθοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι την λήξη της τριετίας. Εάν καταρτιστεί νέο μισθωτήριο συμβόλαιο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την αύξηση του μισθώματος που επιθυμεί από τον ενοικιαστή, δεδομένου ότι αφορά νέα σύμβαση μίσθωσης», ολοκληρώνει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «επειδή η εκάστοτε περίπτωση διακρίνεται από διαφορετικά περιστατικά και περιστάσεις τα οποία χρήζουν περαιτέρω νομικής εξέτασης, κρίνεται σκόπιμο ο ενδιαφερόμενος να ζητάει νομική αρωγή και συμβουλή».

Αθήνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Airbnb υπάρχει ξενάγηση «Γλυκιά Αναρχία» στα Εξάρχεια

ΕλλάδαΣτο Airbnb υπάρχει ξενάγηση «Γλυκιά Αναρχία» στα Εξάρχεια

27.3.2019
Καλωσορίσατε στο Κουκάκι, την 5η πιο περιζήτητη γειτονιά του airbnb στον κόσμο

ΑθήναΚαλωσορίσατε στο Κουκάκι, την 5η πιο περιζήτητη γειτονιά του airbnb στον κόσμο

5.10.2017
Εκτίναξη τιμών στην ενοικίαση και πώληση ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας

ΕλλάδαΕκτίναξη τιμών στην ενοικίαση και πώληση ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας

27.9.2019
Η κυβέρνηση θα φέρει αλλαγές στην Airbnb - Η δήλωση του Θεοχάρη μετά τις πληροφορίες για επιβολή τέλους διαμονής

ΠολιτικήΗ κυβέρνηση θα φέρει αλλαγές στην Airbnb - Η δήλωση του Θεοχάρη μετά τις πληροφορίες για επιβολή τέλους διαμονής

20.9.2019
Πόσο εύκολο είναι να λυθεί ο σύγχρονος «γρίφος» των Εξαρχείων;

ΕλλάδαΠόσο εύκολο είναι να λυθεί ο σύγχρονος «γρίφος» των Εξαρχείων;

17.9.2019
Επεισόδια στο Κουκάκι σε πορεία για την Airbnb

ΕλλάδαΕπεισόδια στο Κουκάκι σε πορεία για την Airbnb

11.7.2019
Έρευνα: Πόσο πιο ακριβά είναι τα ενοίκια - Δυσεύρετα τα σπίτια για τους φοιτητές

ΕλλάδαΈρευνα: Πόσο πιο ακριβά είναι τα ενοίκια - Δυσεύρετα τα σπίτια για τους φοιτητές

24.8.2019
H Airbnb ανακοίνωσε τα κέρδη της χρονιάς έως τώρα - Το ποσό είναι τεράστιο

ΟικονομίαH Airbnb ανακοίνωσε τα κέρδη της χρονιάς έως τώρα - Το ποσό είναι τεράστιο

19.9.2019
Τι πρέπει να ξέρει ένας πρωτοετής φοιτητής φέτος

ΕκπαίδευσηΤι πρέπει να ξέρει ένας πρωτοετής φοιτητής φέτος

13.9.2019
AirBnb: Η ΑΑΔΕ ζητά λίστα με τους Έλληνες ιδιοκτήτες και τα ακίνητα στην πλατφόρμα

ΟικονομίαAirBnb: Η ΑΑΔΕ ζητά λίστα με τους Έλληνες ιδιοκτήτες και τα ακίνητα στην πλατφόρμα

20.7.2019
ΑΑΔΕ: Σημαντικές οδηγίες για όσους ενοικιάζουν ακίνητα στην Airbnb

ΕλλάδαΑΑΔΕ: Σημαντικές οδηγίες για όσους ενοικιάζουν ακίνητα στην Airbnb

17.7.2019
AirBnb: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βγάζουν εκατομμύρια - Τι συμβαίνει στην Αθήνα

ΔιεθνήAirBnb: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βγάζουν εκατομμύρια - Τι συμβαίνει στην Αθήνα

17.7.2019
Η ΑΑΔΕ εντόπισε 20.000 αδήλωτα ακίνητα Airbnb

ΕλλάδαΗ ΑΑΔΕ εντόπισε 20.000 αδήλωτα ακίνητα Airbnb

14.7.2019
31 Σχόλια
12
avatar
Dimimor28 29.9.2019 | 10:28
Μόνο θετικά την έχει αναστατώσει η Airbnb την Αθήνα !!!
Σε περίοδο μεγάλης οικονομικής ύφεσης η Airbnb έδωσε δουλειά και ελπίδα σε ανθρώπους του μεροκάματου που απασχολούνται στις ανακαινίσεις, μαγαζιά μαζικής εστιάσεις είδαν πελάτες , ελεύθεροι επαγγελματίες σε όλους τους τομείς είδαν μια χαραμάδα ελπίδας και πάλι !!!
Ευτυχώς που είχαμε και την Airbnb!!!
avatar
Ανώνυμος/η 29.9.2019 | 11:38
Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που διώχθηκαν από τα σπίτια που έμεναν; Που δεν μπορουν να βρουν σπίτι κάτω από 400 500 ευρώ; Από ολόκληρες πολυκατοικίες στο κέντρο, διώχθηκαν οικογένειες από τα διαμερίσματα που έμεναν γιατί αυτές αγοράστηκαν από Κινέζους ή Ρώσους που θα τα νοικιάζουν μέσω Airbnb
avatar
atman 29.9.2019 | 17:43
Μοσχάτο Νέο Ηράκλειο (τώρα δεν σας αρέσει), η Κυψέλη κάνεις;;;; έλα τώρα όλοι αποφάσισαν ότι τα Πετράλωνα είναι κουλ (τα κάτω τα άνω ακόμα δεν αρέσουν)
avatar
Magic Fly 30.9.2019 | 10:07
Να πάει κάποιος από το κέντρο που θέλει να μείνει, γιατί εργάζεται εκεί, γιατί συχνάζει εκεί, στο Νέο Ηράκλειο λες...

Τα Άνω Πετράλώνα «δεν αρέσουν»;;

Τι άλλο θα διαβάσουμε...
avatar
Γράφων 2.10.2019 | 09:31
@ magic fly

Τι; Η ζωή δεν είναι μια ατέλειωτη εκδρομή;
WhateverGetsYouGoing 29.9.2019 | 13:52
Και φυσικά τα περισσότερα χρόνια ήταν μαύρα. Οπότε ελάχιστοι επωφελήθηκαν χωρίς το κράτος να έχει κανένα έσοδο.
Dimitris Kakogirou 29.9.2019 | 12:08
Το πόσα διαμερίσματα έχουν ενοικιαστεί με επιδότηση ή χωρίς από μετανάστες- πρόσφυγες-αδερφούς μας δεν κάνει να το αναφέρουμε?
Κάνει τζιζ?
Ρωτάω επειδή αυτά είναι πολλαπλάσια των διαμερισμάτων που μπήκαν στο AirBnB.
ΑΝ πραγματικά λοιπόν θέλουμε να μάθουμε τι συμβαίνει στην αγορά στέγης της Αθήνας δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τα ονόματα στα κουδούνια των πολυκατοικιών σε οποιαδήποτε γειτονιά του δήμου Αθηναίων.
avatar
pane 29.9.2019 | 12:32
μια παράπλευρη επίπτωση του airbnb,00 που έμαθα πρόσφατα, 00είναι ότι κάποιες πολυκατοικίες γέμισαν κοριούς, οι οποίοι μεταφέρονται με τις βαλίτσες
avatar
nego 29.9.2019 | 17:18
Δηλαδή και όλα τα ξενοδοχία παγκοσμίως πρεπει να αντιμετωπίζουν το ιδιο πρόβλημα σωστά?
Επίσης..έρχονται οι ξένοι στα σπίτια μας και γεμίζουμε κοριούς...Είναι λίγο rasist δε νομιζεις?

Υ.Γ Τα αεροδρόμια,που είναι τίγκα στις βαλίτσες...τι γίνεται με τα αεροδρόμια.Τα ΚΤΕΛ,τα πλοία?
avatar
pane 30.9.2019 | 01:42
από τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία και αντίστοιχους χώρους ψωνίζουν τους κοριούς με τις βαλίτσες τους, ντόπιοι και ξένοι. Μια φίλη ελληνίδα σε ξενοδοχείο στους Δελφους τη πάτησε.
Άνοιξε επίσης λεξικό να δεις τι σημαίνει ρατσισμός
Ashton Heston III 30.9.2019 | 08:54
Η Νέα Υόρκη για τον ίδιο λόγο έχει μεγάλο πρόβλημα κοριών, εδώ και χρόνια.
avatar
nego 29.9.2019 | 13:27
Σαν κάποιο λάκκο έχει η φάβα.Γιατί νομίζω ότι υπάρχει στο παρασκήνιο μια μάχη στο real estate τη Αθήνας μεταξύ επενδυτών σε Airbnb και ΜΚΟ που έχουν πρόσβαση σε δις για στέγαση μεταναστών ,αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα?
Βαγγέλης 29.9.2019 | 13:40
Ο εκτοπισμός κατοίκων από το κέντρο (όπως σωστά αναφέρεται) άρχισε καιρό πριν. Με μια διαφορά. Τότε τους έδιωχνε η υποβάθμιση, ενώ τώρα η αναβάθμιση. Με το να βαφτίζουμε την εγκατάλειψη, χρώμα, ποιον κοροϊδεύουμε; Είναι εικόνα αυτή για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας; Η άνοδος των τιμών είναι όντως βίαια, και δείχνει ανωριμότητα, αλλά και συμπιεσμένες προσδοκίες για επιστροφή στις καλές μέρες. Τώρα ο στόχος είναι να δούμε και τους μισθούς να ακολουθούν την άνοδο. Το μήνυμα των εκλογών, νομίζω, ήταν αυτό. Όχι δίχτυ ασφαλείας για να μην πάμε πιο κάτω, αλλά πρόοδος για να ανεβούμε.

Το airbnb ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Έφερε κεφάλαια, έδωσε δουλειές, αύξησε τα ενέχυρα τραπεζών και δανειοληπτών. Ένα σπίτι που ανακαινίζεται για να μπει στο airbnb, δεν είναι ξενοδοχείο, δεν θα χρειαστεί κόστος για να μετατραπεί σε κατοικία, είναι ήδη, κι είναι ήδη χτισμένη. Πρόκειται για ένα φιλί ζωής ώστε να συμμαζευτούν παλιές οικοδομές κι όσο η υπερπροσφορά θα ρίχνει τις τιμές στη βραχυχρόνια, να επιστρέψουν τελικά όμορφα διαμερίσματα σε κανονικούς ενοικιαστές.
avatar
Γράφων 30.9.2019 | 12:02
Το Airbnb έχει θετικά, έχει και αρνητικά.

Θεωρώ απλή υποκρισία να κάνουμε τεράστιο ντόρο για τα αρνητικά του (που όντως υπάρχουν), να μην λέμε κουβέντα για τα θετικά του (που προφανώς υπάρχουν) ενώ τόσα χρόνια οι ίδιοι που τώρα κόπτονται για το airbnb, κάναν αβαβά την απόλυτη υποβάθμιση και γκετοποίηση, όχι του κέντρου αλλά, του συνόλου της Αθήνας.

Και όχι μόνο αυτό, τόσα χρόνια όποιος τολμούσε να πει για την γκετοποίηση του συνόλου της πρωτεύουσας (με εξαίρεση το Κολωνάκι, το Θησείο και την Πλάκα) βαφτιζόταν "φασίστας" και ταυτιζόταν με τέρατα.

Προσωπικά μιλώντας αυτό το ιδεολογικό κρυφτούλι με έχει κουράσει. Πάρα πολύ.

-----------

Όταν το 2008-2009 έσπασε το γκέτο της πλατείας Θεάτρου, τότε που έκλεισε το Guru, αφρικανές βρεθήκαν να κάνουν πεζοδρόμιο μέσα στις γειτονιές που ήδη κατοικούσαν. Στην Κυψέλη, στα Πατήσια και στα ορεινά του Γαλατσίου. Το περιώνυμο παρκάκι της οδού Κύπρου είχε γίνει τότε υπαίθριος οίκος ανοχής.

Εκεί δεν άκουσα οργανωμένες φωνές διαμαρτυρίας. Ούτε δημοσιογραφικά αφιερώματα στους κατοίκους που φεύγαν είδα... Ούτε πήγαν αλληλέγγυοι να το προστατέψουν όπως είχαν πάει επί Ομέρ Πριόνι. Απλά μαμιόνταν κόσμος τα όρθια.

Ούτε όταν τα Εξάρχεια γίναν αραβικό γκέτο, με 60τόσες καταλήψεις από Αλεξάνδρας μέχρι Σταδίου, είδα κάποια συγκεκριμένη αντίδραση. Αντίθετα, όποιος τολμούσε να μιλήσει υφίστατο κακοπροαίρετη κριτική με κάτι θολά ιδεολογικά.

----------------

Πριν το Κουκάκι, το Θησείο και τα Κάτω Πετράλωνα άλλες περιοχές της Αθήνας που έχουν βληθεί εδώ και χρόνια από την έλλειψη κρατικής προστασίας και άλλου είδους gentrification: Κολοκυνθού, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνος, πλ. Βάθη, πλ. Βικτωρίας, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Παύλος, Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Κολωνός, Σεπόλια, Τρεις Γέφυρες, Βοτανικός, πλ. Αμερικής, Άγιος Παντελεήμονας, Θυμαράκια, Αττική, Εξάρχεια, πλ. Κολιάτσου.

Για αυτούς τους (πρώην) κατοίκους που φύγανε κακήν κακώς δεν έκλαψε ποτέ κανείς. Μόνο για τους φοιτητές που δεν μπορούν να πιούνε φρέντο στο Κουκάκι περισσεύουν δάκρυα...

Ή για τους μολοτοφοεκτοξευτές των Εξαρχείων που δεν μπορούν να νοικιάσουν με τρεις κι εξήντα. Γιατί νομίζω ότι αυτό γυροφέρνουμε.

Ας μείνουν στο Αιγάλεω μαζί με τον Τζανακόπουλο... Κοίτα τι πόρτες ανοίγονται...
avatar
Peter Griffin 29.9.2019 | 13:55
Θα έβλεπαν αύξηση στα έσοδα τους ΚΑΙ τα ξενοδοχεία αν δεν υπήρχε το airbnb? Η απάντηση είναι όχι. Όλοι θυμόμαστε την Αθήνα μίζερη και σκοτεινή, τα μαγαζιά όλα έρημα κλπ. Οι φτηνοί τουρίστες που επιλέγουν airbnb είναι που έδωσαν ζωντάνια στην πόλη και έτσι ο ακριβός τουρίστας που θα πάει στο ξενοδοχείο θα δει μια διαφορετική Αθήνα με πολλά διαφορετικά μαγαζιά, φαγάδικα και νεόυς από όλο τον κόσμο που αλλιως ΔΕΝ θα ερχόταν στην Ελλάδα.
Οι νέοι αυτοί τουρίστες θα πήγαιναν σε φτηνούς προορισμούς όπως Τουρκία, Μαρόκο, Αίγυπτος κλπ. Αν σταματούσαμε το airbnb οφελειμένοι θα έβγαιναν οι ξενοδόχοι του Μαρόκου, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, όχι ο ξενοδόχοι της Ελλάδας. Αυτοί θα βούλιαζαν πάλι μαζί με τους εστιάτορες, έμπορους, μάστορες και κάθε είδους κλάδο που σχετίζεται άμεσα και έμεσα με το airbnb.
Τώρα για τους φοιτητές και κάτοικους που έφυγαν από το κέντρο, είναι αναπόφευκτο καθώς αναπτύσεται μια πόλη. Νόμιζω σε καμμιά μεγάλη πόλη της Ευρώπης τα φθηνά ενοίκια δεν βρίσκονται στο κέντρο της.
avatar
Blah blah 29.9.2019 | 16:54
Αυτό που βλέπω είναι μια συνεχής επίθεση με βαρύτονος τίτλους κατά του airbnb. Όσοι μέναμε κέντρο ξέρουμε πόσο χάλια ήταν η κατάσταση. Διαμερίσματα αιώνες άδεια, σκοτεινές γειτονιές. Τώρα τι? Ενοχλεί. Σοβαρά τώρα δεν μπορούν να βρουν σπίτια? Λες και δεν υπάρχουν άλλες περιοχές στην Αθήνα? Είμαι σίγουρη ότι περιοχές που όντως μένουν φοιτητές όπως Ζωγράφου, Αιγάλεω το airbnb δεν θα φτάσει
avatar
Ανώνυμος/η 29.9.2019 | 20:31
Είμαι σίγουρη ότι περιοχές που όντως μένουν φοιτητές όπως Ζωγράφου, Αιγάλεω το airbnb δεν θα φτάσει Πηγή: www.lifo.gr

Επαρχία, φοιτητέ και οχι μόνο, δε βρίσκουν σπίτι. 30 τετραγωνικά, διαυθέσιμο απο Οκτλωμβρη μέχρι Μάιο, 300 ευρώ καλύτερη τιμή. Φυσικά θεωρώ οτι το airbnb έχει προσφέρει και πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να βγάλει παραπάνω χρήματα με όποιον τρόπο θέλει. Απλά, είναι όντως άσχημο για όσους ψάχνουν σπίτι. Αν μένεις Αθήνα, μπορείς να μετακομίσεις σε άλλο πρόάστιο. Αν μένεις σε νησί και εργάζεσαι και σου κάνουν έξωση, μένεις ξεκρέμαστος.
He-Man 29.9.2019 | 17:19
Σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα οι εργάτες κ οι φοιτητές δν μένουν στο κέντρο.ουτε καν οι αστοί δν μένουν κέντρο.τα καλα προάστια για τους πλούσιους αστούς,κ όμορφα γκέτο με καλη συγκοινωνία για τους εργατοϋπαλλήλους.
avatar
mouse 30.9.2019 | 12:51
Τις πόλεις τις φτιάχνουν οι κάτοικοι, όχι οι τουρίστες ή οι "επενδυτές". Διαφορετικά δεν είναι πόλεις, είναι θερμοκήπια για τουρίστες. Υπάρχουν και τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά δεν γίνεται να μετατρέπεται μια ολόκληρη πόλη σε προσφερόμενα τουριστικά καταλύματα, όπως η Βενετία π.χ. Αναρωτιέμαι αν έχετε ταξιδέψει έστω και σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Όλες έχουν το ίδιο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια και μερικές έχουν σχεδόν καταστραφεί από την αλόγιστη είσοδο του Airbnb.
He-Man 30.9.2019 | 15:32
Βρέθηκε ένας να κάνει αντίλογο στην γελοιότητα που ανέπτυξα στο σχόλιο.το ανησυχητικό είναι πως καμία 20αρια συμφώνησαν.
avatar
Μαύρος Γάτος 29.9.2019 | 18:23
"πόσες άλλες επιχειρήσεις –από ψιλικατζίδικα και καθαριστήρια μέχρι σούπερ μάρκετ"

Διάβασα πρόσφατα στην Εφημερίδα των Συντακτών για μια έρευνα που πραγματοποίησε το Πολυτεχνείο, σύμφωνα με την οποία από τις περιοχές όπου κυριαρχούν οι πλατφόρμες ημερήσιας ενοικίασης εξαφανίζονται τα κλασικά μαγαζιά τροφίμων (μανάβικα, μπακάλικα, ψαράδικα) αλλά και τα σουπερμάρκετ : αντικαθίστανται από μικρά μινιμάρκετ τα οποία πουλάνε -ακριβά- μονάχα συσκευασμένα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσουν οι τουρίστες για πρωινό και για ένα γρήγορο γεύμα, καθώς επίσης και ποτά.
Οπότε, αυτό που σίγουρα ισχύει για ψιλικατζίδικα και μινιμάρκετ (δεν ξέρω κατά πόσο για τα καθαριστήρια) μάλλον δεν ισχύει για τα σουπερμάρκετ που πουλάνε μεγάλη γκάμα προϊόντων που απευθύνεται στον γηγενή πληθυσμό.
avatar
Just Flow 29.9.2019 | 19:53
μεγάλο πρόβλημα παντού. και γω δε βρίσκω να νοικιάσω στο σόχο στο λονδίνο.
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια