Βιβλίο

Να πώς ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μάγεψε τον πλανήτη άμα τη εμφανίσει του

Κιτς μελοδράματα, μαύρες κωμωδίες, δράματα σκέτα, κομητοειδείς περσόνες και προπαντός η βία της επιθυμίας: η μαγεία των ταινιών του Αλμοδόβαρ σε ένα βιβλίο

Ένας από τα πιο παραγωγικούς και σημαντικούς δημιουργούς των τελευταίων 40 χρόνων, ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ έχει μαγέψει ακροατήρια σε όλο τον κόσμο με τον τρόπο που έχει προσεγγίσει στις ταινίες του την επιθυμία, το πάθος αλλά και την αυτοδιάθεση του ατόμου. Ρίξτε μια ματιά στον μακρύ κατάλογο των παραγωγών του και θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις μεθυστικές του ιστορίες που περιλαμβάνουν ψυχολογικά μελοδράματα, μαύρη κωμωδία, οικογενειακές βεντέτες αλλά και τη βία του πόθου.

 

Αυτή η νέα έκδοση με τα αρχεία του Πέδρο Αλμοδόβαρ προσφέρει μια μοναδική πρόσβαση σε εικόνες από τα παρασκήνια αλλά και προσωπικές αναμνήσεις του σκηνοθέτη από τις πρώτες ημέρες μέχρι το «I'm So Excited» (2013) και το «Julieta» (2016). Το βιβλίο, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του ίδιου του σκηνοθέτη, προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στη δημιουργική διαδικασία κινηματογραφικών ταινιών όπως το «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης», το οσκαρικό «Όλα για τη Μητέρα μου» και το «Μίλα της».

 

Επιπλέον του αρχειακού υλικού, περιλαμβάνει την αρχική αφίσα της κάθε ταινίας, πλήρεις λίστες των ηθοποιών και συντελεστών καθώς και ένα δοκίμιο από έναν ισπανό κριτικό ταινιών.

 

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Taschen.

 

Στα γυρίσματα του "The Law of Desire" (1987). Φωτογραφία των αδερφών Αλμοδόβαρ, Αγκουστίν και Πέδρο (ο οποίος προσποιείται ότι έχει αποκοιμηθεί). Έστησαν τη δική τους εταιρεία παραγωγής την El Deseo για να γυρίσουν την ταινία. Φωτο: Jorge Aparicio © El Deseo.

 

Σκηνή από την ταινία «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης» (1988). Στο σπίτι της Πέπα, η Λουτσία (Julieta Serrano) κλέβει τα όπλα από δύο αστυνομικούς που έχουν κοιμηθεί αφού ήπιαν το γκασπάτσο. Σημαδεύει την Πέπα ενώ της εξομολογείται ότι σκοπεύει να σκοτώσει τον Ιβάν. Φωτο: Macusa Cores © El Deseo.

 

"Tie Me Up! Tie Me Down!" (1990). Ο Ricki (Antonio Banderas) και η Marina (Victoria Abril) στη “διάσημη” ερωτική σκηνή που λογοκρίθηκε στην Αμερική. Φωτο: Jorge Aparicio, Mimmo Cattarinich © El Deseo.

 

"Ψηλά Τακούνια" (1991). Ο Αλμοδόβαρ ακούει την πρόβα της Victoria Abril και της Marisa Paredes Φωτο: Mimmo Cattarinich © El Deseo.

 

"Kika" (1993). Ο Αλμοδόβαρ κάνει πρόβες με την Rossy de Palma και την Verónica Forqué. Φωτο: Jean-Marie Leroy © El Deseo

 

“The Flower of My Secret” (1995). Ο Pedro Almodóvar και η Marisa Paredes κάνου πρόβα σε μια ερωτική σκηνή. Φωτο: Jean-Marie Leroy © El Deseo.

 

"Μίλα της" (2002). Το σώμα της Alicia (Leonor Watling) όπως το άφησαν οι νοσοκόμες. Το φως είναι απαλό και ευχάριστο. Η lava lamp είναι το μόνο πράγμα που κινείται στο δωμάτιο. Φωτο: Miguel Bracho © El Deseo.

 

"Μίλα της" (2002). Η κάμερα γίνεται ο ταύρος που χτυπάει την Lydia González (Rosario Flores) με δραματικό τρόπο. Αποτέλεσμα αυτού του χτυπήματος είναι η ταυρομάχος να πέσει σε κώμα. Φωτο: Miguel Bracho © El Deseo

 

"Κακή Εκπαίδευση" (2004). Η Zahara (Gael García Bernal) τραγουδάει το κλασικό “Quizás, quizás, quizás”. Το τραγούδι είναι πασίγνωστο στην εκτέλεση του Nat King Cole. Φωτο: Diego López Calvín © El Deseo.

 

Στα γυρίσματα της ταινίας "Κακή Εκπαίδευση" (2004). Αγόρια σε σειρά κάνουν γυμναστική. Πέδρο Αλμοδόβαρ: “Ήθελα να κάνω τη λήψη από ψηλά διότι η πρόθεσή μου ήταν να δώσω στον θεατή την εντύπωση ότι τα αγόρια έχουν πυροβοληθεί." Φωτο: Diego López Calvín © El Deseo.

 

"Volver" (2006). Κοντινό πλάνο της Πενέλοπε Κρουζ. Φωτο: Paola Ardizzoni, Emilio Pereda © El Deseo.

 

"Volver" (2006). Φωτο: Paola Ardizzoni, Emilio Pereda © El Deseo

 

"Ραγισμένες αγκαλιές" (2009). Η Πενέλοπε Κρουζ ως Μέριλιν Μονρόε κατά τη διάρκεια των δοκιμών για τα ρούχα και το μακιγιάζ. Πέδρο Αλμοδόβαρ: “Σε αυτή τη σκηνή, η Πενέλοπε Κρουζ δείχνει ότι υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές ηθοποιοί μέσα της. Ανάλογα με την περούκα και το ύφος μπορεί να είναι η Μέριλιν ή η Όντρεϊ Χέπμπορν." Φωτο: Paola Ardizzoni, Emilio Pereda © El Deseo.

 

"Ραγισμένες αγκαλιές" (2009). Φωτο: Paola Ardizzoni, Emilio Pereda © El Deseo.

 

“Kika” (1993). Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κάνει πρόβες με τον Santiago Lajusticia και την Rossy de Palma. Φωτο: Jean-Marie Leroy © El Deseo.

 

"Ραγισμένες αγκαλιές" (2009). Φωτο: Paola Ardizzoni, Emilio Pereda © El Deseo.

 

"Το δέρμα που κατοικώ" (2011). Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο Αντόνιο Μπαντέρας αστειεύονται στα γυρίσματα. Φωτο: José Haro © El Deseo.

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου

 

 

 

 

Βιβλίο