4 βιβλία για τη σύγχρονη, πολύπλοκη πολιτική πραγματικότητα
Βιβλίο

4 βιβλία για τη σύγχρονη, πολύπλοκη πολιτική πραγματικότητα

Το Ισλάμ, οι δημοκρατίες, οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται σε αυτά τα βιβλία

Adrien Candiard

Κατανοώντας το Ισλάμ ή μάλλον γιατί δεν το καταλαβαίνουμε καθόλου

Μτφ: Κατερίνα Λαμπρινού

Εκδόσεις Πόλις

 

Εστιάζοντας στην πολυπλοκότητα του ζητήματος, ο Δομινικανός μοναχός δημιουργεί ένα οξυδερκές βιβλίο το οποίο εξηγεί την ουσία του Ισλάμ μακριά από τις εύκολες γενικεύσεις. Επιλέγοντας τον τρίτο δρόμο μεταξύ της απλοποίησης και της περιχαράκωσης, ρίχνει φως χωρίς να παριστάνει ότι απαντά σε όλα τα ερωτήματα.

 

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας: «Εδώ και χρόνια κατακλυζόμαστε από πληροφορίες και απόψεις για το Ισλάμ. Η τραγική παγκόσμια επικαιρότητα, όπως και οι βαθύτατοι μετασχηματισμοί της γαλλικής κοινωνίας, στρέφουν ασταμάτητα την προσοχή μας προς αυτήν τη θρησκεία, στην οποία εφημερίδες, ραδιόφωνο, διαδικτυακοί τόποι και τηλεοπτικές εκπομπές αφιερώνουν χρόνο, προσπαθώντας να την αποκωδικοποιήσουν. Κι ωστόσο, το παράδοξο παραμένει: όσο περισσότερο εξηγούμε το Ισλάμ, τόσο λιγότερο το καταλαβαίνουμε».

 

Levitsky Steven, Ziblatt Daniel

Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες

Μτφρ.: Ανδρέας Παππάς

Εκδόσεις Μεταίχμιο


Οι δύο συγγραφείς και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχοντας μελετήσει πάνω από είκοσι χρόνια την κατάλυση των δημοκρατιών σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική, εντοπίζουν όλα όσα πλήττουν τη δημοκρατία και επισημαίνουν ότι οι δημοκρατίες θα επιβιώσουν μόνο αν αποφασίσουν να υπερασπιστούν τις αρχές και τα ιδεώδη τους.

 

Όπως σημειώνουν στην εισαγωγή: «Οι στυγνές δικτατορίες, στρατιωτικές, φασιστικές ή κομμουνιστικές, είναι πλέον λίγες, τουλάχιστον σε μεγάλα τμήματα της ανθρωπότητας. Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και άλλες μορφές βίαιης κατάληψης της εξουσίας γίνονται όλο και πιο σπάνια. Οι δημοκρατίες εξακολουθούν ωστόσο να καταλύονται, να "πεθαίνουν", με άλλον όμως τρόπο. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν είναι τόσο οι στρατιωτικοί που πρωταγωνιστούν στην κατάλυση της δημοκρατίας όσο οι ίδιοι οι εκλεγμένοι ηγέτες. Αυτή είναι η περίπτωση όχι μόνο της Βενεζουέλας και του Τσάβες αλλά και χωρών όπως η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Τουρκία, το Περού, η Νικαράγουα, οι Φιλιππίνες, η Σρι Λάνκα. Η παρακμή, η "αποψίλωση" της δημοκρατίας, αρχίζει στις μέρες μας από την κάλπη».

 

Niheer Dasandi

Έχει αποτύχει η Δημοκρατία - Ένας βασικός οδηγός για τον 21ο αιώνα

Επιμέλεια: Matthew Taylor

Εκδόσεις Επίκεντρο

 

Είναι ο λαϊκισμός το νέο πρόσωπο της δημοκρατίας; Είναι η δημοκρατία απλώς η βούληση του λαού; Μπορεί μια κυβέρνηση σήμερα να ισχυριστεί ότι είναι αληθινά δημοκρατική;

 

Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα έχει να κάνει με το αν «έχει αποτύχει η δημοκρατία». Η ευρεία αδιαφορία και απομάκρυνση των πολιτών, η αυξανόμενη απάθεια και η κακή χρήση της τεχνολογίας αποτελούν ανησυχητικές τάσεις.

 

Αυτήν τη στιγμή μόνο τέσσερις χώρες στον κόσμο δεν αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατίες. Όμως, πολύ περισσότερες δεν πληρούν τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις της δημοκρατίας: ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική, προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κράτος δικαίου.

 

Αυτό το βιβλίο διερευνά σε βάθος τις σύγχρονες μορφές δημοκρατίας και θέτει το ερώτημα κατά πόσο λειτουργούν ως πραγματικές δημοκρατίες σήμερα.

 

Βασιλική Γεωργιάδου, Αναστασία Καφέ

Εκλογική Συμπεριφορά

Εκδόσεις Παπαδόπουλος


Τι διαμορφώνει τις επιλογές των ψηφοφόρων; Πότε συμμετέχουν στις εκλογές και γιατί «αρέσει» ένας πολιτικός και κομματικός σχηματισμός περισσότερο; Ποιος υποψήφιος έχει τα προσόντα για να προσελκύσει τον πολίτη;

 

Μια μελέτη που έχει ως αντικείμενο την εκλογική συμπεριφορά προκειμένου να αποκωδικοποιηθούν οι εκλογικές προτιμήσεις και να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που οι ψηφοφόροι, στις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες του δυτικού κόσμου, επιλέγουν να μετάσχουν στις εκλογές και να υποστηρίξουν έναν συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό, συνασπισμό κομμάτων ή υποψήφιο.

 

Στο πρώτο μέρος αναλύονται τα ιστορικά μοντέλα εκλογικής συμπεριφοράς, ενώ στο δεύτερο μέρος το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε πτυχές της εκλογικής συμπεριφοράς που είδαμε στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

 

Συγκεκριμένα, η ανάλυση εστιάζει στο φαινόμενο των «Αγανακτισμένων», στην εμφάνιση της Χρυσής Αυγής και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. 

 

Βιβλίο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παλατινή Ανθολογία: H ελληνική ποίηση που φώτισε τον κόσμο

Βιβλίο Παλατινή Ανθολογία: H ελληνική ποίηση που φώτισε τον κόσμο

23.10.2019
Η Τζούλι Άντριους θυμάται στα απομνημονεύματά της ένα μακρινό Χόλιγουντ

Βιβλίο Η Τζούλι Άντριους θυμάται στα απομνημονεύματά της ένα μακρινό Χόλιγουντ

23.10.2019
Η Αθήνα πρωταγωνιστεί στα αστυνομικά μυθιστορήματα της Ευτυχίας Γιαννάκη

Βιβλίο Η Αθήνα πρωταγωνιστεί στα αστυνομικά μυθιστορήματα της Ευτυχίας Γιαννάκη

21.10.2019
H ωραιότερη περιγραφή των σκυλάδικων σε 5 σελίδες

Βιβλίο H ωραιότερη περιγραφή των σκυλάδικων σε 5 σελίδες

19.10.2019
Edna St. Vincent Millay: Μια σύντομη ιστορία και επτά ποιήματα

Βιβλίο Edna St. Vincent Millay: Μια σύντομη ιστορία και επτά ποιήματα

19.10.2019
Δυο βιβλία μικρής φόρμας βάζουν το εξωφρενικό ελληνικό σύμπαν στο μικροσκόπιο

Βιβλίο Δυο βιβλία μικρής φόρμας βάζουν το εξωφρενικό ελληνικό σύμπαν στο μικροσκόπιο

19.10.2019
«Μορφωμένη»: Πώς ξεφεύγει κανείς από το αυστηρά περιοριστικό περιβάλλον των μορμόνων;

Βιβλίο «Μορφωμένη»: Πώς ξεφεύγει κανείς από το αυστηρά περιοριστικό περιβάλλον των μορμόνων;

16.10.2019
Δεν είναι λίγο *κάπως* να λέει ο Έλτον Τζον «διαταραγμένο» τον Μάικλ Τζάκσον, όταν ο ίδιος ήταν εκτός ελέγχου για 20 χρόνια;

Βιβλίο Δεν είναι λίγο *κάπως* να λέει ο Έλτον Τζον «διαταραγμένο» τον Μάικλ Τζάκσον, όταν ο ίδιος ήταν εκτός ελέγχου για 20 χρόνια;

16.10.2019
Η κατηγορία του Χάντκε ως «εθνικιστή» είναι ό,τι πιο παράλογο μπορούσε να γράψει κανείς για αυτόν

Βιβλίο Η κατηγορία του Χάντκε ως «εθνικιστή» είναι ό,τι πιο παράλογο μπορούσε να γράψει κανείς για αυτόν

15.10.2019
Η νομοθετική αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων στην Ελλάδα

Βιβλίο Η νομοθετική αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων στην Ελλάδα

14.10.2019