Εικονογράφηση: Ατελιέ / LiFO
Βιβλίο

Με δύναμη από την Ελλάδα: Νέα βιβλία από δημοφιλείς συγγραφείς

Για τις νέες εκδόσεις των Χ. Χωμενίδη, Ε. Φακίνου, Σ. Δημητρίου, Γ. Μακριδάκη, Σ. Νικολαΐδου.ΤΗΝ ΠΙΟ ΜΟΙΡΑΙΑ,
την πιο αρχαία ιστορία του κόσμου «που βάφτηκε στο αίμα και στο ψέμα» επέλεξε να αφηγηθεί ο Χρήστος Χωμενίδης στο καινούργιο του μυθιστόρημα Ο βασιλιάς της (Πατάκης), βάζοντας τον πιο παρεξηγημένο πρωταγωνιστή της, τον Μενέλαο, να εξιστορεί και να δικαιολογεί τις πράξεις του με τον δικό του, συναρπαστικό τρόπο.

 

Η αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη, η εκστρατεία ολόκληρου του ελληνικού στόλου, η καταστροφή μιας θρυλικής πόλης, αλλά και η επαναφορά της στη Σπάρτη, για να ξαναγίνει δίπλα του βασίλισσα, γίνονται το μοτίβο για να ακουστούν οι δικές του αλήθειες, απαντώντας στο πανάρχαιο, φιλοσοφικό ερώτημα «τι σημαίνει "αγαπάω";».

 

Η αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη, η εκστρατεία ολόκληρου του ελληνικού στόλου, η καταστροφή μιας θρυλικής πόλης, αλλά και η επαναφορά της στη Σπάρτη, για να ξαναγίνει δίπλα του βασίλισσα, γίνονται το μοτίβο για να ακουστούν οι δικές του αλήθειες, απαντώντας στο πανάρχαιο, φιλοσοφικό ερώτημα «τι σημαίνει "αγαπάω";».

 

Με το ερώτημα «είναι τελικώς η αγάπη η μέγιστη πλάνη ή, μήπως, ο ύψιστος σκοπός;» ασχολείται και η Ευγενία Φακίνου, που επιστρέφει με τα Γράμματα στη Χιονάτη (Καστανιώτης). Μια γυναίκα με ασυνήθιστη εμφάνιση φτάνει σ' ένα χωριό που ερημώνει λόγω κατολισθήσεων, επιλέγει ένα απομονωμένο σπίτι και, αναμένοντας το «άλλο χιόνι», παρασύρεται σε αναπάντεχες περιπέτειες: θα συναντήσει έναν σπουδαίο και οργισμένο ποιητή, θα παραστεί ψυχρή σαν άγαλμα σε έναν απρόσμενο γάμο αλά Κουστουρίτσα, θα βρεθεί με τα «ρετάλια» του παλιού κοινόβιου και θα συγκλονιστεί από ένα αμίλητο κορίτσι που φέρνει η χιονοθύελλα, τη Χιονάτη.

 

Στο νέο του βιβλίο Ουρανός απ' άλλους τόπους (Πατάκης) ο Σωτήρης Δημητρίου γράφει για τον γενέθλιο τόπο του, την Ήπειρο των αυθεντικών ανθρώπων, της σκληρής ζωής, του ζωντανού ιδιώματος. Μια μεγάλη αφήγηση σε α' πρόσωπο από άλλους τόπους, όπου οι άνθρωποι πάλεψαν με την πέτρα, τα αυστηρά ήθη και την κλειστή κοινωνία για να επιβιώσουν κυριολεκτικά και ψυχικά.

 

Στη γενέτειρά του επιστρέφει και ο ήρωας της νέας νουβέλας του Γιάννη Μακριδάκη, Ενάμισι δευτερόλεπτο φως (Βιβλιοπωλείον της Εστίας). Αψηφώντας την πατρική κατάρα, ο δημοφιλής μετεωρολόγος Μάριος Τσόχος, γιος φαροφύλακα, επιστρέφει στον τόπο όπου γεννήθηκε, κινημένος από ερωτική ελπίδα. Έρχεται αντιμέτωπος με ένα άγνωστο, μιαρό παρελθόν και με την τοπική κοινωνία, που τον θεωρεί στιγματισμένο. Οι αναλαμπές του φάρου, στα έγκατα του οποίου περνάει μια κρίσιμη νύχτα, φωτίζουν διακεκομμένα την έως τώρα ύπαρξή του και τον αναγεννούν.

 

Φωνές ανθρώπων από τρεις διαφορετικές γενιές Ελλήνων και μεταναστών που ζουν χρόνια στη χώρα μας ακούγονται στο νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου, Το χρυσό βραχιόλι (Μεταίχμιο), αληθινές μαρτυρίες που φωτίζουν μοναδικά το εθνικό απωθημένο των Ελλήνων, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ως εισιτήριο για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Αληθινοί άνθρωποι, από τα χωριά του Έβρου ως τον κάμπο της Λάρισας, και από τη Φλώρινα μέχρι την Κρήτη, οι πρώτοι από την οικογένειά τους που σπούδασαν και φόρεσαν «χρυσό βραχιόλι», απέκτησαν δηλαδή το πολυπόθητο πτυχίο, αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες και ξεδιπλώνουν έντονες εικόνες.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Βιβλίο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Πώς η συγγραφέας του Χάρι Πότερ έφτασε να γίνει σαν τον Λόρδο Βόλντεμορτ

Βιβλίο Πώς η συγγραφέας του Χάρι Πότερ έφτασε να γίνει σαν τον Λόρδο Βόλντεμορτ

12.7.2020
«Θάνατος στη Βενετία» του Τόμας Μαν: Από τον πόθο για μια οπτασία μέχρι τις θανατηφόρες φράουλες

Βιβλίο «Θάνατος στη Βενετία» του Τόμας Μαν: Από τον πόθο για μια οπτασία μέχρι τις θανατηφόρες φράουλες

12.7.2020
Από τον «Μάγο» ως το «Να με φωνάζεις με το όνομά σου»: 6 βιβλία στο σινεμά

Βιβλίο Από τον «Μάγο» ως το «Να με φωνάζεις με το όνομά σου»: 6 βιβλία στο σινεμά

11.7.2020
H ομορφιά του νησιού είχε κάτι το αιχμηρό: Ξαναδιαβάζοντας τον «Υπνοβάτη» της Καραπάνου

Βιβλίο H ομορφιά του νησιού είχε κάτι το αιχμηρό: Ξαναδιαβάζοντας τον «Υπνοβάτη» της Καραπάνου

11.7.2020
Tζιουζέππε Tομάζι ντι Λαμπεντούζα: Ο τελευταίος αριστοκράτης του ιταλικού Νότου

Βιβλίο Tζιουζέππε Tομάζι ντι Λαμπεντούζα: Ο τελευταίος αριστοκράτης του ιταλικού Νότου

10.7.2020
Γιατί η Ομήρου «Οδύσσεια» θεωρείται η ωραιότερη ιστορία του κόσμου; ― Δυο καθηγητές απαντούν.

Βιβλίο Γιατί η Ομήρου «Οδύσσεια» θεωρείται η ωραιότερη ιστορία του κόσμου; ― Δυο καθηγητές απαντούν.

10.7.2020
«Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο»: Το βιβλίο που απέσπασε το Booker του 2019

Βιβλίο «Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο»: Το βιβλίο που απέσπασε το Booker του 2019

10.7.2020
Λέσχη Ανάγνωσης Ιουλίου-Αυγούστου: Οι μεταμορφώσεις στη λογοτεχνία

Βιβλίο Λέσχη Ανάγνωσης Ιουλίου-Αυγούστου: Οι μεταμορφώσεις στη λογοτεχνία

9.7.2020
Ο έρωτας στο έργο του Παπαδιαμάντη

Βιβλίο Ο έρωτας στο έργο του Παπαδιαμάντη

9.7.2020
Η Ταγγέρη των μπιτ, «a state of mind»

Βιβλίο Η Ταγγέρη των μπιτ, «a state of mind»

9.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια