Βιβλίο

Από την αίρεση των Αδαμιτών ως τον Άγιο Αυτόνομο: Ένα ελληνικό λεξικό για την Αναρχία

«Έντυπη χρονομηχανή» και ζωντανή ιστορία ταυτόχρονα, το εγκυκλοπαιδικό Αναρχικό Λεξικό του Γιάννη Φούντα (Εκδόσεις των Συναδέλφων) σε καθηλώνει από το πρώτο λήμμα

Εντέλει το Λεξικό είναι απλά το «όχημα» - εσύ ως «οδηγός» καλείσαι να το κατευθύνεις, διαβάζοντάς το καταρχήν σαν ένα «τερπνό, σπονδυλωτό, περιπετειώδες κοινωνικό μυθιστόρημα» αφιερωμένο στον διακαή πόθο της πραγμάτωσης του ανέφικτου... Φωτ.: Marina Ginesto – Ισπανία, 1937

 

«Είναι αδύνατον να σκεφθεί ή να γράψει κανείς μια ιστορία της Αναρχίας στο στιλ ενός μυθιστορήματος του Μπαλζάκ με μια αρχή, μια ομοιόμορφη εξέλιξη και ένα τέλος. Είναι γεμάτη με κενά και ιλίγγους. Είναι φτιαγμένη με ξεφτίδια. Η γέννησή της πάντα μας διαφεύγει. Δεν ξέρουμε καν αν απλώς αναδύεται με μια εκθαμβωτική μυθική ανάταση. Το μόνο που μπορούμε είναι να αποκαταστήσουμε τις σκόρπιες στιγμές της και να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τον πυρετό που τη διατρέχει», γράφει ο Αντρέ Νατάφ για την αναρχία και αυτήν ακριβώς την... αρχή ακολουθεί ο Γιάννης Φούντας στο δίτομο Αναρχικό Λεξικό του - ένα κοπιώδες, καλοδουλεμένο, απολαυστικά γραμμένο κι αρκετά περιεκτικό πόνημα που η συγγραφή του συνεχίζεται, ουσιαστικά, στο διηνεκές. Με πλούσια βιβλιογραφία και εικονογράφηση που περιπλανάται ευρύτερα «στα σπλάχνα, τις παρυφές και τα νεφελώματα του ελευθεριακού σύμπαντος». Αναρχία (όλες οι αποχρώσεις της), αυτονομία, ουτοπικός σοσιαλισμός, κοινωνικά κινήματα, αντικουλτούρα, πλήθος γεγονότα, στέκια, συλλογικότητες, εκδόσεις, έντυπα, σλόγκαν, οράματα, διαψεύσεις, ελπίδες, απογοητεύσεις, «ελευθεριάζοντες» διανοητές, ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, ακτιβιστές, πολιτικοί αγωνιστές, ακόμα και άγιοι ανευρίσκονται στις σελίδες του.

 

Υπήρξαν Ελληνίδες που βαφτίστηκαν Αναρχία και Επανάσταση! «Δράστης» νονός, ο Κεφαλλονίτης κοινωνικός αγωνιστής Μαρίνος Αντύπας - μεγαλώνοντας η πρώτη μετονομάστηκε Άννα κι η δεύτερη, που στεφάνωσε ο Άγγελος Σικελιανός, Αναστασία.

 

Με λόγο γλαφυρό, χιούμορ και κριτική ματιά αλλά δίχως ιδεολογικές παρωπίδες, δεν διεκδικεί «δάφνες αυθεντίας». Αντίθετα, ο συγγραφέας (αλλά και συν-εκδότης των Συναδέλφων) «παραδίδει χαιρέκακα τη σκυτάλη και την ευθύνη μιας κατά βούληση εξιστόρησης στον αναγνώστη» αφού «καθώς είναι καμωμένο από τη Σκοτεινή Ύλη της ιστορίας, το άναρχο αυτό Σύμπαν φωτίζεται μόνο κατά περιόδους από λαμπερές κοινωνικές εκρήξεις και την ανταύγεια που αυτές καταλείπουν όταν τις καταπίνουν οι μαύρες τρύπες του κόσμου της κυριαρχίας... Πόσο μάλλον όταν οι φωτοσκιάσεις κάποιων βομβιστικών εκρήξεων έχουν μεγεθύνει υπερβολικά το ανάστημα ορισμένων και θαμπώσει με τη λάμψη και τον κρότο τους κοινωνικά εγχειρήματα και πρόσωπα που υπονόμευσαν συστηματικά το κυρίαρχο θέαμα». Εντέλει το Λεξικό είναι απλά το «όχημα» - εσύ ως «οδηγός» καλείσαι να το κατευθύνεις, διαβάζοντάς το καταρχήν σαν ένα «τερπνό, σπονδυλωτό, περιπετειώδες κοινωνικό μυθιστόρημα» αφιερωμένο στον διακαή πόθο της πραγμάτωσης του ανέφικτου. Ιδού μερικά λήμματα εξ όσων ξεχώρισα:


Ο Κεφαλλονίτης σατιρικός ποιητής Μικέλης Άβλιχος (1844-1917), ένα «περίεργο κράμα σοσιαλιστή, αναρχικού κι εθνικόφρονα» που κάποιοι έφτασαν να συνδέσουν με την παρισινή Κομμούνα και τον ίδιο τον Μπακούνιν. Ο Παλαμάς τον νεκρολόγησε λέγοντας ότι «διήκετο δυσμενώς προς το υφιστάμενον κοινωνικόν σύστημα και εμίσει την στρατοκρατίαν και τον πόλεμον». Αλλά και για τον «αναρχικώτατο», κατά δήλωσή του, Πατρινό τσαγκάρη Δημήτριο Μάτσαλη που το 1896 επιχείρησε να φονεύσει τον τραπεζίτη Κόλλια. Συνελήφθη, φυλακίστηκε κι εντέλει αυτοκτόνησε.


Οι «αναρχικοί» άγιοι Αυτόνομος - λόγω ονόματος προφανώς! - και Νέστορας. Το διά μάχαιρας «θαύμα» του δεύτερου επί Μαξιμιλιανού εκθείαζε ως απόδειξη της επαναστατικότητάς του η αναρχική εφημερίδα του Πύργου Νέον Φως (1898).


Η γνωστική αίρεση των Αδαμιτών (Β. Αφρική, 2ος-3ος αι. μ. Χ.,), αυθεντικά «χιπιά», λέει, όντας οπαδοί του γυμνισμού, του ελεύθερου έρωτα και της κοινοβιακής ζωής.


Η ιστορία γνωστών «δυσσεβών» συνθημάτων όπως «αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι» (τον «ισοπεδωτισμό» του οποίου επικρίνει, προς... παρηγοριά μου, ο ίδιος ο συγγραφέας), «μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι», «φάτε τους πλούσιους» κ.λπ.


Ναι, υπήρξαν και αναρχικοί υπουργοί: Συμμετείχαν στη Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ισπανίας (1936-1939), στη μεγάλη κοινωνική επανάσταση της οποίας και τον εμφύλιο που ακολούθησε αφιερώνονται πολυάριθμα λήμματα.

 

Βαρκελώνη 1936


Αναρχική και αναρχίζουσα τέχνη και συγγραφή έχουν την τιμητική τους - νταντά, σουρεαλισμός, ο κόμικ ήρωας Αναρχίκ, Sex Pistols, η αναρχοπασιφιστική πανκ κομμούνα των Crass (αγαπημένο νεανικό άκουσμα), ο - έξοχος - Αναρχικός Τραπεζίτης του Πεσόα, Ζωντανό Θέατρο, αδελφοί Μαρξ, οι Δαιμονισμένοι που ο Ντοστογιέφσκι εμπνεύστηκε από τον «απόλυτο» εξτρεμιστή Νετσάγεφ, Θορό, Μπόρις Βιάν, Ραούλ Βάνεγκεμ, η Κοινωνία του Θεάματος του Ντεμπόρ (που ο συγγραφέας εκτιμά ιδιαίτερα), Καταστασιακή Διεθνής, Διαγωγή Μηδέν του Βιγκό, Τέμπροκ, οι Μέρες της Αφθονίας σας που Είναι (σιγουράκι!) Μετρημένες, Γώγου, Χρηστάκης, Ρόμβος, Άσιμος...


Λίγοι μάλλον θα γνωρίζουν τον Μαύρο Σταυρό, την αντιεξουσιαστική εκδοχή του Ερυθρού Σταυρού που στηρίζει διωκόμενους αγωνιστές του «χώρου» διεθνώς.


Η Αντιγόνη του Σοφοκλή που αψήφισε το κράτος του Κρέοντα αυτοδίκαια περιλαμβάνεται σε ένα τέτοιο Λεξικό όπου την «αντιεξουσιαστική» αρχαία φιλοσοφία εκπροσωπούν ο Διογένης ο Κυνικός, ο «νατουραλιστής» σοφιστής Αντιφώντας, ο στωικός Ζήνωνας, ο ουτοπιστής Ιάμβλιχος κι ο Κηρυναίος Θεόδωρος ο Άθεος.


Διάβασα για τον «ζωηρό, ανυπότακτο και με παραδόξους ιδέας» Δημοσθένη Βουτυρά (1872-1958) που «εις πλείστα διηγήματα εμφανίζει τύπους αναρχικούς, οι οποίοι ζητούν την καταστροφήν των πάντων», ως έγραφαν. Τη δυναμική «πρώτη Ελληνίδα σοσιαλίστρια» Φωτεινή Δροσοπούλου (Πύργος, αρχές 19ου αι.). Τον Πλάτωνα Δρακούλη (1858-1934) και τον «αυτόνομο κοινωνισμό» του. Τον Αιγυπτιώτη λόγιο Γιώργο Βρισιμιτζάκη (1890-1947) που πρέσβευε πως ο αναρχισμός χαρακτηρίζει «μια συνείδηση χαρούμενη και γεμάτη από ζωή, ένα πνεύμα που αγαπά την ειρήνη και ορέγεται την ελευθερία, μια θέληση ακέρηα κι ανεξάρτητη». Τον Γιάννη Γαλανόπουλο (καπετάν-Ανέστη του ΕΛΑΣ) που αρνήθηκε κάθε αντιστασιακή αναγνώριση, στράφηκε στον αναρχισμό, αυτοεξορίστηκε επί χούντας, έγινε μεταφραστής, εκδότης και θεωρούνταν Νο 1 δημόσιος κίνδυνος από την Ασφάλεια.

 

Λαύριο


Ειδική μνεία γίνεται στη θρυλική Παράγκα του Σίμου του Υπαρξιστή (δεκαετία '50) αλλά και στις καταλήψεις στέγης, παλιές και νεότερες.


Υπήρξαν Ελληνίδες που βαφτίστηκαν Αναρχία και Επανάσταση! «Δράστης» νονός, ο Κεφαλλονίτης κοινωνικός αγωνιστής Μαρίνος Αντύπας - μεγαλώνοντας η πρώτη μετονομάστηκε Άννα κι η δεύτερη, που στεφάνωσε ο Άγγελος Σικελιανός, Αναστασία.


Έμαθα ότι το παράνομο δίκτυο των Illuminati (Πεφωτισμένοι) ενέπνευσε πολλές πρώιμες αναρχικές ομάδες. Ότι το σύνθημά τους «να κρεμάσουμε τον τελευταίο παπά με τα έντερα του τελευταίου βασιλιά» υιοθέτησαν οι πρώτοι αντιεξουσιαστές που απλά το «προσάρμοσαν» στον καπιταλιστή και τον γραφειοκράτη! Ότι ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε συνυπογράψει αίτηση απόδοσης χάρης στους «4» του Σικάγου (1886) κι ότι τα μαυροκόκκινα χρώματα της Παναχαϊκής οφείλονται, πιθανότατα, στις «αναρχίζοντες» διανοούμενους του πατρινού Δημοκρατικού Συλλόγου του Λαού, ομάδα του οποίου ήταν ο επίσης μαυροκόκκινος Παναχαϊκός Α.Ο.


«Παρόντες» φυσικά όλοι οι μεγάλοι αναρχικοί(κι επίσης υπαρξιστές, μηδενιστές, αμεσοδημοκρατικοί κ.λπ.) θεωρητικοί κι επαναστάτες, ξένοι και «δικοί μας» (Ροδοκανάκης, Καστοριάδης, Στίνας, Ταμτάκος κ.λπ.), ο γιατρός Τσιρώνης, οι θιασώτες του ένοπλου (Τσουτσουβής, Πρέκας, Μαρίνος...) αλλά και όλες οι μορφές του «χώρου» μεταπολιτευτικά (Μπαλής, Διαλυνάς, Κωνσταντινίδης, Μπουκετσίδης, Σύλβια Παπαδοπούλου, Πρωτοψάλτης κ.λπ.) - εξαιρούνται για λόγους αντικειμενικότητας οι ζώντες.


Εκτενείς είναι οι αναφορές στο εγχώριο κίνημα και τις εντυπωσιακές, κατ' αναλογία, «έντυπες διαδρομές στον Ελλαδικό αντιαυταρχικό γαλαξία» (1971-2014) στις οποίες ο β' τόμος αφιερώνει ειδικό παράρτημα.


Μνημονεύονται το Πολυτεχνείο (του '73 αλλά και τα επόμενα), το Χημείο του '83 και του '85, ο Καλτεζάς, ο Γρηγορόπουλος, τα Εξάρχεια, τα Δεκεμβριανά του '08 στα «καθ' ημάς» καθώς και οι κυριότερες με έντονο ελευθεριακό-αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα κινητοποιήσεις, καταλήψεις κι εξεγέρσεις (Κομμούνα Παρισιού, Κροστάνδη, Βαρκελώνη '36, Μάης '68, το «Μαύρο Μπλοκ» στο Σιάτλ και τη Γένοβα κ.λπ.).

 


Ως «μεσογειακή φιλελεύθερη ολιγαρχία με αστικό μοντέλο εκμετάλλευσης, νεποτιστική διαχείρηση, κρατικοσοσιαλιστική διοικητική διάρθρωση, βαλκανικές υποδομές, ορθόδοξη φονταμενταλιστική ιδεολογία, ανατολίτικη πατριαρχική νοοτροπία και ανάδελφη εθνική συναντίληψη» περιγράφεται – ολόσωστα! - η Ελλάδα στο ομώνυμο λήμμα.


Γέλασα με τη «Λιτάνευση του Ιερού Κωλοδάκτυλου», πρωτοπόρο σουρεαλιστικό χάπενινγκ στο Κολωνάκι το '63 με επικεφαλής της πομπής τους Κουτρουμπούση, Πουλικάκο, Αντ. Ευθυμιάδη, Γ. Μακρή και – ναι – τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Αλλά και με το σκάνδαλο ολκής των Λετριστών που διακήρυξαν τον θάνατο του Θεού στην Παναγία των Παρισίων ανήμερα του Πάσχα (1953), δράση που μιμήθηκαν πρόσφατα οι Femen.


Εντυπωσιάστηκα με τους ωρολογοποιούς του Ζιρά (Ελβετία, 19ος αι.) που οι σχέσεις ισοτιμίας, η ανεξαρτησία σκέψης και έκφρασης κι η αφοσίωσή τους στην επαναστατική υπόθεση συγκίνησαν τόσο τον Ρώσο πρίγκιπα Κροπότκιν ώστε έγραψε πως «φεύγοντας από κει, οι απόψεις μου για τον σοσιαλισμό είχαν κατασταλάξει: Ήμουν αναρχικός».


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ωρολογιακή βόμβα αρχαίων τρομοκρατών που εξερράγη βυθίζοντας το πλοίο που τη μετέφερε! Αυτό τουλάχιστον διέδιδαν εθνικιστές επιστήμονες(;) σύμφωνα με το Λεξικό.


«Οι μεγάλοι οι λησταί / έχουν πλούτη έχουν τόπους / και τους λέγουν ευγενείς / ευεργέτας φιλανθρώπους ... δεν τους πιάνουνε οι νόμοι / αλλά μόνον ο λαός / τους ληστάς αυτούς τσακώνει / και καιρός πλέον λαέ / ειν' ληστάς να τους κυρήξεις / και κρεμάλα φοβερή / είναι ώρα για να στήσεις». (από... εξ ανέκαθεν επίκαιρο ποίημα του αναρχικού ξυλουργού Νικόλαου Μωραϊτη, δημοσιευμένο στον Σοσιαλιστή τον Ιούλιο του 1893).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο LIFO.gr για πρώτη φορά το 2015.

 

 

Βιβλίο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέτρος Μάρκαρης: «Όταν τελειώσει η πανδημία, οι νέοι θα συγκροτήσουν ένα σύγχρονο προλεταριάτο»

Βιβλίο Πέτρος Μάρκαρης: «Όταν τελειώσει η πανδημία, οι νέοι θα συγκροτήσουν ένα σύγχρονο προλεταριάτο»

23.1.2021
«Ο Εθελοντής»: Η ιστορία του ανθρώπου που κατάφερε να διεισδύσει στην κόλαση του Άουσβιτς

Βιβλίο «Ο Εθελοντής»: Η ιστορία του ανθρώπου που κατάφερε να διεισδύσει στην κόλαση του Άουσβιτς

23.1.2021
9 βιβλία που ξεχάσαμε

Βιβλίο 9 βιβλία που ξεχάσαμε

22.1.2021
«Η λεοπάρδαλη του χιονιού»: Μια μαγική σκιά στο Θιβέτ

Βιβλίο «Η λεοπάρδαλη του χιονιού»: Μια μαγική σκιά στο Θιβέτ

22.1.2021
«Η κόλαση της Τρεμπλίνκα» του Β. Γκρόσσμαν: Η πρώτη μαρτυρία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Βιβλίο «Η κόλαση της Τρεμπλίνκα» του Β. Γκρόσσμαν: Η πρώτη μαρτυρία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

21.1.2021
Η Μαρία Λαϊνά διαβάζει ποιήματά της

Βιβλίο Η Μαρία Λαϊνά διαβάζει ποιήματά της

19.1.2021
«Φυλή, μονογαμία και άλλα ψέματα που σας λένε»: Ένα βιβλίο ενάντια στον Κοινό Νου

Βιβλίο «Φυλή, μονογαμία και άλλα ψέματα που σας λένε»: Ένα βιβλίο ενάντια στον Κοινό Νου

19.1.2021
«Βεβήλωση» της Δ. Πατρικαράκου: Μια σπάνια μαρτυρία σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της οικογένειας

Βιβλίο «Βεβήλωση» της Δ. Πατρικαράκου: Μια σπάνια μαρτυρία σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της οικογένειας

19.1.2021
Όλα τα εξαιρετικά βιβλία που ετοιμάζουν οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι για το επόμενο τρίμηνο

Βιβλίο Όλα τα εξαιρετικά βιβλία που ετοιμάζουν οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι για το επόμενο τρίμηνο

19.1.2021
«Η Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα» του Διονύση Σιμόπουλου

Βιβλίο «Η Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα» του Διονύση Σιμόπουλου

18.1.2021
9 Σχόλια
avatar
Denvertz007 31.10.2015 | 13:25
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΤΟ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ,ΕΙΤΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΕΟΝΤΑ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ.ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΩ.ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΤΕΛΙΚΑ,ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ,ΑΠΟ ΤΗΝ...ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!
avatar
amarcord 17.11.2015 | 10:55
Ομολογώ ότι έχω αποσβολωθεί από το σχόλιό σου σε πολλαπλά επίπεδα.
avatar
LarryDiamond 31.7.2017 | 16:48
Η Ευα ηταν η πρωτη αναρχικη που δαγκωσε το μηλο και πηγε κοντρα στο κεφαλαιο
avatar
billSKP 31.7.2017 | 11:01
να είσαι αραχτός στο καμπινγκ του συριζα με το βιβλίο αυτό, μπλουζάκι Τσε... έτοιμος για υπουργός.
avatar
Γράφων 18.10.2018 | 15:44
(α) Αναρχικοί ή αναρχίζοντες υπουργοί εν Ελλάδι: τόσο ο κος Πολάκης όσο και ο κος Κοτζιάς μας ήρθαν από το ΝΑΡ που σήμερα συμπορεύεται με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

(β) Πουλικάκος, Κουτρουμπούσης, Σίμος κτλ είναι ένα άλλο κομμάτι. Ουχί αναρχοαυτόνομο. Απλά αυτόνομο. Ο χαβαλές με λεφτά πλουσίων αστών ορίζεται ψυχολογικά (ως οιδιπόδειο) και όχι πολιτικά. Όταν ο χαβαλές μετά από 20-30 χρόνια γίνει επάγγελμα μοιραία αναζητείται ιδεολογική ταυτότητα.

(γ) Όποιος θέλει αναγιγνώσκει και το διαφωτιστικό "Οι Αναρχικοί" του Τζέημς Τζολ όπου μπορεί ιδίοις όμμασι να διαπιστώσει ότι ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό αναρχικών είτε είχαν ψυχικές διαταραχές είτε πηγαινοέρχονταν στα άκρα.

Ότι Γώγου, Άσιμος, Χέμινγουεϊ (ο οποίος είχε πολεμήσει στην Ισπανία) αυτοκτόνησαν δεν είναι τυχαίο. Όπως και το ότι ο Μουσολίνι υπήρξε μαύρος αναρχικός. Ο δε θεωρητικός του φασισμού Τζιοβάνι Τζεντίλε ήταν φιλοσοφικό τέκνο του Μαρξ και του Χέγκελ.

(δ) Η πρακτική ήττα των αναρχικών σε κάθε αναμέτρηση με την πραγματικότητα αποκρύπτεται συστηματικά. Πχ η ανταλλακτική τράπεζα του Προυντόν βάρεσε καραμπινάτο κανόνι και κανείς αναρχικός δεν είχε ποτέ υποτυπώδη απάντηση για την οικονομία σε κοινωνίες που ξεφεύγουν από το όριο της "αυτοργανωμένης κοινότητας".

(ε) Η ευθεία αθεΐα του Αριστοφάνη (βλ. Νεφέλες, "ποιος Δίας;") περνιέται ως πολύ mainstream και δεν κάνει για την αναρχική αφήγηση. Αναζητιούνται πιο underground πηγές.
avatar
Μαύρος Γάτος 19.10.2018 | 17:23
"Η πρακτική ήττα των αναρχικών σε κάθε αναμέτρηση με την πραγματικότητα αποκρύπτεται συστηματικά "

Οι γνωστές τράπεζες χρόνου (τα γαλλικά SEL και αγγλικά LETS) είναι παλιά αναρχοσυνδικαλιστική ιδέα (τέλη 19ου και αρχές 20ου), η οποία ξαναέγινε επίκαιρη και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με την κρίση της αποβιομηχάνισης, την μαζική ανεργία και την εκπτώχευση που πλήττει πολλές περιοχές της Δυτικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα του ατομικισμού, της "πάρτης μου" και των ιδεολογικών κολλημάτων δεν έπιασε ποτέ, ούτε καν καταμεσής των χειρότερων στιγμών της κρίσης.
avatar
Γράφων 19.10.2018 | 23:13
Μου κάνεις κάποιου είδους πλακα, σωστά;

Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς χρήμα. Εγχαρτο ή ηλεκτρονικό. Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες. Αρεστές σε μικροσκοπικές μειονότητες. Που λόγω της διασυνδεσιμοτητας που υπάρχει σήμερα τα μέλη τους έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι περισσότερα από όσα είναι στην πραγματικότητα.

Η τράπεζα χρόνου δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει κανένα μεγάλο έργο και κανένα συνταξιοδοτικό φορέα. Κάνει διαχείριση μικρο-ομαδων.
avatar
Μαύρος Γάτος 20.10.2018 | 16:49
Μιλούσα απολύτως σοβαρά και, φυσικά, αναφερόμουνα σε κοινωνικές και οικονομικές μικροκλίμακες όπου αυτό το εγχείρημα λειτούργησε πολλές φορές με εντυπωσιακά αποτελέσματα (πόσο μάλλον αν σκεφθεί κανείς ότι αυτού του είδους οι συνεργατικές δομές είναι εντελώς αντίθετες με την ατομικιστική και ιδιοτελή νοοτροπία με την οποία διαποτιζόμαστε εξ ολοκλήρου από την πρώτη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο).

Φυσικά, αυτά τα εγχειρήματα είναι ακόμα από μειοψηφικά έως περιθωριακά, στο βαθμό που και οι ιδέες στις οποίες στηρίζονται είναι ελάχιστα διαδεδομένες.

Πάντως, επειδή έχω αντιληφθεί ότι μάλλον θα πρέπει να γνωρίζεις καλά την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα, ο τομέας της κοινωνικής/αλληλέγγυας/ηθικής οικονομίας (ο οποίος είναι συνήθως λιγότερο ριζοσπαστικός από τα προαναφερθέντα αναρχοσυνδικαλιστικής έμπνευσης εγχειρήματα) είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένος και αποτελεί υπολογίσιμο παίκτη σε αρκετές χώρες, διαθέτοντας μέχρι και τις τράπεζες και τα δικά του χρηματοπιστωτικά επενδυτικά σχήματα (άρα και επενδυτικά, συνταξιοδοτικά προϊόντα).

Φυσικά, για την ώρα, έχεις δίκιο πως ούτε τα μεν, ούτε τα δε, δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα. Για την ώρα, και πιθανότατα για πολύ, πάρα πολύ καιρό ακόμα.

Ωστόσο, εγώ ανήκω σε αυτούς που έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πραγματικότητα του σήμερα είναι απλώς η ουτοπία του προχθές και η απιθανότητα του χθες (χωρίς αυτό να σημαίνει αντιστρόφως ότι όλες οι ουτοπίες θα δικαιωθούν αυτόματα...). Αρα, αν θεωρείς ότι κάτι αξίζει πραγματικά, αγωνίζεσαι γι' αυτό, ακόμα κι αν οι πιθανότητες επίτευξής του στο άμεσο ή και μεσοπρόθεσμο μέλλον είναι μικρές.
avatar
Γράφων 21.10.2018 | 11:18
Ξέρεις, το γεγονός ότι ό,τι ισχύει σήμερα δεν ίσχυε χθες δεν σημαίνει ότι ό,τι δεν ισχύει σήμερα θα ισχύει αύριο.

That's a rational fuckup.

Είναι στη φύση του ανθρώπου να αρέσκεται στην συγκέντρωση πλούτου.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια