Όχι, κανείς από τους αλήτες μαχαιροβγάλτες εκείνης της αποφράδας μέρας και τους άθλιους καθοδηγητές τους δεν θα λογοδοτήσει, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνεται το κατηγορητήριο... Φωτό: Alexandros Michailidis / SOOC

Ξεχάσαμε τη Χρυσή Αυγή, αλλά εκείνη δεν μας ξέχασε. Από τον Θοδωρή Αντωνόπουλο

Οι «φάλαγγες της μαύρης τάξης» δεν πήραν σύνταξη.ΜΕΣΑ ΣΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ και στων μνημονίων το ατελείωτο ανάγνωσμα, αλλά και του μίνι... εμφυλίου, που προκάλεσε στα «καθ' ημάς» η νίκη της Ουκρανίας στη Eurovision, μιας χώρας στην ταραγμένη πολιτική σκηνή της οποίας ο ρόλος μιας ανοιχτά φιλοναζί ακροδεξιάς υπήρξε ιδιαίτερα σκοτεινός, οι ειδήσεις που αναφέρονται στο δικό μας ακροδεξιό (και εξίσου ανοιχτά φιλοναζί) «καμάρι», τη Χρυσή Αυγή, περνάνε τελευταία μάλλον στα ψιλά κι ας αφορούν «χοντρά κόλπα».


Καταρχάς, όλοι οι προφυλακισθέντες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτες έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του δεκαοκτάμηνου. Μόνο ο δολοφόνος του Φύσσα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Έχουν, μάλιστα, ξεθαρρέψει αρκετά, ώστε όχι μόνο να τσαμπουκαλεύονται στη Βουλή, όπως συνέβη προ ημερών με πρωταγωνιστή τον (επίσης υπόδικο) Λαγό, αλλά και να ξαναβγάλουν ύστερα από πολύ καιρό «τάγματα εφόδου» στους δρόμους, όπως συνέβη προ μηνός στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου διοργάνωσαν αντιπροσφυγικό συλλαλητήριο και επιτέθηκαν με ξύλα και πέτρες σε αντισυγκέντρωση – η αστυνομία επενέβη καθυστερημένα και δεν έκανε συλλήψεις. Και πού, άραγε, να «κλίνουν» ιδεολογικά οι εμπρηστές του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά; Απαράδεκτη ήταν, όμως, και η απόφαση του κατά τα άλλα ακραιφνούς «Μενουμευρωπαίου» δημάρχου μας να τους παραχωρήσει το περασμένο Σαββατοκύριακο το Πάρκο Χωροφυλακής για τη φασιστοφιέστα «13η Γιορτή Ελληνικής Νεολαίας» στο πλαίσιο της «νομιμότητας» και των «ίσων αποστάσεων», ενώ μπορούσε άνετα να αρνηθεί, εφόσον η δίκη εκκρεμεί: Καμίνης όπως Τσάμπερλεϊν. Κι ακούσαμε εκεί τον εκατομμυριούχο φιρερίσκο να κατατροπώνει την «πλουτοκρατία» και τη «διαπλοκή», χαρακτηρίζοντας εαυτόν και οπαδούς «αιώνιους έφηβους του Ελληνισμού»... (Κάτι το κομπόδεμα της αρχηγεύουσας οικογένειας, κάτι κάποιες «υψηλές διασυνδέσεις», κάτι τα 600.000 κοινοτικά ευρά που εισέπραξε φέτος, όντας μέλος του ακροδεξιού συνασπισμού APF στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «λεφτά υπάρχουν» για τη Χ.Α., κι ας έχει ανασταλεί η κρατική χρηματοδότησή της).

 

Αν τα «Αυγά» βγουν «δικαιωμένα», φυσικά και θα το εκμεταλλευτούν πολιτικά, ώστε, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κρίση, το προσφυγικό και την άνοδο της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά, να αυγατίσουν τα «καθηλωμένα» γύρω στο 7% εκλογικά τους ποσοστά, που πάντως εξακολουθούν να τους διατηρούν τρίτη δύναμη.


Όμως το εξοργιστικότερο είναι η λόγω παρέλευσης πενταετίας οριστική παραγραφή του ρατσιστικού πογκρόμ που είχε οργανώσει η Χ.Α. τον Μάιο του 2011 στο κέντρο της Αθήνας – «επιχείρηση» που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό στον σωρό κάπου εκατό μεταναστών μέσα σε ένα κλίμα τυφλής βίας, ζόφου και τρομοκρατίας που θύμισε Κατοχή. Ήταν από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης αθηναϊκής ιστορίας και γράφτηκε τις μέρες της χρυσαυγίτικης παντοδυναμίας, όταν η συμμορία του Μιχαλολιάκου όχι μόνο βρισκόταν στο απυρόβλητο αλλά και «πολιορκούνταν» στενά από τους τότε κυβερνώντες που καλοβλέπανε τη συνεργασία με μια «σοβαρεμένη» εκδοχή της.


Το εν λόγω πογκρόμ είχε, μάλιστα, συσχετιστεί με τη δικογραφία για την εγκληματική δράση της Χ.Α. ως κατεξοχήν αποδεικτικό στοιχείο κι αποτελούσε αναγνωστέο έγγραφο στη δίκη της. Όπως αναφέρει η εισαγγελική πρόταση, «προκύπτει πλήρως και χωρίς καμία αμφιβολία η συμμετοχή του κόμματος στις εγκληματικές ενέργειες σε βάρος αλλοδαπών, ανεξέλεγκτα, στο κέντρο της Αθήνας [...] με επικεφαλής επίλεκτα τότε στελέχη και ήδη βουλευτές και κατηγορούμενους, ήτοι τον προαναφερόμενο Ηλία Κασιδιάρη και τους Ηλία Παναγιώταρο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Ευστάθιο Μπούκουρα και άλλους». Παρότι, όμως, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών είχε χαρακτηρίσει την προκαταρκτική εξέταση για το πογκρόμ «κατεπείγουσα», κάτι οι επαναλαμβανόμενες απεργίες των δικαστικών λειτουργών και η γενικότερη αποδιοργάνωση της ελληνικής Δικαιοσύνης, κάτι η προφανής –αν την πούμε σκόπιμη θα είμαστε τάχα προκατειλημμένοι;– «έλλειψη ζήλου» όσων χειρίστηκαν την υπόθεση, οδήγησαν στην αρχειοθέτηση και στην παραγραφή αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης. Όχι, κανείς από τους αλήτες μαχαιροβγάλτες εκείνης της αποφράδας μέρας και τους άθλιους καθοδηγητές τους δεν θα λογοδοτήσει, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνεται το κατηγορητήριο... Δυστυχώς, οι φόβοι ότι μ' αυτά και μ' εκείνα η Χ.Α. θα μετατρέψει τη δίκη της σε παρωδία μοιάζουν βάσιμοι. Αν τα «Αυγά» βγουν «δικαιωμένα», φυσικά και θα το εκμεταλλευτούν πολιτικά, ώστε, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κρίση, το προσφυγικό και την άνοδο της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά, να αυγατίσουν τα «καθηλωμένα» γύρω στο 7% εκλογικά τους ποσοστά, που πάντως εξακολουθούν να τους διατηρούν τρίτη δύναμη.


Υπάρχει, βέβαια, και η αισιόδοξη οπτική, που λέει ότι ελάχιστα φαίνεται να ωφέλησε τη Χ.Α. η όξυνση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Ότι τα ξενοφοβικά της κηρύγματα μίσους δεν βρήκαν τα αναμενόμενα «ευήκοα ώτα», ότι μήτε στα ακριτικά νησιά μπόρεσε να «κάνει παιχνίδι» σοβαρό, ότι ακόμα και η «σταθερή» αντιμνημονιακή της ρητορική δεν τραβάει. Όσο όμως κι αν στέκουν εν μέρει τουλάχιστον αυτά, το ακροδεξιό καρκίνωμα είναι πάντα εδώ, κακοφορμισμένο, αμετανόητο και «συμπαγές» – και ως γνωστόν, την προσωρινή υποχώρηση κάποιων μορφών καρκίνων μπορεί να ακολουθήσει έξαρση με μεταστάσεις απρόβλεπτες, αν μια ελλειμματική θεραπεία ή/και το καταρρακωμένο ανοσοποιητικό ενός χρόνια αρρώστου το επιτρέψουν.

Casus Belli
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
14 Σχόλια
Φερόμενος 23.5.2016 | 13:34
Πολύ σωστά κύριε Αντωνόπουλε. Βέβαια, κάτι που δεν έχει επίσης απαντηθεί είναι κατά πόσο καλυτέρεψε από εκείνες τις μαύρες ημέρες του 2011 η ζωή των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα. Μήπως απλώς παρέμειναν όπως και πριν αόρατοι εν μέσω διασταυρούμενων πυρών; Από την μία οι φασίστες που πάτησαν στον φόβο και το μίσος και ανέβηκαν με τα γνωστά αποτελέσματα, και από την άλλη αντιφασίστες (κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να προτιμούν πλέον το «αλληλέγγυοι»), που εξακολουθούν να δακτυλοδείχνουν ως «ρατσιστή» οποιονδήποτε τολμάει να εκφράσει τον φόβο πως η γειτονία του μετατρέπεται σε γκέτο… Τελικά τα –υπαρκτά- προβλήματα που έφεραν εν μέρει αυτήν την συμμορία στο προσκήνιο αντιμετωπίστηκαν ποτέ; Ή απλώς αρκεστήκαμε σε μία ¨προβλεπόμενη¨ αντι-φασιστική ρητορική αγνοώντας επαναλαμβάνω μία από τις βασικές αιτίες που μας έφεραν εδώ: Την αίσθηση της ανασφάλειας;
Φερόμενος 23.5.2016 | 15:26
Και επίσης η Χ.Α. κοντεύει πενταετία στο πολιτικό σκηνικό, αλλά ακόμα δεν έχω ακούσει/διαβάσει καμία σοβαρή ανάλυση του φαινομένου, πέρα από τις γνωστές αγχωμένες αριστερόστροφες φωνές- στην καλύτερη «συγκαταβατικές» ερμηνείες (φταίει η κρίση γενικώς και αορίστως, πρέπει να τους απομονώσουμε με συστηματικό αγώνα κλπ).
Δηλαδή φέρνω το εξής μεταφορικό(το τονίζω...) παράδειγμα: έχεις έναν άνθρωπο που νοιώθει -ή είναι- στριμωγμένος και αβοήθητος και ξαφνικά τραβάει μαχαίρι (δεν τον αμνηστεύω εννοείται). Εσύ όμως, βγαίνεις από την άλλη και ασχολείσαι με το πόσο κόβει το μαχαίρι, πόσο επικίνδυνο είναι και πώς θα ξαναμπεί στο ντουλάπι γιατί τα μαχαίρια δεν τα θέλει κανένας κλπ, αλλά ΠΟΤΕ δεν ρώτησες ΓΙΑΤΙ πραγματικά βγήκε… Η αληθινή απάντηση όμως σε αυτό το ερώτημα μπορεί να σε σώσει. Και εσένα και αυτόν…
avatar
zero-gravity 23.5.2016 | 17:42
Yπάρχουν κι άλλα κόμματα και φωνές που δεν θέλουν τους μετανάστες,το να αποκαλούνται ολοκληρες πληθυσμιακές ομάδες "υπάνθρωποι" είναι κάτι άλλο..Η Χ.Α δεν είναι η μόνη διέξοδος του κάθε απογοητευμένου και φοβισμένου πολίτη.Δεν δικαιολογούνται αυτοί που τους ψηφίζουν.
Φερόμενος 23.5.2016 | 18:43
Είπα ξεκάθαρα πως δεν αμνηστευω καμία τέτοια επιλογή. Άλλο ομως η επιλογή και άλλο τα ακριβή της αίτια. Επαναλαμβανω αλλο να πω πως το μαχαίρι κόβει και άλλο να αναρωτηθω γιατί βγήκε.
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2016 | 20:09
Φερομενε(που τα βρίσκετε αυτά τα ψευδωνυμα,ας χρησιμοποιούσατε τα "μικρα" σας και τι στον κοσμο),δεν καταλαβα το παράδειγμα.
Ποιον εννοεις όταν λες "στριμωγμενος και αβοηθητος"?εννοείται στα πλαισια του παραδείγματος.
Η λεξη "μαχαιρι" αναιρει την αισθηση που προκαλουν οι προηγούμενοι χαρακτηρισμοι.
Και πως δηλαδή "ξαφνικα"?
Η τα κυτταρα μου πηγαν νωρις για υπνο,η εσυ τα λες ακαταλαβίστικα.
Καλου κακου παω να φτιαξω ένα δυνατο πρασινο τσαι.
Φερόμενος 23.5.2016 | 21:58
Ωχ, το κουράσαμε με τις αναλύσεις.. Η Χ.Α. μπηκε στην ζωή μας έχει βολευτεί σταθεροποιηθηκε στο 7 τις εκατο, και ακομα δεν εχω ακούσει περα απο τις επιβεβλημενες καταγγελίες και αντιφα φωνασκιες και συνθηματα, καμια σοβαρη ενασχόληση με τα αιτια του φαινομένου. Μονο ο Λυγερος της ΕΡΤ είπε δυο σωστες κουβέντες εκείνες τις ημέρες... Αυτά. Καληνύχτα και συγνωμη για την μακρυγορια.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 23.5.2016 | 23:56
Οι σπόνσορες της Χρυσής Αυγής
2 October 2012
Γιώργος Καραμπελιάς
http://www.antibaro.gr/article/5516
Φερόμενος 24.5.2016 | 08:51
Νίκο Νικολαίδη ευχαριστώ. Αγαπώ γενικά Καραμπελιά αλλά το κείμενο αυτό το αγνοούσα. Και περιέχει -μαζί με άλλα- πράγματι κάτι εξαιρετικά σπάνιο: Αριστερή αυτοκριτική...
Herod the Great 23.5.2016 | 15:43
Τα χρυσά αυγά είναι και αυτά, ένα κόμμα του συστήματος, όπως είναι όλα τα κόμματα στη βουλή.
Το σύστημα, σαν επιθυμία έχει, είναι να διαχωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες ώστε να μπορεί εύκολα να τους χειραγωγή.

Όλα, τα άλλα, είναι κόπος χωρίς διαδραστική ουσία..

Καλύτερο, θα ήταν να ασχολούμασταν με το ποιός πραγματικά κυβερνά τη χώρα !

avatar
Supertrouper 23.5.2016 | 16:18
Τα χρυσαυγουλα πατάνε Σ αυτό το εκρηκτικό αίσθημα ανασφάλειας κ κρίσης για να κάνουν την βρώμικη δουλειά τους.Αλλά το σύστημα βολεύεται .Η χαρά του Συριζα ,της Νουδουλας ,του μικροσκοπικου Πάσοκ κ οχι μονο είναι η Χ.Α.... ένας ορατός εύκολος εχθρός που όλοι αρέσκονται να κατακεραυνωνουν αλλά από πράξεις κ αντιμετωπιση μηδέν.Αν ήθελαν θα τους είχαν τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί. Αλλά είναι πολλά τα συμφέροντα. ... Όσο υπάρχουν δεξιά και αριστερά φασισταρια, ιδεοληψιες που θελουν τον γρηγοροπουλο να "αξιζει περισσότερο "στο χρηματηστηριο των μαρτύρων από τους νεκρούς της marfin. .. .αγκαλίτσες κ φιλάκια ΜΑΤ με ΧΑ αλλά και sociopaths ακροαριστερα μογγολα που καίνε τραμ με τα λεφτά του μπαμπά ...Το κοκτέιλ θα παραμένει εκρηκτικό.
Herod the Great 23.5.2016 | 18:24
Το σύστημα δε βολεύεται , είναι σαν έναν ζωγράφο που σχεδιάζει , δημιουργεί!

Πρώτος, διδάξας ήταν κάποιος που το όνομα του εδρεύει σήμερα σε πολλές οδούς. Ήδη από το 60' και μετά θα αρχίσει(με μία διακοπή) , βέβαια το απόλυτο, θα έρθει να το κάνει από το 81' και μετά.
Τα έμαθε καλά τα πράγματα εκεί που ήταν. Ένας απλά ,καθαρόαιμος υμνητής του παρακράτους...
avatar
Ominous Clouds 24.5.2016 | 17:14
Κάτι τέτοιες εμμονές περί "μενουμεευρωπαίων" καλλιέργησαν το τέρας-ΧΑ κε Συριζόπουλε μου...Αντι να εστιάσετε σε μια ενωμένη κοινωνία, διχάσατε, σπιλώσατε και καλλιεργήσατε μια ατμόσφαιρα εμφυλιοπολεμική. Αν μπορούσατε να δείτε πίσω απ τα ροζ γυαλιά σας, θα βλέπατε πως οσο και λάθος μπορεί να ήταν αυτοί οι κατάπτυστοι υποθέτω για εσάς άνθρωποι, υποστήριξαν την παραμονή της χώρας σε Ευρωπαικά στανταρς. Αντί να ενωθούμε ολοι απέναντι στο τέρας του φασισμού, προτιμήσατε να πιστέψετε/υπηρετήσετε κομματικές σκοπιμότητες, και να απαλύνετε τον βίαιο χαρακτήρα αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, στοχοποιώντας άτομα, που τουλάχιστον δεν θα σας σκότωναν για την αποψη σας. Χασατε το δάσος, και τώρα για πολλοστή φορά επιτίθεστε στο δέντρο. Αντί να ζητήσετε συγγνώμη που υποστηρίξατε φανατικά την χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Λυπάμαι.
avatar
Ανώνυμος/η 24.5.2016 | 22:20
Φερομενε δεν ειχα την προθεση να σε εκνευρισω. Εγω δεν ειδα να γινεται κατι "ξαφνικα",οτιδήποτε κι αν συνεβη σχετικα με την Χ.Α. μπορουσε κανεις να το προβλεψει με Μαθηματικη ακριβεια.
Και οι λογοι ολοφάνεροι επισης. Ωραιος ο Καραμπελιας,τα ειπε όλα και με το παραπανω,τι άλλο να ειπωθεί? Ένα ισως ακομη. Πως παντου και παντα,σε ολες τις Κοινωνιες και σε ολες τις εποχές,υπαρχουν ανθρωποι προθυμοι να στηριξουν κατι σαν την Χ.Α..ΠΑΝΤΑ.ΠΑΝΤΟΥ. Γιατι μπορουν να ταυτιστουν με τους εκπροσωπους της. Αυτό νομιζω δεν χρειαζεται να το αναλυσω.
Επισης υπαρχουν παντα εκεινοι που πονταρουν σε ο,τι πιστευουν πως θα επικρατησει. ΟΤΙ κι αν είναι αυτό.
Δυστυχως για αυτους,τυχαινει να πεσουν εξω.
Φερόμενος 25.5.2016 | 08:09
Οκ το ξαφνικά να το δεχτώ και εγώ ως λίγο αφελή έκφραση. Το βλέπαμε είναι η αλήθεια. Η ανασφάλεια όμως στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων παραμένει. Και αυτή δεν λύνεται με αντίφα συλλαλητήρια. Για κάποιους τότε η ψήφος στη Χ.Α. σήμαινε: ¨φοβάμαι¨. Και για αυτούς δεν άλλαξε τίποτε. ίσα-ίσα που κάποιοι τους απαγόρευσαν πλέον το συγκεκριμένο αίσθημα... Για τα υπόλοιπα συμφωνώ στα περισσότερα με τον Ominous Clouds αλλά και με τον Supertrouper. Και με εσένα.
Δεν εκνευρίστηκα. (Και για να κάνουμε και χιούμορ και εμένα αν με έλεγαν Αιασάνθα με το μικρό μου θα υπέγραφα στα σχόλια...;)
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια