Προσπαθώντας να πείσει τους ηττημένους της καθημερινότητας ότι νίκησαν. Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Casus Belli

Τι δεν είπε στη ΔΕΘ ο Αλέξης

Τα βρήκε όλα «ρόδινα» - ή στο περίπου -, διάνθισε και το δικό του success story με εικόνες «μαγικές», χλεύασε (όχι εντελώς άδικα) τους επαγγελματίες κινδυνολόγους, τη βγήκε από... αριστερά στην κεντροδεξιά (άσχετα που ούτε το δικό του κόμμα έχει πια αναγνωρίσιμη ιδεολογία), υπεραμύνθηκε ξανά της τυχοδιωκτικής συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ και διαβεβαίωσε ότι εκλογές δεν θα γίνουν πριν το '19

Βοηθούσης της ταρατατζούμ επίσκεψης του μεσιέ Μακρόν αλλά και του προβλεπόμενου, όπως όλα τουλάχιστον δείχνουν, κλεισίματος της β' αξιολόγησης εμφανίστηκε στη ΔΕΘ με το μπλαζέ ύφος του μπαρουτοκαπνισμένου θριαμβευτή. Τα βρήκε όλα «ρόδινα» - ή στο περίπου -, διάνθισε και το δικό του success story με εικόνες «μαγικές», χλεύασε (όχι εντελώς άδικα) τους επαγγελματίες κινδυνολόγους της αντιπολίτευσης, τη βγήκε από... αριστερά στην κεντροδεξιά (άσχετα που ούτε το δικό του κόμμα έχει πια αναγνωρίσιμη ιδεολογία), υπεραμύνθηκε ξανά της τυχοδιωκτικής συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ και διαβεβαίωσε ότι εκλογές δεν θα γίνουν πριν το τέλος της θητείας του – κάτι μάλλον αναμενόμενο εφόσον, κακά τα ψέματα, ό,τι να του σούρεις γεγονός παραμένει ότι στην εγχώρια πολιτική σκηνή εξακολουθεί να παίζει μπάλα μόνος του, με τους θεατές να ωρύονται μεν αλλά να μην ζητάνε - ακόμα - «αλλαγή», ακόμα κι όταν βάζει αυτογκόλ.

 

• Πώς θα ανακτήσει την αξιοπιστία του στο εσωτερικό και το εξωτερικό ένας πρωθυπουργός κι ένα κόμμα που, θελημένα ή «αθέλητα», εξ ανάγκης ή «φιλοτιμίας», επέδειξαν συχνά εξαιρετικές επιδόσεις στη δημαγωγία, το λαϊκισμό και τις ψευδείς υποσχέσεις, ανάλογες τουλάχιστον αν όχι καλύτερες του δικομματικού καθεστώτος «της διαπλοκής και της επιτροπείας» που διακηρύττουν πως ανέτρεψαν. Ποιο νέο όραμα, ποιο νέο αφήγημα, ποιο νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα μπορούσε να αντιστρέψει αυτό το κλίμα; Αυτό βέβαια το ερώτημα δεν αφορά μόνο το κυβερνών κόμμα αλλά το σύνολο της ξεχαρβαλωμένης ελληνικής πολιτικής σκηνής.


• Πώς θα γίνει να καταπολεμηθεί η ανεργία – ακόμα κι αν ισχύουν τα στοιχεία που τη φέρνουν μειωμένη φέτος στο 21%, παραμένει υψηλότατη -, να διασωθούν εργασιακά δικαιώματα που και στη Γαλλία ακόμα απειλούνται πια δίχως να «κλωτσήσουν» οι σεβαστοί μας εταίροι αλλά και να εξορθολογικοποιηθούν οι μισθοί ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς σε ένα κόστος ζωής όπου μια απλή επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό π.χ. μπορεί να είναι και τέσσερα μεροκάματα ενώ ένας και μόνο λογαριασμός ΔΕΚΟ να απαιτεί σχεδόν τη μισή σου μηνιαία αμοιβή αν κερδίζεις τον βασικό. Πώς, επιπλέον, θα υποχρεωθούν να «συμμορφωθούν» όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που με το άλλοθι της κρίσης κουτσούρεψαν μισθούς και δικαιώματα ακόμα κι αν δεν είχαν ανάγκη, επειδή απλώς μπορούσαν.

 

Πώς ακριβώς – πέρα από τα... ψηφιακά ευχολόγια που χρονολογούνται από την εποχή του ΓΑΠ– σκοπεύει να «εξυγιάνει» το δημόσιο, όταν το πελατειακό σύστημα, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και οι άλλες του παθογένειες εξακολουθούν να μακροημερεύουν.


• Με ποιον τρόπο θα μπορέσουν, από την άλλη, να ανακάμψουν χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες όταν τα capital control παραμένουν σε ισχύ - δεν θυμάμαι δε να άκουσα μήτε καν μια πρόβλεψη για το αν και πότε θα αρθούν - κι όταν η όλη οικονομική πολιτική σε συνδυασμό με μια εξοντωτική φορολογία προωθεί, όπως και στο εξωτερικό, τη συγκέντρωση όλης της αγοράς στα χέρια μιας ουσιαστικά ανεξέλεγκτης οικονομικής ολιγαρχίας. Προτάσεις υπάρχουν, πολιτική βούληση;

 

• Πώς ακριβώς – πέρα από τα... ψηφιακά ευχολόγια που χρονολογούνται από την εποχή του ΓΑΠ– σκοπεύει να «εξυγιάνει» το δημόσιο, όταν το πελατειακό σύστημα, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και οι άλλες του παθογένειες εξακολουθούν να μακροημερεύουν.

 

• Πότε άραγε θα καταφέρουμε σε αυτή τη χώρα να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος, των Καίσαρι και τα του θεού, τω θεώ», πότε δηλαδή θα χωρίσουμε το κράτος, την Πολιτεία δηλαδή από την Εκκλησία. Και το χειρότερο δεν είναι που όποια «πέτρα» κι αν σηκώσεις θα τη βρεις από κάτω - δεν παρέλειψε φυσικά να «αγιάσει» και τη φετινή ΔΕΘ – αλλά ο αντιδραστικός της ρόλος σε οποιαδήποτε προσπάθεια θεσμικής αλλαγής, από την παιδεία μέχρι το δικαιωματικό πεδίο. Αν ο χωρισμός αυτός δεν προχωρήσει ούτε από την κυβέρνηση αυτή – που δεν -, μάλλον το χάνουμε το τρένο κι αυτόν τον αιώνα.


• Πώς θα ανασχεθούν με τη ρύθμιση που ανήγγειλε οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας όταν έχουν ήδη ξεκινήσει και μάλιστα ηλεκτρονικά. Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια και τους τόσους υπερχρεωμένους από τους ατελείωτους φόρους και τη χρόνια οικονομική δυσπραγία, κατά βάση, συμπολίτες, με τις συντάξεις της ευτέλειας για τους γηραιότερους, τον μονόδρομο της απελπισίας ή του ξενιτεμού για τους νεότερους;

 

Πώς θα εμπνεύσει στον μέσο πολίτη ένα αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και συγκατάβασης δίχως να νιώθεις πως έχεις βγει νοκ άουτ ήδη από τα αποδυτήρια;... Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC


• Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό – ήδη τη μέρα της ομιλίας του εξελισσόταν αστυνομική επιχείρηση στη Μόρια προς εντοπισμό και απέλαση «ανεπιθύμητων» μεταναστών -, τις καταγγελίες για δικαιωματικά ελλείμματα στην προστασία τους. Πώς, επιπλέον, θα χειριστεί τα κρούσματα αυταρχισμού και βαρβαρότητας στα σώματα ασφαλείας που δε λένε να εκλείψουν.


• Πώς θα ολοκληρωθεί ο ήδη διάτρητος διαγωνισμός για τις νέες τηλεοπτικές άδειες δίχως απλά να αλλάξουμε «χαλίφη», πράγμα στο οποίο συνηγορούν όλες οι ως τώρα εξελίξεις στον χώρο.


• Πότε επιτέλους θα καταργηθεί ή έστω θα εξορθολογικοποιηθεί ο Ένφιας (το άθλιο εκείνο αντισυνταγματικό εφεύρημα του τεράστιου «εκσυγχρονιστή» Ευάγγελου Βενιζέλου), ο μεγαλύτερος φοροβραχνάς για εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες και ταυτόχρονα ένα από τα κυριότερα εμπόδια κυκλοφορίας ρευστού. Κάτι για του «παραχρόνου» άκουσα αλλά μήπως θα είναι ήδη πολύ αργά; Και δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα πιο άδικοι φόροι, όπως ισχυρίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, σίγουρα όμως είναι εκείνος που ταλαιπωρεί τον περισσότερο κόσμο αναλογικά (μαζί του και την αγορά).


• Πώς θα διασφαλίσει η ανάπτυξη που επαγγέλλεται σε όλους τους τόνους δεν θα πραγματοποιηθεί, εφόσον μας... καταδεχτεί, σε βάρος του περιβάλλοντος, του πλέον ανεκτίμητου «εθνικού» κεφαλαίου.


• Πώς θα πείσει για το νέο ύφος και ήθος, όταν αυτοακυρώνεται συνεχώς. Πώς θα εμπνεύσει στον μέσο πολίτη ένα αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης, συγκατάβασης. Το κυριότερο, πώς θα τον πείσει ότι όλοι αυτοί οι φοροτυφώνες, όλες οι εξοντωτικές υπερωρίες και διπλοτριπλοδουλειές στις οποίες που υποχρεώνεται να εργάζεται απλώς και μόνο για να επιβιώσει εξασφαλίζουν μια στοιχειώδη ανταποδοτικότητα, μια στοιχειώδη αναγνώριση, ένα στοιχειώδες εφόδιο να κατεβαίνει στο ριγκ της καθημερινότητας δίχως να νιώθει νοκ άουτ ήδη από τα αποδυτήρια.

 

Casus Belli
9 Σχόλια
avatar
atman 11.9.2017 | 18:41
"ό,τι να του σούρεις γεγονός παραμένει ότι στην εγχώρια πολιτική σκηνή παιζει μπαλα μονος" το αν ο κοσμακης εχει μπερδεψει το ποδοσφαιρο με τη πολιτικη δεν του φταει η αντιπολιτευση αλλα ο κοσμακης.

Πειτε οτι θελετε αυτο το φρουτο ταιριαζει τελεια στην Ελλαδαο του 62%. Η θα αλλαξει η ελλαδα και οι σανεληναραδες η μπροστα δεν πηγαινουμε.
Βαγγέλης 11.9.2017 | 21:01
Για να είμαστε δίκαιοι, δεν φταίει ο κόσμος ακριβώς, φταίει το μοντέλο της οικονομίας μας. Δεν υπάρχουν στη χώρα μεγάλα συμφέροντα, όπως πχ οι βιομήχανοι στη Γερμανία, που δεν την αφήνουν να λοξοδρομήσει. Η δική μας οικονομία είναι συνολικά κρατικοδίαιτη και γι'αυτό επιρρεπής στο βόλεμα.

Νομίζω η λύση δεν θα έρθει από την παιδεία, που είναι η καραμέλα όλων, αλλά από την οικονομία. Χρειαζόμαστε μερικές επιχειρήσεις πρωταθλητές που θα δώσουν στη χώρα τον τόνο.
avatar
Άρης Κωνσταντινίδης 12.9.2017 | 08:07
Ο κόσμος οφείλει να ξυπνήσει και να ξεστραβωθεί. Οφείλει να διαβάσει, να μάθει, να ενημερωθεί. Για το δικό του το καλό(πρώτα το δικό του, το προσωπικό)πρέπει να αρχίσει κάποτε να καταλαβαίνει. Ότι όταν ψηφίζεις ψεύτη, ψεύτη θα πάρεις. Απορώ γιατί εκπλησσόμεθα. Αν δεν καταλάβαινες ότι ο τύπος είναι επαγγελματίας ψεύτης, συγγνώμη αλλά είσαι αθεράπευτα ηλίθιος! Μάθε να ξεχωρίζεις τους ανθρώπους. Μάθε να αντιστέκεσαι σ'όσους υπόσχονται θαύματα με το μαγικό ραβδάκι. Διαφορετικά, μην παραπονιέσαι τουλάχιστον!
avatar
Γράφων 21.12.2017 | 13:24
(α) Προκαταβολικά ζητώ συγγνώμη. Πρόσφατα έμαθα ότι δεν είναι σωστό να απαντάς σε παλιό σχόλιο. Απλά θέλω να υπάρχει ως καταγραφή.

(β) Το επιχείρημά σας είναι ολόσωστο απλά να το κατευθύνω λίγο αλλιώς.

(γ) Φταίει ο κόσμος διότι επιλέγει αυτή την οικονομία. Την ίδια οικονομία επιλέγουν και οι πολιτικοί. Διότι οι μεν βολεύουν τους δε και τανάπαλιν. Αυτή είναι η ουσία του παγκάλειου ρητού.

Έχοντας βγάλει από τη μέση τον πραγματικό ιδιωτικό τομέα και αφήνοντας τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις αναβιβάζεται ο ρόλος του πολιτικού ως κρατικού μεσάζοντα. Ο πολίτης υποσχόμενος να τον ψηφίσει βρίσκει δουλειά και ανακυκλώνεται το πράγμα.

Αυτό έγινε πολύ εύκολο όταν ελέω ΟΝΕ μπορέσαμε να έχουμε πρόσβαση σε φτηνά δανεικά. Κι εκεί χάσαμε την μπάλα. Να υπενθυμίσω ότι ο Κωστάκης ο Ποδοσφαιριστής βρήκε την πατέντα των ΑΕ του ελληνικού δημοσίου και το πάρτυ ξεχείλωσε (ΕΔΙΣΥ, ΑΓΡΟΓΗ και πολλά πολλά άλλα).

(δ) Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που χρειάζεται περισσότερο καπιταλισμό. Κι αυτό το λέω όχι πολιτικά αλλά οικονομικά: χρειάζεται να αποδυναμωθεί η λογική του κρατισμού διότι έχουμε την κουλτούρα του ρουσφετιού.

Ακόμα κι αν όλος ο πλανήτης πρέπει να πολεμήσει τον καπιταλισμό στην Ελλάδα πρέπει να τον δούμε σαν λύση στον κρατισμό.

(ε) Οι πάλαι ποτέ κραταιές ελληνικές επιχειρήσεις βασικό πελάτη είχαν το δημόσιο. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι όμως όταν συντηρούνται στη ζωή ενώ δεν είναι ανταγωνιστικές.

Η ΤΕΡΝΑ και ο ΑΒΑΞ ζήσαν έξω από τα εθνικά σύνορα.

(στ) Φοβούμαι ότι οι επιχειρήσεις - πρωταθλητές δεν θα έρθουν ποτέ στην Ελλάδα. Είμαστε μια ανάξια αγορά από άποψη μεγέθους και από την άλλη έχουμε μια απίστευτα μάχιμη αριστερά που είναι έτοιμη να καταπολεμήσει τον ιδιώτη προς όφελος μια κρατικής επιχείρησης.

Αγαπημένο μου παράδειγμα είναι οι Σκουριές. Η ελληνική "αριστερά" από το 1983 και εντεύθεν πολεμάει την εξόρυξη. Και νικάει!

Διερωτώμαι που θα ήμασταν αν υπήρχε τέτοια αριστερά στην αρχαία Αθήνα αναφορικά με τα μεταλλεία του Λαυρίου! Δεν θα είχε υπάρξει ποτέ χρυσός αιώνας ούτε αθηναϊκός στόλος. Και άρα ούτε νίκη στους περσικούς πολέμους.
avatar
Ανώνυμος/η 11.9.2017 | 22:13
Μα τωρα σοβαρα τα ρωτατε αυτα; Εγω εχω ησυχο τι κεφαλι μου, ο Καρανικας τα σχεδιαζει ολα (στρατηγικα, μη ξεχνιομαστε κιολας).
Διογένης Κυνικός 11.9.2017 | 22:50
Έχουμε τον πρωθυπουργό που πραγματικά μας αξίζει.
avatar
ΕΛΠΟ 12.9.2017 | 08:53
Σοφά από την πλευρά του, δεν είπε την ουσία ο Τσίπρας : πόσο ηλίθιο θεωρεί τον ελληνικό λαό.

..........................................................

Ηλίθιο λαό, αφού κατόρθωσε να τον "ντριμπλάρει" με ένα μίγμα καπηλευμένης αριστεροσύνης (ας θυμηθούμε τον Γλέζο και λοιπούς), που αφυπνίζεται όμως κατά το δοκούν και ευκαιριακά.

Μαζί με "εθνολατρεία" που δικαιολογεί τάχα ιδεολογικά την "θυσία" να συμπράττει με τους ΑΝΕΛ για να εφαρμόσει τα μνημόνια που κατήγγειλε πριν εκλεγεί. Με τους ΑΝΕΛ δε, που κατά τα άλλα ανήκουν στην μισητή Δεξιά.

Πρακτικά, κατορθώνει έτσι να κυβερνά. Έχοντας ξεπουλήσει ιδεολογία κλπ. και υποβιβάζοντας στον μέγιστο βαθμό - μεταπολιτευτικά τουλάχιστον - το πολιτικό επίπεδο αντιπαράθεσης σε μικροπολιτική και όχι όραμα.

ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΕΙΔΗ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΕΊΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΜΙΚΡΌΤΕΡΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΈΝΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΟΡΑΜΑ.

Πως να μην καταλήξεις ότι θεωρεί τον ελληνικό λαό ηλίθιο (και θέλει να παραμείνει έτσι) και "όσο πάει" το δούλεμα στους "τυφλωμένους" που εκστασιάζονται με τον μέγιστο πνευματικά Καρανίκα :

"ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ", ΑΤΑΚΑ ΡΕΝΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ.

ΚΩΜΩΔΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΥΡΙΖΑ...

avatar
ΕΛΠΟ 12.9.2017 | 20:33
Ελπίζω να επισημάνθηκε το "θεωρεί" - ο Τσίπρας και η κυβέρνηση εν γένει - ότι ο λαός είναι ηλίθιος.

Δεν σημαίνει ότι είναι, στις επόμενες εκλογές πιστεύω ότι ο λαός θα δείξει ότι ξέρει να "ανταποδίδει" την κοροϊδία.
avatar
Agapoulas 12.9.2017 | 11:04
Για να προσπαθησουμε να βρουμε κατι καλυτερο απο τους υπάρχοντες.. Σαφως και δεν κοιταμε στην σαβουρα των υπάρχοντων αλλα σε κατι καλυτερο, αλλα ποιο ειναι τελικα? Σε συναρτηση με την θεωρια της χαμενης ψηφου παντα... Για να τους πιασουμε εναν-εναν και να βγαλουμε ενα συμπερασμα βρε αδερφε..
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια