Ο Χέρτζογκ στο γραφείο του εμπνευστή της περεστρόικα, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που κάθεται κάτω από το ποτρέτο της συζύγου του Ραΐσα Γκορμπάτσεβα, που έφυγε από τη ζωή ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια
Σινεμά

Βέρνερ Χέρτζογκ: «Είναι λάθος να δαιμονοποιούμε τη Ρωσία – ή τον Τραμπ»

Ο πολυσχιδής και πάντα εικονοκλαστικός, μεγάλος Γερμανός σκηνοθέτης μιλά με αφορμή το νέο του ντοκιμαντέρ με ήρωα τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Σκηνοθέτης εδώ και έξι δεκαετίες πολύ σημαντικών ταινιών, οι οποίες συχνά θολώνουν (ή διαφωτίζουν) τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, αμετανόητος εικονοκλάστης, συναρπαστικός αφηγητής, μονίμως δημιουργικός, αεικίνητος και δραστήριος, με μια φιλμογραφία που προκαλεί δέος σε εύρος και μέγεθος, ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε για το πιο πρόσφατο πρότζεκτ του, την απείρως συμβολική μορφή του 88χρονου πλέον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

 

Η ταινία "Meeting Gorbachev" θα προβληθεί τον Μάιο στις αμερικανικές αίθουσες καταρχάς και με αφορμή αυτή την πρεμιέρα, ο Χέρτζογκ μίλησε στο IndieWire σε μια τυπικά ιδιοσυγκρασιακή συνέντευξη, κατά την οποία δεν έκρυβε την δυσανεξία του όταν οι ερωτήσεις του φαινόντουσαν «εκτός πλαισίου».

 

Όταν έπεσε το Τοίχος ήταν μια συγκλονιστική, εξωπραγματική στιγμή στη ζωή μου διότι ήταν μια στιγμή πέρα από την πολιτική, πολύ μεγαλύτερη από την πολιτική.

 

Όπως για τον ρόλο που υποδύεται στο "The Mandalorian" το νέο προϊόν του ανεξάντλητου franchise του «Πολέμου των Άστρων»:

 

«Είναι ένας μικρός ρόλος στο νέο sequel ή prequel ή όπως το λένε τέλος πάντων. Μου αρέσει να παίζω πού και πού, γιατί ξέω ότι βγαίνω καλός στην οθόνη, μόνο όμως αν έχω να υποδυθώ τον ΄κακό'».

 

Ελαφρώς μεγαλύτερο ενθουσιασμό έδειξε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων στο σύγχρονο σινεμά (ντοκιμαντέρ ή μυθοπλασίας):

 

«Υπάρχουν κάποια φοβερά νέα εργαλεία. Τα drones ας πούμε αποτελούν τεράστιο επίτευγμα. Η κάμερα πλέον μπορεί να τραβήξει διαυγή νυχτερινά πλάνα όπου φαίνεται από μακριά ένα άτομο αλλά συγχρόνως και τα αστέρια στον ουρανό από πάνω του. Έχουμε πλέον κάμερες εξωπραγματικής ευαισθησίας και τέτοια εργαλεία προσφέρουν ασύληπτες δυνατότητες, όχι μόνο για τα ντοκιμαντέρ, αλλά για το σινεμά εν γένει».

 

Ο Χέρτζογκ στα γυρίσματα του "Meeting Gorbachev" στη Μόσχα

 

Το βέβαιο είναι ότι δεν έχει διάθεση να μπλέξει σε ατέρμονες και άγονες συζητήσεις για τον Πούτιν και τον Τραμπ, με αφορμή τη νέα ταινία του:

 

«Θα ήταν φτηνό εκ μέρους μου να συμπεριλάβω στην ταινία εκτός πλαισίου κάποιου είδους σχολιασμό για τον Πούτιν ή για τον Τραμπ. Δεν έχουν σχέση με την ταινία. Πιστεύω ότι είναι λάθος η δαιμονοποίηση της Ρωσίας. Πρέπει να επιχειρήσουμε να δούμε τη Ρωσία όπως την βλέπαμε όταν ήταν στην εξουσία ο Γκορμπατσώφ. Και, αφορμής δοθείσης, δεν είμαι ούτε υπέρ της δαιμονοποίησης του Τραμπ. Ούτε έχω διάθεση για επιφανειακές διατριβές σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που συμπαθώ πολύ και γι' αυτό έχω επιλέξει να ζω και να εργάζομαι εκεί».

 

Θέλει να μιλήσει μόνο για τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και την κληρονομιά του, την οποία ο Χέρτζογκ πιστεύει ότι αξίζει να θυμηθούμε και να επανεκτιμήσουμε:

 

«Ο ιστορικός του ρόλος είναι αναμφισβήτητος, αλλά εγώ προσωπικά τον αγαπώ για το ρόλο του στην επανένωση της πατρίδας μου. Όταν έπεσε το Τοίχος ήταν μια συγκλονιστική, εξωπραγματική στιγμή στη ζωή μου διότι ήταν μια στιγμή πέρα από την πολιτική, πολύ μεγαλύτερη από την πολιτική».

«Υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα του κοινού στη Ρωσία που τον αντιμετωπίζει ως προδότη. Κι αυτό είναι πραγματικά τραγικό. Νομίζω όμως ότι το κλίμα αλλάζει υπέρ του. Οι ταξιτζήδες στη Ρωσία μιλάνε πιο θερμά για εκείνον απ' ό,τι μέχρι και πριν από ενάμιση χρόνο μόλις».

 

«Είναι αναγκαστικά 'στατική' η κουβέντα μας στην ταινία επειδή είναι...ασθενής πια. Δεν μπορεί πραγματικά να... Πολύ θα ήθελα να περπατήσω μαζί του στην Κόκκινη Πλατεία αλλά ίσα που μπορεί να κάνει μερικά βήματα πια. Οπότε έπρεπε να κάνουμε καθιστοί την κουβέντα. Αμέσως όμως υπήρξε για κάποιο λόγο μια σύνδεση μεταξύ μας».

 

«Αυτό που προσπαθώ να δείξω στην ταινία είναι ένα πορτραίτο του ανδρός, να δείξω τι υπέροχος άνθρωπος είναι. Έχει να κάνει με την ψυχή του και κατ΄ επέκταση, με την ψυχή της Ρωσίας. Το βλέπεις σε διάφορες σκηνές, όπως λόγου χάρη όταν επισκέπτεται στο χωρίο απ' όπου κατάγεται την υπέργηρη θεία του που είναι τυφλή και βγαίνει μια ιδιαίτερη ποιότητα της ίδιας της Ρωσίας. Ένα βάθος συναισθημάτων και ένα βάθος κουλτούρας και λογοτεχνίας που υπάρχει εκεί».

 

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ.

 

Με στοιχεία από το IndieWire.

 

 

Σινεμά
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια