Πόλεις

Η μαγική ώρα της Θεσσαλονίκης

Ένα φωτορεπορτάζ από την πιο όμορφη στιγμή της μέρας στην πόλη του Θερμαϊκού.

 

 

Eίναι η μαγική στιγμή. Το τέλος της μέρας. Το τέλος της ζέστης. Είναι η ώρα που οι άνθρωποι μαγνητισμένοι στρέφονται προς τη θάλασσα. Κι ολόκληρη η πόλη ανασαίνει χαλαρή, γεμάτη προσδοκίες για τη νύχτα του καλοκαιριού. 

 

Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

Τι θα ήταν η Θεσσαλονίκη χωρίς την παραλία της; Όλα σχεδόν -η ρυμοτομία της, ο τρόπος που η Άνω Πόλη κλίνει προς τον Θερμαϊκό, το τόξο του κόλπου- όλα είναι συντονισμένα προς το νερό, προς το ηλιοβασίλεμα, προς αυτή την ώρα, που όλοι συναντιούνται εδώ, συμφιλιωμένοι, κοιτάζοντας προς την μητέρα όλων μας, τη θάλασσα.

 

 

Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

Το τελευταίο remake της παραλίας ήταν και το πιό πετυχημένο. Ολόκληρη η ακτογραμμή έγινε ένας μεγάλος περίπατος. Άπλα και άψογη αισθητική κυριαρχούν σε ένα χώρο που έχει δεχτεί πολλές αλλαγές, για να παραμείνει τελικά ο ίδιος: το ανοιχτό κέντρο της πόλης.

 

Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

 

Πόλεις
6 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 22.6.2016 | 17:46
Τι ωραίοι που είστε στη Θεσσαλονίκη! Η θάλασσα, η ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι, οι ρυθμοί αυτής της πόλης! Πόσο θα ήθελα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη, να ήταν μισή ώρα δρόμος! Να χαμογελάτε και καλό καλοκαίρι! :)
Maggelan 22.6.2016 | 21:06
Θεσσαλονίκη... Απίστευτη υγρασία που τρυπάει κόκκαλα τον χειμώνα και υποφέρεις το καλοκαίρι. Οι φωτογραφίες του σουρουπου στην παραλία είναι όντως μαγικές, αλλά η πραγματικότητα λέει ότι περνάς δύσκολα αν πέσει ο ήλιος και το αεράκι είναι λίβας. Απλά κάνεις μπάνιο με τον ιδρώτα σου.
Από κει και πέρα όσο και αν φανεί περίεργο, είναι η μεγαλύτερη χιλιομετρικά παραλιακή ακτή (χωρίς πλαζ για μπάνιο) πόλης στον κόσμο που μπορείς να την περπατήσεις κάνοντας βόλτα.
Space 1999 22.6.2016 | 21:37
Καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα στο Θερμαϊκό από την Άνω Πόλη με τα φώτα της πόλης να έχουν αρχίσει σιγά σιγά να λαμπυρίζουν... Νιώθεις την πόλη να αναπνέει αργά. Ανεπανάληπτη εμπειρία!
Citellus citellus 25.8.2019 | 14:48
Αν μάλιστα φτιαχτεί κάποτε και το τμήμα από τον Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι, η παραλία θα γίνει όνειρο! Τώρα υπάρχουν σημεία όπου οι πεζοί αναγκάζονται να πηγαίνουν έφ ενός ζυγού. Τα σχέδια για υποθαλάσσια ναυάγησαν και εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση. Νομίζω ότι αν επεκταθεί αυτό το μέτωπο όπως επεκτάθηκε η νέα παραλία, έστω και λίγο, έστω και μόνο 10-15 μέτρα, θα μιλάμε για ένα από τα ωραιότερα κέντρα πόλεων στην Ευρώπη.
Maggie 26.8.2019 | 12:04
Να επεκταθεί για να χωράνε κι άλλες καφετέριες. Γιατί αυτό θα γίνει λίγα χρόνια μετά.
Citellus citellus 27.8.2019 | 10:47
Πρώτον όχι απαραίτητα. Η ανατολική παραλία δημιουργήθηκε από μπάζωμα δεκάδων μέτρων προς τη θάλασσα τις δεκαετίες 60 και 70. Από τότε μέχρι σήμερα ελάχιστες καφετέριες έχουν λειτουργήσει, σήμερα σχεδόν καμια. Δεύτερον αν γίνει μια γενναία επέκταση πχ 50 μέτρων, δεν καταλαβαίνω γιατί οι καφετέριες της παραλίας να μην καρπωθούν ένα μέρος από αυτήν την αύξηση. Τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να περπατήσεις στο πάνω πεζοδρόμιο και πολύ δύσκολο στο κάτω πεζοδρόμιο, οι δε θαμώνες τον καφέ είναι πάνω στον δρόμο. Αν οι πεζοί είχαν όμως 20-30 μέτρα δικά τους στην κάτω πλευρά δίπλα στη θάλασσα, αυτό θα αναβάθμιζε όλη την πόλη και θα βελτίωνε πολύ την προσβασιμότητα της.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια