Πόλεις

Οι πρώτες εικόνες από τον νέο, ολόλευκο σταθμό του μετρό στη Νέα Υόρκη που είναι ο ακριβότερος του κόσμου

Ο Σαντιάγο Καλατράβα σχεδίασε το επιβλητικό Oculus με σκοπό να παραδώσει στην Αμερική, ένα ορόσημο αρχιτεκτονικής και συμβολισμού

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2004. Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για ολοκλήρωση μέσα σε 5 χρόνια και προϋπολογισμό ύψους 2,2 δισ. δολαρίων αλλά τελικά χρειάστηκαν 12 χρόνια και το budget εκτοξεύθηκε στα 4 δισ.$ καθιστώντας αυτήν τη στιγμή το World Trade Center Transportation Hub το ακριβότερο της κατηγορίας του.

 

Mετά από καθυστερήσεις πολλών ετών, μεγάλη διαμάχη για το κόστος, αλλά και το design, το νέο ορόσημο του Μανχάταν είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό.

 

Το Oculus, φέρει μια από τις διασημότερες αρχιτεκτονικές υπογραφές, αυτή του Σαντιάγκο Καλατράβα, ο οποίος παρευρέθη και στην πρεμιέρα του έργου για τους νεοϋρκέζους.

 

Ο ολόλευκος σταθμός του μετρό στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το κόστος που αγγίζει τα 4 δισ, εξακολουθούν να διχάζουν το κοινό και τα Μέσα. Πολλοί κάνουν λόγο για αρχιτεκτονική επιτομή σχεδιασμού και καινοτομίας, αλλά η σκληρή κριτική για το κόστος έρχεται να αντικρούσει οποιαδήποτε θετική προσέγγιση.

 

 

 

Ο σχεδιασμός φέρει την υπογραφή του Ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, γνωστός για τις κατασκευές του σε Ισπανία, Ελβετία και Καναδά, κι ο οποίος αυτήν τη στιγμή σχεδιάζει την εκκλησία St. Nicholas στο Liberty Park, άλλο ένα κτίριο που καταστράφηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

 

Το concept πίσω από τον σχεδιασμό ήταν το World Trade Center Transportation Hub να μοιάζει με πουλί έτοιμο να πετάξει. Μάλιστα στην αρχή ήθελαν να κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο που τα «φτερά» να ανοιγοκλείνουν αλλά προβλήματα στην χρηματοδότηση είχαν σαν αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί τελικά αυτή η ιδέα.

 

 

Ο Santiago Calatrava στην καρδιά του δημιουργήματός του

 

Το εντυπωσιακό κέλυφος που θυμίζει πλευρά σε σκελετό από το εσωτερικό.

 

 

 

Ο γυάλινος φεγγίτης στην κορυφή αναδιπλώνεται και τις ημέρες που θα έχει καλό καιρό θα είναι ανοικτός, όπως επίσης και κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς προορίζεται στο να ρίχνει φυσικό φως στο εσωτερικό, που προβλέπεται να εξυπηρετεί στην μετακίνηση περίπου 100.000 ανθρώπων.

 

Παρόλο που το κύριο μέρος του κέντρου, αυτό που έχει πρόσβαση σε 11 γραμμές του μετρό της Νέας Υόρκης αλλά και τον υπόγειο PATH που συνδέει την πόλη με το New Jersey, εξακολουθούν να υπάρχουν κομμάτια που παραμένουν κλειστά, όπως για παράδειγμα το εμπορικό τμήμα που είναι ακόμη υπό κατασκευή.

 

Αν και τώρα δεν υπάρχει κανένα εμπορικό κατάστημα, μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να έχουν «εγκατασταθεί» εκεί πολλά διάσημα brands, ανάμεσα τους τα Apple, H&M, Michael Kors και Victoria's Secret.

 

 

Το World Trade Center Transportation Hub είναι ένα μνημείο για όλους όσοι έχασαν την ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

  

4 Σχόλια
Ugg-α-μπ-Uggas 5.3.2016 | 01:46
Σήμα-κατατεθέν του το ψαροκόκκαλο. Υπερεκτιμημένο βέβαια ως προς το κόστος της κατασκευής του.
avatar
Ανώνυμος/η 5.3.2016 | 17:53
4 δις αυτο το κιτσαριο?
avatar
Ανώνυμος/η 6.3.2016 | 18:26
Ωραίο, αλλά σαν την μύγα μες στο γάλα. Καμία προσπάθεια για ένταξη στο αρχιτεκτονικό περιβάλλον του.
Τι να πεις;
Κάποια στιγμή μπορεί να γίνει και σήμα κατατεθέν, όπως ο πύργος του Άιφελ, επίσης, μύγα μες στο γάλα.
GEORGE S. 9.3.2016 | 20:04
Καλατράβα, ο ποιητής Φανφάρας της αρχιτεκτονικής.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια