Η συνεργάτις μας Νίκη Μηταρέα.

Να κρατήσουμε τον φόβο μακριά από την ψυχή μας. Μια selfie από την Νίκη Μηταρέα.

Συνεργάτες και φίλοι της LIFO στέλνουν ανταποκρίσεις από το σπίτι τους.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΝΩ ΣΠΙΤΙ. Άλλωστε, το ρεπορτάζ μου με οδηγούσε για γευσιγνωσία κάθε βράδυ και σε άλλο εστιατόριο.


Πολλές οι σκέψεις, τρέχουν με φοβερή ταχύτητα στο μυαλό μου. Να κρατήσω ημερολόγιο, όπως έκανα στο δημοτικό; Το ανακάλυψα στο παιδικό μου δωμάτιο, το είχε φυλαγμένο ο πατέρας μου μαζί με ζωγραφιές μου, τετράδια εκθέσεων... Πρόσφατα βρέθηκα αντιμέτωπη με όλες αυτές τις αναμνήσεις, όταν θέλησα να αναμορφώσω τον χώρο.


Είμαι άνθρωπος αισιόδοξος. Θέλω να γράφω για τη χαρά της ζωής. Η λέξη «πανδημία» με τρομάζει. Ποτέ δεν συμπάθησα τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, στις οποίες ο πλανήτης μας απειλείται. Και τώρα βρίσκομαι να ζω σε μια τέτοιου είδους ταινία.


Όμως, οι μπλε αποχρώσεις του ουρανού, ο ήλιος που βουτά στη θάλασσα και βάζει φωτιά με απίθανα μενεξελί χρώματα με ηρεμούν. Έχω χρόνο, επιτέλους, να βυθιστώ σε αυτή την ομορφιά. Δεν τρέχω να φωτογραφίσω με το κινητό. Αυτή η μαγεία αποτυπώνεται μόνο στο μυαλό και στην ψυχή μου.

 

Τηλεφωνώ σε φίλους και τους εμψυχώνω. Τους λέω αστεία. Θέλω να γελούν. Τους προτείνω εύκολες συνταγές ώστε να μαγειρέψει όλη η οικογένεια μαζί και να το διασκεδάσουν. Είναι ευκαιρία να ανακαλύψουν την ομορφιά της μαγειρικής και να έρθουν πιο κοντά.


Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι ήταν δύσκολες. Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς φτάσαμε σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά. Προσπαθώ να επεξεργαστώ τι μας συμβαίνει. Γιατί; Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια απειλή. Είναι τρέλα!

 

Μου αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους γύρω μου ευχαριστημένους και χαμογελαστούς και η χαρούμενη διάθεση προκύπτει πάντα γύρω από ένα τραπέζι, πίνοντας και τρώγοντας. Τώρα, η οικειότητα που επιθυμώ έχει χαθεί. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι αναγκαία. Νέος τρόπος ζωής. Εύχομαι μόνο για όσο χρειαστεί, μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος.

 

Η τεχνολογία, ευτυχώς, είναι σύμμαχός μας. Μπορώ να επικοινωνώ με FaceTime με τον άνδρα μου, που είναι αναγκαστικά μακριά για δουλειά. Συντροφεύουμε ο ένας τον άλλον στο δείπνο του, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας μέσα από την οθόνη του κινητού. Μοιραζόμαστε την ανησυχία μας, γελάμε, ανταλλάσσουμε σκέψεις, λέμε προστατευτικά λόγια ο ένας στον άλλον, μέσω της οθόνης.


Τηλεφωνώ σε φίλους και τους εμψυχώνω. Τους λέω αστεία. Θέλω να γελούν. Τους προτείνω εύκολες συνταγές ώστε να μαγειρέψει όλη η οικογένεια μαζί και να το διασκεδάσουν. Είναι ευκαιρία να ανακαλύψουν την ομορφιά της μαγειρικής και να έρθουν πιο κοντά. Να κάνουν καινούργια πράγματα. Τώρα έχουν χρόνο. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας.


Τακτοποιώ τη βιβλιοθήκη μου. Επιτέλους! Τακτοποιώ και τις σκέψεις μου. Παρακολουθώ ταινίες, νέους καλλιτέχνες που προσφέρουν online ψυχαγωγία και χαρά. Αντλώ τα θετικά και παίρνω δύναμη. Η ζωή θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί με νέο τρόπο.


Τι με τρομάζει; Όταν βρέθηκα στο σούπερ μάρκετ για τα αναγκαία αισθάνθηκα τον διπλανό μου σαν απειλή. Πρωτόγνωρο. Ίσως γιατί κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν ακολουθούν τα αναγκαία μέτρα. Κάποιοι συνάνθρωποί μας χρειάζονται χρόνο για να νιώσουν υπεύθυνοι. Ο χρόνος, όμως, δεν είναι με το μέρος μας. Οφείλουν άμεσα να πειθαρχήσουν.


Γεμίζω την κούπα μου με ζεστό χαμομήλι κάθε βράδυ. Με ηρεμεί, με χαλαρώνει. Η ζωή είναι συναρπαστική. Η ζωή μάς δοκιμάζει κι εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε τον φόβο μακριά από την ψυχή μας. Να εστιάσουμε στην ομορφιά της ζωής, στη δημιουργία, στην αγάπη, στη συντροφικότητα, στην επικοινωνία. Να απολαμβάνουμε την κάθε ημέρα, γιορτάζοντας τη ζωή με τραγούδια, νόστιμα φαγητά, βιβλία αγαπημένα και αισιοδοξία.

Δεν Είσαι Μόνος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια selfie του Στέφανου Τσιβόπουλου από τη Νέα Υόρκη

Δεν Είσαι Μόνος Μια selfie του Στέφανου Τσιβόπουλου από τη Νέα Υόρκη

2.5.2020
Σαντιάγο Ρονκαλιόλο: Δεν είναι κανένας στο σπίτι

Δεν Είσαι Μόνος Σαντιάγο Ρονκαλιόλο: Δεν είναι κανένας στο σπίτι

29.4.2020
Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο κορωνοϊό! Μια selfie από τον Τάκη Σπετσιώτη

Δεν Είσαι Μόνος Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο κορωνοϊό! Μια selfie από τον Τάκη Σπετσιώτη

23.4.2020
Το χρονικό μιας έγκλειστης. Μια selfie της Σοφίας Σεϊρλή

Δεν Είσαι Μόνος Το χρονικό μιας έγκλειστης. Μια selfie της Σοφίας Σεϊρλή

22.4.2020
«Εδώ, στην εξοχή, πού να με βρει ο ιός;»: Συνομιλώντας με έναν βοσκό στον Παντελεήμονα Πιερίας

Δεν Είσαι Μόνος «Εδώ, στην εξοχή, πού να με βρει ο ιός;»: Συνομιλώντας με έναν βοσκό στον Παντελεήμονα Πιερίας

21.4.2020
Πάσχα με τους Εύζωνες

Δεν Είσαι Μόνος Πάσχα με τους Εύζωνες

21.4.2020
«Δεν είμαι ήρωας, κάνω τη δουλειά που σπούδασα»: Μια selfie του νοσηλευτή Jeremy Sakkas από το Φοίνιξ της Αριζόνα

Δεν Είσαι Μόνος «Δεν είμαι ήρωας, κάνω τη δουλειά που σπούδασα»: Μια selfie του νοσηλευτή Jeremy Sakkas από το Φοίνιξ της Αριζόνα

20.4.2020
Μετέωροι ανάμεσα στο «έρχεται» και στο «μείναμε απ' έξω»: Μια selfie του Γιώργου Φωτόπουλου από το Βελιγράδι

Δεν Είσαι Μόνος Μετέωροι ανάμεσα στο «έρχεται» και στο «μείναμε απ' έξω»: Μια selfie του Γιώργου Φωτόπουλου από το Βελιγράδι

16.4.2020
13 σημειώσεις για τη μοναξιά των ημερών. Μια selfie από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη

Δεν Είσαι Μόνος 13 σημειώσεις για τη μοναξιά των ημερών. Μια selfie από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη

15.4.2020
Ο The Krank βιώνει την απομόνωση στο Βερολίνο και την κάνει τέχνη

Δεν Είσαι Μόνος Ο The Krank βιώνει την απομόνωση στο Βερολίνο και την κάνει τέχνη

14.4.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια