Ο συνεργάτης μας Βασίλης Βαμβακάς.

Ο καθένας μόνος και όλοι μαζί, αυτό είναι η ζωή. Μια selfie από τον Βασίλη Βαμβακά

Συνεργάτες και φίλοι της LIFO στέλνουν ανταποκρίσεις από το σπίτι τους.

ΤΟ «ΜΕΝΩ ΣΠΙΤΙ» έχει γίνει το πιο ελπιδοφόρο σύνθημα, ο νέος εθνικός μας ύμνος. Ευτυχώς, σχεδόν όλοι συμμορφώνονται πια με αυτή την προσωρινή άρση της ελευθερίας του να βγεις έξω και να έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Το ίδιο κάνω κι εγώ, αν και η δική μου «δουλειά», η κοινωνιολογική έρευνα, σε μεγάλο βαθμό είναι μια δουλειά απομόνωσης, μια δουλειά μελέτης, κατανόησης και ενσυναίσθησης όσων γίνονται δίπλα, αλλά μακριά από σένα.

 

Μου λείπει το πανεπιστήμιο, μου λείπει το εβδομαδιαίο ταξίδι μου στη Θεσσαλονίκη, που άλλοτε με κούραζε, αλλά όλα έχουν το υποκατάστατό τους. Η τεχνολογία με φέρνει κοντά με όσους χρειάζεται, όσο το δυνατόν περισσότερο και συχνότερα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο δείχνει τρομερές δυνατότητες ευελιξίας και προσαρμογής στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Ζούμε μια εκπαιδευτική δυνητική πραγματικότητα, μια πρωτόγνωρη συνθήκη υπέρβασης εμποδίων και προσωπικών αναστολών. Η δυστοπία της πανδημίας γεννά μια εικονική ουτοπία. Οι ουτοπίες, άλλωστε, ήταν πάντα εικονικές...

 

Εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, ποτέ ο θάνατος δεν υπήρξε περισσότερο μια μοναχική υπόθεση. Να πεθαίνεις απομονωμένος από τους ανθρώπους που αγαπάς, να πεθαίνεις μόνος για να μη μολύνεις το περιβάλλον σου.


Δεν είναι για όλους, όμως, όλα αισιόδοξα. Υπάρχουν αρκετοί που δυσανασχετούν από το αίσθημα απομόνωσης, κλεισούρας, εξ αποστάσεως και μόνο επικοινωνίας. Σαν να βιώνουν για πρώτη φορά τη μοναξιά. Σαν να βρίσκονται για πρώτη φορά με τον εαυτό τους, τον σύντροφό τους, τα παιδιά τους, και να μη ξέρουν τι να κάνουν. Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να σκεφτούν τα θύματα στην Κίνα, στην Ιταλία, στην Ισπανία κ.α., που πεθαίνουν πραγματικά μόνα τους.

 

Στον σύγχρονο κόσμο έχουμε ξαναζήσει μαζικούς θανάτους με διάφορες βάναυσες και τραγικές αφορμές. Εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα (βλ. ισπανική γρίπη), ποτέ ο θάνατος δεν υπήρξε περισσότερο μια μοναχική υπόθεση. Να πεθαίνεις απομονωμένος από τους ανθρώπους που αγαπάς, να πεθαίνεις μόνος για να μη μολύνεις το περιβάλλον σου.

 

Αυτήν τη μοναξιά σκέφτομαι κάθε στιγμή που πλένω τα χέρια μου με το αντισηπτικό, αυτήν τη μοναξιά σκέφτομαι κάθε φορά που γράφω μια λέξη στο κινητό ή στον υπολογιστή επικοινωνώντας με τους γνωστούς μου, αυτήν τη μοναξιά σκέφτομαι κάθε φορά που παίζω PlayStation με την κόρη μου και νιώθω όχι μόνο λιγότερο μόνος αλλά περισσότερο από ποτέ συνδεδεμένος με τους άλλους. Ο καθένας μόνος και όλοι μαζί, αυτό είναι η ζωή, με ή χωρίς κορωνοϊό. Αυτή είναι η μόνη «αντίσταση» στον μοναχικό θάνατο. 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια selfie του Στέφανου Τσιβόπουλου από τη Νέα Υόρκη

Δεν Είσαι Μόνος Μια selfie του Στέφανου Τσιβόπουλου από τη Νέα Υόρκη

2.5.2020
Σαντιάγο Ρονκαλιόλο: Δεν είναι κανένας στο σπίτι

Δεν Είσαι Μόνος Σαντιάγο Ρονκαλιόλο: Δεν είναι κανένας στο σπίτι

29.4.2020
Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο κορωνοϊό! Μια selfie από τον Τάκη Σπετσιώτη

Δεν Είσαι Μόνος Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο κορωνοϊό! Μια selfie από τον Τάκη Σπετσιώτη

23.4.2020
Το χρονικό μιας έγκλειστης. Μια selfie της Σοφίας Σεϊρλή

Δεν Είσαι Μόνος Το χρονικό μιας έγκλειστης. Μια selfie της Σοφίας Σεϊρλή

22.4.2020
«Εδώ, στην εξοχή, πού να με βρει ο ιός;»: Συνομιλώντας με έναν βοσκό στον Παντελεήμονα Πιερίας

Δεν Είσαι Μόνος «Εδώ, στην εξοχή, πού να με βρει ο ιός;»: Συνομιλώντας με έναν βοσκό στον Παντελεήμονα Πιερίας

21.4.2020
Πάσχα με τους Εύζωνες

Δεν Είσαι Μόνος Πάσχα με τους Εύζωνες

21.4.2020
«Δεν είμαι ήρωας, κάνω τη δουλειά που σπούδασα»: Μια selfie του νοσηλευτή Jeremy Sakkas από το Φοίνιξ της Αριζόνα

Δεν Είσαι Μόνος «Δεν είμαι ήρωας, κάνω τη δουλειά που σπούδασα»: Μια selfie του νοσηλευτή Jeremy Sakkas από το Φοίνιξ της Αριζόνα

20.4.2020
Μετέωροι ανάμεσα στο «έρχεται» και στο «μείναμε απ' έξω»: Μια selfie του Γιώργου Φωτόπουλου από το Βελιγράδι

Δεν Είσαι Μόνος Μετέωροι ανάμεσα στο «έρχεται» και στο «μείναμε απ' έξω»: Μια selfie του Γιώργου Φωτόπουλου από το Βελιγράδι

16.4.2020
13 σημειώσεις για τη μοναξιά των ημερών. Μια selfie από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη

Δεν Είσαι Μόνος 13 σημειώσεις για τη μοναξιά των ημερών. Μια selfie από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη

15.4.2020
Ο The Krank βιώνει την απομόνωση στο Βερολίνο και την κάνει τέχνη

Δεν Είσαι Μόνος Ο The Krank βιώνει την απομόνωση στο Βερολίνο και την κάνει τέχνη

14.4.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια