«Ποιος να μας το 'λεγε;» είπε ο ένας κι έκανε μια μεγάλη παύση. «Πως θα κάναμε Πάσχα με τους Εύζωνες» συμπλήρωσε. Φωτο: Γιάννης Γορανίτης
Δεν Είσαι Μόνος

Πάσχα με τους Εύζωνες

Μια σιωπηλή πασχαλινή περιπλάνηση σε μια πόλη που δεν της ταιριάζει καθόλου η σιωπή.ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ
από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ομολογώ ότι δεν είχα σταθεί ποτέ να παρακολουθήσω την αλλαγή φρουράς. Πόσο μάλλον να την απαθανατίσω. Πάντα βιαστικός, έριχνα μια φευγαλέα ματιά στους Εύζωνες και προσπερνούσα. Ίσως γιατί ενδόμυχα το θεωρούσα μια φολκλόρ τελετουργία που απευθύνεται στους επισκέπτες της πόλης.


Μέχρι χθες. Μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα. Είχα προηγουμένως διασχίσει την έρημη πόλη για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Οδήγησα και περπάτησα για ώρες στους σχεδόν άδειους δρόμους. Από την Κυψέλη στο Κουκάκι, από τα Εξάρχεια στην Ομόνοια, από το Μοναστηράκι στο Κολωνάκι. Οι πεζοί που συνάντησα ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα.

 

Η εικόνα όμως που δεν λέει να φύγει απ' το μυαλό μου είναι αυτή της εγκαταλειμμένης Πλατείας Συντάγματος. Τέσσερις, πέντε άνθρωποι όλοι κι όλοι παρεμβάλλονται στο μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό: Ένας ταξιτζής που ατμίζει νευρικά, δύο βαριεστημένοι αστυνομικοί μπροστά από το Public, ο άπραγος θυρωρός του Athens Plaza. Μέσα στην πλατεία εντοπίζω μόνο έναν ηλικιωμένο που κάθεται γερμένος σε ένα παγκάκι και ταΐζει τα περιστέρια με τα τρίμματα μιας τυρόπιτας.

 

Όσο εισέπραττα αυτή την αφελή αίσθηση (ή ψευδαίσθηση) ιστορικότητας, αναρωτιόμουν τι σκέφτονταν οι ίδιοι Εύζωνες. Αν μοιράζονταν έστω και υποσυνείδητα αυτή την «once in a lifetime» εμπειρία. Αν θα θυμούνται για πάντα εκείνο το Πάσχα που εκτέλεσαν στην εντέλεια το τελετουργικό μονάχα για έναν θεατή.


Ανέβηκα τα σκαλιά, διέσχισα την Αμαλίας χωρίς να περιμένω το φανάρι και κοντοστάθηκα για να φωτογραφίσω τη Βουλή. Τότε μόνο τους πρόσεξα, τότε συνειδητοποίησα ότι αυτοί τουλάχιστον δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Οι δύο Εύζωνες, ευθυτενείς στις σκοπιές τους και λίγα μέτρα στα δεξιά ο φρουρός που τους επέβλεπε.


Κι εγώ.

 

Στάθηκα απέναντί τους και παρακολούθησα ολόκληρο το τελετουργικό με μια απρόσμενη αίσθηση δέους κι έναν κόμπο στο στομάχι. Φωτο: Γιάννης Γορανίτης


Στάθηκα απέναντί τους και παρακολούθησα ολόκληρο το τελετουργικό με μια απρόσμενη αίσθηση δέους κι έναν κόμπο στο στομάχι. Κάποια στιγμή σήκωσα το κινητό για να καταγράψω κάποια θραύσματα από αυτή την ιδιωτική «παράσταση». Αμφιβάλλω αν ποτέ στο παρελθόν είχε ποτέ κανείς το αντίστοιχο –ομολογουμένως αποκαρδιωτικό– προνόμιο. Όσο εισέπραττα αυτή την αφελή αίσθηση (ή ψευδαίσθηση) ιστορικότητας, αναρωτιόμουν τι σκέφτονταν οι ίδιοι Εύζωνες. Αν μοιράζονταν έστω και υποσυνείδητα αυτή την «once in a lifetime» εμπειρία. Αν θα θυμούνται για πάντα εκείνο το Πάσχα που εκτέλεσαν στην εντέλεια το τελετουργικό μονάχα για έναν θεατή.

 

Τις σκέψεις μου διέκοψαν οι πρώτες φωνές που άκουσα μετά από ώρες. Δύο δρομείς που έκαναν τζόγκινγκ στην άδεια Αμαλίας κοντοστάθηκαν κι αυτοί για να φωτογραφίσουν τους τσολιάδες.


Γύρισα και τους χαμογέλασα. Από απόσταση, όπως υποδεικνύει το savoir faire της εποχής. «Ποιος να μας το 'λεγε;» είπε ο ένας κι έκανε μια μεγάλη παύση. «Πως θα κάναμε Πάσχα με τους Εύζωνες» συμπλήρωσε.


«Ποιος να μας το 'λεγε;» αναρωτιόμουν κι εγώ όσο συνέχιζα τη σιωπηλή μου περιπλάνηση σε μια πόλη που δεν της ταιριάζει καθόλου η σιωπή.

Δεν Είσαι Μόνος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια selfie του Στέφανου Τσιβόπουλου από τη Νέα Υόρκη

Δεν Είσαι Μόνος Μια selfie του Στέφανου Τσιβόπουλου από τη Νέα Υόρκη

2.5.2020
Σαντιάγο Ρονκαλιόλο: Δεν είναι κανένας στο σπίτι

Δεν Είσαι Μόνος Σαντιάγο Ρονκαλιόλο: Δεν είναι κανένας στο σπίτι

29.4.2020
Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο κορωνοϊό! Μια selfie από τον Τάκη Σπετσιώτη

Δεν Είσαι Μόνος Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο κορωνοϊό! Μια selfie από τον Τάκη Σπετσιώτη

23.4.2020
Το χρονικό μιας έγκλειστης. Μια selfie της Σοφίας Σεϊρλή

Δεν Είσαι Μόνος Το χρονικό μιας έγκλειστης. Μια selfie της Σοφίας Σεϊρλή

22.4.2020
«Εδώ, στην εξοχή, πού να με βρει ο ιός;»: Συνομιλώντας με έναν βοσκό στον Παντελεήμονα Πιερίας

Δεν Είσαι Μόνος «Εδώ, στην εξοχή, πού να με βρει ο ιός;»: Συνομιλώντας με έναν βοσκό στον Παντελεήμονα Πιερίας

21.4.2020
«Δεν είμαι ήρωας, κάνω τη δουλειά που σπούδασα»: Μια selfie του νοσηλευτή Jeremy Sakkas από το Φοίνιξ της Αριζόνα

Δεν Είσαι Μόνος «Δεν είμαι ήρωας, κάνω τη δουλειά που σπούδασα»: Μια selfie του νοσηλευτή Jeremy Sakkas από το Φοίνιξ της Αριζόνα

20.4.2020
Μετέωροι ανάμεσα στο «έρχεται» και στο «μείναμε απ' έξω»: Μια selfie του Γιώργου Φωτόπουλου από το Βελιγράδι

Δεν Είσαι Μόνος Μετέωροι ανάμεσα στο «έρχεται» και στο «μείναμε απ' έξω»: Μια selfie του Γιώργου Φωτόπουλου από το Βελιγράδι

16.4.2020
13 σημειώσεις για τη μοναξιά των ημερών. Μια selfie από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη

Δεν Είσαι Μόνος 13 σημειώσεις για τη μοναξιά των ημερών. Μια selfie από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη

15.4.2020
Ο The Krank βιώνει την απομόνωση στο Βερολίνο και την κάνει τέχνη

Δεν Είσαι Μόνος Ο The Krank βιώνει την απομόνωση στο Βερολίνο και την κάνει τέχνη

14.4.2020
Γράμμα από τη μητρόπολη της μοναξιάς. Μια selfie του Βρασίδα Καραλή από το Σίδνεϊ

Δεν Είσαι Μόνος Γράμμα από τη μητρόπολη της μοναξιάς. Μια selfie του Βρασίδα Καραλή από το Σίδνεϊ

14.4.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια