Φωτο: Olivia Rohde
Design

Lapee: Τα ροζ γυναικεία ουρητήρια δίχως πόρτες που μειώνουν τις ουρές αναμονής στα φεστιβάλ

Η πρωτότυπη ιδέα της Gina Périer και του Alexander Egebjerg οδηγεί στην φυλετική ισότητα αναφορικά με την πρόσβαση σε χώρους υγιεινής

Η Gina Périer και ο Alexander Egebjerg είναι οι άνθρωποι πίσω από τον σχεδιασμό των lapee, των γυναικείων τουαλετών βιομηχανικού τύπου, που είναι ειδικά διαμορφωμένες για φεστιβάλ και άλλου είδους εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις γυναίκες παρευρισκόμενες αυτών των events να εξυπηρετούνται γρήγορα και με ασφάλεια. 

 

Τα λεγόμενα lapee είναι ουσιαστικά πλαστικές, ροζ κατασκευές με τρία ουρητήρια το καθένα σε μορφή σπιράλ. Η καμπύλη που βρίσκεται στην πλάτη του εκάστοτε ουρητηρίου παρέχει την απαραίτητη αίσθηση ιδιωτικότητας που χρειάζεται κανείς σε μια τέτοια συνθήκη, ενώ παράλληλα επιτρέπει στην χρήστρια να βλέπει τι γίνεται τριγύρω. 

 

Η Périer πιστεύει ότι τα ουρητήρια που δεν έχουν πόρτες, αλλά την ίδια στιγμή έχουν ένα υπερυψωμένο κάθισμα και χαμηλό τείχος για να βλέπουν εκείνη την ώρα οι χρήστες αν κάποιος τους κοιτάζει αδιάκριτα, είναι πολύ πιο ασφαλή από τα τυπικά υπαίθρια ουρητήρια.

 

Η Périer και ο Egebjerg σχεδίασαν τα lapee προκειμένου να εξασφαλιστεί μια μεγαλύτερη αίσθηση ισότητας αναφορικά με τα υπαίθρια events, καθώς οι γυναίκες συχνά χρειάζεται να περιμένουν σε τεράστιες ουρές για τουαλέτες που έχουν πόρτες - σε αντίθεση με τους άνδρες που μπορούν εύκολα να εξυπηρετηθούν σε ουρητήρια. 

 

Τα lapee είναι αρκετά στέρεα ως κατασκευές, εύκολα στη μεταφορά και εξίσου εύκολα στον καθαρισμό. "Γνωρίζαμε ότι στο παρελθόν είχαν συμβεί ανάλογες προσπάθειες για γυναικεία ουρητήρια, αλλά καμία από αυτές τις εγκαταστάσεις δεν είχαν αυτόν τον βιομηχανικό χαρακτήρα, όπως τα lapee, και σίγουρα καμία δεν ήταν σε μορφή σπιράλ" αναφέρει η Périer, η Γαλλίδα αρχιτέκτονας με βάση της την Κοπεγχάγη. 

 

Φωτο: Olivia Rohde

 

Οι σχεδιαστές μελέτησαν την κατασκευή των ανδρικών ουρητηρίων με στόχο να δημιουργηθεί μια λύση για τις γυναίκες που πρέπει να είναι καθιστές, όταν θέλουν να ουρήσουν- μια θέση στην οποία σίγουρα όλοι αισθάνονται πιο ευάλωτοι. 

 

"Τα αγόρια σε τέτοιες στιγμές πρέπει να καλύπτονται μόνο από τη μπροστινή πλευρά, ενώ τα κορίτσια και από τις δύο", λέει μεταξύ άλλων η Périer. "Αν και τα ουρητήρια έχουν σχεδιαστεί για να είναι εύκολα προσβάσιμα από τα κορίτσια ωστόσο δεν χρειάζεται να υπάρχει μια υπερβολική αίσθηση οικειότητας, η ιδιωτικότητα δηλαδή είναι εξίσου σημαντική". 

 

Η Périer πιστεύει ότι τα ουρητήρια που δεν έχουν πόρτες, αλλά την ίδια στιγμή έχουν ένα υπερυψωμένο κάθισμα και χαμηλό τείχος για να βλέπουν εκείνη την ώρα οι χρήστες αν κάποιος τους κοιτάζει αδιάκριτα, είναι πολύ πιο ασφαλή από τα τυπικά υπαίθρια ουρητήρια. 

 

"Αισθάνεσαι πολύ πιο ασφαλής εάν πίσω σου υπάρχει μια κλειδωμένη πόρτα και επομένως, δε μπορεί κανείς να σε δει" εξηγεί η Périer. "Επίσης, βρίσκεσαι επίσης 60 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Κάναμε τον συγκεκριμένο σχεδιασμό προκειμένου να μην υπάρχει αυτό το άβολο συναίσθημα ότι κάποιος σε κοιτάζει περίεργα - το ύψος των ματιών σου είναι στο ίδιο επίπεδο με το ύψος των υπόλοιπων παρευρισκομένων στα φεστιβάλ που είναι όρθιοι".

 

Φωτο: Olivia Rohde

 

Τα lapee μπορούν να συνδεθούν με το υπάρχον σύστημα αποχέτευσης, εφόσον είναι διαθέσιμο, αλλά την ίδια στιγμή έχουν και δική τους αυτόνομη δεξαμενή χωρητικότητας 1.100 λίτρων, η οποία και συλλέγει υγρά απόβλητα. 

 

"Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση αναζήτησης συνεργατών, προκειμένου να μπορούν αυτά τα απόβλητα να γίνονται στη συνέχεια και λίπασμα" ισχυρίζεται η Périer. 

 

Με την αφαίρεση αυτών των δεξαμενών, τα lapees μπορούν να συλλεχθούν και να έπειτα να μεταφερθούν με μεγάλη ευκολία σε φορτηγό. Ζυγίζοντας 200 κιλά όταν είναι άδεια, τα lapee είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο πολυαιθυλένιο, ένα πλαστικό υλικό που μπορεί εύκολα να καθαριστεί, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά ανθεκτικό στα ενδεχόμενα χτυπήματα που μπορεί να υποστεί σε ένα υπαίθριο event. 

 

"Από περιβαλλοντική άποψη, ήταν σημαντικό για εμάς να δημιουργήσουμε ένα στέρεο προϊόν, που δε θα διαλυθεί μέσα σε έναν χρόνο. Τα lapee μπορούν να αντέξουν για δεκαετίες" λέει η Périer. 

 

Τα lapee δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στο Roskilde Festival του 2019, ένα μουσικό φεστιβάλ στη Δανία με πάνω από 130.000 θεατές κάθε χρόνο. Η Périer και ο Egebjerg ελπίζουν ότι αυτή τους η κατασκευή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και σε περιπτώσεις καταστροφής ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, όπου οι γυναίκες είναι συχνά σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση αναφορικά με την πρόσβαση σε τέτοιες συνθήκες υγιεινής. 

 

Φωτο: Olivia Rohde

 

Φωτο: Olivia Rohde

 

Φωτο: Olivia Rohde

 

Φωτο: Olivia Rohde

 

Φωτο: Olivia Rohde

 

Πηγή: Dezeen

 

 

 

 

 

 

Design

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ξενοδοχείο σε σχήμα κιθάρας ξεχωρίζει στον ουρανό της Φλόριντα

Design Ένα ξενοδοχείο σε σχήμα κιθάρας ξεχωρίζει στον ουρανό της Φλόριντα

18.11.2019
Θέλετε να δείτε πώς διαμορφώθηκε σήμερα το θρυλικό σπίτι στην Ανάβυσσο του Άρη Κωνσταντινίδη;

Design Θέλετε να δείτε πώς διαμορφώθηκε σήμερα το θρυλικό σπίτι στην Ανάβυσσο του Άρη Κωνσταντινίδη;

18.11.2019
Οι 7 καλύτερες στάσεις μετρό του κόσμου

Design Οι 7 καλύτερες στάσεις μετρό του κόσμου

17.11.2019
Ο Κυριάκος Μπαλάσκας έχει συλλογή με τα πιο άσχημα τατουάζ του Internet

Design Ο Κυριάκος Μπαλάσκας έχει συλλογή με τα πιο άσχημα τατουάζ του Internet

16.11.2019
Ο ροκ σταρ Ροντ Στιούαρτ έφτιαξε αυτή τη μακέτα μιας πόλης γεμάτης σιδηρόδρομους. Την δούλευε 23 χρόνια.

Design Ο ροκ σταρ Ροντ Στιούαρτ έφτιαξε αυτή τη μακέτα μιας πόλης γεμάτης σιδηρόδρομους. Την δούλευε 23 χρόνια.

16.11.2019
Ίσως το πιο χαρούμενο βενζινάδικο του κόσμου

Design Ίσως το πιο χαρούμενο βενζινάδικο του κόσμου

15.11.2019
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα

Design Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα

14.11.2019
Το μεγαλύτερο ασανσέρ του κόσμου βρίσκεται στο χείλος ενός γκρεμού της Κίνας

Design Το μεγαλύτερο ασανσέρ του κόσμου βρίσκεται στο χείλος ενός γκρεμού της Κίνας

14.11.2019
Ο μεγαλύτερος «πράσινος» τοίχος της Ευρώπης θα απορροφά οκτώ τόνους μόλυνσης ετησίως

Design Ο μεγαλύτερος «πράσινος» τοίχος της Ευρώπης θα απορροφά οκτώ τόνους μόλυνσης ετησίως

13.11.2019
Η φουτουριστική βιβλιοθήκη του Ελσίνκι έχει σχήμα πλοίου

Design Η φουτουριστική βιβλιοθήκη του Ελσίνκι έχει σχήμα πλοίου

12.11.2019